nms007 Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Wczoraj postanowiłem zajrzeć do mojego Flandersa, bo niebawem minie czwarty miesiąc "dzikiej" fermentacji na drożdżach Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend. Po otwarciu słoja moim oczom ukazał się gruby kożuch pleśni (zał.), który oczywiście zebrałem I teraz pytanie, czy jest to objaw normalny, czy zaczynać powoli się niepokoić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Nie znam się na dzikich piwach, wiec podejdź do tego z rezerwa, ale: Pleśnie to organizmy tlenowe, aż tego co wiem piwa dzikie nie lubią tlenu Pleśnie, o ile nie masz jakiegoś specjalnego szczepu, tworzą silne mykotoksyny, a pojawienie się kozucha to już duża ich ilość. Po mojemu to masz nieszczelny słój (czemu nie balon?), dostał Ci się tlen i zarodniki pleśni, długo stało i się zepsuło, i może być szkodliwe. Ale poczekaj na opinię kogoś kto się na tym lepiej zna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Mnie się to nie podoba, u mnie na brettach czy kulturach lambicowych pojawiała się tylko błonka. A zapach był pleśniowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 A w życiu nic takiego nie powinno się pojawić, toż to zepsute piwo! Zjadłbyś taką kanapkę albo bułkę? Lepiej to wylej Bartek dobrze pisał wyżej, niestety miałeś gdzieś nie szczelność albo jakieś zakażenie pleśnią. Ogólnie do kwasów popatrz takie błony powinny wychodzić: https://www.google.pl/search?q=sour+ale&rlz=1C1GIGM_enPL633PL633&espv=2&biw=1536&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sHCeVamqI6nV7QaunpKwCA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=sour+ale+fermentation Zielona pleśń to cichy truciciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Tu też komuś przypleśniało w lambicu http://www.homebrewtalk.com/showpost.php?p=4076141&postcount=440 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 A w życiu nic takiego nie powinno się pojawić, toż to zepsute piwo! Zjadłbyś taką kanapkę albo bułkę? Lepiej to wylej Bartek dobrze pisał wyżej, niestety miałeś gdzieś nie szczelność albo jakieś zakażenie pleśnią. Ogólnie do kwasów popatrz takie błony powinny wychodzić: https://www.google.pl/search?q=sour+ale&rlz=1C1GIGM_enPL633PL633&espv=2&biw=1536&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sHCeVamqI6nV7QaunpKwCA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=sour+ale+fermentation Zielona pleśń to cichy truciciel Mam przestać jeść sery pleśniowe żebym się nie otruł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Niestety, zlew. Musisz uwarzyć sobie nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Tam są inne pleśnie, niebieskie i inne szlachetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 A w życiu nic takiego nie powinno się pojawić, toż to zepsute piwo! Zjadłbyś taką kanapkę albo bułkę? Lepiej to wylej Bartek dobrze pisał wyżej, niestety miałeś gdzieś nie szczelność albo jakieś zakażenie pleśnią. Ogólnie do kwasów popatrz takie błony powinny wychodzić: https://www.google.pl/search?q=sour+ale&rlz=1C1GIGM_enPL633PL633&espv=2&biw=1536&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sHCeVamqI6nV7QaunpKwCA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=sour+ale+fermentation Zielona pleśń to cichy truciciel Mam przestać jeść sery pleśniowe żebym się nie otruł? Jesz ser z zieloną pleśnią? Wow Dobrze wiesz że to nie ten rodzaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 No szkoda, bo bardzo liczyłem na to piwo. Ale już wiem, gdzie tkwi problem - wieko słoja nie siadło dobrze i musiało być nieszczelne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 A co to za słój? Polecam balony do takich piw. Używane można kupić w cenie 1 do 2 zł za litr, zależy jak ostro się targujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Balony to podstawa - poza tym w pytkę się ogląda, co te dzikusy z nim robią - bez otwierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) To pewnie ten słój: http://swip-ftp.pl/img/sloj_wielofunkcyjny_1.jpg Ja w nim nastawiłem szampan z dzikiego bzu i mi też spleśniał. Niestety zamknięcie do niego nie jest szczelne co już zauważyłem przy jednym piwku co mi się utleniło szybko, a potem właśnie przez pleśń... Nadaje on się do win na burzliwą niestety do piwa średnio. Moja wersja ma naprawdę dupne zamknięcie, szkoda, że nie ma podobnego do Szpajdla wrzucałem gdzieś zdjęcie, ale jak ktoś ciekaw później wrzucę jeszcze raz. Nie polecam tego słoja na cichą, lepiej zakupić balon zamiast niego przynajmniej do gąsiora można kupić szczelną zatyczkę (nie taką z rurką całkiem zaślepkę) i odizolować od tlenu. Szkoda pracy ale lepiej wylać Macieju. Edytowane 10 Lipca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Przecież wystarczy dać na górę jakiś worek plastikowy i go gumką zacisnąć, albo cały słój do worka na śmiecie i zawiązać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 To pewnie ten słój: http://swip-ftp.pl/img/sloj_wielofunkcyjny_1.jpg Ja w nim nastawiłem szampan z dzikiego bzu i mi też spleśniał. Niestety zamknięcie do niego nie jest szczelne co już zauważyłem przy jednym piwku co mi się utleniło szybko, a potem właśnie przez pleśń... Nadaje on się do win na burzliwą niestety do piwa średnio. Moja wersja ma naprawdę dupne zamknięcie, szkoda, że nie ma podobnego do Szpajdla wrzucałem gdzieś zdjęcie, ale jak ktoś ciekaw później wrzucę jeszcze raz. Nie polecam tego słoja na cichą, lepiej zakupić balon zamiast niego przynajmniej do gąsiora można kupić szczelną zatyczkę (nie taką z rurką całkiem zaślepkę) i odizolować od tlenu. Szkoda pracy ale lepiej wylać Macieju. A czym się różni zamknięcie tego Szpajdla od tego słoja, bo wygląda w zasadzie identycznie? Ja kupiłem niedawno takie 2 słoje, bo w jakimś temacie o sour ale były polecane i od paru dni trzymam w nim flandersa. I teraz właśnie mam wątpliwość czy trzymać go na tym zamknięciu z dziurawym wieczkiem i wodą czy może zakręcić całkiem? Drugie wydaje się pewniejsze, ale przecież gdzieś to CO2 musi się w końcu ulatniać. Jakieś pomyśly jak pomóc temu słojowi i jak się zabezpieczyć żeby i mój flanders nie skończył jak ten z tego wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Jeżeli masz z tym starym zamknięciem to dobrze ono jest identyczne jak szpajdla. Ja mam niestety nowe które nie wiem co autor miał na myśli, ani rurki tam wsadzić ani korka ani zamknąć tą zatyczką na cichą bo przepuszcza tlen. Jedyne rozwiązanie jakie teraz widzę to właśnie tak jak dziedzicpruski napisał, workiem foliowym owijać szczelnie albo folią spożywczą. Słój ogólnie jest praktyczny tylko mam zarzut do zamknięcia Zdjęcia poniżej... sorki za jakość tylko ziemniaka miałem pod ręką do robienia zdjęć Edytowane 23 Lipca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgadza się, mam stare zamknięcie. Zamawiając na allegro są do wyboru te ze starym i z nowym. A znasz może odpowiedź na moje drugie pytanie? Przy tym starym można zakręcić albo normalnie, albo założyć taki plastikowy kapturek z dziurami na dole i zalać wodą co pełni rolę bulkadełka przy zwyczajnej fermentacji. I teraz pytanie czy trzymając rok takiego flandersa trzymać go w takiej formie czy zakręcić go całkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Jak masz możliwość to bym zakręcił całkiem, jedynie co pewien czas (na początku cichej częściej) odkręcał, albo jak jakaś błona się pojawi żeby odprowadzić gaz. Najlepsza by była rurka fermentacyjna korkiem do tego wtedy tylko trzeba wodę (albo dać wódkę) co pewien czas uzupełniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 To nowe też wygląda jakby dało się przykryć kieliszkiem i zalać wodą, choć wiadomo, że to nie to samo co szczelne zamknięcie (trzeba tylko urwać tą biała plastikową zatyczkę). Można też zalać silikonem cały otwór z badziewną zatyczką. To nie będzie miało kontaktu z piwem, więc nie trzeba żadnego specjalnego. Oczywiście to już takie ratowanie sprzętu by jeszcze nadawał się to użytku... No i to raczej luźne pomysły, a nie praktyka... Skoro już zeszliśmy bezpośrednio z tematu to się podłączę i zadam jeszcze jedno odbiegające nieco od niego. Czy jak zlewam lambika do gąsiora to jest jakiś problem z nadmiarem wolnego miejsca jakie zostanie? Mam ok 25-27l piwa i banieczkę 50l... Może warto uwarzyć coś świeżego i szybko dodać do uzupełnienia objętości? (szczegóły kiedy i jak dodawać zostawmy na później) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Czyli sądzicie, że słój z tym zamknięciem poniżej będzie spoko do długiego leżakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Co raz większe mam wątpliwości co do tego słoja choć lagerowałem w nich dolniaki (2-4 tygodnie) i wszystkie były ok. Jednak ostatnio kolega zwrócił uwagę na jedną sprawę - jak zakręcicsz słój z tą białą uszczelką i korkiem z uszczelką, nalejesz wody i odwrócisz do góry nogami to woda gdzieś cieknie, widać te zamknięcia nie są idealne szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Jak żyć? Gdzie fermentować dzikusy? jak wytłumaczyć dziewczynie, że balon wygląda równie elegancko jak słój? Zrobienie kwasa to trudna sprawa... A może by taki słój jakąś uszczelką potraktować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Póki co mam właśnie drugiego dzikusa w tym słoju. Zamiast tego białego korka guma i rurka fermentacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Póki co mam właśnie drugiego dzikusa w tym słoju. Zamiast tego białego korka guma i rurka fermentacyjna. O! To jak czopka można dokupić na rozmiar do tego, to chyba rozwiązuje po części sprawę. Znasz może wymiary czopa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Nie pamiętam, dobrałem na chybił trafił i spasowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się