vettis Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) WARKA 101 Czeski Pils 10,5 °Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann® - 4,8 kg Słód karmelowy Carahell® Weyermann - 0,1 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann - 0,15 kg Słód caramunich I Weyermann® - 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Zacieranie: 24 wody zacierania - 55°C - 10 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C – 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min - 10g Magnum 60 min - 15g Saaz 10 min - 15g Saaz 0 min - 20g Saaz Drożdże: Wyeast Propagator 2278 Czech pils - starter Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Wyszło 30l. 28l do fermentatora, reszta do zamrażalnika na startery. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Tak wygląda fermentacja 15 godzin po zadaniu 2278 Czech pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Cześć Widzę że Ciebie wzięło na gotowanie pierogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 a może przełomu nie oddzieliłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Ja moje 10.5 oglądam tylko przez ścianki wiadra, ale sądzę że wygląda podobnie (też na Czech Pils). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) WARKA 102 Czeski Pils II 10,5 °Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann® - 4 kg Słód monachijski Weyermann® - 0,8 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Zacieranie: 24 wody zacierania 55°C - 10min. 63°C - 20min. Odebrana 1/3 zacieru 72°C - 20 min. dekokt Gotowanie 15 min. 72°C - 25 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min - 10g Magnum 60 min - 15g Saaz 10 min - 15g Saaz 0 min - 20g Saaz Drożdże: Wyeast Propagator 2278 Czech pils - starter Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Przy ostatniej warce zlałem to co zostało nad osadem w starterze i dolałem do tego 1l brzeczki i z warki 101, drożdże w szybkim tempie się namnożyły i tak otrzymałem starter do kolejnej warki, więc Czeski Pils II, tym razem z dekokcją. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Podsumowując rok 2011 był dobrym rokiem Uwarzyłem 43 Warki Zmodernizowałem proces warzenia - 2012 dalsza część. Wystawiłem piwa do 3 konkursów i moje piwa zajęły : - I miejsce - II konkurs piwo.org - II miejsce, V miejsce - Birofilia 2011 - I miejsce - IMKPD zobaczymy co przyniesie 2012 rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 (edytowane) zobaczymy co przyniesie 2012 rok Jasnowidz z Człuchowa mówi, że niepokoje http://www.pomorska....CHOWA/469007570 Edytowane 1 Stycznia 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Jasnowidz z Człuchowa Jemu to bym specjalnie nie dawał wiary, chyba że poda mi numery na wtorkowego dużego lotka, ale prawidłowe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 WARKA 98 Dry Stout II 11,5°Blg rozlana do 24x0,5l 3g/1l i 1 kega 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg dodałem do balona 50g płatków dębowych średnio opiekanych. WARKA 99 Marcowe 12,5 °Blg przelana do lagerowania, zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 96 English Barleywine II 23°Blg po miesiącu lagerowania w ~2°C do 40x0,5l z dodatkiem cukru 3,6g/1l Edytowane 5 Stycznia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 WARKA 103 Maibock 16°Blg 26l Skład: Słody: Słód pilzneński klepiskowy Bruntal - 5 kg Słód monachijski Weyermann® - 1,5 kg Słód wiedeński Weyermann® - 0,5 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: 26 1 wody zacierania - 55°C - 10 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C – 10min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 33l Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 10g Magnum 35 min - 10g Magnum 15 min - 20g Saaz Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa I 300ml Inne: 15 min – 7g Mech Irlandzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 WARKA 101 Czeski Pils 10,5 °Blg przelana na cichą, zeszło do 2°Blg. Będzie lagerować przez około 2 tyg. w około ~0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Do browaru dołączył nowy garnuszek 70l W sobotę biorę się za wiercenie, aż szkoda. Jak wystarczy czasu, to może przeprowadzę testy pompy, leżała w kącie jak i również silnik. Może się przyda, pompy mam zamiar używać tylko przy filtracji prosto do kadzi warzelnej, więc temperaturę powinna wytrzymać, zobaczymy jak będzie z przetaczaniem brzeczki. Moc silnika nie duża, ale z tego co wiem nie musi mieć dużo mocy. Pompa typowa do przetaczania piwa i wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 WARKA 102 Czeski Pils II 10,5 °Blg przelana do lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg Po prawie 4 tygodniach od zadania mieszanki, robaczki rozgościły się na dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 u mnie to tak nie wygląda, a nawet wygląda dość ubogo. O robaczkach świadczy tylko zapach takiej kwaśniej pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 WARKA 99 Marcowe 12,5 °Blg z dnia 16.12.2011r rozlana do 26x0,5l 4g/1l i reszta do 1kega 2x2,5bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) WARKA 104 Pils Mocno Chmielony 12,5°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Bruntal - 5 kg Słód monachijski Weyermann® - 1 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I Weyermann - 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: 24 wody zacierania 55°C - 10min. 63°C - 40min. 72°C - 20 min 76°C - 20 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 70 min - 15g Magnum 40 min - 30g Hallertauer Tradition 30 min - 30g Sladek 10 min - 30g Hallertau Hersbrucker 0 min - 30g Saaz Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa 250 ml Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Wyszło 30l. 28l do fermentatora, 2l do zamrażalki na startery. Moja druga warka na słodzie Bruntal, jestem bardzo miło zaskoczony tym słodem. Nie pamiętam kiedy otrzymywałem tak klarowne brzeczki po filtracji. Chrzest przeszedł dzisiaj nowy garnek, wypadł jak najbardziej pozytywnie, tylko muszę dojść do wprawy z gotowaniem, całkiem inaczej się gotuje, pewnie stąd 2l więcej Teraz czas na mieszadło, silnik i zasilacz już zamówiony. Edytowane 22 Stycznia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Obliczałeś jakie IBU Ci wyszło w tej warce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Obliczałeś jakie IBU Ci wyszło w tej warce ? Zawsze obliczam 42,5 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zawsze obliczam 42,5 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 103 Maibock 16°Blg przelana do lagerowania na około 3 tgodnie 0-2°C Odfermentowało do 4,5°Blg Edytowane 25 Stycznia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 WARKA 101 Czeski Pils 10,5 °Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i 1 kega 3x2,5 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się