Skajo Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Czy próbował ktoś na tych drożdżach robić coś mocniejszego pokroju tripla ? Tolerancję na alko mają do 10%, więc teoretycznie powinny dać radę, ale może nie wychodzi to za dobrze ? Byłoby miło gdyby ktoś się podzielił doświadczeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Raczej są zbyt neutralne do trappistów. Może jakby je w górnym zakresie temperatur puścić, ale nie wiadomo czy nie naprodukują wtedy rozpuszczalnika albo innych nędznych estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witam. Pierwszy raz robiłem starter z tych drożdży i pierwszego dnia zapach był fajny ale drugiego dnia waliło kanalizą. Przestraszyłem się i nie użyłem ich wcale. Czy dobrze postąpiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Czy przez kanalizację rozumiesz siarkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Szkoda drożdży. Siara to u nich norma, ale z czasem się redukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Jeżeli waliło siarkowodorem (zgniłe jajo) to raczej standard dla tych drożdży i bym się nie przejmował. Jeśli faktycznie kanalizą, czyli merkaptanami, to już mogło świadczyć o jakieś infekcji, choć też nie musiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Mam problem z tymi drożdżami, 26.06.2017 warzyłem Witbira słód pilzneński 2,43kg pszenica 1,845kg płatki owsiane 0,225kg Starter z Białych Walonek FM 20 o temp. 17st, kręcony na mieszadle 2 doby, zadałem do 20,5 litra brzeczki o temp. również 17st, ok. 12,25 PLATO, 12,8 BRIX. Przez 17 dni fermentacja odbywała się w piwnicy gdzie temp. wynosi 18-19 st., po tym czasie zeszło do ok. 4,5 PLATO, 7,8 BRIX. Następnie wiadro przeniosłem do domu gdzie temp. jest ok. 23-25 st. i dzisiaj sprawdzam a tu nic się nie zmieniło. Ciągle jest 7,8 BRIX, ok. 4,5 PLATO. I teraz się zastanawiam co robić. 1. zostawić jeszcze nad drożdżami 2. zlać i trzymać jeszcze w innym fermentorze, bo chcę użyć gęstwy 3. butelkować i zebrać gęstwę Pierwszy raz używam tych drożdży jak i pierwszy raz robię Witbira. Co radzicie robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Skoro przez prawie 2 tygodnie nic nie drgnęło to ja bym butelkował i sprawdzał czy się nie przegazowuje. Może zatarte zbyt na słodko. Albo za mały starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Zacieranie było takie: 50-52st - 30min 62st - 30min 72st - 30min 78st - 5min Z pomiarem też dziwna sprawa bo kilka dni temu było 7,4BRIX, to myślałem że powoli schodzi w dół, ale dzisiaj jak mierzyłem to znowu 7,8BRIX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Witam, Chciałbym prosić o radę. Zrobiłem witbiera na drożdżach FM20. Zacierane w 66-67 stopniach C. Zrobiony był mały starter i zadane do brzeczki o początkowym 11,6 Blg. Temperatura otoczenia przez pierwsze dwa dni około 18 stopni C, w trzecim dniu przeniosłem do pomieszczenia gdzie temperatura otoczenia była około 21 stopnia C. Dzisiaj mija trzeci dzień fermentacji, przez pierwsze dwa dni bulgotalo z rurki, od trzeciego dnia już nie. Zmierzyłem dzisiaj i po tych trzech dniach jest 5,1 Blg. Zostawić w spokoju i czekać czy zacząć się martwić bo nie bulgocze z rurki ? Jeżeli czekać to ile i kiedy ponownie sprawdzić Blg bo nie zaglądam zazwyczaj za często do fermentora. Jeżeli znowu zmierze powiedzmy za trzy cztery dni ( a moze dłużej poczekać ) i będzie to samo to czy będzie sens dodawać inne drozdze czy juz za późno będzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Zostaw jeszcze na 2 tygodnie w tych 21 stopniach i cierpliwie czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Witam, Chciałbym prosić o radę. Zrobiłem witbiera na drożdżach FM20. Zacierane w 66-67 stopniach C. Zrobiony był mały starter i zadane do brzeczki o początkowym 11,6 Blg. Temperatura otoczenia przez pierwsze dwa dni około 18 stopni C, w trzecim dniu przeniosłem do pomieszczenia gdzie temperatura otoczenia była około 21 stopnia C. Dzisiaj mija trzeci dzień fermentacji, przez pierwsze dwa dni bulgotalo z rurki, od trzeciego dnia już nie. Zmierzyłem dzisiaj i po tych trzech dniach jest 5,1 Blg. Zostawić w spokoju i czekać czy zacząć się martwić bo nie bulgocze z rurki ? Jeżeli czekać to ile i kiedy ponownie sprawdzić Blg bo nie zaglądam zazwyczaj za często do fermentora. Jeżeli znowu zmierze powiedzmy za trzy cztery dni ( a moze dłużej poczekać ) i będzie to samo to czy będzie sens dodawać inne drozdze czy juz za późno będzie ? Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej w warunkach opisanych powyżej zeszło mi z 11,6 Blg do 4,6 Blg. Czuć lekki zapach siarkowodoru ale najprawdopodobniej zniknie podczas dwóch tygodni fermentacji cichej. Przelałem ma fermentacje cichą i mam nadzieje, że zejdzie jeszcze z kilka dziesiątych Blg... Drożdże ładnie opadły na dno fermentora tworząc luźny osad, zebrana gęstwa ma bardzo płynną konsystencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Dzisiaj butelkowałem na tych drożdżach Belgian Speciality Ale 17,5 brix. Na burzliwej i cichej piwo łacznie spędziło prawie 5 tygodni i zeszło do 9 brix. W smaku już teraz zapowiada sie bardzo fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Wygląda, że mierzyłeś refraktometrem, więc sobie przelicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Witam, Witbier z 11,6 Blg zszedł finalnie do 4,6 Blg i został zabutelkowany, zacierany był w temperaturze 66-67 stopni. Belgian Pale Ale robione na gęstwie po w/w witbierze zeszło przez trzy tygodnie z 13,2 Blg do 5 Blg, zacierane było w temperaturze 66-67 stopni, temperatura fermentacji 18 stopni przez pierwsze trzy dni a potem 21 stopni. Dość słabo oba odfermentowały i albo taka partia drożdży albo zbyt wysoka temperatura zacierania i wyszło na słodko.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Mam do oddania świeżą ( 1 dniowa ) gęstwę po drożdżach FM20 Białe Walonki po belgian pale ale, jeżeli ktoś chce to można odebrać w Piasecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Mam do oddania świeżą ( 1 dniowa ) gęstwę po drożdżach FM20 Białe Walonki po belgian pale ale, jeżeli ktoś chce to można odebrać w Piasecznie.Działy się koledze pomyliły. Jest osobny wątek,dla obdarowujących gęstwą. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Dziękuję za informację, faktycznie pomyliłem działy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Zadałem te drożdże bezpośrednio, bez przygotowywania startera do 15l brzeczki BLG 11. Temp 19C Brzeczkę napowietrzam mikserem, co tworzy około 4cm warstwę piany, utrzymującej się czasem i dwie doby. Tak było i tym razem, kiedy piana po dwóch dniach zeszła, pojawiły się wyspy anemicznej piany z fermentacji. Tyle, że w trzecim dniu od zadania zastałem czystą jak lustro powierzchnię płynu. Już zacząłem się martwić o kondycję drożdży, będąc złym na siebie, ze nie zrobiłem startera, lecz pomiar BLG spławikiem pokazał 3 Drożdże przefermentowały, jeszcze zanim opadła piana z napowiatrzania. Chcę wykorzystać gęstwę do drugiego witka, zastanawiam się, jak szybko ona przerobi cukry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Moje doświadczenie z tym drożdżami wskazuje na bardzo wolną fermentację - 2 warka i przez 10 dni zeszło z 12 blg na 5 blg. Te drożdże lubią ciepło, na stronach sklepu ie jest zaktualizowana informacja o temp. ich fermentacji, inf. ze strony Fermemntum Mobile: Zakres temperatur fermentacji : 19-24 st.C Potwierdziłem mailowo. Sklepy nie zaktualizowały inf. o temperaturze fermentacji na swoich stronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) . Edytowane 26 Października 2018 przez majlosz błąd w pomiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Robiłem na FM20 dwa poniższe piwa, pierwsze ze startera a drugie z gęstwy drożdżowej i oba bardzow podobnych zakresach płytko mi odfermentowały, drożdże były świeże ale niestety nie pamiętam jaką miała datę ważności ta partia: - witbier, zacierany w 64 °C, 13,5 Blg zszedł na 5,8 Blg, ofermentowanie 57 %, start w 17 °C, podskoczyło do około 19 °C i fermentowane narastająco w temperaturze do 22 °C. - white ipa, zacierana w 64 °C, 16,4 Blg zeszła na 6,7 Blg, odfermentowanie 59 %, start w 17 °C, podskoczyło do około 19 °C i fermentowane narastająco w temperaturze do 22 °C. Z racji bardzo podobnego stopnia odfermentowania przypuszczam, że po prostu ta partia drożdży FM20 ma takie właściwości a nie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Godzinę temu, rayavaldek napisał: Robiłem na FM20 dwa poniższe piwa, pierwsze ze startera a drugie z gęstwy drożdżowej i oba bardzow podobnych zakresach płytko mi odfermentowały, drożdże były świeże ale niestety nie pamiętam jaką miała datę ważności ta partia: - witbier, zacierany w 64 °C, 13,5 Blg zszedł na 5,8 Blg, ofermentowanie 57 %, start w 17 °C, podskoczyło do około 19 °C i fermentowane narastająco w temperaturze do 22 °C. - white ipa, zacierana w 64 °C, 16,4 Blg zeszła na 6,7 Blg, odfermentowanie 59 %, start w 17 °C, podskoczyło do około 19 °C i fermentowane narastająco w temperaturze do 22 °C. Z racji bardzo podobnego stopnia odfermentowania przypuszczam, że po prostu ta partia drożdży FM20 ma takie właściwości a nie inne. Jak długo fermentowałeś? Nie było granatów? Z tego co pamiętam one strasznie wolno dojadają i trzeba je dość długo przetrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Godzinę temu, majlosz napisał: Jak długo fermentowałeś? Nie było granatów? Z tego co pamiętam one strasznie wolno dojadają i trzeba je dość długo przetrzymać Fermentacja była długa aż miałem pewność, że drożdże wszystko dojedzą - Witbier stał 21 dni na głównej i 14 dni na cichej - White IPA stała 27 dni na głównej bez cichej majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Końcówego Blg nie mierzyłeś czasem refraktometrem? Jeśli nie stawiałbym, że zacieranie defacto jest w innych temperaturach niż piszesz czyt. termometr Cię okłamuje. Sporo tych drożdży używałem i generalnie odfermentowuje normalnie - około 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się