DonBeer Opublikowano 2 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) #130 Mokra Zula 10,1°Blg 14.09.2022r. W moje ręce trafiła mokra szyszka Zuli z plantacji Pawła Piłata, sama szyszka miała obłędny aromat tropikalnych owoców. Parametry: Gęstość początkowa: 10,1°Blg Goryczka: ?? IBU Barwa: 25 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,50kg [81%] pilzneński Optima 0,35kg [19%] pszeniczny Optima Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 49 / SO 170 / HCO 98. 10L RO + 8L kranówki Zacieranie: 14L + 3,1g gipsu, 0,8g chlorku wapnia, 1g soli epsom, +2,5ml kwasu mlekowego 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,9g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,3g soli epsom Gotowanie 60min - ??IBU: po wyłączeniu palnika 350g szyszki Zula na 20min Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana gęstwa WLP090. Lag prawie 40h. Fermentacja burzliwa 16 dni: 18-18,5-19-19,5-12x20°C Fermentacja cicha 10 dni: 19-20°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,4°Blg co daje 4,0%. PODSUMOWANIE: 01.10.2022 Przelane na cicha bez pomiaru blg. 11.10.2022 Zabutelkowane. 31.10.2022 W aromacie wyraźnie słodowe, lekko kwiatowe, po Zuli śladu brak. Goryczka wyraźna, niska, ziołowa. Bez wad, ale słabe. Edytowane 1 Listopada 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) #131.1 APA 12,3°Blg | 131.2 Hazy APA 12,3°Blg 02.10.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 12,3°Blg Goryczka: 39 IBU Barwa: 6,5 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 22L) 3,75kg [94%] pilzneński Optima 0,25kg [06%] pszeniczny Optima Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO 121. 10L RO + 8L kranówki Zacieranie: 14L + 4,4g gipsu, 1g chlorku wapnia, 1,1g soli epsom, +2,5ml kwasu mlekowego 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 2g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 0,5g soli epsom Gotowanie 60min - 39IBU: 60min - 4g Iunga 12,2% 00min - 40g Amarillo 9,2%, 40g Mosaic 12,2% hopstand 20min w 95°C->80°C Otrzymałem 23 litrów brzeczki o gęstości 12,2°Brix po korekcie 12,3°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Brzeczkę podzieliłem na dwa fermentory po 11L, do jednego leci 60ml gęstwy WLP090 (u mnie 2 pokolenie), a do drugiego 60ml gęstwy WLP066 (u mnie 1 pokolenie) Fermentacja burzliwa 131.1: 18-18,5-19-19,5-20x15dni Fermentacja cicha 10 dni: 19-20°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,4°Blg co daje 5,2%. PODSUMOWANIE: 25.10.2022 131.1 APA Przelane na cichą bez pomiaru blg. Niestety 131.2 Hazy APA zakażenie. 01.11.2022 131.1 APA 50g Amarillo na cichą 05.11.2022 131.1 APA zabutelkowane. 21.11.2022 131.1 klarowne, aromat delikatnie chmielowy, kwiatowy, goryczka średnia, może lekko trawiasto żywiczna ale nie zalega. Orzeźwiające i pijalne. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) #132 Xmas Ale 14,7°Blg 09.10.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 14,7°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: 66 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,80kg [71%] pilzneński Optima 0,20kg [08%] melanoidynowy 0,20kg [08%] płatki owsiane 0,14kg [05%] czekoladowy ciemny 900 0,10kg [04%] karmelowy 300 0,10kg [04%] karmelowy 600 Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO 121. 6L RO + 12L kranówki Zacieranie: 14L + 0,2g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,15g soli epsom 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,1g gipsu, 0,1g chlorku wapnia, 0,05g soli epsom Gotowanie 60min - 25IBU: 60min 7g Iunga 12,2% 15min 1/4 Whirflock 05min 20g przyprawy do piernika, 150g laktozy, skórka z 1 pomarańczy, skórka z 0,5 cytryny Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 14,6°Brix po korekcie 14,7°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana gęstwa II pokolenie WLP090 ok 100ml. Fermentacja burzliwa: 18-18,5-19-19,5-20x11dni Fermentacja cicha 10 dni: 19-20°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 3,2°Blg co daje 6,1%. 25.10.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 05.11.2022 Zabutelkowane. Edytowane 6 Listopada 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) #133.1 NEIPA 14,1°Blg | #133.2 NEPA 12,1°Blg 27.10.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 14,1°Blg / 12,1°Blg Goryczka: ?? IBU Barwa: 8 EBC Gęstość końcowa: 3,2°Blg / 3,0°Blg Alkohol: 5,8% / 4,9% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 18L) 4,30kg [84%] pilzneński Optima 0,40kg [08%] pszeniczny Optima 0,40kg [08%] płatki owsiane Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO 121. 20L RO + 10L kranówki Zacieranie: 20L + 1g gipsu, 5,5g chlorku wapnia, 1,6g soli epsom. 2,5ml kwasu mlekowego, 5,3 pH 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 10L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 0,5g gipsu, 2,7g chlorku wapnia, 0,8g soli epsom, 5,7 pH Gotowanie 60min - ??IBU: 00min 100g Zula hop stand 20min odlałem 8,5L 80°C 35g Amarillo, 35g Mosaic, 35g Ella ok. 15min F1: Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix po korekcie 14,1°Blg. F2: Do 8,5 litrów dolewam 1,5 litra wody i otrzymuje 12,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. F1 zadana gęstwa III pokolenie WLP090 ok 100ml. F2 zadany starter ok 1L NEEPAH blend. Fermentacja burzliwa: 133.1 13 dni - 18-18,5-19-19,5-9x20°C, 133.2 20 dni 19-20°C Fermentacja cicha: 133.1 14 dni 10x20°C-4x4°C 7 dni 80g Mosaic i 50g Ella Fermentacja cicha: 133.2 16 dni 14x20°C-2x4°C 4 dni 25g Galaxy 133.1 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 3,2°Blg co daje 5,8%. 133.2 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 3°Blg co daje 4,9%. Podsumowanie: 10.11.2022 133.1 przelane na cichą bez pomiaru blg. 17.11.2022 133.2 przelane na cichą bez pomiaru blg. 133.1 Na zimno dodałem 80g Mosaic i 50g Ella 24.11.2022 133.1 zabutelkowane. 29.11.2022 133.2 dodane 25g Galaxy 03.12.2022 133.2 zabutelkowane. Edytowane 3 Grudnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 (edytowane) #134 Oatmeal Stout 11,5°Blg 30.10.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 11,5°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: 82 EBC Gęstość końcowa: 2,4°Blg Alkohol: 4,8% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,40kg [71%] pilzneński Optima 0,30kg [15%] płatki owsiane 0,14kg [07%] jęczmień palony Optima 0,14kg [07%] carafa III Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 62 / Mg 15 / Na 0 / Cl 44 / SO 67 / HCO 118. 8L RO + 10L kranówki Zacieranie: 14L + 0,7g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,7g soli epsom. 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,2g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,2g soli epsom. Gotowanie 60min - 35IBU: 60min 10g Iunga F1: Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11,4°Brix po korekcie 11,5°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa III pokolenie WLP090 ok 100ml. Fermentacja burzliwa: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,4°Blg co daje 4,8%. Podsumowanie: 17.11.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 04.12.2022 Zabutelkowane. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) #135.1 Citrus Ale 13,4°Blg | #135.2 Citrus Ale 090 13,4°Blg 19.11.2022r. Pierwsza warka na GF, czasowo zeszło ok 5h ale bez spiny można zejść do 4h. Był plan na Trappist Single ale drożdże FM25 nie ruszyły w starterze. Problemy przy filtracji, musiałem nacinać młóto, mieszać itp. Następna warka grubsze śrutowanie, albo więcej łuski ryzowej. Parametry: Gęstość początkowa: 13,4°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: 6 EBC Gęstość końcowa: 3,7°Blg | 2,8°Blg Alkohol: 5,1% | 5,6% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 23L) 4,00kg [100%] pilzneński Optima Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 90 / Mg 11 / Na 0 / Cl 70 / SO 102 / CaCO3 80. 17L RO + 14L kranówki Zacieranie: 14,5L + 1,9g gipsu, 1,5g chlorku wapnia, 0,4g soli epsom. 2,5ml kwasu mlekowego, ph zacieru 5,2 66°C - 50min 72°C - 10min 78°C - 05min Filtracja: 16,5L 80°C + 2,1g gipsu, 1,6g chlorku wapnia, 0,5g soli epsom.+ 2,5ml kwasu mlekowego ph 5,7 Gotowanie 60min - 30IBU: 60min 12g Iunga 15min 550g laktozy 10min sok z 3 cytryn + zest 05min 30g Galaxy Otrzymałem 22 litry brzeczki o gęstości 13,3°Brix po korekcie 13,4°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, 135.1 zadana gęstwa IV pokolenie WLP090 ok 100ml. 135.2 zadana gęstwa I pokolenie NEEPAH blend ok 100ml. Fermentacja burzliwa: 135.1 zjechało do 3,7°Blg co daje 5,1%, 135.2 zjechało do 2,8°Blg co daje 5,6%. Zabutelkowane z dodatkiem 10ml/0,5L syropu cukrowego 20°Blg. Podsumowanie: 20.12.2022 Zabutelkowane. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) #136 Peated Ale vol.3 9,1°Blg 11.12.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 9,1°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: 6 EBC Gęstość końcowa: 1,1°Blg Alkohol: 4,1% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,00kg [100%] Lightly Peated Malt Viking Śrutowanie śruba: kupiony śrutowany dość grubo Profil wody: Ca 90 / Mg 11 / Na 0 / Cl 70 / SO 102 / CaCO3 80 / całość kranówka Zacieranie: 9L + 1,3g gipsu, 0,8g chlorku wapnia, 1,4g soli epsom. 1,4ml kwasu mlekowego, ph zacieru 5,7 66°C - 60min 75°C - 10min Filtracja: 8,5L 80°C + 1,2g gipsu, 0,75g chlorku wapnia, 1,3g soli epsom.+ 1,4ml kwasu mlekowego ph 5,7 Gotowanie 60min - 30IBU: 60min 10g Marynka, 6g Iunga Otrzymałem 12 litry brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, V pokolenie WLP090 ok 100ml. Fermentacja burzliwa: Zjechało do 1,1°Blg co daje 4,1%. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg. Podsumowanie: 21.12.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 04.01.2023 Zabutelkowane. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 (edytowane) #137 Dorada Pampeana 10,5°Blg 21.12.2022r. Argentyńskie Golden Ale, profil wody zaproponowany przez aplikacje GF, argentyńscy piwowarzy jako bazy używają słodu jasnego ja standardowo daje Pilzneński z Optimy, użyty chmiel to z reguły amerykański Cascade, chociaż niektóre źródła podają że można użyć coś z AUS lub NZ. Drożdże do piw amerykańskich, raczej o czystym profilu. Parametry: Gęstość początkowa: 10,3°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: 7 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,00kg [100%] Pilzneński OPTIMA Śrutowanie śruba: śrutowane w TM, niestety wydajność tragiczna Profil wody: Ca 80 / Mg 13 / Na 0 / Cl 77 / SO 50 / HCO3 155 / 5L RO + 11,5L kranówki Zacieranie: 9L + 0,33g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 1,5ml kwasu mlekowego 67°C - 40min 72°C - 20min 76°C - 05min Filtracja: 7,5L 80°C + 0,27g gipsu, 0,4g chlorku wapnia, 1,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 20IBU: 60min 3g Cascade US 15min 15g Cascade US 20min hopstend 76°C->70°C 32g Cascade US, pierwsze 10min co 1-2 minutę intensywnie mieszałem Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 9,2°Brix po korekcie 9,3°Blg. Na fermentacje dorzucę 100g cukru żeby podbić do widełek stylu. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, V pokolenie WLP090 ok 60ml. Fermentacja burzliwa: 9 dni 18-18,5-19-19,5-20-20-21-21-21 w drugim dniu 100g cukru rozpuszczonego w brzeczce. Fermentacja cicha: 21 dni 19-20°C. Zjechało do 1,6°Blg co daje 4,7%. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg. Podsumowanie: 29.12.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 19.01.2023 Zabutelkowane Edytowane 31 Stycznia 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) #138 West Coast IPA 15,1°Blg 29.12.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 15,1°Blg Goryczka: 50 IBU Barwa: 11 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,70kg [85%] Pilzneński OPTIMA 0,16kg [05%] Pszeniczny Viking Malt 0,16kg [05%] jęczmień 0,16kg [05%] Abbey CastelMalting Śrutowanie śruba: 3/4 obrotu śruby, trochę za drobno Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 160 / HCO3 111 / 9,2L RO + 9,2L kranówki Zacieranie: 12,1L + 2,55g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,67g sół epsom, 1,5ml kwasu mlekowego 66°C - 60min 76°C - 05min Filtracja: 6,4L 80°C + 1,25g gipsu, 0,3g chlorku wapnia, 0,33g sół epsom, 1ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 50IBU: 60min 8g CZT US 10min 1/4 Whirflock 20min hopstend 78°C->70°C 40g Galaxy, 40g Ella, pierwsze 10min co 1-2 minutę intensywnie mieszałem Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 15,0°Brix po korekcie 15,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, VI pokolenie WLP090 ok 100ml. Fermentacja burzliwa: 18-18,5-19-19,5-20-20,5-4x20°C Fermentacja cicha: 12 dni - 9 dni w 20°C, 3 dni 5°C, chmielenie na zimno 5 dni po 40g Galaxy i Ella, klarowanie żelatyną dzień przed rozlewem. Zjechało do 1,6°Blg co daje 7,3%. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg. Podsumowanie: 11.01.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 18.01.2023 Dodane na cichą po 40g Galaxy i Ella 23.01.2023 Zabutelkowane. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 (edytowane) #139 Belgian Single 11,4°Blg 31.12.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 11,4°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: 6 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,20kg [63%] Pilzneński OPTIMA 0,50kg [26%] jęczmień 0,21kg [11%] cukier Śrutowanie śruba: 3/4 obrotu śruby, trochę za drobno Profil wody: Ca 64 / Mg 8 / Na 0 / Cl 50 / SO 60 / HCO3 88 / 10,2L RO + 6,2L kranówki Zacieranie: 8,4L + 0,62g gipsu, 0,52g chlorku wapnia, 1,5ml kwasu mlekowego 66°C - 50min 72°C - 10min 76°C - 05min Filtracja: 8L 80°C + 0,58g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 1ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 30IBU: 60min 5g Kazbek 15min 10g Iunga 05min 10g Iunga Otrzymałem 9,5 litra brzeczki o gęstości 12,4°Brix po korekcie 12,5°Blg. Dolałem 1L wody do otrzymania 11,4°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana fiolka 40ml FM26. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: 19.01.2023 Przelane na cichą bez pomiary blg. Edytowane 21 Stycznia 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 (edytowane) #140 Pale Ale 10,7°Blg 08.01.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 10,7°Blg Goryczka: 27 IBU Barwa: 6 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,60kg [76%] Pilzneński OPTIMA 0,50kg [24%] jęczmień Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 155 / HCO3 122 / 9L RO + 9L kranówki Zacieranie: 9,5L + 1,91g gipsu, 0,43g chlorku wapnia, 0,43 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego 66°C - 50min 72°C - 10min 76°C - 05min Filtracja: 8,5L 80°C + 1,68g gipsu, 0,38g chlorku wapnia, 0,38 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 27IBU: 60min 4g Iunga hop stand 20min 80°C->70°C 10g Iunga, 10g Galaxy, 10g CZT Otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęste VII pokolenie 120ml WLP090. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: Edytowane 10 Stycznia 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 (edytowane) #141 Belgian Blond Ale 16,5°Blg 22.01.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 16,5°Blg Goryczka: 24 IBU Barwa: 12 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,65kg [89%] Pilzneński OPTIMA 0,18kg [06%] cukier 0,10kg [03%] melanoidynowy 0,07kg [02%] Chateau Biscuit Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno Profil wody: Ca 50 / Mg 8 / Na 0 / Cl 50 / SO 26 / HCO3 88 / 11L RO + 7L kranówki Zacieranie: 11L + 0,13g gipsu, 0,7g chlorku wapnia, 0,06 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego 66°C - 50min 72°C - 10min 76°C - 02min Filtracja: 7L 80°C + 0,07g gipsu, 0,g chlorku wapnia, 0,03 sól epson, 1,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 24IBU: 60min 4g Iunga 20min 10g Saaz 10min 1/4 whirflock, 180g cukru 05min 10g Saaz Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 16,4°Brix po korekcie 16,5°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęste I pokolenie 120ml FM26. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: 07.02.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Edytowane 11 Lutego 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) #142 Ordinary Bitter 9,1°Blg 25.01.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 9,1°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: 16 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,50kg [90%] Pilzneński Optima 0,11kg [07%] Thomas Fawcett Brown 0,07kg [03%] Karmelowy jasny 70 Optima Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno Profil wody: Ca 74 / Mg 15 / Na 0 / Cl 65 / SO 121 / HCO3 44 / 14L RO + 3,5L kranówki Zacieranie: 8L + 0,97g gipsu, 0,92g chlorku wapnia, 0,92 sól epsom, 1,5ml kwasu mlekowego 66°C - 60min 76°C - 02min Filtracja: 9,5L 80°C + 1,13g gipsu, 1,07g chlorku wapnia, 1,07g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 25IBU: 60min 3g Iunga 15min 16g EKG 02min 16g EKG Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa I pokolenie 60ml FM11. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: 07.02.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Edytowane 11 Lutego 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 #143 Belgian Blend Ale 9,1°Blg 08.02.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 9,1°Blg Goryczka: ?? IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: Brzeczka odzyskana z osadów z ostatnich 8-9 warek Gotowanie 15min - ??IBU: Otrzymałem 9 litrów brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa I pokolenie 60ml FM26 Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 #144 Belgian Dubbel 17,2°Blg 11.02.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 17,2°Blg Goryczka: 27 IBU Barwa: 35 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,50kg [71%] Pilzneński Optima 0,40kg [11%] Pszeniczny Viking Malt 0,20kg [06%] Special B Castle Malting 0,20kg [06%] Cookie Viking Malt 0,22kg [06%] cukier Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno Profil wody: Ca 76 / Mg 11 / Na 0 / Cl 89 / SO 76 / HCO3 44 / 14,5L RO + 3,5L kranówki Zacieranie: 12,5L + 0,88g gipsu, 2,02g chlorku wapnia, 0,88 sól epsom, 66°C - 60min 76°C - 02min Filtracja: 5,5L 80°C + 1,13g gipsu, 1,07g chlorku wapnia, 1,07g sól epsom, 0,3ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 27IBU: 60min 8g Iunga 10min 10g Saaz Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 17°Brix po korekcie 17,2°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa II pokolenie 60ml FM26. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: ??.??.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 W dniu 16.02.2023 o 22:32, DonBeer napisał: Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 17°Brix po korekcie 17,2°Blg. Cześć. Z ciekawości, jak ta korekta wyglądała, że zwiększyłeś gęstość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 @Joostoto chyba chodzi o korektę wskazania refraktometru Brix na blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 W dniu 19.02.2023 o 14:10, Joosto napisał: Cześć. Z ciekawości, jak ta korekta wyglądała, że zwiększyłeś gęstość ? tak jak @Łachimpisał chodzi o współczynnik korygujący, u mnie wynosi 0,9895 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) #145 Strong Bitter 13,1°Blg 11.02.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 13,1°Blg Goryczka: 42 IBU Barwa: 24 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,90kg [67%] Pilzneński Optima 0,70kg [24%] Jęczmień niesłodowany 0,25kg [09%] Crystal II Thomas Fawcett Śrutowanie śruba: 1 obrotu śruby, trochę za drobno Profil wody: Ca 74 / Mg 15 / Na 0 / Cl 65 / SO 121 / HCO3 44 / 14,5L RO + 3,5L kranówki Zacieranie: 11,5L + 0,97g gipsu, 0,92g chlorku wapnia, 0,92sól epsom, 1,5ml kwasu mlekowego 66°C - 60min 76°C - 02min Filtracja: 6,5L 80°C + 1,13g gipsu, 1,07g chlorku wapnia, 1,07g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 42IBU: 60min 10g Iunga 15min 10g EKG 08min 10g EKG Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 13°Brix po korekcie 13,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa II pokolenie 60ml FM11. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: 25.02.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 23.03.2023 Zabutelkowane 20.06.2023 W aromacie słodowo-karmelowe, ciemny karmel, trochę ciasteczek, nasycenie średnio niskie, goryczka wyraźna lekko herbaciana. Następna warka chmielona na 50IBU Edytowane 20 Czerwca 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 #146 Dark Mild 9,4°Blg 11.03.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 9,4°Blg Goryczka: 14 IBU Barwa: 36 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,60kg [88%] Pilzneński Optima 0,15kg [07%] Brown Thomas Fawcett 0,055kg [03%] czekoladowy ciemny Viking Malt 0,035kg [02%] barwiący Optima Śrutowanie śruba: 0,75 obrotu śruby Profil wody: Ca 50 / Mg 4 / Na 0 / Cl 49 / SO 41 / HCO3 44 / 14,5L RO + 3,5L kranówki Zacieranie: 8,5L + 0,48g gipsu, 0,67g chlorku wapnia, 1ml kwasu mlekowego, ph 5,3 po 15min zacierania 66°C - 60min 76°C - 02min Filtracja: 8,5L 80°C + 0,48g gipsu, 0,67g chlorku wapnia, 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 14IBU: 60min 10g EKG Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg. Uzupełniałem 1,5L wody do uzyskania 9,4°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa III pokolenie 60ml FM11. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: ??.??.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 #147 Belgian Tripel 18,4°Blg 13.03.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 18,4°Blg Goryczka: 27 IBU Barwa: 11 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 2.7 kg (81.7%) — Viking Malt Pilsner 140 g (4.2%) — Castle Malting Chateau Biscuit 93 g (2.8%) — Weyermann Carapils/Carafoam Śrutowanie śruba: 0,75 obrotu śruby Profil wody: Ca 62 / Mg 9 / Na 0 / Cl 72 / SO 73 / HCO3 22 / 15,3L RO + 1,7L kranówki Zacieranie: 11,5L + 0,85g gipsu, 1,6g chlorku wapnia, 0,8g sól epsom, 1ml kwasu mlekowego 65°C - 45min 72°C - 15min 76°C - 02min Filtracja: 5,5L 80°C + 0,41g gipsu, 0,76g chlorku wapnia, 0,38g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 27IBU: 60min 7g Iunga 15min 15g Saaz Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 18,2°Brix po korekcie 18,4°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa II pokolenie 120ml FM26. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: ??.??.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 (edytowane) #148 Vermelho Ale 16°Blg 19.03.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 16°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: 7,7 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2.9 kg (100%) — Viking Malt Pilsner Śrutowanie śruba: 0,75 obrotu śruby Profil wody: Ca 74 / Mg 5 / Na 0 / Cl 48 / SO 132 / HCO3 5 / 18L RO Zacieranie: 11,5L + 2,3g gipsu, 1,15g chlorku wapnia, 0,6g sól epsom, 1ml kwasu mlekowego 67°C - 40min 72°C - 20min 76°C - 02min Filtracja: 6,5L 80°C + 1,33g gipsu, 0,65g chlorku wapnia, 0,33g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 30IBU: 60min 3g Vermelho '22 10min hopstand z 95°C->90°C 80g Vermelho '22 Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 15,8°Brix po korekcie 16°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 1 op. US-05. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: 02.04.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 03.04.2023 Dodane na cichą 70g Vermelho Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) #149 Hoppy Ale 10,1°Blg 05.04.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 10,1°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: 6,5 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2 kg (100%) — Viking Malt Pilsner Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 74 / Mg 5 / Na 0 / Cl 48 / SO 132 / HCO3 5 / 17,6L RO Zacieranie: 9L + 1,82g gipsu, 0,91g chlorku wapnia, 0,46g sól epsom, 1,5ml kwasu mlekowego 67°C - 60min 76°C - 02min Filtracja: 8,6L 80°C + 1,78g gipsu, 0,89g chlorku wapnia, 0,45g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 30IBU: 60min 1g Iunga '21 20min hopstand z 85°C->75°C 20g Ella '21, 40g Galaxy '21 Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 10°Brix po korekcie 10,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy I pokolenie US-05. Fermentacja burzliwa: Podsumowanie: ??.04.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. ??.04.2023 Dodane na cichą 70g Vermelho Edytowane 19 Maja 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 (edytowane) #150 Grodziskie 8,2°Blg 10.05.2023r. Parametry: Gęstość początkowa: 8,2°Blg Goryczka: 22 IBU Barwa: 9,3 EBC Gęstość końcowa: 1,5°Blg Alkohol: 3,7% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,5 kg (95%) — pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 75 g (5%) — żyto niesłodowane Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 102 / Mg 23 / Na 0 / Cl 82 / SO 183 / HCO3 66 / 5,2L kranówki + 12L RO Zacieranie: 8,2 L + 1,39g gipsu, 1,32g chlorku wapnia, 1,7g sól epsom, 0,7ml kwasu mlekowego 65°C - 50min 72°C - 10min 76°C - 02min Filtracja: 9L 80°C + 1,7g gipsu, 0,89g chlorku wapnia, 0,45g sól epsom, 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 22IBU: 60min 19g Lubelski '22 10min 15g Lubelski '22 Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 8,1°Brix po korekcie 8,2°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 1 op. uwodnionych S-33. Fermentacja burzliwa 7 dni: 18-18,5-19-19,5-20-20-20 Fermentacja cicha 14 dni: 20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 1,5°Blg co daje 3,7%. Podsumowanie: 17.05.2023 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 31.05.2023 Zabutelkowane. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 (edytowane) Niewędzone i niepszeniczne grodziskie? 15 godzin temu, DonBeer napisał(a): Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,5 kg (95%) — Viking Malt Pilsner 75 g (5%) — żyto niesłodowane Edytowane 20 Maja 2023 przez wizi DonBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się