HerrOs Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Musisz chyba poczekać.Btw.: Ma ktoś dobry sposób na ślimaki (zarówno winniczki jak i te wredne, bez skorupy)? Podobnie jak rok temu zabierają mi się za młode pędy... Już mi jeden tak obgryzły, że padł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 BROS - preparat na ślimaki (niebieskie kuleczki) i życie znowu jest piękne (bez ślimaków) upsss... uważaj bo to je przyciąga (i zabija) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Tak bardziej ekologicznie to radzę dolną część krzaka (przy małej roślinie otoczenie) posypać popiołem drzewnym . Na gąsienice w kapuście pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadMal Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Nawiązując do moich poprzednich postów. Żyjąc nadzieją że mój chmielnik jednak wróci do życia okazało się że z 10 sztuk wsadzonych tylki 3 puściły pędy reszta nic . Usunołem pędy które się położyły. Ale jednak nie pojawiły się nowe pędy. Teraz pytanie co dalej mam zrobić ? Czy istnieje jeszcze szansa że wypuszczą pędy czy już mogę likwidować chmielnik. Prosze o pomoc. Sugeruję uzbroić się w cierpliwość i jeszcze poczekać. Moje cztery sadzonki padły po kwietniowych przymrozkach i postanowiłem nic nie ruszać tylko podlewać i czekać. Teraz wszystkie sadzonki przy przymrożonych listkach puszczają nowe pędy. Może w tym roku wielkich zbiorów nie będzie ale wiem, że wszystkie chmiele żyją. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peredzyn Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 witam dziękuję za wszelkie wsparcie w moim temacie dziś już wiem z 10 sztuk 7 ma już ładne pnącza z listkami około 10 cm nawet więcej ,jedynie 3 sztuki jeszcze nie ruszyły teraz to już wiem że potrzebny jest czas żeby chmiel ruszył i cierpliwość . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulo11 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 A jak myślicie, ponad pół metrowy chmiel skoszony kosiarką odżyje czy nie? Pan ogrodnik jest mistrzem i nie wiem jak to zrobił ale mu sie udało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Gdy przesadzałem swoje chmiele do większych donic zauważyłem,że sadzonka często ma jakiś kiełek w rezerwie. Ja obstawiam ,że odrośnie.Szkoda tych straconych 50cm .Plon może być mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 A jak myślicie, ponad pół metrowy chmiel skoszony kosiarką odżyje czy nie? Pan ogrodnik jest mistrzem i nie wiem jak to zrobił ale mu sie udało... Odrośnie mój brat w zeszłym roku zrobił mi podobny numer. Nawet troszkę szyszek z tego krzaka było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzwagierMinazuki Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Mój chmiel też dostał po przymrozkach i już znowu zaczyna wychodzić. http://couszwagrapiszczy.blogspot.com/2015/05/co-sychac-u-moich-chmieli.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulo11 Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 A jak otulić przed zimną zośką czy jak to się tam nazywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 A jak otulić przed zimną zośką czy jak to się tam nazywa? No wiesz, szalik, czapka, może jakaś herbatka z prądem. Chmiel nie jest aż tak wrażliwy na przymrozki, powinien dać radę w razie czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Ja mam pytanie do bardziej doświadczonych w uprawie chmielu. Moje rośliny mają drugi rok i u Perle na wysokości ok. 0,5 m już zaczynają wyrastać pęd boczne, kiedy pęd główny ma ze 2,5 m; Iunga pomimo większego wzrostu jeszcze nie wypuszcza takich pędów bocznych. Zostawić w spokoju, czy usuwać? Bo do usuwania dolnych liści jest jeszcze chyba trochę czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Jak ma już w okolicach 2,5 m to poniżej liście usuwaj tak do 1 metra ja się ich pozbywam jak roślina ma około 2 metrów czasem wcześniej nic się nie dzieje. Pzdr Jeden z moich chmieli Sybilla stan 16.05 http://screenshooter.net/101965737/bomopfs Edytowane 16 Maja 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Liście nie budzą moich wątpliwości - je pousuwam. Przede wszystkim chodzi mi o pędy boczne,wyrastające z kącików liściowych - czy je też należy usuwać do wysokości ok. 1 m? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Moje chmiele do wysokości 1 metra plus minus oczywiście nie mają ani liści ani pędów które wyrastają z kącików liściowych wszystko usuwam, zostawiam 4 do 6 pędów głównych, wyżej jak już się rozrasta na boki to zostawiam. Nic negatywnego nie zauważyłem plusy to wiadomo jakie już pisane było na forum. Pzdr Veteran5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 OK. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Co do ślimaków ponoć działa usypanie wokół rośliny kręgu z ziemi wymieszanej z pobitym szkłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Co do ślimaków ponoć działa usypanie wokół rośliny kręgu z ziemi wymieszanej z pobitym szkłem. Naprawdę chcesz z pełną świadomością zanieczyszczać glebę szkłem? Są inne, naturalne sposoby, chociażby posypanie popiołem, można też ogrodzić chmiel żeby chociaż utrudnić dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Naprawdę chcesz z pełną świadomością zanieczyszczać glebę szkłem? Śmiesznie zabrzmiało to "zanieczyszczać", bo szkło to głównie piasek kwarcowy. Oczywiście inne metody w tym sypanie popiołem wydaje się rozsądniejsza. Edytowane 18 Maja 2015 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Wybaczcie być może irytujące pytanie ale czy już jest za późno aby wykombinować sztobry i zapakować je w ziemię w tym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Już za późno pędy teraz powinny już kończyć fazę wzrostu i powoli zacząć zawiązywać szyszki... Poczekaj do przyszłego roku albo kup wsadź ale nie spodziewaj się zbiorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Na sztobry to już raczej za późno, pewnie już nikt ich nie ma, ale możesz spokojnie postarać się o sadzonki chmielu, czyli młode chmiele już z liścmi bądź dopiero z młodymi pędami, które już wyszły nad ziemię. Na allegro kilka osób sprzedaje właśnie takie sadzonki: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=chmiel+sadzonki&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-2-o-0113 Chociaż tutaj http://olx.pl/oferta/chmiel-sadzonka-wysylka-CID757-ID7oVHp.html#8ae08e20c2człowiek deklaruje że ma też sztobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Mam pytanie.Czy z moją sadzonką coś jest nie tak.Zakupiona jako Hallertau.W jednej z doniczek wyrastają pędy z dwoma rodzajami liści.Dodam że w innej są tylko te listki podobne do pokrzywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Pierwsze liście często są inne niż typowo roślina ma. Hasło dla Ciebie na dziś: Liścień (choć nie jestem pewien czy z karpy tez wyrastają liścienie czy tylko z nasiona) Radze poczekać ze spokojem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dodam że w innej są tylko te listki podobne do pokrzywy. Kupiłeś pokrzywę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi