witur Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 20 godzin temu, Mijnheer napisał: Mam jeszcze jedno pytanie: po wyjęciu kosza na ziarno czekacie z wysładzaniem aż wszystko odcieknie czy od razu zaczynacie dodawać wodę? Staram się utrzymywać ~3cm wody u góry przez cały czas wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonek Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 W dniu 30.09.2021 o 16:48, Mijnheer napisał: Cześć, mam za sobą 11 warek na Grainfatherze i przy każdej, poza ostatnią, walczyłem z bardzo powolnym wysładzaniem, trwającym około 45 min - 1 h, zarówno przy słodach śrutowanych przez TB jak i własnoręcznie. Też miałem podobnie nawet z prostymi zasypami bez pszenicy. Rozwiązanie jakie mi pomogło, a gdzieś doczytałem też na forum to po dodaniu wszystkich planowanych słodów, zostaw wszystko na 10-12 minut w spokoju, nie mieszaj, nie kombinuj, nie dociskaj, daj się słodom ułożyć tak jak im wygodnie. Po tych 10 minutach dopiero górne sito, delikatnie docisnąć do młóta i powoli otwieramy przepływ pompy stopniowo zwiekszając przepust do czasu aż zacznie nam się przelewać środkiem(lub nie). Od tego prostego zabiegu przy standardowych zasypach pompę odkręcam prawie na max i nic się nie przelewa przez środkową rurkę, a i przy okazji wzrosła wydajność. Oczywiście mieszam słody ale tylko podczas wsypywania co trwa dosłownie kilka minut. Mijnheer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 W dniu 10.10.2021 o 11:03, Mijnheer napisał: Mam jeszcze jedno pytanie: po wyjęciu kosza na ziarno czekacie z wysładzaniem aż wszystko odcieknie czy od razu zaczynacie dodawać wodę? najpierw czekam aż to co jest na górnym talerzu zniknie a potem dodaję co jakiś czas po 1- 1,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Dodawajcie do słodów łuskę ryżową, koszt znikomy, a bardzo pomaga przy wysładzaniu, nawet przy pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 3 godziny temu, kiwitom napisał: Dodawajcie do słodów łuskę ryżową, koszt znikomy, a bardzo pomaga przy wysładzaniu, nawet przy pszenicy. Owszem, ale nie zapominajmy że zbyt szybkie wysładzanie to nic dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 26 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Dzisiaj ok 80 warka na GF i jestem w szoku. Miał wyjść barley wine 24blg, a wyszło zaledwie 16...jak myślicie jaka mogła być tego przyczyna? 8,4kg słodu ześrutowana odpowiednio wsypana do 24l wody 68C, zacieranie 80min, wysładzanie 4l-78C...gotowanie 90min. Po gotowaniu 15,5l 16BLG nie wiem co poszło nie tak Ostatnio robiłem podobny zasyp i wydajność wyszła na poziomie 60%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 26 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) 2 godziny temu, dan737 napisał: Dzisiaj ok 80 warka na GF i jestem w szoku. Miał wyjść barley wine 24blg, a wyszło zaledwie 16...jak myślicie jaka mogła być tego przyczyna? 8,4kg słodu ześrutowana odpowiednio wsypana do 24l wody 68C, zacieranie 80min, wysładzanie 4l-78C...gotowanie 90min. Po gotowaniu 15,5l 16BLG nie wiem co poszło nie tak Ostatnio robiłem podobny zasyp i wydajność wyszła na poziomie 60%. Tak to bywa przy większych zasypach . Następnym razem podczas zacierania mieszaj zawsze coś to podniesie wydajność, ale wątpię żebyś wybił 24blg Edytowane 26 Października 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 26 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) 32 minuty temu, witur napisał: Tak to bywa przy większych zasypach . Następnym razem podczas zacierania mieszaj zawsze coś to podniesie wydajność, ale wątpię żebyś wybił 24blg Ostatnio robiłem Risa 7,8kg słodu woda podobnie jw. i wyszło 22blg i już nie pierwszy raz warzyłem coś tak treściwego dlatego jestem zdzwiony tak słabą wydajnością Edytowane 26 Października 2021 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelJumper Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Cześć, planuje zakup automatycznego kotła, myślałem o Royal Catering 50 litrowym, jednak na stronie TB rzucił mi się w oczy grainfather S40. Czym taki sprzęt różni się od serii G (oprócz chłodnicy i oczywiście ceny)? Może ma ktoś taki sprzęt i mógłby się wypowiedzieć. Piszą, że objętość to 46 litrów i maksymalna warka to 40 litrów? Czy to w ogóle jest wykonalne? Proszę o podpowiedź, czy warto kupić tego grainfathera czy lepiej kupić tańszego i większego chińczyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Może być ciężko z ilością odpowiedzi, bo S40 i G40 to nowość, dostępna od niedawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 22 godziny temu, PawelJumper napisał: Cześć, planuje zakup automatycznego kotła, myślałem o Royal Catering 50 litrowym, jednak na stronie TB rzucił mi się w oczy grainfather S40. Czym taki sprzęt różni się od serii G (oprócz chłodnicy i oczywiście ceny)? Może ma ktoś taki sprzęt i mógłby się wypowiedzieć. Piszą, że objętość to 46 litrów i maksymalna warka to 40 litrów? Czy to w ogóle jest wykonalne? Proszę o podpowiedź, czy warto kupić tego grainfathera czy lepiej kupić tańszego i większego chińczyka? PawelJumper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Czy ktoś z Was przerabiał już temat wymiany pompy w G30? Pompa, która miała być "nie do zarżnięcia" przestała działać po ok 50 warkach. W środku jest czysta, wszystko wygląda ok, ale nie odpala. Udało mi się ją 2-3 razy uruchomić po tym gdy wcześniej kilkadziesiąt razy kliknąłem przycisk startu. Czy jest jakaś szansa na reanimację? Jeśli nie to na jaką wymienić? Na zagranicznych forach ludzie "jarają" się pompą Blichmana RipTide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Da się tę pompę rozebrać? Pokaz zdjecia jak ona wygląda. Może uda mi się pomócWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Ta pompa jest prosta jak budowa cepa i tam w środku nic takiego nie ma Jak wrócę do domu to spróbuje zrobić zdjęcie wnętrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Pompa na jakie napięcie?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 13.12.2021 o 21:39, Robert87 napisał: Pompa na jakie napięcie? Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka W dniu 13.12.2021 o 21:39, Robert87 napisał: Pompa na jakie napięcie? Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Z tego co piszą na tabliczce znamionowej to 220V Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Igor Siemieniuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Pompa wymieniona. Wybór padł na polecaną i popularną MP-15RM z Ali. Na razie sterowanie pompą ręczne ale będę kombinował, żeby podłączyć ją jakoś do sterownika. Pompa ma moc jednak jej używanie wymaga wprawy - trzeba pilnować, żeby była zalana i żeby się nie zapowietrzenia. Jest to trudne np. przy chłodzeniu lub transferze do fermentora, gdy filtr jest już lekko zapchany i brzeczka spływa cienkim strumieniem (pompa nie zasysa, musi mieć ciecz podana grawitacyjnie). zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 39 minut temu, Igor Siemieniuk napisał: Pompa wymieniona. Wybór padł na polecaną i popularną MP-15RM z Ali. Jestem przed podobną modernizacją w innym kotle. Masz zdjęcie złączek, które wykorzystałeś do podłączenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Mufa i króciec, stąd widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Mufa i króciec, stąd widać Tak, dokładnie Rozwiązanie miało być budżetowe i na szybko. Docelowo będę zmieniał na Camlock, tak jak mam w chłodnicy i ramieniu do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 W dniu 13.12.2021 o 20:14, Igor Siemieniuk napisał: Ta pompa jest prosta jak budowa cepa i tam w środku nic takiego nie ma Jak wrócę do domu to spróbuje zrobić zdjęcie wnętrza Miałem podobny problem, tj pompa przestała działać. Okazało się, że było mikroprzepalenie w uzwojeniu, które jest swoją drogą bardzo cienkie. Lutowanie pod szkłem powiększającym pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 4.01.2022 o 09:36, Igor Siemieniuk napisał: Pompa wymieniona. Wybór padł na polecaną i popularną MP-15RM z Ali. Na razie sterowanie pompą ręczne ale będę kombinował, żeby podłączyć ją jakoś do sterownika. Pompa ma moc jednak jej używanie wymaga wprawy - trzeba pilnować, żeby była zalana i żeby się nie zapowietrzenia. Jest to trudne np. przy chłodzeniu lub transferze do fermentora, gdy filtr jest już lekko zapchany i brzeczka spływa cienkim strumieniem (pompa nie zasysa, musi mieć ciecz podana grawitacyjnie). Igor, ja podłączam zewnętrzną pompę do sterownika w taki sposób Kończę zacieranie i przyłączam warnik z osobną pompą do sterownika. Edytowane 4 Lutego 2022 przez zygberto Literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Czy ktoś mógłby mnie oświecić do czego służy poniższy przełącznik? Nie o nim nic w instrukcji a jego pozycja tak jakby nic nie zmieniała. Ustawiony na 0 a pompa i grzanie działa.Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Zmiana mocy grzania o ile pamietam 500W albo 2000W we wcześniejszym modelu (opisane było jako mash/normal). Teraz reguluje to kontroler, więc możliwe, ze jest to wymuszenie mniejszej mocy, bo przełącznik opisany jest teraz jako on/off... ale możliwe też, że jest to po prostu atrapa po zmianie sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Jeśli atrapa to przynajmniej w pozycji 1 przełącznik się podświetla, czyli do czegoś musi być podłączone. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi