Jacek G. Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Ja pier... ! Kupiłem Mediseptol H 2go stycznia od megapaznokcie na Alledrogo. Zapłaciłem 12,03zł netto za butelkę 1L ze spryskiwaczem. Przed chwilą sprawdziłem aktualną cenę -od ok. 60 do 90zł/1L ! Dlaczego kupiłem wtedy tylko 2L?! Cofam to, że niedrogie! Tu oferta na Mediseptol H -1L za 59,99 : https://allegro.pl/oferta/mediseptol-h-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-1l-7611245440?reco_id=b30d9abe-5faf-11ea-a0d1-000af7f64ca0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Jeszcze ciekawostka. Znalazłem ofertę: https://allegro.pl/oferta/mediseptol-h-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-5l-9004025751?reco_id=b25e9882-5fb3-11ea-8de8-b02628c85470&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Oferta o tyle ciekawa, że w opakowaniu 5L preparat Mediseptol H wychodzi po ok. 30zł /L. Jednak zwróciłem uwagę na to, że w opisie u sprzedawcy preparat jest (cyt.) "skuteczny wobec B, F, Tbc, V (Polio, Adeno) , rotawirusy, koronawirusy ". Te dwa ostatnie to ewidentnie dopisek sprzedawcy, bo w karcie charakterystyki producenta nie ma o tym żadnej wzmianki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 .... mnie też zaczynają irytować "janusze biznesu". Na chwilę obecną u mnie sprawdza się rozrobiony lub nie izopropanol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 A 70% spirytus nie wybija wszystkiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Masz rację, a ja palnąłem gafę oburzając się na dopisek "rotawirusy, koronawirusy". Doczytałem się przed chwilą, że " ludzkie koronawirusy „można skutecznie dezaktywować poprzez procedury dezynfekcji powierzchni za pomocą 62-71% etanolu, 0,5% nadtlenku wodoru lub 0,1% podchlorynu sodu” lub wybielacza w obrębie jednej minuty. (źródło: https://zdrowie.wprost.pl/koronawirus/10303973/dezynfekcja-przed-koronawirusem-chwyt-marketingowy-czy-koniecznosc-nie-idzmy-w-wariactwo.html) Dla mnie okolicznością łagodzącą niech będzie wzburzenie po tym, jak zorientowałem się ile razy droższy obecnie jest środek do dezynfekcji, który stosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromaj Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Raz jeszcze wypowiem się na temat z a p a c h u kwasu nadoctowego do dezynfekcji. Jedyny minus tego preparatu - to, że jest sprzedawany w dużych pojemnikach. Jeśli chodzi o zapach - dobrze byłoby, gdyby wypowiadały się osoby, które używały go, a nie "teoretycy", którzy gdzieś w jakimś miejscu, browarze lub innym pomieszczeniu zwąchali zapach octowy. Wyjaśniam (a używam tego środka długo), gdyby przypadkiem wylało się trochę tego środka stężonego prosto z pojemnika - przez chwilę zapach byłby dość intensywny i bardzo krótki, bo błyskawicznie ulatnia się. Rozcieńczony roztwór - taki do dezynfekcji naczyń - w użytkowaniu - zapewniam, pachnie zdecydowanie mniej intensywnie niż przygotowana zaprawa do marynowania ogórków lub grzybów. Po 10 min. po dezynfekcji, gdy ktoś wejdzie do pomieszczenia - nic tam nie wyczuje. W dużych zakładach, mleczarniach, browarach - do dezynfekcji są przeznaczone ogromne powierzchnie - i są często dezynfekowane - tam, może być wyczuwalny zapach podobny do octu. Sam się z tym spotkałem. Ale zapomnijcie o zapachu octowym używając tego preparatu w warunkach domowych, gdy dezynfekujecie fermentory, butelki, beczki, kotły - bo go po chwili nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Poza tym odpowiednie stężenie do dezynfekcji uzyskamy stosując 3 ml na 1,5 litra wody, więc o nieprzyjemnych zapachach nie ma praktycznie mowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Jaromaj, a tym Divosanem to dezynfekcja np. fermentora polega na zalaniu roztworem aż po "menisk wypukły" i pozostawieniu na jakiś czas, czy wystarczy kilkukrotne zamgławianie "rozpylaczem do kwiatów"? (Metoda zanurzeniowa czy natryskowa?) Jak długo musi mieć kontakt z dezynfekowaną powierzchnią (po jakim czasie płuczesz wrzątkiem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromaj Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 do dezynfekcji fermentora używam od 1do 2 l gotowego roztworu. Zamkniętym fermentorem poruszam aby płyn dotarł w każdy zakamarek. Zostawiam kilka minut odwracam do góry denkiem. Jeśli się nie śpieszę, po przelaniu czekam, aż się ulotni - jeśli potrzebny szybko - przepłukuje wrzątkiem. Całość trwa ok 10-15 min. Dłużej dezynfekuję beczki, które np nie zostały przepłukane od razu po wypiciu piwa. Zostawiam na godzinę lub dłużej. Butelki, umyte wcześniej - tak jak aktywny tlen - szybko, potem przepłukuję wrzątkiem i na suszarkę. W warunkach przemysłowych roztwór jest wtłaczany pod ciśnieniem, nie wypełnia naczyń, tylko porządnie je spryskuje. Ulatniające się gazy robią swoje. Jacek G. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Tak Jak ktoś tu przewidywał ceny izopropanolu skoczyły 300%Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Pozostaje już tylko własny etanol ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 W Aptece teraz robią środki do dezynfekcji i mogę wlać Ci do spryskiwacza. https://www.healthxpress.pl/farmacja/gif-apteki-moga-wydawac-srodki-dezynfekujace-w-opakowaniach-wlasnych-lub-pacjenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 To co następne? BIOETANOL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Ostatnio rzucił mi się w oczy filmik (nie wiem czy tutaj na forum) na którym ktoś stosował pianownicę do aplikacji Starsanu. Zacząłem zastanawiać się czy jest to kierunek w którym trzeba iść (w końcu to ponoć piana dezynfekuje) czy jednak zwykły atomizer jest wystarczający do doraźnego dezynfekowania łyżeczek, pokrywek etc. (zamiast despreja)? Edytowane 18 Maja 2020 przez Hary86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 4 godziny temu, Hary86 napisał: Ostatnio rzucił mi się w oczy filmik (nie wiem czy tutaj na forum) na którym ktoś stosował pianownicę do aplikacji Starsanu. Zacząłem zastanawiać się czy jest to kierunek w którym trzeba iść (w końcu to ponoć piana dezynfekuje) czy jednak zwykły atomizer jest wystarczający do doraźnego dezynfekowania łyżeczek, pokrywek etc. (zamiast despreja)? Wg mnie rozpylacz spokojnie wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poziu Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Używa ktoś środek VWP Coobra do czyszczenia i dezynfekcji? Szukam czegoś na jego temat, bezskutecznie. P.S. Znajdę gdzieś Star San, bądź jakiś zamiennik? Wszędzie niedostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/dezynfekcja/chemipro-san-1-l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poziu Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 To jest tożsame ? W star sanie czytałem, że nie trzeba spłukiwać, w preparacie z linku, że trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Pomyliłem preparaty, tutaj masz ten o który to mi chodziło https://www.homebrewing.pl/sanipro-rinse-1l-zamiennik-star-san-p-1627.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poziu Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Używa ktoś środek VWP Coobra do czyszczenia i dezynfekcji? Szukam czegoś na jego temat, bezskutecznie.Na stronie sklepu spirtferm.biz jest trochę. A tu masz linka do YouTube. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poziu Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Dzięki, chociaż znam, wolałabym jednak przeczytać jakieś sprawdzone opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Użyłem VWP dopiero raz. Może trochę za dużo dałem, ale miałem białe osady (chloru?) na kotle, które musiałem zmyć ciepłą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 StarSan wrócił https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/dezynfekcja/starsan-hb-946-ml-usa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Panowie jeśli posiadam zwykły spirytus 96% i chciałbym go używać do dezynfekcji tak jak np desprej, to wlać go tylko do spryskiwacza czy można coś jeszcze dodać do tego żeby było więcej a mniej %? No np spirytus salicylowy, oxi lub inna chemia oczywiście łatwo dostępna i tania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi