Alien844 Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) Ja na początku ustawiłem 0.7mm a teraz ostatnio 0.6 mm i też bez problemu. Edytowane 8 Maja 2023 przez Alien844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_M Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Przez 1,5-2 lata śrutownik trzymałem w tym samym miejscu i nic się nie działo a teraz po przerwie ok 3 miesięcy wałki napędowe zardzewiały. Wałki moletowane czy raczej zębate lśnią i nie widać rdzy. Przejmować się zardzewiałymi wałkami napędowymi czy zignorować to i dalej śrutować ? Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 W dniu 28.08.2023 o 20:10, Marek_M napisał(a): Przez 1,5-2 lata śrutownik trzymałem w tym samym miejscu i nic się nie działo a teraz po przerwie ok 3 miesięcy wałki napędowe zardzewiały. Wałki moletowane czy raczej zębate lśnią i nie widać rdzy. Przejmować się zardzewiałymi wałkami napędowymi czy zignorować to i dalej śrutować ? Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Ja bym to przeleciał druciakiem, dodatki rdzy w słodzie mogę przejść do piwa i będziesz miał metaliczny posmak. Po 7 latach użytkowania śrutownika - nie mam żadnych ubytków na nim. Przerobiłem pewnie z 1,5 tony słodu. Najważniejsze jest dokręcanie śrubek na bieżąco, jak się poluźnią. Ogólnie jeden z najlepszych zakupów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_M Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Dzięki za odpowiedź. Wygląda to jak na zdjęciach. Zastanawiam się czy go nie rozebrać żeby wyczyścić. Te zębate wałki błyszczą się i nic na nich nie widać, ale nie wiem czy rdza jest tylko z zewnątrz tych napędowych czy środek też już ma rdzawy nalot. Też jestem zadowolony i drugi raz bym się nawet nie zastanawiał tylko brał w ciemno. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 14 godzin temu, Marek_M napisał(a): Dzięki za odpowiedź. Wygląda to jak na zdjęciach. Zastanawiam się czy go nie rozebrać żeby wyczyścić. Te zębate wałki błyszczą się i nic na nich nie widać, ale nie wiem czy rdza jest tylko z zewnątrz tych napędowych czy środek też już ma rdzawy nalot. Też jestem zadowolony i drugi raz bym się nawet nie zastanawiał tylko brał w ciemno. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka WD-40 twoim przyjacielem jest Spróbuj najpierw tego magicznego środka i delikatnie ścierną gąbką przelecieć. Jak nic nie da to rozkręć. Na przyszłość wkładaj śrutownik do worka jakiegoś żeby go wilgoć nie jadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Do odrdzewiania mozna tez uzyc roztworu kwasu szczawiowego. Zanurzyc na noc i bedzie jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_M Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 Rozbiorę i oczyszczę. Tyle dobrze, że te zębate co gniotą słód są nietknięte i lśnią prawie jak nowe. Będzie nauczka na przyszłość, że jeśli nawet przez 2 lata nic się nie dzieje to nie znaczy, że tak będzie zawsze. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 11 Czerwca Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Cześć, czy ktoś używa takiego oto młynka? https://allegro.pl/oferta/mlynek-reczny-ze-stali-304-rozdrabniacz-reczny-do-chmielu-srutownik-14986820651?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_wyposazenie_pla_pmax&ev_campaign_id=17959859211&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw65-zBhBkEiwAjrqRME-eaRHIXD_hnFbTPA8d6Moh2lI_cxjiaT-WGn6XF3AONMUd72YY2BoCEs0QAvD_BwE Szukam opinii czy warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Czerwca Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 14 godzin temu, rybak16 napisał(a): Cześć, czy ktoś używa takiego oto młynka? https://allegro.pl/oferta/mlynek-reczny-ze-stali-304-rozdrabniacz-reczny-do-chmielu-srutownik-14986820651?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_wyposazenie_pla_pmax&ev_campaign_id=17959859211&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw65-zBhBkEiwAjrqRME-eaRHIXD_hnFbTPA8d6Moh2lI_cxjiaT-WGn6XF3AONMUd72YY2BoCEs0QAvD_BwE Szukam opinii czy warto Wygląda o wiele lepiej niż chińskie produkcje, brakuje mu jednak z tego co widzę przekładni łączącej wałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 13 Czerwca Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca W dniu 12.06.2024 o 01:08, x1d napisał(a): Wygląda o wiele lepiej niż chińskie produkcje, brakuje mu jednak z tego co widzę przekładni łączącej wałki A co to za przekładka? Stabilizuje by się nie rozjeżdżały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Czerwca Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca Przekładnia - daje napęd na oba wałki. Nie jest konieczna, ale łatwiej się wtedy śrutuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 9 godzin temu, punix napisał(a): Nie jest konieczna Upierdliwy jest jej brak, przynajmniej w testowanym przeze mnie chińczyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca Mielibyście do polecenia jakiś nie za miliony z przekładnią? Rozumiem, że bez niej zwyczajnie jest ciężej? Czy jakość śrutowania również cierpi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 10 godzin temu, x1d napisał(a): Upierdliwy jest jej brak, przynajmniej w testowanym przeze mnie chińczyku. Ja mam wersję od Patryka akurat z napędem tylko jednego wałka i śrutuje elegancko. Choć nie mam porównania jak wyglądałoby to przy dwóch napędzanych, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 45 minut temu, punix napisał(a): wersję od Patryka No ale to inna klasa Pewnie znaczenie ma powierzchnia wałka no i wytrzymałość materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca Co do za wersja od Patryka? nie jestem w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, rybak16 napisał(a): Co do za wersja od Patryka? nie jestem w temacie https://m.olx.pl/d/oferta/gniotownik-walcowy-mlynek-srutownik-do-slodu-zboza-CID757-IDQ8ADS.html Edytowane 14 Czerwca przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Ponawiam jedno pytanie, czy myślicie że brak przekładni wpłynie również na jakość czy raczej tylko na siłę jaką trzeba włożyć? 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) @rybak16 Brak przekładni przy nieco zużytych juz wałkach może powodować trudność z wciągnięciem ziaren pomiędzy walki - szczególnie przy drobniejszym śrubowaniu, Oczywiście zalezy to od twardości materialu, z którego wykonana są walki, a także ich średnicy - być może nie napotkasz na taki problem w swoim gniotowniku Edytowane 17 Czerwca przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca @fotohobby zakładam, że taki śrutownik i tak będzie o wiele lepszy od czegoś takiego? https://browamator.pl/srutownik-stolowy-brewferm-grain-grizzly/3-6-371 Szukam upgradu by mieć większą powtarzalność i dokładniej móc sterować procesem, teraz zawsze na oko ustawiam. I teraz się zastanawiam czy kupować taki tańszy czy dozbierać trochę i iść w porządniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 4 godziny temu, rybak16 napisał(a): @fotohobby zakładam, że taki śrutownik i tak będzie o wiele lepszy od czegoś takiego? https://browamator.pl/srutownik-stolowy-brewferm-grain-grizzly/3-6-371 Szukam upgradu by mieć większą powtarzalność i dokładniej móc sterować procesem, teraz zawsze na oko ustawiam. I teraz się zastanawiam czy kupować taki tańszy czy dozbierać trochę i iść w porządniejszy. Wałki zawsze lepsze, niż żarna. Ja od kilkudziesięciu warek jadę na czymś takim: https://pl.aliexpress.com/item/1005006358017721.html?spm=a2g0o.productlist.main.11.6047DDGpDDGpV7&algo_pvid=0b378d31-23b7-4c62-b157-807f50fc765b&algo_exp_id=0b378d31-23b7-4c62-b157-807f50fc765b-5&pdp_npi=4%40dis!PLN!327.67!297.04!!!575.37!521.58!%40211b600a17192285445616668eea1b!12000036880434728!sea!PL!0!AB&curPageLogUid=zncjwiwKa2Sj&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A i jest o niebo lepsze, niż ten z Twojego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi