vettis Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 WARKA 136 Indian Pale Ale 16°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 1kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Mojego wujka znajomy przysłał mi trochę chmielu z Niemiec, ze zbiorów Są to odmiany Magnum, różne odmiany Hallertauer, wszystko fajnie, tylko nie opisał, który jest który, a z nim samym nie ma kontaktu, bo jeszcze jest w Niemczech. I tak by pewnie teraz nie stwierdził. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 hehe to masz kilka reklamówek problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Widziałem na forum, że ludzie dodają to 'zielsko' do brzeczki podczas gotowania. Może coś w tym kierunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Widziałem na forum, że ludzie dodają to 'zielsko' do brzeczki podczas gotowania. Może coś w tym kierunku? Już mi chodzi receptura po głowie. 50g chmielu A, 30g chmielu B i 30g chmielu C, w drodze losowania wybiorę który to będzie chmiel A,B,C,D Zawsze też zostaje opcja zrobienia Herculesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Mojego wujka znajomy przysłał mi trochę chmielu z Niemiec, ze zbiorów Są to odmiany Magnum, różne odmiany Hallertauer, wszystko fajnie, tylko nie opisał, który jest który, a z nim samym nie ma kontaktu, bo jeszcze jest w Niemczech. I tak by pewnie teraz nie stwierdził. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić... Gdzieś widziałem zestawienie zdjęć szyszek z podpisami oczywiście - jak znajdę to podeślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Mojego wujka znajomy przysłał mi trochę chmielu z Niemiec, ze zbiorów Są to odmiany Magnum, różne odmiany Hallertauer, wszystko fajnie, tylko nie opisał, który jest który, a z nim samym nie ma kontaktu, bo jeszcze jest w Niemczech. I tak by pewnie teraz nie stwierdził. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić... Gdzieś widziałem zestawienie zdjęć szyszek z podpisami oczywiście - jak znajdę to podeślę Byłoby super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 niestety na dzień dzisiejszy nie potrafię odnaleźć takiego zestawienia - było dobre, gdyż zdjęcia szyszek były umieszczone koło siebie, więc wystarczyło szyszką przesunąć po ekranie... dla pocieszenia trochę inne zestawienia, może dasz radę zidentyfikowac : http://www.yakimachief.com/hopvarieties/ycivarieties.pdf http://www.freshops.com/hops/variety_descriptions#us_varieties http://www.brewrats.org/go/default/brewing-info/hops-hop-specifications/ http://www.barthhaasgroup.com/en/varieties-and-products/hop-varieties Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 WARKA 140 Pils Bohemski II 12,5°Blg – 44IBU - 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 5,6 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: 22l wody zacierania 54°C – 10 min 63°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum 12,3%A-A 40 min – 20g Aurora Super Styrian 9,5% A-A 10 min – 20g Saaz 3,5% A-A 5 min – 20g Aurora Super Styrian 9,5% A-A 0 min – 20g Saaz 3,5% A-A Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager – starter 1,5l Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj rano. WARKA 141 Marcowe II 13°Blg – 23IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 3,2 kg Słód monachijski (Czechy) - 2,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I - 0,15 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 15g Magnum 12,3% A-A 20 min - 20g Saaz 3,5% A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager – starter 1,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 WARKA 139 Marcowe 13°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 WARKA 134 Pils Bohemski 12°Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i 1kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Przyszła pora przypomnieć sobie początki. Z ekstraktu słodowego ostatni raz warzyłem piwo jakieś 138 warek temu. Chyba się to tak robiło WARKA 142 Weissbier 12°Blg – 12IBU – 23l Skład: Bavarian Hefeweizen (pszeniczne) - ekstrakt słodowy Weyermann – 4kg Zacieranie: Wysładzanie: Ekstrakt rozpuszczony w wodzie do objętości 30l Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 20g Lubelski 4,5% A-A Inne: Drożdże: WB-06 – zadane w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Łukasz masz cofkę w rozwoju? Ekstrakty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Pewnie znalazł przy remoncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Hehe, chyba ckowkę Darowanemu... No co miało się zepsuć Trochę ciemne wyszło, jak to z ekstraktu, podchodzi pod dunkela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 WARKA 140 Pils Bohemski II 12,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) WARKA 143 Scottish Ale 80 11,5°Blg – 24,5IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 3,4 kg Słód monachijski Soufflet – 1,5 kg Słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg Słód wędzony Weyermann® – 0,2 kg Słód karmelowy Crystal 120 EBC CastleMaltingBelgia – 0,25 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,1 kg Zacieranie: 55°C – słody 67°C – 70 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 34l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 20g Challenger (UK) 7,2 % A-A 30 min – 20g East Kent Golding (UK) 4,8 % A-A 15 min – 20g Fuggles (UK) 4,6 % A-A Inne: Gips piwowarski – 5g Mech Irlandzki – 7g Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale ACTIVATOR – starter 1,5l Edit: Drożdże zadane w temperaturze 16°C Edytowane 1 Grudnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Mój Diabełek w tym roku znowu mnie zaskoczył i sprawił mi miły prezent na urodziny W sam raz do nowego browaru jako ostatni element Myślę, że trafiła idealnie i pięknie będzie się prezentował na ścianie. Ps: A osoba która to rzeźbiła ma naprawdę talent. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ale świetny! Zazdroszczę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 nosz ten Twój Misiak to chyba powinien dostać odznakę pomocnika piwowara. Nie powiem naprawdę ladne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Łukasz, pochwal się recepturą na takie prezenty Sprawa pierwsza klasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Rozmiar deski adekwatny do mocy produkcyjnych browaru. Jak swój powiększę, to też będę musiał się rozejrzeć za czymś większym. Ładnie się będzie prezentować, gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Łukasz, pochwal się recepturą na takie prezenty Sprawa pierwsza klasa. Trzeba być odpowiednio grzecznym przez cały rok, a w skrajnych przypadkach przeciwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Świetnie to wygląda Złoto żona Trzeba być odpowiednio grzecznym przez cały rok, a w skrajnych przypadkach przeciwnie Hehe... czasem i to pewnie nie wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się