halski Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Chcę dodać do stouta czekoladowego odtłuszczone masło orzechowe w proszku (368 g). Mam pytanie kiedy to zrobić: na koniec gotowania czy już na cichej, by nie utrudniło pracy drożdżom? Masło: http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/320-pb2-original-odtluszczone-maslo-orzechowe-w-proszku.html Edytowane 2 Marca 2015 przez halski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Co chcesz osiągnąć? Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jak już pokroisz chleb... ksiegarz5 i OxyMoLot 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halski Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Widziałem amerykańskie przepisy, w których wykorzystywano ten dodatek np. http://www.homebrewtalk.com/f12/chocolate-covered-beavr-nutz-362380/. Cel jest prosty - uzyskanie orzechowych (fistaszkowych) smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 wg tego przepisu co zalinkowałeś dodają go po fermentacji, pewnie można pod koniec cichej tak żeby dac 3-4 dni na wyklarowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Ja bym poszedł w kierunku użycia w zacieraniu. W weekend używałem mąki migdałowej po przerwie białkowej i kleikowaniu w zacierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Chcę dodać do stouta czekoladowego odtłuszczone masło orzechowe w proszku (368 g). Mam pytanie kiedy to zrobić: na koniec gotowania czy już na cichej, by nie utrudniło pracy drożdżom? Masło: http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/320-pb2-original-odtluszczone-maslo-orzechowe-w-proszku.html Masła nie używałem, ale używałem kakao. Dodane do zacieru dawało efekt w smaku, nie wpływało negatywnie na pianę. Dodane na koniec gotowania nie dało prawie nic. Najlepsze efekty uzyskałem dodając na cichą i/lub robiąc ekstrakt alkoholowy. Jeśli będziesz dodawał do zacierania to wymieszaj je najpierw ze ześrutowanym słodem, aby sie nie zbrylało. Jeśli chciałbym dodać aromatu orzechowego to spróbowałbym całych orzechów, ewentualnie kruszonych, wcześniej wygrzanych w piekarniku, by usunąć część tłuszczu, ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze (przynajmniej w mojej subiektywnej opinii ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze czyli po prostu moczyłeś w wódce/spirycie i przed rozlewem do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze czyli po prostu moczyłeś w wódce/spirycie i przed rozlewem do piwa? Ziarno miałem surowe, więc najpierw wyprażałem w piekarniku, a później dodawałem wanilię i zalewałem wódką lub spirytem. To przegryzało się w słoju i dodawałem wszystko na cichą, jakieś 2-3 dni przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 no to zostaje mrożenie jak przy zwykłych orzechach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie Czy nagazuje się tłuszcz? Po co ma Ci ktoś przypominać, odp dziś. Za kilka miesięcy to będzie złota łopata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Trochę tłuszczu mogą drożdże zjeść, dlatego dałbym przed fermentacją, najprędzej do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą. Jedyne piwo, które miało problem z pianą to takie, w którym dodałem jeszcze tabliczkę czekolady do zacierania, głównie w ramach eksperymentu by zweryfikować jedną opinię, którą przeczytałem na byo "Any beer made with these and other types of oil-containing chocolate must include a long and vigorous boil time to volatilize the oils, otherwise the beer will suffer from poor head retention." jakieś 2,5h intensywnego gotowania nie było wystarczająco "long" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ponoć przy dodaniu czekolady do zacieru ważne jest też żeby dużo brzeczki zawracać na początku. Pszemas IE robił piwo z czekoladą i pianę ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą. Ile dałeś kakao/L brzeczki? Edytowane 3 Marca 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą. Ile dałeś kakao/L brzeczki? Objętość brzeczki od 21-25L, kakao - różnie. Najmniejsza ilość to ok. 80g (bo myślałem, że mam całą paczkę, a podczas warzenia okazało się, że tylko tak myślałem). Największa to chyba ok. 200g musiałbym sprawdzić w notatkach. Do tego w wypadku dwóch piw dodawałem na cichą wyciąg alkoholowy (jeden na wudżitsu, drugi na spirycie) z kruszonego ziarna kakaowca i wanilii (wcześniej prażonego w piekarniku), razem z wyciągiem dodawałem do wiadra samo ziarno kakaowca z wyciągu. @bart3q Tak na chłopski rozum, to takie przedłużone filtrowanie może działać, zresztą wygląda to na bardziej praktyczną metodę. Bo jeśli 2,5h intensywnego gotowania to zbyt krótko, to chyba nie chciałoby mi się sprawdzać, jak długo trzeba gotować by zniwelować zawartość tłuszczu z czekolady. Edytowane 3 Marca 2015 przez kordas Mołot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 O maśle orzechowym i orzechach w ogóle piszą w Beer and Brewing:https://beerandbrewing.com/the-wide-world-of-stout-going-nuts/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Śrutę kakaową dodawałem w trakcie warzenia, nie było problemów z pianą. 200g na 45L - jakaś nuta czekolady była ale nie wiem czy to przypadkiem słody nie dały takiego efektu niż to całe kakao. Czy tylko mi czekolada i masło orzechowe wydają się być czymś ekstremalnym jeśli chodzi o dodatek do piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Skoro już tak odgrzewamy temat w ostatnim odcinku alchemii jest trochę o dodatkach, w tym maśle orzechowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się