leonzn Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 2 godziny temu, Gwynbleidd napisał: hej czy praktykuje ktoś śrutowanie dwa razy? Np z większą szczeliną ale podwójnie? czasami tak robie przy pszenicy jak za pierwszym razem jest za grubo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0tR Opublikowano 28 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 czasami tak robie przy pszenicy jak za pierwszym razem jest za gruboRowniez mi sie zdarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Tądel Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Witam, czy ktoś z was może kupował taki, bądź podobny śrutownik z aliexpress i może się podzielić opinią czy warto? Cena kusi, ale nie chciałbym kupować w ciemno. https://a.aliexpress.com/_B0VpDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 2 godziny temu, Paweł Tądel napisał: Witam, czy ktoś z was może kupował taki, bądź podobny śrutownik z aliexpress i może się podzielić opinią czy warto? Cena kusi, ale nie chciałbym kupować w ciemno. chyba nie doliczyłeś kosztowy wysylki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Tądel Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 9 minut temu, leonzn napisał: chyba nie doliczyłeś kosztowy wysylki Ajj, rzeczywiście, zawsze zamawiam drobniejsze rzeczy i w sumie przywyczialem się już do darmowej wysyłki, więc przeoczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Nawet z wysyłką wychodzi 330zł, więc opłacalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 44 minuty temu, koval_blazej napisał: Nawet z wysyłką wychodzi 330zł, więc opłacalnie. moj kolega ma taki i jest bez porównania do śrutownika od Patryka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) "Bez porównania" na plus, czy na minus? Oprócz kosztów przesyłki spodziewam się jeszcze cła i Vatu. Urzędy celne ostatnio zrobiły się bardzo skrupulatne. Edytowane 28 Grudnia 2020 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_M Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Szczególnie, że wysyłka kurierem DHL. W takim przypadku na pewno wpadną dodatkowe opłaty jak cło i VAT. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 48 minut temu, Kaniutek napisał: "Bez porównania" na plus, czy na minus? oczywiście na plus dla gniotownika made in PL Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Tądel Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 2 godziny temu, leonzn napisał: oczywiście na plus dla gniotownika made in PL No tylko 500zł to niestety dla mnie cena zaporowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0tR Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 No tylko 500zł to niestety dla mnie cena zaporowa. Liczac wszystkie ewentualne koszty wyjdzie mmiej wiecej to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 45 minut temu, Paweł Tądel napisał: No tylko 500zł to niestety dla mnie cena zaporowa. wow kupowałem kilka lat temu i wtedy cena miala 3 z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_M Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Ja kupiłem jakoś w maju. Pamiętałem, że były 2 wersje śrutownika tańsza i droższa. Tańsza miała napędzany 1 wałek a droższa była z napędzanymi obydwoma wałkami. Zadałem pytanie odnośnie, która to wersja. Otrzymałem odpowiedź, że jest to ta droższa wersja z napędem na oba wałki (z tańszej chyba zrezygnował). Trzeba też wziąć pod uwagę sprawy gwarancyjne. W razie czego wytwórca i sprzedawca (ta sama osoba) jest na miejscu i pewne sprawy można rozwiązać "od ręki". A cena ? Cóż inflacja robi swoje. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 W dniu 28.12.2020 o 09:02, Paweł Tądel napisał: Witam, czy ktoś z was może kupował taki, bądź podobny śrutownik z aliexpress i może się podzielić opinią czy warto? Cena kusi, ale nie chciałbym kupować w ciemno. https://a.aliexpress.com/_B0VpDo Teraz są i takie z darmową przesyłką za nieco ponad 2 stówy https://pl.aliexpress.com/item/1005001444603700.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.32b61f3cNCemym&algo_pvid=f4a47d84-da46-4251-9e2f-fc5506272527&algo_expid=f4a47d84-da46-4251-9e2f-fc5506272527-29&btsid=0b0a187b16126620279296951e8580&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Nawet z watem wychodzi nieźle, cena poniżej progu cła. Wykonane ze zwykłej stali, mniejszy zasyp niż w śrutowniku pl.Podstawowe pytanie czy to działa? Prawdę mówiąc na potrzeby ześrutowania 1-2 razy w miesiącu 4-5 kg słodu taki mniej wydajny, ale dobrze śrutujący za 200 monet byłby hitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Szczerze to wygląda to na niezbyt przemyślaną konstrukcję. Regulacja szczeliny nie jest skontrowana nakrętkami, więc śruby mogą się luzować, a wałki przesuwać. Do tego zasyp montowany na wsuwki, na zdjęciach widać w nich prześwity po montażu. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcia prawdziwego egzemplarza, a nie projektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Dodanie chyba dwóch nakrętek to nie jest chyba poważna wada ? W podobnej cenie są z wysyłką z Czech ale wałki ze stali węglowej choć wyglądają jak z nierdzewnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 18 godzin temu, x1d napisał: Teraz są i takie z darmową przesyłką za nieco ponad 2 stówy https://pl.aliexpress.com/item/1005001444603700.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.32b61f3cNCemym&algo_pvid=f4a47d84-da46-4251-9e2f-fc5506272527&algo_expid=f4a47d84-da46-4251-9e2f-fc5506272527-29&btsid=0b0a187b16126620279296951e8580&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Nawet z watem wychodzi nieźle, cena poniżej progu cła. Wykonane ze zwykłej stali, mniejszy zasyp niż w śrutowniku pl.Podstawowe pytanie czy to działa? Prawdę mówiąc na potrzeby ześrutowania 1-2 razy w miesiącu 4-5 kg słodu taki mniej wydajny, ale dobrze śrutujący za 200 monet byłby hitem. Coś mi się wydaje że te te zdjęcia ze srebrnymi wałkami to fotomontaż, porównajcie sobie te dwa zdjęcia: https://ae01.alicdn.com/kf/Habea60a06cf744a18bd6318175ff09b1L.jpg https://ae01.alicdn.com/kf/H917ac4847be3450099826bc19b149667p.jpg Zdjęcia z tych produktów, oba w cenie ok $52-54 z wysyłką z Czech: https://www.aliexpress.com/item/1005001505611011.html https://www.aliexpress.com/item/1005001351222198.html Ciekawe czy te produkty rzeczywiście się różnią czy wszystkie są z czarnej stali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Te z Czech są ze stali czarnej wg opisu choć na zdjęciach osób które kupili widać że srebrne, ale może to tylko powłoka jakąś.Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 2 godziny temu, mkrawc napisał: Coś mi się wydaje że te te zdjęcia ze srebrnymi wałkami to fotomontaż, porównajcie sobie te dwa zdjęcia: Niezła jazda... Te srebrne wyglądają bardziej jak białe, jakieś plastikowe takie Ale to pewnie fotoszop... Niemniej w opisie stal czarna, więc tu ściemy nie ma, bardziej obawiam się wykonania/spasowania/trwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 W dniu 7.02.2021 o 07:24, wizi napisał: Szczerze to wygląda to na niezbyt przemyślaną konstrukcję. Regulacja szczeliny nie jest skontrowana nakrętkami, więc śruby mogą się luzować, a wałki przesuwać. Do tego zasyp montowany na wsuwki, na zdjęciach widać w nich prześwity po montażu. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcia prawdziwego egzemplarza, a nie projektów. Poniżej garść zdjęć szczęśliwych nabywców. Gdyby wałki były jedynie ze stali 45 to by jeszcze uszło, ale one wydają się być malowane (brrrr!) i mogą być również z najzwyklejszej stali. Ze zdjęć nie mogę wywnioskować, czy wałki są ułożyskowane. Jeżeli nie, to krótki żywot przewiduję dla tej konstrukcji. Śruby ustalające są od razu do wymiany i wymagają nakrętek kontrujących. Ciekawe jak z regulacją na mimośrodach? Czy przy mocniejszym dokręceniu śrub nie zablokujemy wałków! Cena ok. 210 zł z wysyłką z Czech, czy 230 zł z Polski czyni jednak cuda. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, PiwoLab napisał: Gdyby wałki były jedynie ze stali 45 to by jeszcze uszło, ale one wydają się być malowane (brrrr!) i mogą być również z najzwyklejszej stali. W oryginalnych barley crusher'ach wałki są ze stali węglowej plus powłoka galwaniczna (chromowane lub niklowane ale raczej chromowane). Jakość stali nie ma dużego znaczenia jeśli powłoka galwaniczna jest dobra tzn. wielowarstwowa. Stąd być może to info że to zwykła stal. Mi to wygląda właśnie na jakąś powłokę. Jak by to było malowane to by "myfriendy" przesadzili grubo. Zwykła stal ma przewagę jeśli chodzi o obróbkę skrawaniem tego radełka. 2 godziny temu, PiwoLab napisał: Ze zdjęć nie mogę wywnioskować, czy wałki są ułożyskowane. Nie ma łożysk na 100%. Widać to na zdjęciach. Działa to na zasadzie łożyska ślizgowego... Tutaj widzę największy mankament tego gniotownika. Wałek kręci się bezpośrednio w aluminium. Pomiędzy wałkiem napędowym a aluminiowymi bokami powinna być jakaś tulejka np. mosiężna. Tutaj takiej tulejki nie widzę a więc otwór "wyrobi" to się szybko. Drugi wałek ma otwory po obu stronach i tam wchodzą te trzpienie regulacyjne na mimośrodach. Tutaj też to działa jak łożysko ślizgowe ale tu jest stal/stal i te otwory w wałku tak szybko nie powinny się wyrobić bo tu są mniejsze siły. 2 godziny temu, PiwoLab napisał: Śruby ustalające są od razu do wymiany i wymagają nakrętek kontrujących. Ciekawe jak z regulacją na mimośrodach? Czy przy mocniejszym dokręceniu śrub nie zablokujemy wałków! Jeśli chodzi o te motylki to nie koniecznie są do wymiany, w tych oryginalnych jest zwykła śrubka na krzyżak i podkładka sprężynowa. Ona ma zablokować tylko mimośród. Wałek nie jest blokowany. Tak jak pisałem wyżej ten wałek po bokach ma otwory które nachodzą na wałek z mimośrodem i to on jest nieruchomy. Mimo wszystko za taką kasę chyba wart jest swojej ceny. P.s. jeśli ktoś ma kawałek warsztatu to na alledrogo można kupić gotowe tulejki mosiężne, spróbować dobrać, ewentualnie wytoczyć z jakiejś mniejszej. Rozwiercić otwór w tych aluminiowych bokach i zabić tulejki zachowując jakiś minimalny luz pomiędzy wałkiem napędowym a tulejką. Edytowane 9 Lutego 2021 przez skybert literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 22 godziny temu, skybert napisał: W oryginalnych barley crusher'ach wałki są ze stali węglowej plus powłoka galwaniczna (chromowane lub niklowane ale raczej chromowane). Możesz wskazać źródło, gdzie podają, że mają powłokę galwaniczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Źródło stoi u mnie w garażu, mam taki gniotownik. Specjalnie wczoraj sprawdzałem magnesem, ale co to za pokrycie to nie jestem na 100% pewien ale wygląda mi na chrom bo niklowanie jest raczej dla ozdoby. Edit: wałek napędowy gdzie zapina się korbę od czoła mi leciutko koroduje, natomiast radełkowane rolki są czyściutkie i mają inny kolor (srebrny mat). Edytowane 10 Lutego 2021 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 6 minut temu, skybert napisał: Źródło stoi u mnie w garażu, mam taki gniotownik. Specjalnie wczoraj sprawdzałem magnesem, ale co to za pokrycie to nie jestem na 100% pewien ale wygląda mi na chrom bo niklowanie jest raczej dla ozdoby. Edit: wałek napędowy gdzie zapina się korbę od czoła mi leciutko koroduje, natomiast radełkowane rolki są czyściutkie i mają inny kolor (srebrny mat). Powłoka chromowa czy niklowa na wałkach to nieporozumienie. Najlepsza na wałki jest stal jakościowa trudnościeralna, bez żadnej powłoki! Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi