Dazhdbog Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Poszukuje jakiegoś nowozelandzkiego chmielu do wkomponowania w aromat słodu wędzonego. Ktoś ma jakieś doświadczenia i jest w stanie coś polecić z zaznaczeniem z którego roku pochodziły zbiory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Green bullet nie poważaniem na kolana, jeżeli chodzi o mnie probowalem na nim warzysz i nic ciekawego on nie wnosi a sam aromat moge zaliczyc do mniej przyjemnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagen Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Jak wasze odczucia ze zbioru 2015? Zastanawiam się nad kupnem większej ilości i nie wiem czy nie będzie wtopy jak z rocznikiem 2013. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 A po grzyba Ci stary chmiel,z 2015 dr.rudi to jakaś totalna padaka (CP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Pytanie interwencyjne. Taiheke 2017 - ktoś używał, jakie wrażenia? edit 21.11: ok, doszło 100 gram granulatu, sam zobaczę jak zagra. Edytowane 21 Listopada 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Odkopie temat. Robiłem dwa dni temu NZ IPA naPacyfic Jade (gorycz)MoutekaWai-itiRakau.Ku mojemu zdziwieniu wszystkie pachną tak samo. Trochę się zdziwiłem bo miałem nadzieję że każdy będzie inny, co wnoszą do piwa jeszcze nie wiem.Macie może doświadczenie z tymi odmianami? Dodam że rok zbioru to 19 Oprócz pacyfica, ten z 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 3 godziny temu, Typhon napisał: Wai-iti NA zimno fajny, delikatny owocowy, trochę ziołowy, ale to zależy od rocznika ,ten akurat lubię, ale ogólnie mam złe doświadczania z NZ. Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 W dniu 27.10.2019 o 05:56, Typhon napisał: Ku mojemu zdziwieniu wszystkie pachną tak samo. Trochę się zdziwiłem bo miałem nadzieję że każdy będzie inny, Ale chodzi ci o zapach granulatu czy to, jak pachnie świeża brzeczka? Nie wiem jak Motueka, ale Wai-iti i Rakau to chmiele, których aromat dość łatwo stłumić innymi (w gotowym piwie). Wai-iti daje bardzo fajne efekty (słodkie owoce: brzoskwinie, może mandarynka), ale trzeba go dać samego na aromat / chmielenie na zimno (ewentualnie smak) i wspomóc jakimś mocnym chmielem na goryczkę. Z tego co pamiętam, to trzeba też było dłużej (w porównaniu z "hameryką") poczekać na pełny efekt aromatyczny - tak co najmniej 3 - 4 tygodnie od butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Ale chodzi ci o zapach granulatu czy to, jak pachnie świeża brzeczka? Nie wiem jak Motueka, ale Wai-iti i Rakau to chmiele, których aromat dość łatwo stłumić innymi (w gotowym piwie). Wai-iti daje bardzo fajne efekty (słodkie owoce: brzoskwinie, może mandarynka), ale trzeba go dać samego na aromat / chmielenie na zimno (ewentualnie smak) i wspomóc jakimś mocnym chmielem na goryczkę. Z tego co pamiętam, to trzeba też było dłużej (w porównaniu z "hameryką") poczekać na pełny efekt aromatyczny - tak co najmniej 3 - 4 tygodnie od butelkowania.Nie no mam na myśli zapach granulatu.Dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Przetestowałem wiele. Na "+" wyróżniały się Wai-iti i Nelson Sauvin. Ogólnie trzeba uważać z ilością, bo wszystkie dają kołkowatą goryczkę i większość zawiera duży %aa. Pod uwagę w zeszły roku można było wziąć jeszcze Motueka i Waimea. Dr.Rudi, Kohatu, Wakatu, Rakau były u mnie padaki. W zasadzie pomiędzy nimi trudno było odczuć większą różnicę. Żaden nie był wart uwagi. Do tej pory zastanawiam się, gdzie resztki tych chmieli mam zużyć W przypadku tych chmieli rok do roku nierówny. Jest to roślina. Pogoda na znaczący wpływ na ich smak i aromat Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 W dniu 16.11.2017 o 09:22, zasada napisał: Pytanie interwencyjne. Taiheke 2017 - ktoś używał, jakie wrażenia? edit 21.11: ok, doszło 100 gram granulatu, sam zobaczę jak zagra. no i jakie wrażenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 17 minut temu, dziedzicpruski napisał: no i jakie wrażenia ? To chyba było red rye ale i bouli bastard. W żadnym chmiel nie zagrał znaczącej roli. W pierwszym wypadku dał jednak dobre piwo. dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Ja sie przejechalem w 2 warkach na Nelsonie. Nie wiem czy jakas trefna partia, ale byl to rocznik 2018 z sklepu internetowego. W pierwszej warce byl SH + chmielenie na zimno. Wyszla bardzo nieprzyjemna goryczka pomimo chmielenia na zaledwie 25 IBU. Pomyslalem ze moze cos nie tak i w nastepnej warce poszlo tylko pare IBU na koniec gotowaniu a potem na chlodzenie i znow ta sama nieprzyjemna goryczka. Mial ktos podobne nieprzyjemnosci z rocznikiem 2018? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 CP ma na stanie zbiory 2022. Do mnie trafiła pacifica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 21 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 4 godziny temu, zasada napisał: CP ma na stanie zbiory 2022. Marxam też, z plantacji Hop Revolution. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Na Hopit również są chmiele z NZ 2022 w moim zdaniem świetnych cenach. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 11 godzin temu, golden_boy napisał: Na Hopit również są chmiele z NZ 2022 w moim zdaniem świetnych cenach. Ceny dobre, ale trzeba kupić co najmniej 1kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 W dniu 21.10.2022 o 14:13, Joosto napisał: Marxam też, z plantacji Hop Revolution. Kohatu już w zamrażarce! Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 A ja się zbieram z zamówionko...co polecacie ciekawego i nie oczywistego? Nelsona zamawiam 2-3kg, Motueki 1kg. Co jeszcze ciekawego i uniwersalnego polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 21 minut temu, Bolt napisał: A ja się zbieram z zamówionko...co polecacie ciekawego i nie oczywistego? Nelsona zamawiam 2-3kg, Motueki 1kg. Co jeszcze ciekawego i uniwersalnego polecacie? DO użytku domowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 4 minuty temu, anteks napisał: DO użytku domowego? Tak zamawiamy w trójkę. Z czego nelsona tzreba mi dużo do dzikusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi