Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

#130 Mokra Zula 10,1°Blg

14.09.2022r.

 

W moje ręce trafiła mokra szyszka Zuli z plantacji Pawła Piłata, sama szyszka miała obłędny aromat tropikalnych owoców.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka:  ?? IBU

Barwa: 25 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,50kg [81%] pilzneński Optima

0,35kg [19%] pszeniczny Optima

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 49 / SO 170 / HCO 98. 10L RO + 8L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 3,1g gipsu, 0,8g chlorku wapnia, 1g soli epsom, +2,5ml kwasu mlekowego

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,9g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,3g soli epsom

 

Gotowanie 60min - ??IBU:

po wyłączeniu palnika 350g szyszki Zula na 20min

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana gęstwa WLP090.

Lag prawie 40h.

Fermentacja burzliwa 16 dni: 18-18,5-19-19,5-12x20°C

Fermentacja cicha 10 dni: 19-20°C

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,4°Blg co daje 4,0%. 

 

PODSUMOWANIE:

01.10.2022 Przelane na cicha bez pomiaru blg.

11.10.2022 Zabutelkowane.

31.10.2022 W aromacie wyraźnie słodowe, lekko kwiatowe, po Zuli śladu brak. Goryczka wyraźna, niska, ziołowa. Bez wad, ale słabe. 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#131.1 APA 12,3°Blg | 131.2 Hazy APA 12,3°Blg

02.10.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,3°Blg

Goryczka:  39 IBU

Barwa: 6,5 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 22L)

3,75kg [94%] pilzneński Optima

0,25kg [06%] pszeniczny Optima

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO 121. 10L RO + 8L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 4,4g gipsu, 1g chlorku wapnia, 1,1g soli epsom, +2,5ml kwasu mlekowego

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 2g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 0,5g soli epsom

 

Gotowanie 60min - 39IBU:

60min - 4g Iunga 12,2%

00min - 40g Amarillo 9,2%, 40g Mosaic 12,2% hopstand 20min w 95°C->80°C

 

Otrzymałem 23 litrów brzeczki o gęstości 12,2°Brix po korekcie 12,3°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. 

Brzeczkę podzieliłem na dwa fermentory po 11L, do jednego leci 60ml gęstwy WLP090 (u mnie 2 pokolenie), a do drugiego 60ml gęstwy WLP066 (u mnie 1 pokolenie)

Fermentacja burzliwa 131.1: 18-18,5-19-19,5-20x15dni

Fermentacja cicha 10 dni: 19-20°C

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,4°Blg co daje 5,2%. 

 

PODSUMOWANIE:

25.10.2022 131.1 APA Przelane na cichą bez pomiaru blg. Niestety 131.2 Hazy APA zakażenie.

01.11.2022 131.1 APA 50g Amarillo na cichą

05.11.2022 131.1 APA zabutelkowane.

21.11.2022 131.1 klarowne, aromat delikatnie chmielowy, kwiatowy, goryczka średnia, może lekko trawiasto żywiczna ale nie zalega. Orzeźwiające i pijalne. 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#132 Xmas Ale 14,7°Blg

09.10.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14,7°Blg

Goryczka:  25 IBU

Barwa: 66 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,80kg [71%] pilzneński Optima

0,20kg [08%] melanoidynowy

0,20kg [08%] płatki owsiane

0,14kg [05%] czekoladowy ciemny 900

0,10kg [04%] karmelowy 300

0,10kg [04%] karmelowy 600

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO 121. 6L RO + 12L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 0,2g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,15g soli epsom

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,1g gipsu, 0,1g chlorku wapnia, 0,05g soli epsom

 

Gotowanie 60min - 25IBU:

60min 7g Iunga 12,2%

15min 1/4 Whirflock

05min 20g przyprawy do piernika, 150g laktozy, skórka z 1 pomarańczy, skórka z 0,5 cytryny

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 14,6°Brix po korekcie 14,7°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana gęstwa II pokolenie WLP090 ok 100ml.

 

Fermentacja burzliwa: 18-18,5-19-19,5-20x11dni

Fermentacja cicha 10 dni: 19-20°C

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 3,2°Blg co daje 6,1%. 

 

25.10.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

05.11.2022 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#133.1 NEIPA 14,1°Blg | #133.2 NEPA 12,1°Blg

27.10.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14,1°Blg / 12,1°Blg

Goryczka:  ?? IBU

Barwa: 8 EBC

Gęstość końcowa: 3,2°Blg / 3,0°Blg

Alkohol: 5,8% / 4,9%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 18L)

4,30kg [84%] pilzneński Optima

0,40kg [08%] pszeniczny Optima

0,40kg [08%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO 121. 20L RO + 10L kranówki

 

Zacieranie: 20L + 1g gipsu, 5,5g chlorku wapnia, 1,6g soli epsom. 2,5ml kwasu mlekowego, 5,3 pH

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

10L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 0,5g gipsu, 2,7g chlorku wapnia, 0,8g soli epsom, 5,7 pH

 

Gotowanie 60min - ??IBU:

00min 100g Zula hop stand 20min

odlałem 8,5L 

 

80°C 35g Amarillo, 35g Mosaic, 35g Ella ok. 15min

 

F1: Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix po korekcie 14,1°Blg.

F2: Do 8,5 litrów dolewam 1,5 litra wody i otrzymuje 12,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. F1 zadana gęstwa III pokolenie WLP090 ok 100ml. F2 zadany starter ok 1L NEEPAH blend.

Fermentacja burzliwa: 133.1 13 dni - 18-18,5-19-19,5-9x20°C, 133.2 20 dni 19-20°C 

Fermentacja cicha: 133.1 14 dni 10x20°C-4x4°C 7 dni 80g Mosaic i 50g Ella

Fermentacja cicha: 133.2 16 dni 14x20°C-2x4°C 4 dni 25g Galaxy

 

133.1 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 3,2°Blg co daje 5,8%.

133.2 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 3°Blg co daje 4,9%. 

 

Podsumowanie:

10.11.2022 133.1 przelane na cichą bez pomiaru blg.

17.11.2022 133.2 przelane na cichą bez pomiaru blg. 133.1 Na zimno dodałem 80g Mosaic i 50g Ella

24.11.2022 133.1 zabutelkowane.

29.11.2022 133.2 dodane 25g Galaxy

03.12.2022 133.2 zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#134 Oatmeal Stout 11,5°Blg

30.10.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,5°Blg

Goryczka:  35 IBU

Barwa: 82 EBC

Gęstość końcowa: 2,4°Blg

Alkohol: 4,8%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,40kg [71%] pilzneński Optima

0,30kg [15%] płatki owsiane

0,14kg [07%] jęczmień palony Optima

0,14kg [07%] carafa III

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 62 / Mg 15 / Na 0 / Cl 44 / SO 67 / HCO 118. 8L RO + 10L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 0,7g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,7g soli epsom. 

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,2g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,2g soli epsom.

 

Gotowanie 60min - 35IBU:

60min 10g Iunga

 

F1: Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11,4°Brix po korekcie 11,5°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa III pokolenie WLP090 ok 100ml

Fermentacja burzliwa: 

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,4°Blg co daje 4,8%. 

 

Podsumowanie:

17.11.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

04.12.2022 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#135.1 Citrus Ale 13,4°Blg | #135.2 Citrus Ale 090 13,4°Blg

19.11.2022r.

 

Pierwsza warka na GF, czasowo zeszło ok 5h ale bez spiny można zejść do 4h. Był plan na Trappist Single ale drożdże FM25 nie ruszyły w starterze. Problemy przy filtracji, musiałem nacinać młóto, mieszać itp. Następna warka grubsze śrutowanie, albo więcej łuski ryzowej.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,4°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: 6 EBC

Gęstość końcowa: 3,7°Blg | 2,8°Blg

Alkohol: 5,1% | 5,6%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 23L)

4,00kg [100%] pilzneński Optima

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 90 / Mg 11 / Na 0 / Cl 70 / SO 102 / CaCO3 80. 17L RO + 14L kranówki

 

Zacieranie: 14,5L + 1,9g gipsu, 1,5g chlorku wapnia, 0,4g soli epsom. 2,5ml kwasu mlekowego, ph zacieru 5,2

66°C - 50min

72°C - 10min

78°C - 05min

 

Filtracja:

16,5L 80°C + 2,1g gipsu, 1,6g chlorku wapnia, 0,5g soli epsom.+ 2,5ml kwasu mlekowego ph 5,7

 

Gotowanie 60min - 30IBU:

60min 12g Iunga

15min 550g laktozy

10min sok z 3 cytryn + zest

05min 30g Galaxy

 

Otrzymałem 22 litry brzeczki o gęstości 13,3°Brix po korekcie 13,4°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, 135.1 zadana gęstwa IV pokolenie WLP090 ok 100ml. 135.2 zadana gęstwa I pokolenie NEEPAH blend ok 100ml

Fermentacja burzliwa: 

 

135.1 zjechało do 3,7°Blg co daje 5,1%, 135.2 zjechało do 2,8°Blg co daje 5,6%. Zabutelkowane z dodatkiem 10ml/0,5L syropu cukrowego 20°Blg.

 

Podsumowanie:

20.12.2022 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#136 Peated Ale vol.3 9,1°Blg 

11.12.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,1°Blg

Goryczka:  35 IBU

Barwa: 6 EBC

Gęstość końcowa: 1,1°Blg

Alkohol: 4,1%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,00kg [100%] Lightly Peated Malt Viking

 

Śrutowanie śruba: kupiony śrutowany dość grubo

 

Profil wody: Ca 90 / Mg 11 / Na 0 / Cl 70 / SO 102 / CaCO3 80 / całość kranówka

 

Zacieranie: 9L + 1,3g gipsu, 0,8g chlorku wapnia, 1,4g soli epsom. 1,4ml kwasu mlekowego, ph zacieru 5,7

66°C - 60min

75°C - 10min

 

Filtracja:

8,5L 80°C + 1,2g gipsu, 0,75g chlorku wapnia, 1,3g soli epsom.+ 1,4ml kwasu mlekowego ph 5,7

 

Gotowanie 60min - 30IBU:

60min 10g Marynka, 6g Iunga

 

Otrzymałem 12 litry brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, V pokolenie WLP090 ok 100ml. 

Fermentacja burzliwa: 

 

Zjechało do 1,1°Blg co daje 4,1%. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg.

 

Podsumowanie:

21.12.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

04.01.2023 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#137 Dorada Pampeana 10,5°Blg 

21.12.2022r.

 

Argentyńskie Golden Ale, profil wody zaproponowany przez aplikacje GF, argentyńscy piwowarzy jako bazy używają słodu jasnego ja standardowo daje Pilzneński z Optimy, użyty chmiel to z reguły amerykański Cascade, chociaż niektóre źródła podają że można użyć coś z AUS lub NZ. Drożdże do piw amerykańskich, raczej o czystym profilu.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,3°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: 7 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,00kg [100%] Pilzneński OPTIMA

 

Śrutowanie śruba: śrutowane w TM, niestety wydajność tragiczna

 

Profil wody: Ca 80 / Mg 13 / Na 0 / Cl 77 / SO 50 / HCO3 155 / 5L RO + 11,5L kranówki

 

Zacieranie: 9L + 0,33g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 1,5ml kwasu mlekowego

67°C - 40min

72°C - 20min

76°C - 05min

 

Filtracja:

7,5L 80°C + 0,27g gipsu, 0,4g chlorku wapnia, 1,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 20IBU:

60min 3g Cascade US

15min 15g Cascade US

20min hopstend 76°C->70°C 32g Cascade US, pierwsze 10min co 1-2 minutę intensywnie mieszałem

 

Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 9,2°Brix po korekcie 9,3°Blg. Na fermentacje dorzucę 100g cukru żeby podbić do widełek stylu.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, V pokolenie WLP090 ok 60ml. 

Fermentacja burzliwa: 9 dni 18-18,5-19-19,5-20-20-21-21-21 w drugim dniu 100g cukru rozpuszczonego w brzeczce.

Fermentacja cicha: 21 dni 19-20°C. 

 

Zjechało do 1,6°Blg co daje 4,7%. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg.

 

Podsumowanie:

29.12.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

19.01.2023 Zabutelkowane

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#138 West Coast IPA 15,1°Blg 

29.12.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,1°Blg

Goryczka:  50 IBU

Barwa: 11 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,70kg [85%] Pilzneński OPTIMA

0,16kg [05%] Pszeniczny Viking Malt

0,16kg [05%] jęczmień

0,16kg [05%] Abbey CastelMalting

 

Śrutowanie śruba: 3/4 obrotu śruby, trochę za drobno

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 160 / HCO3 111 / 9,2L RO + 9,2L kranówki

 

Zacieranie: 12,1L + 2,55g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,67g sół epsom, 1,5ml kwasu mlekowego

66°C - 60min

76°C - 05min

 

Filtracja:

6,4L 80°C + 1,25g gipsu, 0,3g chlorku wapnia, 0,33g sół epsom, 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 50IBU:

60min 8g CZT US

10min 1/4 Whirflock

20min hopstend 78°C->70°C 40g Galaxy, 40g Ella, pierwsze 10min co 1-2 minutę intensywnie mieszałem

 

Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 15,0°Brix po korekcie 15,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, VI pokolenie WLP090 ok 100ml. 

Fermentacja burzliwa: 18-18,5-19-19,5-20-20,5-4x20°C

Fermentacja cicha: 12 dni - 9 dni w 20°C, 3 dni 5°C, chmielenie na zimno 5 dni po 40g Galaxy i Ella, klarowanie żelatyną dzień przed rozlewem.

 

Zjechało do 1,6°Blg co daje 7,3%. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg.

 

Podsumowanie:

11.01.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

18.01.2023 Dodane na cichą po 40g Galaxy i Ella 

23.01.2023 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#139 Belgian Single 11,4°Blg 

31.12.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,4°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: 6 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,20kg [63%] Pilzneński OPTIMA

0,50kg [26%] jęczmień

0,21kg [11%] cukier

 

Śrutowanie śruba: 3/4 obrotu śruby, trochę za drobno

 

Profil wody: Ca 64 / Mg 8 / Na 0 / Cl 50 / SO 60 / HCO3 88 / 10,2L RO + 6,2L kranówki

 

Zacieranie: 8,4L + 0,62g gipsu, 0,52g chlorku wapnia, 1,5ml kwasu mlekowego

66°C - 50min

72°C - 10min

76°C - 05min

 

Filtracja:

8L 80°C + 0,58g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 30IBU:

60min 5g Kazbek

15min 10g Iunga

05min 10g Iunga

 

Otrzymałem 9,5 litra brzeczki o gęstości 12,4°Brix po korekcie 12,5°Blg. Dolałem 1L wody do otrzymania 11,4°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana fiolka 40ml FM26. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

19.01.2023 Przelane na cichą bez pomiary blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#140 Pale Ale 10,7°Blg 

08.01.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,7°Blg

Goryczka:  27 IBU

Barwa: 6 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,60kg [76%] Pilzneński OPTIMA

0,50kg [24%] jęczmień

 

Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO3 122 / 9L RO + 9L kranówki

 

Zacieranie: 9,5L + 1,91g gipsu, 0,43g chlorku wapnia, 0,43 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego

66°C - 50min

72°C - 10min

76°C - 05min

 

Filtracja:

8,5L 80°C + 1,68g gipsu, 0,38g chlorku wapnia, 0,38 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 27IBU:

60min 4g Iunga

hop stand 20min 80°C->70°C 10g Iunga, 10g Galaxy, 10g CZT

 

Otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęste VII pokolenie 120ml WLP090. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#141 Belgian Blond Ale 16,5°Blg 

22.01.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 16,5°Blg

Goryczka:  24 IBU

Barwa: 12 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,65kg [89%] Pilzneński OPTIMA

0,18kg [06%] cukier

0,10kg [03%] melanoidynowy

0,07kg [02%] Chateau Biscuit

 

Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno

 

Profil wody: Ca 50 / Mg 8 / Na 0 / Cl 50 / SO 26 / HCO3 88 / 11L RO + 7L kranówki

 

Zacieranie: 11L + 0,13g gipsu, 0,7g chlorku wapnia, 0,06 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego

66°C - 50min

72°C - 10min

76°C - 02min

 

Filtracja:

7L 80°C + 0,07g gipsu, 0,g chlorku wapnia, 0,03 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 24IBU:

60min 4g Iunga

20min 10g Saaz

10min 1/4 whirflock, 180g cukru

05min 10g Saaz

 

Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 16,4°Brix po korekcie 16,5°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęste I pokolenie 120ml FM26. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

07.02.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#142 Ordinary Bitter 9,1°Blg 

25.01.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,1°Blg

Goryczka:  25 IBU

Barwa: 16 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,50kg [90%] Pilzneński Optima

0,11kg [07%] Thomas Fawcett Brown

0,07kg [03%] Karmelowy jasny 70 Optima

 

Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno

 

Profil wody: Ca 74 / Mg 15 / Na 0 / Cl 65 / SO 121 / HCO3 44 / 14L RO + 3,5L kranówki

 

Zacieranie: 8L + 0,97g gipsu, 0,92g chlorku wapnia, 0,92 sól epsom, 1,5ml kwasu mlekowego

66°C - 60min

76°C - 02min

 

Filtracja:

9,5L 80°C + 1,13g gipsu, 1,07g chlorku wapnia, 1,07g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 25IBU:

60min 3g Iunga

15min 16g EKG

02min 16g EKG

 

Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa I pokolenie 60ml FM11. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

07.02.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#143 Belgian Blend Ale 9,1°Blg 

08.02.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,1°Blg

Goryczka:  ?? IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: 

Brzeczka odzyskana z osadów z ostatnich 8-9 warek

 

Gotowanie 15min - ??IBU:

 

Otrzymałem 9 litrów brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa I pokolenie 60ml FM26

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#144 Belgian Dubbel 17,2°Blg 

11.02.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 17,2°Blg

Goryczka:  27 IBU

Barwa: 35 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,50kg [71%] Pilzneński Optima

0,40kg [11%] Pszeniczny Viking Malt

0,20kg [06%] Special B Castle Malting

0,20kg [06%] Cookie Viking Malt

0,22kg [06%] cukier

 

Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno

 

Profil wody: Ca 76 / Mg 11 / Na 0 / Cl 89 / SO 76 / HCO3 44 / 14,5L RO + 3,5L kranówki

 

Zacieranie: 12,5L + 0,88g gipsu, 2,02g chlorku wapnia, 0,88 sól epsom,  

66°C - 60min

76°C - 02min

 

Filtracja:

5,5L 80°C + 1,13g gipsu, 1,07g chlorku wapnia, 1,07g sól epsom, 0,3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 27IBU:

60min 8g Iunga

10min 10g Saaz

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 17°Brix po korekcie 17,2°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa II pokolenie 60ml FM26. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

??.??.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.02.2023 o 22:32, DonBeer napisał:

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 17°Brix po korekcie 17,2°Blg. 

Cześć. Z ciekawości, jak ta korekta wyglądała, że zwiększyłeś gęstość ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.02.2023 o 14:10, Joosto napisał:

Cześć. Z ciekawości, jak ta korekta wyglądała, że zwiększyłeś gęstość ?

 

tak jak @Łachimpisał chodzi o współczynnik korygujący, u mnie wynosi 0,9895

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#145 Strong Bitter 13,1°Blg 

11.02.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,1°Blg

Goryczka:  42 IBU

Barwa: 24 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,90kg [67%] Pilzneński Optima

0,70kg [24%] Jęczmień niesłodowany

0,25kg [09%] Crystal II Thomas Fawcett

 

Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno

 

Profil wody: Ca 74 / Mg 15 / Na 0 / Cl 65 / SO 121 / HCO3 44 / 14,5L RO + 3,5L kranówki

 

Zacieranie: 11,5L + 0,97g gipsu, 0,92g chlorku wapnia, 0,92sól epsom, 1,5ml kwasu mlekowego 

66°C - 60min

76°C - 02min

 

Filtracja:

6,5L 80°C + 1,13g gipsu, 1,07g chlorku wapnia, 1,07g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 42IBU:

60min 10g Iunga

15min 10g EKG

08min 10g EKG

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 13°Brix po korekcie 13,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa II pokolenie 60ml FM11. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

25.02.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

23.03.2023 Zabutelkowane

20.06.2023 W aromacie słodowo-karmelowe, ciemny karmel, trochę ciasteczek, nasycenie średnio niskie, goryczka wyraźna lekko herbaciana. Następna warka chmielona na 50IBU

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#146 Dark Mild 9,4°Blg 

11.03.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,4°Blg

Goryczka:  14 IBU

Barwa: 36 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,60kg [88%] Pilzneński Optima

0,15kg [07%] Brown Thomas Fawcett

0,055kg [03%] czekoladowy ciemny Viking Malt

0,035kg [02%] barwiący Optima

 

Śrutowanie śruba: 0,75 obrotu śruby

 

Profil wody: Ca 50 / Mg 4 / Na 0 / Cl 49 / SO 41 / HCO3 44 / 14,5L RO + 3,5L kranówki

 

Zacieranie: 8,5L + 0,48g gipsu, 0,67g chlorku wapnia, 1ml kwasu mlekowego, ph 5,3 po 15min zacierania 

66°C - 60min

76°C - 02min

 

Filtracja:

8,5L 80°C + 0,48g gipsu, 0,67g chlorku wapnia, 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 14IBU:

60min 10g EKG

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg. Uzupełniałem 1,5L wody do uzyskania 9,4°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa III pokolenie 60ml FM11. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

??.??.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#147 Belgian Tripel 18,4°Blg 

13.03.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 18,4°Blg

Goryczka:  27 IBU

Barwa: 11 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

2.7 kg (81.7%) — Viking Malt Pilsner 

140 g (4.2%) — Castle Malting Chateau Biscuit 

93 g (2.8%) — Weyermann Carapils/Carafoam 

 

Śrutowanie śruba: 0,75 obrotu śruby

 

Profil wody: Ca 62 / Mg 9 / Na 0 / Cl 72 / SO 73 / HCO3 22 / 15,3L RO + 1,7L kranówki

 

Zacieranie: 11,5L + 0,85g gipsu, 1,6g chlorku wapnia, 0,8g sól epsom, 1ml kwasu mlekowego

65°C - 45min

72°C - 15min

76°C - 02min

 

Filtracja:

5,5L 80°C + 0,41g gipsu, 0,76g chlorku wapnia, 0,38g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 27IBU:

60min 7g Iunga

15min 15g Saaz

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 18,2°Brix po korekcie 18,4°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa II pokolenie 120ml FM26. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

??.??.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#148 Vermelho Ale 16°Blg 

19.03.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 16°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: 7,7 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2.9 kg (100%) — Viking Malt Pilsner 

 

Śrutowanie śruba: 0,75 obrotu śruby

 

Profil wody: Ca 74 / Mg 5 / Na 0 / Cl 48 / SO 132 / HCO3 5 / 18L RO 

 

Zacieranie: 11,5L + 2,3g gipsu, 1,15g chlorku wapnia, 0,6g sól epsom, 1ml kwasu mlekowego

67°C - 40min

72°C - 20min

76°C - 02min

 

Filtracja:

6,5L 80°C + 1,33g gipsu, 0,65g chlorku wapnia, 0,33g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 30IBU:

60min 3g Vermelho '22

10min hopstand z 95°C->90°C 80g Vermelho '22

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 15,8°Brix po korekcie 16°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 1 op. US-05. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

02.04.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

03.04.2023 Dodane na cichą 70g Vermelho

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#149 Hoppy Ale 10,1°Blg 

05.04.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: 6,5 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2 kg (100%) — Viking Malt Pilsner 

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 74 / Mg 5 / Na 0 / Cl 48 / SO 132 / HCO3 5 / 17,6L RO 

 

Zacieranie: 9L + 1,82g gipsu, 0,91g chlorku wapnia, 0,46g sól epsom, 1,5ml kwasu mlekowego

67°C - 60min

76°C - 02min

 

Filtracja:

8,6L 80°C + 1,78g gipsu, 0,89g chlorku wapnia, 0,45g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 30IBU:

60min 1g Iunga '21

20min hopstand z 85°C->75°C 20g Ella '21, 40g Galaxy '21

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 10°Brix po korekcie 10,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy I pokolenie US-05. 

Fermentacja burzliwa:

 

Podsumowanie:

??.04.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

??.04.2023 Dodane na cichą 70g Vermelho

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#150 Grodziskie 8,2°Blg 

10.05.2023r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,2°Blg

Goryczka:  22 IBU

Barwa: 9,3 EBC

Gęstość końcowa: 1,5°Blg

Alkohol: 3,7%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,5 kg (95%) — pszeniczny wędzony dębem Viking Malt  

75 g (5%) — żyto niesłodowane 

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 102 / Mg 23 / Na 0 / Cl 82 / SO 183 / HCO3 66 / 5,2L kranówki + 12L RO 

 

Zacieranie: 8,2 L + 1,39g gipsu, 1,32g chlorku wapnia, 1,7g sól epsom, 0,7ml kwasu mlekowego

65°C - 50min

72°C - 10min

76°C - 02min

 

Filtracja:

9L 80°C + 1,7g gipsu, 0,89g chlorku wapnia, 0,45g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 22IBU:

60min 19g Lubelski '22

10min 15g Lubelski '22

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 8,1°Brix po korekcie 8,2°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 1 op. uwodnionych S-33.

Fermentacja burzliwa 7 dni: 18-18,5-19-19,5-20-20-20

Fermentacja cicha 14 dni: 20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 1,5°Blg co daje 3,7%. 

 

Podsumowanie:

17.05.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

31.05.2023 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niewędzone i niepszeniczne grodziskie?

 

15 godzin temu, DonBeer napisał(a):

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,5 kg (95%) — Viking Malt Pilsner 

75 g (5%) — żyto niesłodowane 

 

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.