scooby_brew Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) Chce sprobowac zabawe p.t. "Piwo miesiaca", gdzie sobie glosujemy jaki rodzaj piwa uwarzymy w danym miesiacu i potem sobie opiszemy proces warzenia, fermentacji i degustacji w tym watku. Pomysl jest na razie nowy i nie sprawdzony, ale mysle ze warty sprobowania. Oczywiscie udzial w zabawie jest dobrowolny, i nie musisz warzyc piwa jezeli "twoje" piwo nie wygralo. Takze jezeli nie glosowales, to nie znaczy, ze nie mozesz piwa uwarzyc. Na razie wiec mozesz glosowac na jeden z powyzszych rodzajow piwa. Na poczatku stycznia poprzez glosowanie bedziemy mieli "zwyciezce" tzn. wybrany konkretny styl piwa. Nastepnie jezeli chcesz brac udzial w zabawie, opiszesz tutaj recepture, jak ci poszlo warzenie i po paru miesiacach, jak to piwo smakuje. W ten sposob mam nadzieje bedziemy sobie mogli porownac rozne receptury i sposoby warzenia konkretnego stylu piwa. PS: jezeli masz jakies uwagi lub pomysly w jaki sposob ulepszyc ta zabawe na nastepny miesiac, wpisz to tutaj: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2049&p=1 Edytowane 27 Grudnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ja oddalem moj glos na piwo marcowe (octoberfest). Glowny powod na to jest taki ze juz jest koniec grudnia a ja tu jeszcze zadnego lagera nie uwarzylem tej zimy. Do tego piwa chce uzyc drozdze W 34/70, i przydalo by sie najpierw uwarzyc jakis "lekki" albo "sredni" lager (tzn nie np. porter baltycki), zebym nie musial do tego robic starterow. W ten sposob po uwarzeniu tego piwa bede mogl uzyc tych drozdy po fermentacji jako starter do "mocniejszych" lagerow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 a ja bym chciał czeskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ja tak jak scooby za marcem. Taki piwo jakby bardziej się odwdzięcza za pracę w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 He, po przeczytaniu myślałem że trza wymyśleć, uwarzyć i zdegustować w tym samym miesiącu. Jako, że jest zima proponuję portera bałtyckigo. A czemu, bo zima jest podobno długa, i długa fermentacja nie zaszkodzi, leżakowanie też nie a tym bardziej za rok degustacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Pszenica, do której przymierzam się od wiosny 2009 roku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Głosuję na Czecha. Będzie nie pierwszy i nie ostatni w tym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Piwo marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Pszeniczne z uwagi na to, że mam już surowce na moja pierwszą zacieraną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja głosowałem za pilsem, ale właśnie po degustacji miesięcznej zabutelkowanej warki stwierdzam, że wyszło dość wytrawne i wolałbym zmienić na pełniejsze Marcowe. No ale się nie da Może marcowe uwarzę następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja nie wiem czy dożyję stycznia, a już mam wiedzieć co będę pił w styczniu. Coś tu chyba jest za bardzo do przodu. Może ja jestem za bardzo do tyłu. Nie będę głosował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja nie wiem czy dożyję stycznia, a już mam wiedzieć co będę pił w styczniu. Warzył, nie pił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 pisze tylko piwo miesiąca - nie jest napisane jakie. Może było wcześniej gdzieś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja zagłosowałam na pszenicę (będę mieć świeżą gęstwę od kolegi zza południowej miedzy, więc trzeba wykorzystać ). Jeśli wygra pils lub marcowe to też może uwarzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja całym sobą głosuję za pilsnerem! Marzeniem jest uwarzyć piwo a'la pilsner urquell ale jak na razie bez zadowalających rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja zagłosowałem za marcowym, chociaż nie jestem pewien czy uda mi się uwarzyć, bo na razie w planach monachijskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Poprawiam się nie doczytałem całości, czyli #1 zagłosowałem na pilsnera Edytowane 28 Grudnia 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Widze ze pszenica jest tuz za czeskim pilsem! To jest prawie tak, jakbys ogladal wyscigi konne: wczoraj czeski pils mial 6 glosow, pszenica: 0. Dzisiaj patrze, a pszenica dogania Czecha (10:9), ida prawie leb w leb!!!! Jezeli wygra czeski to uwarze klona Urquella. Jezeli wygra pszenica, moze uwarze lagera z pszenicy? Albo jakis inna krzyzowke, wlasnie dzisiaj zakegowalem krzyzowke belgijskiego pszeniczniaka z amerykanskim alem. Wyszlo z tego swietne jasne piwo letnie, lekkie w smaku i lekko owocowe. Tak sobie mysle ze na zime bardziej by pasowal lager pszeniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja zagłosowałem za marcowym, chociaż nie jestem pewien czy uda mi się uwarzyć, bo na razie w planach monachijskie... Jak wygra marcowe to nie będziesz miał wyjścia (t.j. należy popełnić i jedno, i drugie). Bawariany gotowe do startu - balonik. Temperatura w lodówce jednak skutecznie poskromiła ich zapędy. Obstawiam jednak mojego faworyta pilsa. Wygra! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jak wygra marcowe to nie będziesz miał wyjścia (t.j. należy popełnić i jedno, i drugie). Damy radę. 9.01 monachijskie - dwa tyg na burzliwej i 23.01 marcowe. Dobry plan? Tylko pewnie wygra pszenica, a pszenicę to ja na ferie dopiero planowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jak dobrze pójdzie to 02.01. uwarzymy pilsnerka. Jeśli by się okazało, że wygrała pszenica to my odpadamy z zabawy wg. nas przenica jest be. Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że w Sylwestra popełnimy ostatnią w tym roku warkę i będzie to alt na Euro ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Wybrałem Czeskiego Pilznera, chociaż przefermentuję go jednak w temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jacki, no co ty :o górniak na dolnych, pilzner fermentowany w 20 °C. No ciekawe , ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jednak Marcowe, Bochemian już leżakuje u mnie, a do Marcowego zabieram się już od jakiegoś czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 hmmm... ja głosuję na pszenicę - mam zapas słodów to spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi