Jakub M Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Doskonałe opracowanie podstaw ważenia według Faktu http://www.fakt.pl/Z...y,132455,1.html Przepis na piwo 1. Moczymy i śrutujemy jęczmień Ziarna jęczmienia przez mniej więcej dwa tygodnie moczymy w ciepłej wodzie, aby zakiełkowały i wytworzyły słód. Potem suszymy ziarno i przecieramy na sitku, żeby pozbyć się kiełków. Na koniec mielimy ziarenka na śrutę. Można to zrobić zwykłą maszynką do mięsa. 2. Podgrzewamy śrutę Zmielony jęczmień wsypujemy do ciepłej wody w proporcji 1 kg ziarna na 3-4 litry wody. Podgrzewamy wodę do 65 stopni i utrzymujemy tę temperaturę przez godzinę. Następnie przecedzamy wszystko, żeby pozbyć się kawałków ziarenek. W ten sposób uzyskujemy zawiesisty płyn, zwany brzeczką. 3. Gotujemy brzeczkę Ponownie stawiamy wszystko na palniku i intensywnie gotujemy przez mniej więcej godzinę. W tym czasie do gotującej się brzeczki dodajemy chmielu - w dwóch albo trzech porcjach, wedle uznania. Zasada jest taka: im więcej chmielu, tym więcej goryczy w piwie. Żeby jednak wydobyć z chmielu to, co najcenniejsze, musimy zielone lub wysuszone szyszki gotować razem z brzeczką przez kolejne dwie albo trzy godziny. 4. A teraz drożdże Po długim gotowaniu czekamy aż to, co mamy w garnku, wystygnie. I wrzucamy drożdże - na 16 litrów brzeczki potrzeba około 100 ml drożdży piwowarskich. Po kilku godzinach nasza brzeczka zacznie się pienić - to znak, że zachodzi w niej fermentacja burzliwa. Czekajmy jednak cierpliwie dalej. Płyn, który ma być piwem, musi tak stać 2-3 dni. Najlepiej w pojemniku z przykryciem, żeby nie dostały się do niego bakterie, które wszystko nam popsują. 5. Piwo też dojrzewa Gdy po 2-3 dniach piana zacznie znikać, to znak, że ustała fermentacja burzliwa. Zlewamy wówczas brzeczkę bez osadów do np. gąsiorka (takiego, jak na wino). Wlot zatykamy rurką fermentacyjną. Ten etap nazywa się fermentacją cichą. Musimy się uzbroić w cierpliwość Trwa aż 2-3 tygodnie. Piwo w tym czasie się klaruje. 6. Nareszcie! Nalewamy piwo do butelek W końcu nadszedł ten czas. Sklarowane piwo wlewamy do czystych butelek. Do każdej z nich dodajemy cukru lub glukozy. Na pół litra będziemy potrzebować około 4 g cukru lub glukozy (płaska łyżeczka od herbaty). To po to, żeby szczelnie zamknięte piwo zostało nagazowane dwutlenkiem węgla. Nagazowanie zajmuje kilka dni, ale nasze piwko będzie najlepsze po kolejnych dwóch tygodniach. Potem robimy pssss i smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Jest trochę błędów, jednak postępując według tego opracowania otrzymamy jakieś tam piwo (może pomijając słodowanie), jestem w szoku jak na poziom tego czasopisma Edytowane 11 Października 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 A o wadze nic nie piszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Tylko te 2-3 dni burzliwej i do tego 4 g cukru na butelkę. A potem będzie, że butelka piwa (3 tyg,) wybuchła w piwnicy pana Mariana (50 l.) i dokonała zniszczeń, a on spać nie może bo trzyma kredens or sth. Vami, kordas, Jakub M i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 bo trzyma kredens or sth Nie trzyma bo rękę urwał granat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Nie rękę, a oko oraz rozerwał tętnicę udową i panu Marianowi się zmarło z wykrwawienia. Nagłówek w SE: piwo wg receptury Fakta zabija! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Piwo.org i Browar.biz są w takim (temat) razie nie potrzebne. Wszyscy muszą pozamykać swoje sprawy i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Wielu po lekturze tego forum ma granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Na koniec mielimy ziarenka na śrutę. Można to zrobić zwykłą maszynką do mięsa. Jak to dobrze, że mam maszynkę do mięsa nie muszę kupować śrutownika!!!!111!!1! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Jak to dobrze, że mam maszynkę do mięsa nie muszę kupować śrutownika!!!!111!!1! Dlaczego się z tego śmiejesz? Maszynka do mięsa nadaje się do śrutowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dlaczego się z tego śmiejesz? Maszynka do mięsa nadaje się do śrutowania Taaaa... Ale jaką potem wydajność masz! (sprawdzone ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 najlepszy opis słodowania jakie me oczy widziały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Zobaczcie sobie jeszcze opis stylów wg faktu Które piwo jak smakuje: Pilzner, pils Gorzki trunek o ostrym smaku i bursztynowej barwie. Warzy się go z jęczmienia. Porter To ciemne piwo - w barwach od rubinu nawet po czerń, o słodkawym posmaku. Jest gorzkie i mocne. Może miec nawet 6,5 proc alkoholu. Pszeniczne białe Jest warzone z jęczmienia i pszenicy, pochodzi z Bawarii. Delikatnie chmielone, mocno musujące. Bitter Mocno chmielone o bursztynowym kolorze z lekko słodkawym posmakiem. Pale To angielskie piwo, które ma blady kolor. Powstaje z jasnego słodu i jest dość mocno chmielone. Mild Pochodzi z Anglii, jak pale. Jest lekko chmielone i łagodne. Ma niewielką zawartość alkoholu (ok. 4 proc.) i czasami bywa dosładzane cukrem. Lager Ma łagodny smak. Jest robiony z jęczmienia z dodatkiem pszenicy lub kukurydzy, a także cukru. Bock To mocne piwo (ma dobrze ponad 6 proc. alkoholu) z Bawarii. Jego smak to połączenie chmielowej goryczki z karmelową słodkością. Lambic Belgijskie piwo warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy. Jest gorzkie i bez gazu. Dojrzewa w beczkach nawet pięć lat. Ma kilka odmian. Na przykład kriek to odmiana z wiśniami, a faro ma rumowy smak. Edytowane 12 Października 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Jeśli maja wersję internetową, jestem ciekaw tego co się dzieje na forum. Idę szukać... edit: ej, to jest 2011 rok edit 2: ale ja jestem ociężały ;( Edytowane 12 Października 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Może miec nawet 6,5 proc alkoholu. Toż to szpirytem wzmacniane musi być! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Przynajmniej się cukru nie dodaje żeby było słodsze:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Opis takich piw jest gdzieś na necie, najbardziej wg mnie zadziwiający jest sposób wykonania słodu. Moczenie w ciepłej wodzie przez dwa tygodnie (!). Nie wiadomo gdzie to robić, czy w jasnym miejscu, ciemni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Opis takich piw jest gdzieś na necie, najbardziej wg mnie zadziwiający jest sposób wykonania słodu. Moczenie w ciepłej wodzie przez dwa tygodnie (!). Nie wiadomo gdzie to robić, czy w jasnym miejscu, ciemni. W przedpokoju, tylko parkiet Faktem wyłóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 może teraz zrobią kącik z recepturami, imperial fuckt ale alechanted i ebpeter 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się