BuDeX Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Paweł tak napisał? W takim razie musi to być mega ironia, albo ktoś ze "znanych zanwców" tak napisał i Paweł ironicznie powtarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) No tak - wygląda na ironicznie, a ja to głupi powtarzam dalej. Nie znałem gościa, dopiero sprawdziłem kto to. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez qzder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Może czas się podzielić moimi wrażeniami o tym chmielu... Zrobilem single hopa - polish ALE na szyszuni, łącznie 200g zuzylem. Goryczka jest ok, nie powala ale tez nie przeszkadza. Jesli chodzi o aromat to jest ładny, świeży. Jakby jabłka, białe wino. Ale nic to nie urywa. Aromatu trzeba szukac. Raczej nie wroce do tego chemilu. Zastanawiam sie kiedy w koncu pojawi sie cos fajnego, nowofalowego z polski. Moze po prostu trzeba zaczac uprawiać na szeroką skalę amerykańskie chmiele ktore nie są zastrzezone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) to nie dziala tak prosto, wystarczy porownac jak wypada niemiecki cascade a jak ten z usa...tak samo w usa za lepsze chmiele uwazane sa te z zachodniego wybrzeza (stan washington) niz te ze wschodniego wybrzeza..roslina musi miec dobre warunki rozwoju i ciezko np spotkac polskiego arbuza, ktory smakuje jak grecki. W naszym klimacie raczej ciezko bedzie o wybitnie aromatyczny, cytrusowy chmiel o profilu znanym tym zza oceanu. Co nie oznacza, ze nie mam szans na dobre chmiele..nie kazdy piwowar ma ochote zawsze wrzucac do kotla citre.. Po Waszych opiniach w lutym zakupie chyba 100g Oktawi o ile bedzie jeszcze dostepna a jeszcze w temacie cascade w tym roku wchodzi do sprzedazy rowniez brytyjskie cascade Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zamówiłem 400g na jedno piwo, więc liczę, że wyjdzie konkretnie. Jeszcze nie do końca mam pomysł jak chmielić, ale na pewno 150g pójdzie na cichą. 7% a-a oznacza, że trzeba sporo sypnąć na goryczkę, a w dodatku to szyszka, więc dodatkowe 20% trzeba liczyć. Z tego wychodzi, że na sam początek gotowania pewnie wrzucę 100g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zamówiłem 400g na jedno piwo, więc liczę, że wyjdzie konkretnie pogo daruj, ale co konkretnie wyjdzie bo już myślałem, że znormalniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Z szyszka trzeba uważać, daje dużo garbnikow i ściągający charakter goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Z szyszka trzeba uważać, daje dużo garbnikow i ściągający charakter goryczki. A jest Oktawia w granulacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Z szyszka trzeba uważać, daje dużo garbnikow i ściągający charakter goryczki. Litości,gdzieś takie rewelacje przeczytał..., przecież granulat to zmielona szyszka,wiec powinna dawać jeszcze więcej garbników i ściągającej goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Trzeba będzie zakupić póki jeszcze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Z szyszka trzeba uważać, daje dużo garbnikow i ściągający charakter goryczki. Litości,gdzieś takie rewelacje przeczytał..., przecież granulat to zmielona szyszka,wiec powinna dawać jeszcze więcej garbników i ściągającej goryczki. Litości z 100kg szyszki powstaje 90kg granulatu typ 90 to nie wiedza tajemna ale widzę że o produkcji granulatu mało wiesz. Pracujemy z szyszką sybilii i oktawii już jakiś czas w browarze i różnica jest bardzo duża ale co tam moje doświadczenie ty pewnie wiesz lepiej, dlatego tym postem zaczynam i kończę dyskusję z Tobą w tym temacie. Bielo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Luz,pewnie wiesz lepiej pracując z szyszką w browarze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 dhanab chmiele szyszkami wszystkie swoje piwa i nie moge zgodzic sie z taka teza. nie wiem czego ma dowodzic argument ze 90 kilo granulatu powstaje ze 100 kilo szyszki, chyba tylko tego ze szyszka jest mniej wydajna niz granulat. byc moze zle pracujesz w browarze z szyszka bo utylizacja szyszki jest zmienna (Badania Uniwersytetu Vermont, 2011): dla granulatu bedzie to od 30 do 40 % dla szyszki waha sie od 20 do 30 % Rozne poziomy utylizacji osiaga sie na roznych instalacjach,nie mowiac juz o piwowarze i jego sposobie warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 nie wiem czego ma dowodzic argument ze 90 kilo granulatu powstaje ze 100 kilo szyszki, Tego ze wrzucając szyszkę wrzucasz więcej materii roślinnej, a wiec więcej garbników itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 nie wiem czego ma dowodzic argument ze 90 kilo granulatu powstaje ze 100 kilo szyszki, Tego ze wrzucając szyszkę wrzucasz więcej materii roślinnej, a wiec więcej garbników itp. Krotko mowiac w warunkach domowych w przypadku np cascade wrzucisz 25 gram zamiast 20. Mysle ze to nieuchronnie bedzie prowadzilo do sciagania i garbnikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jak chmielisz polskie ale to mozesz wrzucic sumarycznie np 90g zamiast stu. Kolega dhanab warzy i na granulacie i na szyszce i czuje różnicę, Ty z tego co napisałeś warzysz tylko na szyszce i nie czujesz różnicy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 warzylem wczesniej na granulacie kolega dhanab chwali sie ze warzy w browarze a piwowarstwo domowe ma sie nijak do komercyjnego browaru w wielu kwestiach, z wielu zjawisk ktore dzieja sie w piwowarstwie profesjonalnym powstaja potem mity w piwowarstwie domowym np autoliza (gdzie proces fermentacji przebiega inaczej, inne sa poziomy zadawanych populacji drozdzy). tak samo w przypadku chmielu gdzie zupelnie inaczej liczy sie zapotrzebowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 offtop powstaja potem mity w piwowarstwie domowym np autoliza Gwarantuję, że niestety (dla piwowarów domowych ) autoliza w piwowarstwie domowym to nie jest mit. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 No i mamy cud matematyczny,z 100 g powstaje 90 i w tych 90 jest więcej materiału roślinnego niż w 100 . Wystarczy to porównać do herbaty,liściasta zawsze będzie delikatniejsza niż ta zmielona na pył,z tej zmielonej przecież uwolni się więcej garbników,goryczy (dlatego granulat jest wydajniejszy), wiedzą to dobrze konsumenci minutki i lipton. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Nieprecyzyjnie sie wyrazilem - sama autoliza nie jest mitem tylko proces zlowrogiego 'aromatu autolizy' nie jest tak szybki jak sie wiele lat mowilo kazac przelewac piwo na cicha fermentacje po 2 tygodniach. Moim zdaniem ten mit wyrosl z przeniesienia doswiadczen piwowarow komercyjnych na domowe - gdzie poziomy populacji drozdzy sa duzo wyzsze a caly proces duzo szybszy (np piwo fermentuje 3 dni) - dlatego tez wowczas kilka tygodni piwa nad takimi drozdzami moze miec przelozenie na smak piwa gdzie w piwowarstwie domowym wszystko dzieje sie wolniej, nieco inaczej a w samym temacie cwiczenie jeszcze raz z danych Uniwersytetu Vermont: Przy zalozeniu chmielu 4 % i instalacji 10hl (1000L) i przy srednich osiagach utylizacji (25/35) potrzeba: ok 2,2 kg granulatu 4 % do osiagniecia IBU 30 ok 3 kg szyszki natomiast na domowym garnku i warce 20L, to samo zalozenie, liczone szybko w BT 42 g chmielu o 4 % granulat 46 g szyszki I jest to przyklad najbardziej skrajny , tzn chmielu o bardzo niskich alfakwasach przy chmielach z wieksza iloscia alfakwasow roznica bedzie jeszcze mniejsza Powtorze zatem, ze w warunkach domowych forma chmielu nie ma zadnego znaczenia Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 nie wiem czego ma dowodzic argument ze 90 kilo granulatu powstaje ze 100 kilo szyszki, Tego ze wrzucając szyszkę wrzucasz więcej materii roślinnej, a wiec więcej garbników itp. Ok,już łapię o co Ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 @pogo napisał że chce dać w sumie 400g szyszki, dlatego napisałem że trzeba z szyszką uważać bo to nie to samo co granulat i może się z dziwić jak piwo będzie smakowało jak herbata testowałem szyki sybilli, lomika, columbusa i caskady polskiej, oktawii w różnych opcjach na zimno i ciepło, w każdym piwie mniej lub bardziej był charakterystyczny ściągający efekt, wagowo zawsze dawałem znacznie mniej szyszki niż dałbym granulatu nie będę się spierał czy to że szyszka ma więcej zanieczyszczeń od granulatu (nie będę wybierał łodyg i liści z szyszki bo się tak nie da) czy to że ekstrakcja inaczej przebiega daje taki efekt z warzenia z domu mam podobne doświadczenia, tylko tu mnie tak nie boli że piwo będzie się układać kolejne miesiące, jak wiadomo charakter goryczki zmienia się podczas leżakowania, ale dobre rozwiązanie to nie jest bo pojawia się tutaj problem ze stratami na aromacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 @pogo napisał że chce dać w sumie 400g szyszki, dlatego napisałem że trzeba z szyszką uważać bo to nie to samo co granulat i może się z dziwić jak piwo będzie smakowało jak herbata testowałem szyki sybilli, lomika, columbusa i caskady polskiej, oktawii w różnych opcjach na zimno i ciepło, w każdym piwie mniej lub bardziej był charakterystyczny ściągający efekt, wagowo zawsze dawałem znacznie mniej szyszki niż dałbym granulatu nie będę się spierał czy to że szyszka ma więcej zanieczyszczeń od granulatu (nie będę wybierał łodyg i liści z szyszki bo się tak nie da) czy to że ekstrakcja inaczej przebiega daje taki efekt z warzenia z domu mam podobne doświadczenia, tylko tu mnie tak nie boli że piwo będzie się układać kolejne miesiące, jak wiadomo charakter goryczki zmienia się podczas leżakowania, ale dobre rozwiązanie to nie jest bo pojawia się tutaj problem ze stratami na aromacie Dodatkowo trzeba uważać na ,, dodatki '' w mojej szyszce Oktawii był dorodny orzech laskowy , dodałem go w worku na cichą ciekawe czy kwasa nie będzie ale chyba chmiel go odkaził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Miałem okazję porozmawiać z technologiem pracujacym przy produkcji granulatu, powiedział kilka ciekawych rzeczy, o temperaturze przy produkcji która istotnie wpływa na chmiel i o systemie oczyszczania szyszki, dowiedziałem się także że zostało nasadzonych troszkę sadzonek nowej odmiany chmielu z iunga - puławski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się