Thorgall Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Kawa palona w wysokiej temp,pakowana zaraz po paleniu,w szczelne opakowanie.Ryzyko raczej minimalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Często, a nawet bardzo często, w palarniach (tych małych) ziarno trzyma się w wiadrach i miesza rękoma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajacc Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Zakładając metodę cold brew coffee z pierwszego posta, to czy stanie się coś strasznego jeśli dodam ten roztwór z kawy do fermentacji cichej na więcej niż zakładane 3 dni? Zapewne nie, ale czy może mieć to jakieś negatywne konsekwencje w stosunku do smaku? Edytowane 15 Listopada 2016 przez zajacc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Zakładając metodę cold brew coffee z pierwszego posta, to czy stanie się coś strasznego jeśli dodam ten roztwór z kawy do fermentacji cichej na więcej niż zakładane 3 dni? Zapewne nie, ale czy może mieć to jakieś negatywne konsekwencje w stosunku do smaku? Pewnie im dłużej tym większe straty dla aromatu ale jeśli fermentacja się skończyła i drożdże nie są aktywne to rozstrzał rzędu 2-3dni pewnie ma nikłe znaczenie. Ja to bym pewnie dodał przed rozlewem razem z syropem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Ja to bym pewnie dodał przed rozlewem razem z syropem. Pomysł ciekawy. Rozumiem, że to miałby być taki syrop kawowy domowej roboty? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Mi super efekt dawały całe ziarna (150-250g na 20l) trzymane na zimno ok. tygodnia przed rozlewem i taką też drogę polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Ja to bym pewnie dodał przed rozlewem razem z syropem. Pomysł ciekawy. Rozumiem, że to miałby być taki syrop kawowy domowej roboty? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Chodziło o syrop cukrowy jako surowiec refermentacyjny a do tego ta kawa przygotowana metodą cold-brewing. Przypuszczam, że butelkując takie piwo zatrzymamy najwięcej aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Mi super efekt dawały całe ziarna (150-250g na 20l) trzymane na zimno ok. tygodnia przed rozlewem i taką też drogę polecam. Całe ziarna to dla mnie najlepsza metoda dla mnie (dobre efekty i wygoda), ale z ilością 250g mnie zaskoczyłeś, bo dla mnie 150g to przy odrobinie większej warce prawie górna granica - choć pewnie zależy od piwa i tego jak mocno kawowe ma być, a także od użytej kawy. Przy 250g kawy piwo było dalej zbalansowane czy już mocno "przeszło na stronę kawy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Całe ziarno nie jest lekkim marnowaniem surowca? Chociaż je rozłupać na 2-3 części Miałeś może okazję porównać całe ziarno do takiego lekko rozłupanego? Edytowane 17 Listopada 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Całe ziarno nie jest lekkim marnowaniem surowca? Chociaż je rozłupać na 2-3 części Miałeś może okazję porównać całe ziarno do takiego lekko rozłupanego? Nie, ale po 5 dniach w piwie ziarno ma smak... papieru. Zakładam więc, że praktycznie wszystko co było do wyciągnięcia zostało wyekstrahowane, a całe ziarno ułatwia zlewanie piwa - nie potrzeba filtracji. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Przy 250g i po paru miesiącach leżakowania RISa aromat jest intensywny, ale bardzo przyjemny, dałem tak dużo ze względu właśnie na długi okres do rozpoczęcia spożycia. W piwach do picia na świeżo na pewno sypałbym mniej, ale nie miałem okazji testować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 A może pójść jeszcze inną drogą i całkowicie robić ekstrakt kawowy, wiem, że żona do ciast takie coś robiła: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/12/ekstrakt-kawowy.html oczywiście można też kupić go http://amus.pl/ekstrakty-/255-ekstrakt-kawowy-60ml-nielsen.html i był dość aromatyczny. Ja robiłem taki ekstrakt w przypadku piwa pieprzowego i częściowo zdał on egzamin. To ciekawe. Można to dodać strzykawką po 5ml (a może 10ml) na każdą butelkę 0.5l bezpiśrednio przed butelkowaniem, proste i łatwe - tylko ile faktycznie pozostanie aromatu kawy w stoucie/porterze? I co z procentami alko w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 A może pójść jeszcze inną drogą i całkowicie robić ekstrakt kawowy, wiem, że żona do ciast takie coś robiła: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/12/ekstrakt-kawowy.html oczywiście można też kupić go http://amus.pl/ekstrakty-/255-ekstrakt-kawowy-60ml-nielsen.html i był dość aromatyczny. Ja robiłem taki ekstrakt w przypadku piwa pieprzowego i częściowo zdał on egzamin. To ciekawe. Można to dodać strzykawką po 5ml (a może 10ml) na każdą butelkę 0.5l bezpiśrednio przed butelkowaniem, proste i łatwe - tylko ile faktycznie pozostanie aromatu kawy w stoucie/porterze? I co z procentami alko w piwie? Błądzisz. Lejesz ekstrakt do roztworu wody z cukrem do refermentacji, potem na to zlewasz całość piwa i butelkujesz. Chyba że nie masz co robić z wolnym czasem - wówczas można bawić się strzykawką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morze Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Mam zamiar zrobic coffee milk stout i planuje dodac kawe albo na 2 dni fermentacji burzliwej albo na fermentacje cicha. Wrzuce cale ziarna kawy, kolo 100g i zobaczymy jaki bedzie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Mam zamiar zrobic coffee milk stout i planuje dodac kawe albo na 2 dni fermentacji burzliwej albo na fermentacje cicha. Wrzuce cale ziarna kawy, kolo 100g i zobaczymy jaki bedzie efekt. polecam zrobić metodą opisana przez Bzdzionek, efekt jest intensywny i trwały, zarówno aromat jak i smak. Ja ziarna kawy połamałem dość drobno. Ad.1 Z tego wyszperałem najpopularniejsze wśród piwowarów są dwie metody dodawania kawy. Pierwsza metoda polega na dodawaniu kawy już na etapie warzenia. Po wyłączeniu palnika (ang. flame out) odczekujemy około 15 minut, następnie do woreczka muślinowego wsypujemy świeżo zmieloną kawę w ilościach około 100-200g na 20 litrową warkę. Kawę zaparzamy około 5 minut. Po tym czasie wyciągamy muślinowy woreczek i odczekujemy chwilę, aby cały napar spłynął do brzeczki Na amerykańskich forach zdecydowanie bardziej polecany jest drugi sposób dodawania kawy już po zakończonej fermentacji. Jest to metoda opierająca się na ekstrakcji kawy zimną wodą (ang. cold brew coffee), dzięki tej metodzie przygotowany ekstrakt jest bardziej „treściwy”, tzn. bogatszy w olejki eteryczne. Na 20 litrową warkę, 200g świeżo zmielonej kawy zalewamy zimną (sterylną) wodą. Stosunek kawy do wody wynosi 1:4. Całość intensywnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, następnie filtrujemy, aby pozbyć się fusów. Tak przygotowany klarowny roztwór kawy dodajemy do fermentora, 2-3 dni przed butelkowaniem lub też już przy samym butelkowaniu razem z syropem cukrowym do refermentacji. Pozostaje jeszcze problem zachowania sterylności przy ekstrakcji na zimno. Można w tym przypadku przepłukać ziarna kawy 75% alkoholem, pamiętając jednocześnie, aby młynek do mielenia kawy i naczynie, w którym będziemy moczyć kawę były również odpowiednio zdezynfekowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Mam zamiar zrobic coffee milk stout i planuje dodac kawe albo na 2 dni fermentacji burzliwej albo na fermentacje cicha. Wrzuce cale ziarna kawy, kolo 100g i zobaczymy jaki bedzie efekt. Lepiej kawę w ziarnach na cichą - ilość kawy ok.150g (na 20L) i na 5-7dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morze Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Mam zamiar zrobic coffee milk stout i planuje dodac kawe albo na 2 dni fermentacji burzliwej albo na fermentacje cicha. Wrzuce cale ziarna kawy, kolo 100g i zobaczymy jaki bedzie efekt. Lepiej kawę w ziarnach na cichą - ilość kawy ok.150g (na 20L) i na 5-7dni. Jaka kawe uzywales? Mysle ze wyplucze ja w spirytusie zeby zdezynfekowac. Niektorzy tez wypalaja w piekarniku, ale boje sie, ze straci swoj smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja ostatnio zrobiłem cold brew z ok. 60-70g kawy na 10 litrów FES'a i dodałem razem z syropem przy butelkowaniu. Dezynfekcja polegała na użyciu wódki zamiast wody - efekt był tak dobry, że ten ekstrakt miałem ochotę sam wypić zamiast do piwa dodawać Jaka kawe uzywales?Mysle ze wyplucze ja w spirytusie zeby zdezynfekowac. Niektorzy tez wypalaja w piekarniku, ale boje sie, ze straci swoj smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Dawałem około 120 gram na 20l świeżo zmielonej Salvador SHG zaparzonej w 500ml wody na 7 dni przed rozlewem, wlana w całości po ostudzeniu do fermentora, wyszło świetnie - trwały aromat i smak kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam zamiar zrobic coffee milk stout i planuje dodac kawe albo na 2 dni fermentacji burzliwej albo na fermentacje cicha. Wrzuce cale ziarna kawy, kolo 100g i zobaczymy jaki bedzie efekt. Lepiej kawę w ziarnach na cichą - ilość kawy ok.150g (na 20L) i na 5-7dni. Jaka kawe uzywales? Mysle ze wyplucze ja w spirytusie zeby zdezynfekowac. Niektorzy tez wypalaja w piekarniku, ale boje sie, ze straci swoj smak. Kawa Etiopia Djimmah ma mocny aromat. Kawę jak dajesz prosto z paczki, to dezynfekować nie trzeba. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Przemo_666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Panowie pytanie, w jaki sposób filtrujecie kawę po cold brewing? Póki co mam plan aby po prostu przelać do innego naczynia kawę przez filtr do kawy. Zda to egzamin? I jeszcze pytanie, czy taki wywar trzeba w jakiś sposób odkazić? Kawa mielona prosto z zamkniętej hermetycznie puszki. Nie chciałbym zakazić mojego milk stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Panowie pytanie, w jaki sposób filtrujecie kawę po cold brewing? Póki co mam plan aby po prostu przelać do innego naczynia kawę przez filtr do kawy. Zda to egzamin? I jeszcze pytanie, czy taki wywar trzeba w jakiś sposób odkazić? Kawa mielona prosto z zamkniętej hermetycznie puszki. Nie chciałbym zakazić mojego milk stouta Ja filtrowalem przez zwykły filtr papierowy. A w ramach odkazania mój cold brew zrobiłem na wódce:D Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chapchap Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Robiłem ostatnio coffee stouta, więc wrzucę coś od siebie, może komuś się przyda. Piwo 18.5 Blg, pod koniec cichej na 19 litrów piwa dolałem 700ml espresso zaparzonego w ekspresie. Wyszło super, zero tej kawowej kwaskowatości, której osobiście nie lubię i przeszkadzała mi np. w Turbo Geezerze. Kawę kupiłem uprzednio w specjalistycznym sklepie (i przy okazji zacząłem pić dobrą kawę ) Z uwagi na to, że kawy poszło sporo, jest dominująca. Mnie to nie przeszkadza, bo kawę bardzo lubię, ale więcej bym nie dał, bo przykryłaby wszystko. Tak jak jest teraz, albo nawet odrobinę mniej wydaje mi się fajną ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enrike Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Hej, Jestem tu nowy więc cześć wszystkim. Przeczytałem cały temat i mam pytanie co do metody Cold-Brew: Czy po zaparzeniu i odfiltrowaniu w ramach 'dezynfekcji' warto ją zamrozić i potem rozmrozić bezpośrednio przed dodaniem? Myślałem nad zagotowanie odfiltrowanej kawy ale jednak boje się o zmianę smaku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Ja zalewałem Absolutem Waniliowym, więc dalej się nie martwiłem o dezynfekcję -mgr Hej, Jestem tu nowy więc cześć wszystkim. Przeczytałem cały temat i mam pytanie co do metody Cold-Brew: Czy po zaparzeniu i odfiltrowaniu w ramach 'dezynfekcji' warto ją zamrozić i potem rozmrozić bezpośrednio przed dodaniem? Myślałem nad zagotowanie odfiltrowanej kawy ale jednak boje się o zmianę smaku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się