santa Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Moda Panie, moda ... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 No i mamy wyniki: http://www.pspd.org.pl/pagesnews/znamy-grand-championa-najwiekszego-konkursu-piw-domowych To dopiero budowanie napięcia..... "Przeprowadzenie konkursu zajęło cztery dni. Tydzień temu 18 sędziów wyselekcjonowało 128 piw, które przeszły do rundy finałowej. Wczoraj i dzisiaj 23 sędziów wybrało najlepsze piwa w 10 kategoriach. Następnie Grand Jury złożone z pięciu doświadczonych sędziów certyfikowanych PSPD wybrało Grand Championa 2015. Zostało nim" I tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Przeprowadzenie konkursu zajęło cztery dni. Tydzień temu 18 sędziów wyselekcjonowało 128 piw, które przeszły do rundy finałowej. Wczoraj i dzisiaj 23 sędziów wybrało najlepsze piwa w 10 kategoriach. Następnie Grand Jury złożone z pięciu doświadczonych sędziów certyfikowanych PSPD wybrało Grand Championa 2015. Zostało nim piwo zgłoszone do konkursu w kategorii Belgian-Style Sour Ale autorstwa duetu dwóch Piotrów - Piotra Terki i Piotra Marczyka z Warszawy. Pełne wyniki prezentujemy poniżej: kategoria 1 Mild Ale 1 Jacek Stachowski 37,75 2 Marcin Jędrzejewski 35,00 3 Szymon Kierszniowski 34,50 4 Jerzy Mitczuk 28,00 5 Paweł Ziębowicz, Maciej Krynicki 27,00 6 Krzysztof Sobieski 27,00 7 Paweł Masłowski 8 Łukasz Kantor 9 Janusz Ściebura 10 Marcin Kamiński 11 Michał Białozór 12 Mariusz Bysrtyk 13 Przemysław Odrobny kategoria 2 Polotmave 1 Michał Bartoszewicz 39,50 2 Łukasz Chrząszcz 29,00 3 Mariusz Bystryk 28,75 4 Grzegorz Suchan, Maciej Smolicki 27,50 5 Adam Śmiglak 26,75 6 Waldemar Pitala 25,25 7 Jerzy Miler 8 Dariusz Dul 9 Jacek Stachowski 10 Jan Krysiak 11 Jacek Jędrzejczak kategoria 3 Pszeniczne wędzone 1 Bartłomiej Michałuszko 35,80 2 Natalia Jakubas 35,40 3 Leszek Jasiński 32,40 4 Mateusz Sokalski 27,80 5 Filip Mazur 27,60 6 Mateusz Kupracz 27,40 7 Jacek Stachowski 8 Paweł Ziębowicz, Maciej Krynicki 9 Rafał Kluza 10 Wojciech Wenglorz 11 Michał Barancewicz 12 Mariusz Woroszył 13 Paweł Żywiecki kategoria 4 Monachijskie jasne 1 Waldemar Pitala 38,50 2 Andrzej Miler 34,25 3 Mariusz Karpiński 30,75 4 Michał Buda, Natalia Czerniejewska 28,75 5 Łukasz Chrząszcz 27,75 6 Jan Krysiak 26,75 7 Tomasz Biskup 8 Jacek Stachowski 9 Janusz Ściebura 10 robert pawlik 11 Paweł Kopciał kategoria 5 Belgian-Style Sour Ale 1 Piotr Terka i Piotr Marczyk 42,25 2 Iwona Miler 41,00 3 Michał Barancewicz 34,75 4 Daniel Duda 32,00 5 Andrzej Miler 29,00 6 Michał Pasiecznik 28,00 7 Łukasz Chrząszcz 8 Szymon Kierszniowski 9 Wojciech Ściana 10 Andrzej Pietrzyk 11 Jacek Jędrzejczak 12 Alan Woyke, Sebastian Woyke 13 Marek Kmiecik 14 Przemysław Odrobny 15 Marcin Kubasiak kategoria 6 Coffee Stout 1 Paweł Żywiecki 44,25 2 Mariusz Karpiński 40,00 3 Piotr Terka i Piotr Marczyk 36,50 4 Sebastian Cholewa 35,75 5 Michał Walek 30,25 6 Mariusz Bysrtyk 28,50 7 Szymon Kamiński 8 Jerzy Mitczuk 9 Radosław Saniewski 10 Radosław Jednachowski 11 Jakub Baranowski 12 Mateusz Sokalski 13 Grzegorz Pudło 14 Daniel Pijanowski 15 Szymon Minojć, Dawid Iskierka kategoria 7 Saison 1 Piotr Stefanów i Katarzyna Dzwonnik 39,50 2 Mateusz Kupracz 35,75 3 Maciej Szerzeniewski 31,50 4 Piotr Kowalski 31,25 5 Krzysztof Szulc 30,00 6 Paweł Teodorczyk, Paweł Świdniewicz 26,00 7 Tomasz Biskup 8 Mateusz Wachowicz, Cyprian Plewa 9 Daniel Jacek 10 Jakub Kumorek 10 Łukasz Rymkiewicz 12 Paweł Masłowski 13 Jarosław Sworowski kategoria 8 White IPA 1 Piotr Kowalski 44,25 2 Michał Walek 41,25 3 Bartosz Hajduk 36,00 4 Arkadiusz Suchecki 34,25 5 Waldemar Pitala 33,50 6 Arkadiusz Kuliś 33,00 7 Bartosz Dziendziel 7 Grzegorz Kwaśniak, Piotr Witkowski 9 Tomasz Maciąg 10 Paweł Łopata 10 Tomasz Miąskowski 12 Łukasz Rymkiewicz kategoria 9 Rye IPA 1 Grzegorz Durtan 42,75 2 Arkadiusz Suchecki 40,75 3 Łukasz Ulatowski 39,25 4 Jerzy Miler 36,50 5 Waldemar Pitala 35,00 6 Marcin Zych 34,25 7 Andrzej Miler 8 Szymon Cierzniak 9 Paweł Żywiecki 10 Paweł Ziębowicz, Maciej Krynicki 11 Karol Waszczuk, Mateusz Waszczuk 12 Wojciech Kossecki kategoria 10 Imperial Red Ale 1 Waldemar Pitala 31,00 2 Łukasz Śledziński 26,50 3 Mateusz Kupracz 26,00 4 Konrad Kurek 25,00 5 Jacek Michna 22,50 6 Michał Białozór 20,75 7 Michał Walek 8 Artur Jakubas, Mateusz Kralka 8 Mariusz Karpiński 10 Damian Dzierżak, Mateusz Witczak 11 Janusz Ściebura 12 Bartosz Hajduk 13 Filip Mazur Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomeY Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Moda Panie, moda ... . Gratulacje Santa Edytowane 20 Czerwca 2015 przez RomeY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 No cóż, nie pykło. Ale gratulacje gratulacje dla zwycięzców, w szczególności dla GC. Jak już będzie gotowe to sprowadzę do sklepu rodziców to będę miał zawsze pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Gratulacje dla wszystkich . Niewiele brakło do Czempiona ,ale i tak jest bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Gratulacje dla GC oraz zwycięzców poszczególnych kategorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Podawanie wyników od razu bardzo popieram, po prostu co jest już wiadome to jest upubliczniane i tyle, bez sztucznego budowania napięcia. A co w tej sytuacji Ty powiesz? Bo Dorota się już wypowiedziała "Jakiś taki niesmak pozostał po ogłoszeniu wyników. Wybieram się na cieszyński rynek, aby usłyszeć wyniki konkursu, a tu okazuje się, że organizator umieścił je w sieci dwie godziny przed oficjalnym odczytaniem... trochę dziwna sytuacja." Żeby było ciekawiej w kategorii 5 Belgian-Style Sour Ale Lista przedpremierowa 1 Piotr Terka 42,25 2 Iwona Miler 41,00 3 Michał Barancewicz 34,75 4 Daniel Duda 32,00 5 Andrzej Miler 29,00 6 Michał Pasiecznik 28,00 7 Łukasz Chrząszcz 8 Szymon KIERSZNIOWSKI 9 Wojciech Ściana 10 Andrzej Pietrzyk 11 Jacek Jędrzejczak 12 Alan Woyke 13 Marek Kmiecik 14 Łukasz Chrząszcz 15 Marcin Kubasiak I lista po wpadce 1 Piotr Terka i Piotr Marczyk 42,25 2 Iwona Miler 41,00 3 Michał Barancewicz 34,75 4 Daniel Duda 32,00 5 Andrzej Miler 29,00 6 Michał Pasiecznik 28,00 7 Łukasz Chrząszcz 8 Szymon Kierszniowski 9 Wojciech Ściana 10 Andrzej Pietrzyk 11 Jacek Jędrzejczak 12 Alan Woyke, Sebastian Woyke 13 Marek Kmiecik 14 Przemysław Odrobny 15 Marcin Kubasiak Jak mawiała moja babcia "Co nagle to po diable" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Gratulacje dla GCh, dla laureatów oraz wszystkich uczestników za trud włożony w przygotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Gratulację dla laureatów, podziękowania dla organizatorów i współbiesiadników! edit: A co w tej sytuacji Ty powiesz? Ja o miejscu swojego piwa dowiedziałem się po 20, chociaż byłem na miejscu, czego nie popieram i uważam że powinienem to wiedzieć już zaraz po wyborze GCh (tak jak i reszta uczestników) ale taka była decyzja organizatorów i to szanuję A te wyniki to pojawiły się przecież przez przypadek, pewnie ktoś nadał zły atrybut stronie (lub coś podobnego) przecież to nie była kogoś zła wola. Edytowane 21 Czerwca 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 I ode mnie gratulacje dla laureatów, w szczególności dla GCh - bardzo jestem ciekawy receptury. Próbowałem to piwo i mimo że raczej fanem kwaśnych piw nie jestem tak to piwo mi autentycznie smakowało. Ciekawy jestem jak się to uda uwarzyć w Cieszynie? Szczególne gratulacje też dla Waldka: pierwsze miejsca w dwóch kategoriach, to się nie często zdarza. To mówisz że pucharu nie oddasz i w tym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Szczególne gratulacje też dla Waldka: pierwsze miejsca w dwóch kategoriach, to się nie często zdarza. To mówisz że pucharu nie oddasz i w tym roku? Dzięki Jacek. Wszystko się tasuję i do końca nie wiadomo które konkursy będą doliczone a które nie. Niestety to nie my decydujemy i nasze piwa tylko, to czy na czas sędziowie zdążą z nieszczęsnymi metryczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Dołączam się do gratulacji dla wszystkich finalistów, w szczególności dla zwycięzców poszczególnych kategorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Gratulacje dla finalistów i zwycięzców!!! Szczerze mówiąc, to tego stylu się nie spodziewałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 W tym roku zdecydowaliśmy się na podanie listy finałowej i na jak najszybsze opublikowanie wyników czyli tuż po oficjalnym ogłoszeniu. To pierwsze zawsze będzie dyskusyjne, ale większość jednak chciała wiedzieć. A to drugie było dla nas po prostu kłopotliwe, bo laptopa mieliśmy dosłownie na kolanie na cieszyńskim rynku - stąd wyszył pewne niedoskonałości. Ale do dobre doświadczenie, w przyszłym roku będzie już bez pudła. No cóż, pechowa 13 prześladuje nas od początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jestem nie przeciętnie ciekawy warzenia tegorocznego GCh... Nie dość, że musi poleżeć, to jeszcze sam w sobie jest "zakażeniem" dla tanków fermentacyjnych i leżakowych. Do tego pewna nieprzewidywalność procesu fermentacji... Aż pojawia się teoria spiskowa, że narzucone było aby ten styl wygrał, bo akurat poszła kasa na umożliwienie realizacji takich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Aż pojawia się teoria spiskowa, że narzucone było aby ten styl wygrał, bo akurat poszła kasa na umożliwienie realizacji takich piw. Ja tam nie widziałem zachwytu na twarzach ludzi z Zamkowego ale jak tam już sobie chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Tu uruchamia się druga teoria spiskowa. Sędziowie chcieli dowalić Zamkowemu coś po złości. Osobiście byłem przekonany, że piwo w tej kategorii będzie miało zakaz wygrania GCh właśnie ze względu na to jak się to robi. Tym bardziej mnie dziwi, że wygrało akurat piwo z tej kategorii. Nie chcę nic ujmować zwycięzcy, ale moim zdaniem TECHNICZNIE nie powinno wygrać nagrody polegającej na jego warzeniu w browarze, który nigdy nic podobnego nie robił. To zakrawa na jakąś złośliwość ze strony sędziów. Wierzę, że to piwo rzeczywiście na to zasłużyło, ale techniczne możliwości browaru powinny wpłynąć na decyzję sędziów... niestety. Fakt, że to są niesamowite piwa, ale organizator chyba czuje się wpakowany na minę, a chyba nie powinno tak być Czytam sam siebie po kilkunastu minutach i widzę, ze napisałem 5 razy to samo innym słowami... to znak, że za dużo wypiłem, ale nie poprawiam, bo dobrze oddaje moje odczucia. Gratuluję zwycięzcy, bo przy moim uwielbieniu dla takich piw, subiektywnie też oceniłbym je najwyżej Edytowane 22 Czerwca 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Piękne, sprzeczne ze sobą teorie... Piles-nie pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Trzecia teoria - przed konkursem GŻ przekazała, że z warzenia nici i w ogóle mają się zabierać z ich podwórka. To teraz na złość mamie uszy sobie odmrozili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Pogo uwielbiam cię Może na blogu zaczniesz pisać takie przemyślenia i publikować domysły i swoje teorie odnośnie branży piwnej. Generalnie wystarczy posłuchać co mówią sędziowie, komisja albo poczytać na forum PSPD... Śmieszą mnie takie domysły. Wybierane jest najlepsze piwo, a tak na prawdę problem jak to uwarzyć w browarze jest problemem browaru, który się na to pisał! Wiedzieli, że jest ryzyko, że Sour wygra i musieli się z tym widocznie zgodzić - jest taki podpunkt w regulaminach konkursów, w którym zawsze jest napisane: Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany regulaminu w przypadku wystąpienia istotnych i nieprzewidzianych okoliczności zewnętrznych. Więc, jeżeli byłyby naciski z strony sponsora - obecnie Browar zamkowy w Cieszynie (z GŻ niby zerwali współpracę, a przeszli do jej firmy córki co nie wiem czym się różni), to w każdej chwili wprowadzić to można do regulaminu Nie widziałem żeby było, że GCh to najlepsze piwo z 9 kategorii (oprócz Belgian Sour ale) więc chyba teoria naciskowa obalona Ciekawostka Wąsosz w Częstochowie od razu sobie zastrzegł, że nie będzie warzył Niskoalkoholowego piwa. Ja tam się cieszę, że takie piwo wygrało, bo zacznie się robić ciekawie na rynku piwa, plus do tego Cieszyn chce zmienić wygląd na browar rzemieślniczy, to teraz mają okazję pokazać ducha kraftu. No i oczywiście wszystkim zwycięzcom i finalistom gratuluje wygranej Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 ...w przyszłym roku będzie już bez pudła... No, coraz ciekawiej się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 A i a propo warzenia jest już receptura piwa: http://www.pspd.org.pl/pagesnews/zrob-sobie-klona-grand-championa Receptura Grand Championa 2015: Receptura na 23 litry piwa w stylu Belgian-Style Sour Ale (Robust Flanders Red Ale) Grand Champion Birofilia 2015Parametry podstawowe:Ekstrakt początkowy: 18°BlgZawartość alkoholu: 7,2% obj.Goryczka: 13 IBUWoda (Oaza niegazowana):Ca - 60 mg/lMg - 13 mg/lNa - 5 mg/lSO4 - 70 mg/lCl - 18 mg/lHCO3 - 134 mg/lZasyp:Słód Pilzneński 3–4 EBC (Bestmalz) - 4 kgSłód Monachijski 25 EBC (CastleMalting) - 1 kgPłatki z kukurydzy - Flaked Maize 3,5 EBC (Fawcett Maltsters) - 0,8 kgUWAGA: Płatki kukurydziane przed zacieraniem zostały skleikowane.Słód Special B 250-350 EBC (CastleMalting) - 0,5 kgSłód Słód Caramunich® typ II 110-130 EBC (Weyermann®) - 0,1 kgSłód Carafa® Special typ II 1100-1200 EBC (Weyermann®) - 0,04 kgZacieranie sterowane temperaturowo:1. Przerwa maltozowa w temperaturze 63->61°C - 30 minutPo zakończeniu podgrzewanie w tempie ok. 0,66°C/min2. Przerwa dekstrynująca w temperaturze 73->70°C - 40 minutUWAGA: Słód palony Carafa® Special typ II został dodany w 35 minucie przerwy dekstrynującej3. Wygrzew do 78°C (podgrzewanie w tempie ok. 0,35°C/min)Gotowanie: 75 minutChmielenie:Saaz, granulat (3%) 30 g na 65 minutSaaz, granulat (3%) 20 g na 25 minutFermentacja:- fermentacja burzliwa: 6 dni, przy użyciu 1 saszetki uwodnionych drożdży Safbrew S-33 (Fermentis)temperatura zadania drożdży: 17°Ctemperatura fermentacji burzliwej 17->19°C, z tendencją wzrostowąUWAGA: przy zlewaniu na fermentację cichą piwo odfermentowało do 7,5°Blg- fermentacja cicha: 105 dni, przy użyciu 1 saszetki mieszanki kultur lambikowych Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend (aktywowana, bez startera)temperatura fermantacji cichej: 20-23°C, rosnącoUWAGA: Po 40 dniach fermentacji cichej piwo przelano do szklanego balona oraz dodano 50 g średnio opiekanych francuskich kostek dębowych 1x1x1 cm. Rozlew:Nagazowanie przy użyciu glukozy w ilości 3,3 g/l Browarowi w Cieszynie życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Wybierane jest najlepsze piwo, a tak na prawdę problem jak to uwarzyć w browarze jest problemem browaru, który się na to pisał!Żeby się tylko nie okazało, że za rok problemem PSPD będzie brak ich sztandarowego konkursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Żeby się tylko nie okazało, że za rok problemem PSPD będzie brak ich sztandarowego konkursu. Mylisz dwa pojecia - Konkurs Piw Domowych a GCh to dwie różne sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się