camilos Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Użyłem w tym roku ponownie drożdzy gozdawy do pszenicznego - totalna porażka, jakby to były inne drożdże w stosunku do zeszłego roku - zero aromatów pszenicznych - goździków, bananów. Piwo zacierane "zgodnie ze sztuką", wszystkie niezbędne przerwy zachowane. Wygląda, jakby nakleili najklejkę na inne drożdże. Jest jeszcze opcja, że to wina młodego wieku piwa, w butelkacha jest dopiero 1,5 tygodnia, ale uprzednio już przy rozlewie wyczuwalne były właściwie aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 w butelkacha jest dopiero 1,5 tygodnia Czyli powoli wkracza w optimum dla pszenicy Znaczy, że drożdże do bani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Strasznie się zawiodłem, zeszłoroczna pszenica oraz ciemna pszenica były wybornie bananowe, cóż, trza zacisnąć zęby, wypić i zrobić miejsce na kolejną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) w butelkacha jest dopiero 1,5 tygodnia Wszystkie moje pszenice już po tygodniu w butelce były wyborrne, więc to pewnie drożdże (lub jakaś infekcja). Prawdę powiedziawszy, akurat ten model Gozdawy także i mi nie pasuje. Z sucharów to chyba lepszych (w moim guście) od Kangurków nie znalazłem. Za to o USWC złego słowa nie powiem, wciąż . cóż, trza zacisnąć zęby, wypić i zrobić miejsce na kolejną warkę Odpal grilla w sobotę, zaproś znajomków, na pewno chętnie przygotują Ci grunt pod kolejną warkę . Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 U mnie też mało aromatów na pszenicznych od Gozdawy. Ale obarczyłem winą siebie, że może zbyt niska temperatura była bo Gozdawa zaleca wybitnie wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 A u mnie wyszła bardzo dobrze. Z tym, że kupowałem i zużyłem je na jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Początkiem kwietnia znajomy robił piwo pszeniczne z ekstraktów i użył Bavarian Wheat zamiast tych dodawanych do puchy coopersa. Podobnie jak u niektórych zero aromatów bananów czy goździków, a piwo fermentowało w 21-22 stopniach (temperatura otoczenia). Też miałem robić weizena na tych drożdżach, ale po kilku ostatnich postach zostanę przy WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Początkiem kwietnia znajomy robił piwo pszeniczne z ekstraktów i użył Bavarian Wheat zamiast tych dodawanych do puchy coopersa. Podobnie jak u niektórych zero aromatów bananów czy goździków, a piwo fermentowało w 21-22 stopniach (temperatura otoczenia). Też miałem robić weizena na tych drożdżach, ale po kilku ostatnich postach zostanę przy WB-06 Miałem podobnie , zero aromatu typowego dla pszenic podejrzewam błąd w oznaczeniu , piwo zupełnie bezpłciowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Ja bym zgłosił reklamację. Na jesieni robiłem pszenicę na nich i wyszła bardzo dobra. Coś chyba źle się dzieje w firmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. Nie mój temat ale zapytam, bo szkoda roić nowy. chciałem na drugą warkę zrobić Piwo w stylu American Wheat, zakupiłem surowce (ekstrakty), chmiel został mi jeszcze z poprzedniej warki + drożdże. Tyle że popełniłem błąd typowy dla "świerzaka" niedoczytałem na jakich drożdżach fermentuje American Wheat i zakupiłem typowe do pszenicy - Gozdawa BW11. pytanie brzmi: czy te połączenie ma w ogóle racje bytu? wiem ze nie będzie miało to nic wspólnego ze stylem jeżeli bym sie zdecydował ale chciał bym wiedziec czy jak zrobię piwo pół na pół słód pszeniczny i pilzneński sporo chmielu na aromat i smak mało na goryczkę + drożdże pszeniczne czy coś z tego wyjdzie? Edytowane 22 Czerwca 2015 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Coś wyjdzie na pewno, bez obaw. Takie piwo będzie jedną z kategorii konkursowych podczas festiwalu Hevelka w Gdańsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Wie ktoś może czy drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier opadają same na dno fermentora po skończonej burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Powoli, ale opadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 U mnie opadły normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 dzięki, w takim razie poczekam aż opadną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Używałem tych drożdży dwukrotnie, w obu przypadkach zachowanie drożdży było standardowe . Po fakcie poszły na dno spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 U mnie opadły, osad mają jednak pylisty w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 U mnie opadły, osad mają jednak pylisty w butelkach. Tak, góra jest klarowna, a 2-3 cm powyżej dna fruwa lekki pyłek, który nie osiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Ja tam nie potwierdzam, jestem świeżo po dwóch warkach na tych drożdżach i dopiero po cold crashu w lodówce opadają na dno, a tak to pływają jako mętna zawiesinka w fermentorze. Za to w butelkach trzeba przyznać zbijają się ładnie na dnie i piwo jest bardzo klarowne na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Robię właśnie witka na tych sucharach. W pierwszym tygodniu burzliwej zupełne mleko. Po dwóch tygodniach trochę tego opadło. Jak przelewałem na cichą to wciąż było mętne. Aha, test FFT wskazał zejście z 11.3 Blg do 4, więc trochę płytko jak na witka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 U mnie zeszły z 11 na 3. Zacieranie na słodko 90 minut w 68°C. Piwo klarowne. Fermentacja w temperaturach 16->20°C. Efekty organoleptyczne bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Dr2, Dazhdbog, Undeath pamietacie jak głęboko u was odfermentowało? Edytowane 26 Czerwca 2015 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Tak dość wysoko z 11 do 3,6 w jednym wicie w drugim z 11 do 3,1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Z 12,3 do 2,8 z 12 do 1,9 z 14,3 do 3,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Mój witbier (zadane z saszetki) odfermentował z 11 do 2,5 Teraz na gęstwie po tych drożdżach mam nastawione white ipa 16 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się