Łukasz Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Na większą wydajność jest jedna, prosta rada - mieszać, mieszać i jeszcze raz mieszać w garze podczas zacierania. Albo mocno je wydłużyć na ostatniej przerwie. Mam mieszadło i po jego dodaniu nie zauważyłem wzrostu wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Też odniosłem takie wrażenie, ale przy ostatniej warce zacierałem na lenia bez mieszadła i ok 5kg otrzymałem 24l 13blg Zawsze wysładzam na raty, zacieram i na lenia i z przerwami. Wydajność mam różną. Z 5kg z reguły otrzymuję 24l 12blg, ale zdarza się też 26l 12blg, albo i 20l 12blg. Jakoś nie mogę znaleźć zależności między sposobem warzenia, a wydajnością. Jednego jestem pewien, sposób wysładzania ma wpływ na wydajność, ale nie jest to czynnik decydujący. Edytowane 18 Września 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Też odniosłem takie wrażenie, ale przy ostatniej warce zacierałem na lenia bez mieszadła i ok 5kg otrzymałem 24l 13blg Zawsze wysładzam na raty, zacieram i na lenia i z przerwami. Wydajność mam różną. Z 5kg z reguły otrzymuję 24l 12blg, ale zdarza się też 26l 12blg, albo i 20l 12blg. Jakoś nie mogę znaleźć zależności między sposobem ważenia, a wydajnością. Jednego jestem pewien, sposób wysładzania ma wpływ na wydajność, ale nie jest to czynnik decydujący. moim zdaniem ważenie ma badzo duży wplyw na wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Też odniosłem takie wrażenie, ale przy ostatniej warce zacierałem na lenia bez mieszadła i ok 5kg otrzymałem 24l 13blgZawsze wysładzam na raty, zacieram i na lenia i z przerwami. Wydajność mam różną. Z 5kg z reguły otrzymuję 24l 12blg, ale zdarza się też 26l 12blg, albo i 20l 12blg. Jakoś nie mogę znaleźć zależności między sposobem ważenia, a wydajnością. Jednego jestem pewien, sposób wysładzania ma wpływ na wydajność, ale nie jest to czynnik decydujący. moim zdaniem ważenie ma badzo duży wplyw na wydajność No jasne,że ważenie ma wpływ! jak źle zważysz i zamiast 5 kg dasz 4 kg to wynik będzie słaby gigo, dirk gently i Fantastyczny Pan Lis 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Właśnie się zastanawiam, dlaczego w wiki napisane jest, że wysładzanie na raty daje mniejszą wydajność. Tak jak pisałem, moje skromne doświadczenie wskazuje na coś całkiem przeciwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Po ostatnich 12stkach (słaba wydajność) stwierdziłem że zakupie zestaw na 30L i pewnie wyjdzie mi z 25L O dziwo AIPY wyszło 32L i mocniejsza niż w planie 17blg zamiast 15.5blg Ja w tym wypadku na pewno dłużej zacierałem, koło 90min. Wysładzałem normalnie do 1-2blg. Musiałem dodatkowo szklaną 5tke napełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Z tej ilości to spokojnie wyszło by 26l 13blg gotowego piwa Sam śrutujesz? Nie... Zamawiam z Browamatora śrutowane. W moim przypadku po zmianie słodów śrutowanych przez Browamatora na śrutowane w Strzegomiu, wydajność skoczyła o 10%. Browamator śrutuje za grubo. Warzyłem w tym samym dniu dwa piwa, o identycznych zasypach(nie licząc palonych): IPA na słodach Weyermanna śrutowane przez BA -wydajność 63% wg BS2, z 8kg 22,5 litrów 17 blg Black IPA na słodach Strzegom śrutowanych w słodowni -wydajność 76% wg BS2, z 7,75kg(bez palonych) 26 litrów 17 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 tylko,że palone obniżają ph i też mogły poprawić wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Browamator śrutuje za grubo.Zasada jest prosta - im bardziej mąka tym większa wydajność. Im bardziej mąka tym trudniejsza filtrowalność przez łuskę. Wszystkim nie dogodzisz, ale może warto żebyś w zamówieniu pisał, że chcesz drobniej. dla nich to chyba wszystko jedno jeżeli mają śrutownik walcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwiutki Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Potwierdzam. BA śrutuje zbyt grubo. Ostatnie moje warki też robię na słodach z BA. Filtracja bajka, ale wydajność lipna. Kup może coś w HB albo CP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Potwierdzam. BA śrutuje zbyt grubo. Ostatnie moje warki też robię na słodach z BA. Filtracja bajka, ale wydajność lipna. Kup może coś w HB albo CP. Może faktycznie napisze w uwagach żeby mocniej ześrutowali.... Niespecjalnie chciał bym zmieniać sklep, mam zaufanie do BA, lubię jak czyjeś działania nie są podyktowane wyłącznie chęcią zysku... nie umniejszając wartości innych sklepów oczywiście.... ale to temat do innego działu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Mam pytanie, jakie wartości podstawia się do wzoru. Ekstrakt i ilość brzeczki zaraz po wysłaczaniu czy po gotowaniu (z chmielinami czy bez, to co trafiło do fermentora)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Po gotowaniu z chmielinami. lesiux 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 hmmm czy modyfikujesz ph wody do wysładzania? od ostatnich 2 warek to robie i uzyskałem około 7% skok wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się