DonBeer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Najlepszy uniwersalny szczep górnej fermentacji. · 15-20°C daje czyste profile · 20-32°C a wraz ze wzrostem temperatury coraz bardziej estrowe · Odfermentowanie wysokie. · Flokuacja średnia do wysokiej. · Tolerancja na alkohol powyżej 12%. · Fermentacja zwalnia powyżej 7,8%. źródło: Gozdawa Edytowane 26 Czerwca 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Po 12 dniach fermentacji zeszło z 12 do 5,5 blg, jakby drożdże poszły spać, pierwszy raz tak mam. Temperatura fermentacji 16-17 stopni. Zacieranie jednotemperaturowe 63 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Raz użyłem tych drożdży. Fermentacja burzliwa trwała 4 tygodnie. Pierwsze dwa trzymałem wiadro w ok 15°C otoczenia.Miałem przelewać na cichą, ale mimo zauważalnego spowolnienia ciągle się coś działo. Wstawiłem do temperatury pokojowej na kolejne dwa tygodnie.Potem jeszcze tydzień cichej również w temperaturze pokojowej. Zeszło z 14.2 Blg do 3.4 Blg. Piwo klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Przelałem na cichą, ale dodałem cześć drożdży po przesłaniu, reszta poszła do kolejnej warki, nie miałem innych. Poprzednio dwie warki jakie robiłem na tych drożdżach (inna saszetka) normalnie fermentowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Może te drożdże są bardzo wrażliwe na spadek temperatury fermentacji? Temp. otoczenia 15°C, na początku fermentacji temperatura rośnie do 17-18°C, potem spada i drożdże spowalniają tak, że męczą się z tym piwem kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Tych samych drożdży używałem już wcześniej dwa razy, fermentowały w podobnych warunkach i nie było takich problemów. Fermentator teraz stoi w kuchni od 3 dni, wieczorem sprawdzę czy coś się ruszyło. Za kilka dni sprawdzę co z warką do której poszła gęstwa z tej co nie chce fermentować. Drożdże mogą leniuchować bo po 2 dniach 0 śladu po pianie, tylko "wianuszek" drożdży nad piwem na ściankach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos666 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Czesc! Mam pytanie do obeznanych: na Pure Ale chce zrobic bitterka 10blg i z zebranej po nim gestwy barley wine ok. 27blg. Sknerzyc i kupic po 5zl Gozdawe czy "szarpnąć" się na Danstary lub s04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Sknerzyc i kupic po 5zl Gozdawe czy "szarpnąć" się na Danstary lub s04? Według mnie to w obu przypadkach sknerstwo jest, ale jeśli zakładasz taki scenariusz to polecam lekturę Wiki na temat drożdży i np. kalkulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Dla mnie po takim lekkim piwie drożdży może być mało na piwo 27Blg, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Czesc! Mam pytanie do obeznanych: na Pure Ale chce zrobic bitterka 10blg i z zebranej po nim gestwy barley wine ok. 27blg. Sknerzyc i kupic po 5zl Gozdawe czy "szarpnąć" się na Danstary lub s04? Gęstwy po Pure Ale 7 miałem mało, pierwszy raz używałem. Gęstwę po S-04 już kilka razy zbierałem i zawsze było dużo, ostatnio do RIS'a użyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Mogę napisać, że drożdże dobre, jakość/cena ok . Mało gęstwy po gęstwie więc raczej nie ma co szykować się na dłuższą 'darmoszkę' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Potwierdzam, że drożdże spoko i mało gęstwy do odzysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Czy tylko u mnie na tych drożdzach po 2-3 dniach od zadania pojawia się kanaliza ?? Zapach jak przy lagerowych/pilsowych. Oczywiście zapach po 3tyg ucieka, ale na S04 czy US-05 nie miałem takich aromatów. Fermentowane w 15°C Edytowane 26 Maja 2016 przez ANalfabeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 pojawia się kanaliza ?? Zapach jak przy lagerowych/pilsowych. kanaliza czy siarkowodór? To jest różnica, a jeśli chcesz odpowiedzi to pomóż choć trochę wróżbitom odgadnąć co miałeś na myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Nos mój aż taki czuły nie jest, ale skłaniałbym się w stronę "wybijającego" szamba. Siarkowodór to dla mnie raczej aromat gnijących jajek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 U mnie po tygodniu zeszło z 12 Blg do 5 Blg. Opadła piana, na wierzchu ewidentnie gruba warstwa drożdży, wygląda to jak cynamon rozsypany po powierzchni brzeczki. Wieczorem sprawdzę, czy przez ostatnie dwie doby coś ruszyło. Fermentowane w ok. 14 st. Celsjusza (przy takiej temperaturze drożdże ruszyły z kopyta). Mam nadzieję, że ich nie zmroziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 U mnie po tygodniu zeszło z 12 Blg do 5 Blg. Opadła piana, na wierzchu ewidentnie gruba warstwa drożdży, wygląda to jak cynamon rozsypany po powierzchni brzeczki. Wieczorem sprawdzę, czy przez ostatnie dwie doby coś ruszyło. Fermentowane w ok. 14 st. Celsjusza (przy takiej temperaturze drożdże ruszyły z kopyta). Mam nadzieję, że ich nie zmroziło... Dwa razy używałem tych drożdży. Są baaardzo leniwe, podobnie jak u Ciebie, zatrzymało się na ok 5 blg (fermentacja w 18-19 stopniach). Wstrząsnąłem fermentorem, przeniosłem do cieplejszego i po tygodniu zeszło do 4 blg i dalej nie chciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Mnieprzez 3 dni zjadło 0,2 Blg. Potrzęsłem fermentorem. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Mnieprzez 3 dni zjadło 0,2 Blg. Potrzęsłem fermentorem. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) ... Edytowane 4 Października 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Jak dla mnie, życie za krótkie na te drożdże. Użyłem dwa razy - pierwszy i ostatni. Końca nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Mi sukinkoty ruszyły po dwóch miesiącach w butelkach . . . Nigdy więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Hmmm, coraz bardziej zaskakujące drożdże. Przyniosłem do temperatury pokojowe, żeby jutro rozlać i po 6 godzinach... piana na dwa centymetry. Mimo że w 17 st. C drożdże opadły, na powierzchni nie było po nich śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Pierwsza warka na nich Dark Ale z Gozdawy. Zadane 16.09 na drugi dzień żwawo pracowały w ok 20 st. Po trze dniach nastała cisza. Pomiar 21.09 z 12,5 zeszło do 5, piny brak. Trzy dni później to samo i po następnych dwóch podobnie, mimo bujania fermentorem. 27.09 zlane na cichą. W tym tygodniu chce butelkować. Czy jest szansa że jeszcze coś odfermentuje? Troszku obawiam się granatów, mam roczne dzieci w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Pierwsza warka na nich Dark Ale z Gozdawy. Zadane 16.09 na drugi dzień żwawo pracowały w ok 20 st. Po trze dniach nastała cisza. Pomiar 21.09 z 12,5 zeszło do 5, piny brak. Trzy dni później to samo i po następnych dwóch podobnie, mimo bujania fermentorem. 27.09 zlane na cichą. W tym tygodniu chce butelkować. Czy jest szansa że jeszcze coś odfermentuje? Troszku obawiam się granatów, mam roczne dzieci w domu Podnieś temperaturę, u mnie bujanie nie pomogło, ale w wyższej temperaturze fermentacja ruszyła z 5 Blg. Po 5,6 dniach piany już nie ma, ale zmierzę dopiero wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Temperaturę podniosłem do 22-23 st. Zajrzałem do fermentora, piany zero i trochę zaniepokoił mnie winny zapach. Jutro zmierzę, blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się