Skocz do zawartości

grainfather

le_szek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,umyłem kocioł i chłodnice naoh o stężeniu 2.8% w temperaturze 60stopni później kilkukrotnie wyplukałem wodą na końcu wodą z kwaskiem,problem w tym że  w chłodnicy powstał czarny osad, myślałem że już go się pozbyłem ale jak podłączyłem chłodnice pod koniec warzenia zobaczyłem że jeszcze jakieś resztki wylatują, złapałem większość w hopstoper,jest to szkodliwe dla zdrowia ?

Możliwe jest żeby w ten sposób powstał kamień ? Jak myłem kocioł zauważyłem sporą ilość piasku,pierwszy raz miałem taki przypadek.

Cześć,umyłem kocioł i chłodnice naoh o stężeniu 2.8% w temperaturze 60stopni później kilkukrotnie wyplukałem wodą na końcu wodą z kwaskiem,problem w tym że  w chłodnicy powstał czarny osad, myślałem że już go się pozbyłem ale jak podłączyłem chłodnice pod koniec warzenia zobaczyłem że jeszcze jakieś resztki wylatują, złapałem większość w hopstoper,jest to szkodliwe dla zdrowia ?
Możliwe jest żeby w ten sposób powstał kamień ? Jak myłem kocioł zauważyłem sporą ilość piasku,pierwszy raz miałem taki przypadek.

Czy po płukaniu kwaskiem cytrynowym robiłeś jeszcze płukanie wodą? U mnie zdarzał się czarno-zielony nalot w chłodnicy ale tylko wtedy gdy na koniec zapomniałem przepłukać wszystkiego wodą.
A tam w ogóle to moim zdaniem 60C na mycie w NaOH to trochę dużo. Staram się nie przekraczać 40C

Godzinę temu, Igor Siemieniuk napisał(a):

Czy po płukaniu kwaskiem cytrynowym robiłeś jeszcze płukanie wodą? U mnie zdarzał się czarno-zielony nalot w chłodnicy ale tylko wtedy gdy na koniec zapomniałem przepłukać wszystkiego wodą.
A tam w ogóle to moim zdaniem 60C na mycie w NaOH to trochę dużo. Staram się nie przekraczać 40C

Płukanie po kwasku wodą też było,pytanie czy następnym razem tez cyrkulować razem z chłodnicą? Trochę przesadziłem z temperaturą wiem, następnym razem spróbuję w 40,co powiesz o tym piasku możliwe że to przez naoh czy to raczej zanieczyszczony słód ?

Ja chłodnicę grainfathera przepłukuje od razu ciepłą wodą z kranu pod ciśnieniem. Wszystko wypłuka wraz z ew syfem co się dostał jakoś przez pompę, ale raczej nic tam nie mam nigdy. Po wszystkim przedmuchuję pompką do materacy aby za bardzo nic nie zostało w wężach.
Przed warzeniem, dezynfeckja z użyciem oxi one, ale podłączam dopiero jak kocioł przepłuczę aby ew. pozostałości wcześniej nieodkrytych nie popmpować w chłodnicę. Ale w sumie czyszczenie kotła mam opanowane na tyle, że nie wychodzi mi nic z zakamarków. W G40 miałem możliwość zamontowania kranu spustowego do kotła, przez który podpinam wodę i płuczę pompę i rurkę do sprawdzania poziomu cieczy. Póki co żadnych znalezisk w chłodnicy ani kotle.  

Edytowane przez Fidley