Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Ale świetny kolor rozpisz dokładniej co jak z tym lambikiem bo mnie żona męczy żebym zrobił. Butlę wolną mam ale jak zaplanować proces jak to wyglądało u ciebie? Nie wiem czy masz dostęp do Facebook, ale tam są zdjęcia z całego procesu i daty poszczególnych etapów. https://www.facebook...61743912&type=3 Jak znajdę chwilę, to opiszę wszystko w jednym poście. Polecam zrobić też Fruit Lambica, zamiast wiśni dodać truskawki. Tego mam już nagazowanego i jest rewelacyjny. To super by było znaleźć taki opis w jednym poście lub pliku, bo nic takiego nie ma na forum (tylko strzępki informacji). Podejrzewam że nie tylko ja byłbym wdzięczny A tak się zapytam a kiedy zacząłeś warzyć lambika, tak żeby dodać świeżych owoców na lato? 8-9 miesięcy wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Ale świetny kolor rozpisz dokładniej co jak z tym lambikiem bo mnie żona męczy żebym zrobił. Butlę wolną mam ale jak zaplanować proces jak to wyglądało u ciebie? Nie wiem czy masz dostęp do Facebook, ale tam są zdjęcia z całego procesu i daty poszczególnych etapów. https://www.facebook...61743912&type=3 Jak znajdę chwilę, to opiszę wszystko w jednym poście. Polecam zrobić też Fruit Lambica, zamiast wiśni dodać truskawki. Tego mam już nagazowanego i jest rewelacyjny. To super by było znaleźć taki opis w jednym poście lub pliku, bo nic takiego nie ma na forum (tylko strzępki informacji). Podejrzewam że nie tylko ja byłbym wdzięczny A tak się zapytam a kiedy zacząłeś warzyć lambika, tak żeby dodać świeżych owoców na lato? 8-9 miesięcy wcześniej? Kriek to była moja warka numer 100 Jak poszukasz, to znajdziesz recepturę. Warzyłem w grudniu piwo, w lipcu dodałem wiśni i w styczniu zabutelkowałem, czyli ~1 rok do rozlewu. Można trzymać dłużej, jak kto woli i jak przebiega fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 WARKA 146 Schwarzbier 12,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 3°Blg WARKA 148 Special Bitter 12°Blg również przelana, zeszło do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Łukasz, gdzie kupiłeś taki zlewozmywak jak masz teraz w browarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Strasznie mi się podoba idea lambiora, niedługo będę miał sporo wolnego szkła... chyba sobie coś takiego zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Łukasz, gdzie kupiłeś taki zlewozmywak jak masz teraz w browarze? To jest brodzik prysznicowy, kupiłem na Allegro na przecenie, bo w jednym miejscu była odbita emalia. Koszt z przesyłką coś około 70-80zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Łukasz, gdzie kupiłeś taki zlewozmywak jak masz teraz w browarze? http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/page__st__720#entry165858 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 WARKA 147 Belgian Pale Ale 12°Blg na cichą, zeszło do 3°Blg, temperatura 4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 WARKA 147 Belgian Pale Ale 12°Blg rozlana dzisiaj do 2 kegów 3x3Bar Wczoraj uwarzyłem WARKA 149 German Pils 11°Blg–42IBU–28l Zadałem dzisiaj gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager przy temperaturze 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaeR Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Dwie warki temu zrobiłem nowy filtrator z rurki miedzianej fi18. Mam mieszadło i w końcu mogłem go "zagęścić" na środku. Przedtem nie chciałem, aby środek był zabudowany ze względu na mieszanie ręcznie łychą. Poza tym od czyszczenia i rozciągania go, prawie mi się już złamał na pół. Muszę powiedzieć, że różnica w filtrowaniu przy zagęszczonym na środku filtratorze, a tylko na około kadzi jest spora. Tak miałem przedtem: A, tak mam teraz, filtr można rozłożyć na części w celu wymycia: Mam pytanie odnośnie filtratora, bo nigdzie nie znalazłem szczegółów technicznych mimo prześledzenia całegą wątku, a chętnie, przyznaję się bez bicia, skopiowałby rozwiązanie. W ogóle to szacun za Twoje osiągnięcia w ilości i różnorodności uważonego piwa. A browar to w ogóle marzenie! Wracając do tematu filtratora. Czy rurki są nacięte /nawiercone (jaka średnica otworu) od góry nie widzę więc tylko od dołu? Czy celowym by bylo dodatkowe zagęszczenie rurek? O zagęszczenie pytam dlatego, że śledząc rozwiązania techniczne np chłodnic zauważyłem że większość z Was dość długo chłodzi brzeczkę. Ja powyginałem rurki w ten sposób żeby ich rozmieszczenie było równomierne w całej objętości garnka a efektem jest równomierne wystudzenie 25-30 l brzeczki do ok 20°C w ok 45 min przy nie dużym zuzyciu wody (jak sądzę) bo ile może przelecieć przez dwie rurki (wew fi4) w ciągu 45 minut - sprawdzę przy okazji kolejnego warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Dwie warki temu zrobiłem nowy filtrator z rurki miedzianej fi18. Mam mieszadło i w końcu mogłem go "zagęścić" na środku. Przedtem nie chciałem, aby środek był zabudowany ze względu na mieszanie ręcznie łychą. Poza tym od czyszczenia i rozciągania go, prawie mi się już złamał na pół. Muszę powiedzieć, że różnica w filtrowaniu przy zagęszczonym na środku filtratorze, a tylko na około kadzi jest spora. Tak miałem przedtem: A, tak mam teraz, filtr można rozłożyć na części w celu wymycia: Mam pytanie odnośnie filtratora, bo nigdzie nie znalazłem szczegółów technicznych mimo prześledzenia całegą wątku, a chętnie, przyznaję się bez bicia, skopiowałby rozwiązanie. W ogóle to szacun za Twoje osiągnięcia w ilości i różnorodności uważonego piwa. A browar to w ogóle marzenie! Wracając do tematu filtratora. Czy rurki są nacięte /nawiercone (jaka średnica otworu) od góry nie widzę więc tylko od dołu? Czy celowym by bylo dodatkowe zagęszczenie rurek? O zagęszczenie pytam dlatego, że śledząc rozwiązania techniczne np chłodnic zauważyłem że większość z Was dość długo chłodzi brzeczkę. Ja powyginałem rurki w ten sposób żeby ich rozmieszczenie było równomierne w całej objętości garnka a efektem jest równomierne wystudzenie 25-30 l brzeczki do ok 20°C w ok 45 min przy nie dużym zuzyciu wody (jak sądzę) bo ile może przelecieć przez dwie rurki (wew fi4) w ciągu 45 minut - sprawdzę przy okazji kolejnego warzenia. Hej, Średnica rurek to fi18mm, można użyć 15mm, nie robi to jakoś większego znaczenia. Rurki ponacinane zwykłym brzeszczotem, gdzieś do połowy średnicy rurki. Nacięcia w odstępie co 5-10mm. Rurki można zrobić gęściej, ale raczej nie ma potrzeby. Co można zrobić, to "odpływ" filtratora umieścić na środku, może polepszyć proces filtracji i zwiększyć wydajność. Zobacz tutaj na link od Tomka: http://www.piwo.org/topic/7361-filtrowanie-oplot-falszywe-dno-rurka-miedziana/page__st__20#entry158993 I na ten wątek: http://www.piwo.org/...trator +rurkowy Edytowane 15 Stycznia 2013 przez vettis KaeR i Gemin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaeR Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Dzięki bardzo pouczająca lektura :-) o to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 WARKA 146 Schwarzbier 12,5°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i jednego kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 No to dzisiaj w planach WARKA 150, mały jubileusz. Będzie Belgian Blond Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Jak mały jubileusz to małe GRATULACJE:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Wczoraj uwarzyłem WARKA 150 Belgian Blond Ale 16°Blg–22IBU–27l Zadałem dzisiaj gęstwą Wyeast 3538 PC Leuven Pale Ale, przy temperaturze brzeczki 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 WARKA 148 Special Bitter 12°Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i jednego kega 2x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Wczoraj uwarzyłem WARKA 151 American Lager 12°Blg–13IBU–28l Zadałem dzisiaj rano starterem z S-23 przy temperaturze brzeczki 7°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 przygotowania do I karpackiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 przygotowania do I karpackiego? Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 WARKA 144 Bock 16,5°Blg rozlana po prawie 4 tygodniach lagerowania w temperaturze 1-2°C. Rozlałem do 24x0,5l 5g/1l i reszta poszła do kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 WARKA 145 Imperial IPA 19°Blg po miesiącu lagerowania w temperaturze 2-3°C rozlana do 40x0,5l 6g/1l Do każdej butelki sypnąłem szczyptę suchych T58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Drożdże raczej marne wybrałeś do refermentacji, T58 fatalnie sedymentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 To zapewne z nadmiaru gratisów od Fermemtisa po pudłach w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Też tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się