Skocz do zawartości

19-20.06.2015- XIII Konkurs Piw Domowych - Lotny Żywiec/Cieszyn 2015


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

To dopiero budowanie napięcia.....

"Przeprowadzenie konkursu zajęło cztery dni. Tydzień temu 18 sędziów wyselekcjonowało 128 piw, które przeszły do rundy finałowej. Wczoraj i dzisiaj 23 sędziów wybrało najlepsze piwa w 10 kategoriach. Następnie Grand Jury złożone z pięciu doświadczonych sędziów certyfikowanych PSPD wybrało Grand Championa 2015. Zostało nim"

I tyle... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeprowadzenie konkursu zajęło cztery dni. Tydzień temu 18 sędziów wyselekcjonowało 128 piw, które przeszły do rundy finałowej. Wczoraj i dzisiaj 23 sędziów wybrało najlepsze piwa w 10 kategoriach. Następnie Grand Jury złożone z pięciu doświadczonych sędziów certyfikowanych PSPD wybrało Grand Championa 2015. Zostało nim piwo zgłoszone do konkursu w kategorii Belgian-Style Sour Ale autorstwa duetu dwóch Piotrów - Piotra Terki i Piotra Marczyka z Warszawy.

Pełne wyniki prezentujemy poniżej:

kategoria 1 Mild Ale

 

1 Jacek Stachowski 37,75

2 Marcin Jędrzejewski 35,00

3 Szymon Kierszniowski 34,50

4 Jerzy Mitczuk 28,00

5 Paweł Ziębowicz, Maciej Krynicki 27,00

6 Krzysztof Sobieski 27,00

7 Paweł Masłowski

8 Łukasz Kantor

9 Janusz Ściebura

10 Marcin Kamiński

11 Michał Białozór

12 Mariusz Bysrtyk

13 Przemysław Odrobny

kategoria 2 Polotmave

 

1 Michał Bartoszewicz 39,50

2 Łukasz Chrząszcz 29,00

3 Mariusz Bystryk 28,75

4 Grzegorz Suchan, Maciej Smolicki 27,50

5 Adam Śmiglak 26,75

6 Waldemar Pitala 25,25

7 Jerzy Miler

8 Dariusz Dul

9 Jacek Stachowski

10 Jan Krysiak

11 Jacek Jędrzejczak

kategoria 3 Pszeniczne wędzone

 

1 Bartłomiej Michałuszko 35,80

2 Natalia Jakubas 35,40

3 Leszek Jasiński 32,40

4 Mateusz Sokalski 27,80

5 Filip Mazur 27,60

6 Mateusz Kupracz 27,40

7 Jacek Stachowski

8 Paweł Ziębowicz, Maciej Krynicki

9 Rafał Kluza

10 Wojciech Wenglorz

11 Michał Barancewicz

12 Mariusz Woroszył

13 Paweł Żywiecki

kategoria 4 Monachijskie jasne

 

1 Waldemar Pitala 38,50

2 Andrzej Miler 34,25

3 Mariusz Karpiński 30,75

4 Michał Buda, Natalia Czerniejewska 28,75

5 Łukasz Chrząszcz 27,75

6 Jan Krysiak 26,75

7 Tomasz Biskup

8 Jacek Stachowski

9 Janusz Ściebura

10 robert pawlik

11 Paweł Kopciał

kategoria 5 Belgian-Style Sour Ale

 

1 Piotr Terka i Piotr Marczyk 42,25

2 Iwona Miler 41,00

3 Michał Barancewicz 34,75

4 Daniel Duda 32,00

5 Andrzej Miler 29,00

6 Michał Pasiecznik 28,00

7 Łukasz Chrząszcz

8 Szymon Kierszniowski

9 Wojciech Ściana

10 Andrzej Pietrzyk

11 Jacek Jędrzejczak

12 Alan Woyke, Sebastian Woyke

13 Marek Kmiecik

14 Przemysław Odrobny

15 Marcin Kubasiak

kategoria 6 Coffee Stout

 

1 Paweł Żywiecki 44,25

2 Mariusz Karpiński 40,00

3 Piotr Terka i Piotr Marczyk 36,50

4 Sebastian Cholewa 35,75

5 Michał Walek 30,25

6 Mariusz Bysrtyk 28,50

7 Szymon Kamiński

8 Jerzy Mitczuk

9 Radosław Saniewski

10 Radosław Jednachowski

11 Jakub Baranowski

12 Mateusz Sokalski

13 Grzegorz Pudło

14 Daniel Pijanowski

15 Szymon Minojć, Dawid Iskierka

kategoria 7 Saison

 

1 Piotr Stefanów i Katarzyna Dzwonnik 39,50

2 Mateusz Kupracz 35,75

3 Maciej Szerzeniewski 31,50

4 Piotr Kowalski 31,25

5 Krzysztof Szulc 30,00

6 Paweł Teodorczyk, Paweł Świdniewicz 26,00

7 Tomasz Biskup

8 Mateusz Wachowicz, Cyprian Plewa

9 Daniel Jacek

10 Jakub Kumorek

10 Łukasz Rymkiewicz

12 Paweł Masłowski

13 Jarosław Sworowski

kategoria 8 White IPA

 

1 Piotr Kowalski 44,25

2 Michał Walek 41,25

3 Bartosz Hajduk 36,00

4 Arkadiusz Suchecki 34,25

5 Waldemar Pitala 33,50

6 Arkadiusz Kuliś 33,00

7 Bartosz Dziendziel

7 Grzegorz Kwaśniak, Piotr Witkowski

9 Tomasz Maciąg

10 Paweł Łopata

10 Tomasz Miąskowski

12 Łukasz Rymkiewicz

kategoria 9 Rye IPA

 

1 Grzegorz Durtan 42,75

2 Arkadiusz Suchecki 40,75

3 Łukasz Ulatowski 39,25

4 Jerzy Miler 36,50

5 Waldemar Pitala 35,00

6 Marcin Zych 34,25

7 Andrzej Miler

8 Szymon Cierzniak

9 Paweł Żywiecki

10 Paweł Ziębowicz, Maciej Krynicki

11 Karol Waszczuk, Mateusz Waszczuk

12 Wojciech Kossecki

kategoria 10 Imperial Red Ale

 

1 Waldemar Pitala 31,00

2 Łukasz Śledziński 26,50

3 Mateusz Kupracz 26,00

4 Konrad Kurek 25,00

5 Jacek Michna 22,50

6 Michał Białozór 20,75

7 Michał Walek

8 Artur Jakubas, Mateusz Kralka

8 Mariusz Karpiński

10 Damian Dzierżak, Mateusz Witczak

11 Janusz Ściebura

12 Bartosz Hajduk

13 Filip Mazur

Edytowane przez Łukasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podawanie wyników od razu bardzo popieram, po prostu co jest już wiadome to jest upubliczniane i tyle, bez sztucznego budowania napięcia.

A co w tej sytuacji Ty powiesz? Bo Dorota się już wypowiedziała "Jakiś taki niesmak pozostał po ogłoszeniu wyników. Wybieram się na cieszyński rynek, aby usłyszeć wyniki konkursu, a tu okazuje się, że organizator umieścił je w sieci dwie godziny przed oficjalnym odczytaniem... trochę dziwna sytuacja." Żeby było ciekawiej w kategorii 5 Belgian-Style Sour Ale

 

Lista przedpremierowa

1 Piotr Terka 42,25

2 Iwona Miler 41,00

3 Michał Barancewicz 34,75

4 Daniel Duda 32,00

5 Andrzej Miler 29,00

6 Michał Pasiecznik 28,00

7 Łukasz Chrząszcz

8 Szymon KIERSZNIOWSKI

9 Wojciech Ściana

10 Andrzej Pietrzyk

11 Jacek Jędrzejczak

12 Alan Woyke

13 Marek Kmiecik

14 Łukasz Chrząszcz

15 Marcin Kubasiak

 

I lista po wpadce

1 Piotr Terka i Piotr Marczyk 42,25

2 Iwona Miler 41,00

3 Michał Barancewicz 34,75

4 Daniel Duda 32,00

5 Andrzej Miler 29,00

6 Michał Pasiecznik 28,00

7 Łukasz Chrząszcz

8 Szymon Kierszniowski

9 Wojciech Ściana

10 Andrzej Pietrzyk

11 Jacek Jędrzejczak

12 Alan Woyke, Sebastian Woyke

13 Marek Kmiecik

14 Przemysław Odrobny

15 Marcin Kubasiak

Jak mawiała moja babcia "Co nagle to po diable"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulację dla laureatów, podziękowania dla organizatorów i współbiesiadników! :)

 

edit:

 

 

A co w tej sytuacji Ty powiesz?

Ja o miejscu swojego piwa dowiedziałem się po 20, chociaż byłem na miejscu, czego nie popieram i uważam że powinienem to wiedzieć już zaraz po wyborze GCh (tak jak i reszta uczestników) ale taka była decyzja organizatorów i to szanuję ;)

A te wyniki to pojawiły się przecież przez przypadek, pewnie ktoś nadał zły atrybut stronie (lub coś podobnego) przecież to nie była kogoś zła wola.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I ode mnie gratulacje dla laureatów, w szczególności dla GCh - bardzo jestem ciekawy receptury. Próbowałem to piwo i mimo że raczej fanem kwaśnych piw nie jestem ;) tak to piwo mi autentycznie smakowało. Ciekawy jestem jak się to uda uwarzyć w Cieszynie?

Szczególne gratulacje też dla Waldka: pierwsze miejsca w dwóch kategoriach, to się nie często zdarza. To mówisz że pucharu nie oddasz i w tym roku? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szczególne gratulacje też dla Waldka: pierwsze miejsca w dwóch kategoriach, to się nie często zdarza. To mówisz że pucharu nie oddasz i w tym roku?

Dzięki Jacek. Wszystko się tasuję i do końca nie wiadomo które konkursy będą doliczone a które nie. Niestety to nie my decydujemy i  nasze piwa tylko, to czy na czas sędziowie zdążą z nieszczęsnymi  metryczkami. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym roku zdecydowaliśmy się na podanie listy finałowej i na jak najszybsze opublikowanie wyników czyli tuż po oficjalnym ogłoszeniu. To pierwsze zawsze będzie dyskusyjne, ale większość jednak chciała wiedzieć. A to drugie było dla nas po prostu kłopotliwe, bo laptopa mieliśmy dosłownie na kolanie na cieszyńskim rynku - stąd wyszył pewne niedoskonałości. Ale do dobre doświadczenie, w przyszłym roku będzie już bez pudła. No cóż, pechowa 13 prześladuje nas od początku ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem nie przeciętnie ciekawy warzenia tegorocznego GCh...

Nie dość, że musi poleżeć, to jeszcze sam w sobie jest "zakażeniem" dla tanków fermentacyjnych i leżakowych. Do tego pewna nieprzewidywalność procesu fermentacji...

Aż pojawia się teoria spiskowa, że narzucone było aby ten styl wygrał, bo akurat poszła kasa na umożliwienie realizacji takich piw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aż pojawia się teoria spiskowa, że narzucone było aby ten styl wygrał, bo akurat poszła kasa na umożliwienie realizacji takich piw.

Ja tam nie widziałem zachwytu na twarzach ludzi z Zamkowego ale jak tam już sobie chcesz :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu uruchamia się druga teoria spiskowa.

Sędziowie chcieli dowalić Zamkowemu coś po złości.

Osobiście byłem przekonany, że piwo w tej kategorii będzie miało zakaz wygrania GCh właśnie ze względu na to jak się to robi. Tym bardziej mnie dziwi, że wygrało akurat piwo z tej kategorii. 

Nie chcę nic ujmować zwycięzcy, ale moim zdaniem TECHNICZNIE nie powinno wygrać nagrody polegającej na jego warzeniu w browarze, który nigdy nic podobnego nie robił. To zakrawa na jakąś złośliwość ze strony sędziów.

Wierzę, że to piwo rzeczywiście na to zasłużyło, ale techniczne możliwości browaru powinny wpłynąć na decyzję sędziów... niestety. Fakt, że to są niesamowite piwa, ale organizator chyba czuje się wpakowany na minę, a chyba nie powinno tak być :/

 

Czytam sam siebie po kilkunastu minutach i widzę, ze napisałem 5 razy to samo innym słowami... to znak, że za dużo wypiłem, ale nie poprawiam, bo dobrze oddaje moje odczucia.

Gratuluję zwycięzcy, bo przy moim uwielbieniu dla takich piw, subiektywnie też oceniłbym je najwyżej :)

Edytowane przez pogo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pogo uwielbiam cię :D Może na blogu zaczniesz pisać takie przemyślenia i publikować domysły i swoje teorie odnośnie branży piwnej.

 

Generalnie wystarczy posłuchać co mówią sędziowie, komisja albo poczytać na forum PSPD... Śmieszą mnie takie domysły. Wybierane jest najlepsze piwo, a tak na prawdę problem jak to uwarzyć w browarze jest problemem browaru, który się na to pisał! Wiedzieli, że jest ryzyko, że Sour wygra i musieli się z tym widocznie zgodzić - jest taki podpunkt w regulaminach konkursów, w którym zawsze jest napisane:

 

 

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany regulaminu w przypadku wystąpienia istotnych i nieprzewidzianych okoliczności zewnętrznych.

 

Więc, jeżeli byłyby naciski z strony sponsora - obecnie Browar zamkowy w Cieszynie (z GŻ niby zerwali współpracę, a przeszli do jej firmy córki ;) co nie wiem czym się różni), to w każdej chwili wprowadzić to można do regulaminu ;) Nie widziałem żeby było, że GCh to najlepsze piwo z 9 kategorii (oprócz Belgian Sour ale) więc chyba teoria naciskowa obalona :) Ciekawostka Wąsosz w Częstochowie od razu  sobie zastrzegł, że nie będzie warzył Niskoalkoholowego piwa.

 

Ja tam się cieszę, że takie piwo wygrało, bo zacznie się robić ciekawie na rynku piwa, plus do tego Cieszyn chce zmienić wygląd na browar rzemieślniczy, to teraz mają okazję pokazać ducha kraftu.

 

No i oczywiście wszystkim zwycięzcom i finalistom gratuluje wygranej ;)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A i a propo warzenia jest już receptura piwa: http://www.pspd.org.pl/pagesnews/zrob-sobie-klona-grand-championa

 

 

Receptura Grand Championa 2015:

Receptura na 23 litry piwa w stylu Belgian-Style Sour Ale (Robust Flanders Red Ale) Grand Champion Birofilia 2015

Parametry podstawowe:

Ekstrakt początkowy: 18°Blg
Zawartość alkoholu: 7,2% obj.
Goryczka: 13 IBU

Woda (Oaza niegazowana):


Ca - 60 mg/l
Mg - 13 mg/l
Na - 5 mg/l
SO4 - 70 mg/l
Cl - 18 mg/l
HCO3 - 134 mg/l

Zasyp:

Słód Pilzneński 3–4 EBC (Bestmalz) - 4 kg
Słód Monachijski 25 EBC (CastleMalting) - 1 kg
Płatki z kukurydzy - Flaked Maize 3,5 EBC (Fawcett Maltsters) - 0,8 kg
UWAGA: Płatki kukurydziane przed zacieraniem zostały skleikowane.
Słód Special B 250-350 EBC (CastleMalting) - 0,5 kg
Słód Słód Caramunich® typ II 110-130 EBC (Weyermann®) - 0,1 kg
Słód Carafa® Special typ II 1100-1200 EBC (Weyermann®) - 0,04 kg

Zacieranie sterowane temperaturowo:

1. Przerwa maltozowa w temperaturze 63->61°C - 30 minut
Po zakończeniu podgrzewanie w tempie ok. 0,66°C/min
2. Przerwa dekstrynująca w temperaturze 73->70°C - 40 minut
UWAGA: Słód palony Carafa® Special typ II został dodany w 35 minucie przerwy dekstrynującej
3. Wygrzew do 78°C (podgrzewanie w tempie ok. 0,35°C/min)

Gotowanie: 75 minut

Chmielenie:

Saaz, granulat (3%) 30 g na 65 minut
Saaz, granulat (3%) 20 g na 25 minut

Fermentacja:

- fermentacja burzliwa: 
6 dni, przy użyciu 1 saszetki uwodnionych drożdży Safbrew S-33 (Fermentis)
temperatura zadania drożdży: 17°C
temperatura fermentacji burzliwej 17->19°C, z tendencją wzrostową
UWAGA: przy zlewaniu na fermentację cichą piwo odfermentowało do 7,5°Blg

- fermentacja cicha: 
105 dni, przy użyciu 1 saszetki mieszanki kultur lambikowych Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend (aktywowana, bez startera)
temperatura fermantacji cichej: 20-23°C, rosnąco
UWAGA: Po 40 dniach fermentacji cichej piwo przelano do szklanego balona oraz dodano 50 g średnio opiekanych francuskich kostek dębowych 1x1x1 cm. 

Rozlew:
Nagazowanie przy użyciu glukozy w ilości 3,3 g/l

 

Browarowi w Cieszynie życzę powodzenia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybierane jest najlepsze piwo, a tak na prawdę problem jak to uwarzyć w browarze jest problemem browaru, który się na to pisał!

Żeby się tylko nie okazało, że za rok problemem PSPD będzie brak ich sztandarowego konkursu. ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.