Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Mojego wujka znajomy przysłał mi trochę chmielu z Niemiec, ze zbiorów ;) Są to odmiany Magnum, różne odmiany Hallertauer, wszystko fajnie, tylko nie opisał, który jest który, a z nim samym nie ma kontaktu, bo jeszcze jest w Niemczech. I tak by pewnie teraz nie stwierdził. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić...

 

6okdib.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem na forum, że ludzie dodają to 'zielsko' do brzeczki podczas gotowania. Może coś w tym kierunku? :P

 

Już mi chodzi receptura po głowie. 50g chmielu A, 30g chmielu B i 30g chmielu C, w drodze losowania wybiorę który to będzie chmiel A,B,C,D ;)

Zawsze też zostaje opcja zrobienia Herculesa :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mojego wujka znajomy przysłał mi trochę chmielu z Niemiec, ze zbiorów ;) Są to odmiany Magnum, różne odmiany Hallertauer, wszystko fajnie, tylko nie opisał, który jest który, a z nim samym nie ma kontaktu, bo jeszcze jest w Niemczech. I tak by pewnie teraz nie stwierdził. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić...

 

6okdib.jpg

Gdzieś widziałem zestawienie zdjęć szyszek z podpisami oczywiście - jak znajdę to podeślę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mojego wujka znajomy przysłał mi trochę chmielu z Niemiec, ze zbiorów ;) Są to odmiany Magnum, różne odmiany Hallertauer, wszystko fajnie, tylko nie opisał, który jest który, a z nim samym nie ma kontaktu, bo jeszcze jest w Niemczech. I tak by pewnie teraz nie stwierdził. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić...

 

6okdib.jpg

Gdzieś widziałem zestawienie zdjęć szyszek z podpisami oczywiście - jak znajdę to podeślę :)

 

Byłoby super ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niestety na dzień dzisiejszy nie potrafię odnaleźć takiego zestawienia - było dobre, gdyż zdjęcia szyszek były umieszczone koło siebie, więc wystarczyło szyszką przesunąć po ekranie... :(

dla pocieszenia trochę inne zestawienia, może dasz radę zidentyfikowac ;):

http://www.yakimachief.com/hopvarieties/ycivarieties.pdf

http://www.freshops.com/hops/variety_descriptions#us_varieties

http://www.brewrats.org/go/default/brewing-info/hops-hop-specifications/

http://www.barthhaasgroup.com/en/varieties-and-products/hop-varieties

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 140 Pils Bohemski II 12,5°Blg – 44IBU - 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 5,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

54°C – 10 min

63°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

 

70 min – 15g Magnum 12,3%A-A

40 min – 20g Aurora Super Styrian 9,5% A-A

10 min – 20g Saaz 3,5% A-A

5 min – 20g Aurora Super Styrian 9,5% A-A

0 min – 20g Saaz 3,5% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager – starter 1,5l

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj rano.

 

WARKA 141 Marcowe II 13°Blg – 23IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,2 kg

Słód monachijski (Czechy) - 2,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I - 0,15 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 15g Magnum 12,3% A-A

20 min - 20g Saaz 3,5% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager – starter 1,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszła pora przypomnieć sobie początki.

Z ekstraktu słodowego ostatni raz warzyłem piwo jakieś 138 warek temu.

Chyba się to tak robiło ;)

 

WARKA 142 Weissbier 12°Blg – 12IBU – 23l

 

Skład:

Bavarian Hefeweizen (pszeniczne) - ekstrakt słodowy Weyermann – 4kg

 

Zacieranie:

 

Wysładzanie:

Ekstrakt rozpuszczony w wodzie do objętości 30l

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 20g Lubelski 4,5% A-A

 

Inne:

 

Drożdże:

WB-06 – zadane w 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 143 Scottish Ale 80 11,5°Blg – 24,5IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,4 kg

Słód monachijski Soufflet – 1,5 kg

Słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg

Słód wędzony Weyermann® – 0,2 kg

Słód karmelowy Crystal 120 EBC CastleMaltingBelgia – 0,25 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

55°C – słody

67°C – 70 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 34l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Challenger (UK) 7,2 % A-A

30 min – 20g East Kent Golding (UK) 4,8 % A-A

15 min – 20g Fuggles (UK) 4,6 % A-A

 

Inne:

Gips piwowarski – 5g

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale ACTIVATOR – starter 1,5l

 

Edit:

Drożdże zadane w temperaturze 16°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój Diabełek w tym roku znowu mnie zaskoczył i sprawił mi miły prezent na urodziny :)

W sam raz do nowego browaru jako ostatni element :D Myślę, że trafiła idealnie i pięknie będzie się prezentował na ścianie.

 

29nj7e9.jpg

 

Ps: A osoba która to rzeźbiła ma naprawdę talent.

 

2ex32fs.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.