czara6 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Witam, o 02.30 rano 26 grudnia zadałem drożdże do warki przeniczniaka z puszki i od kilku godzin już nie bulgota. Czy to możliwe że fermentacja się skończyła (temperatura w fermentatorze 24 °C) ? 1. piany już prawie nie ma 2. pachnie i wygląda jak piwo Edytowane 28 Grudnia 2009 przez czara6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tak możliwe, widziałem takie przypadki, zwłaszcza w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Hmm no to nie pozostaje mi nic innego jak jutro z rana rozlewać. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jak masz areometr to zmierz jeszcze. A jak nie masz, to pstryknij zdjęcie i zamieść na forum. Nie chcę Cię mieć na sumieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 °Blg początkowe to 10 obecne 2 sprawdzane w temp. 20 °C. Czyli jest Ok? można rozlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tak oczywiście, walcz z butelkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 No to luzik jutro trochę roboty mnie czeka :) :beer: pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Przy 24°C wszystko jest możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 No cóż żonka lubi jak jest nahhajcowane w mieszkaniu (21/22 °C ) więc nie mam wyboru taka temp. musi być Uważacie że powinienem się postarać o niższą na czas fermentacji? Czy tak krótki czas fermentacji ma negatywny wpływ na piwko? Beata Barbara Stokłosa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jak warzysz górniaki to nie przeszkadza 21/22°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dzięki, czas do wyra - dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jak warzysz górniaki to nie przeszkadza 21/22°C . No optymalna temperatura to 18c, powyżej 23c. Mogą sie zaczac pojawiać dziwne posmaki w usa określane jako smaki gumy balonowej. W aleach smaki owocowe spowodowane gorąca fermentacja mogą zbytnio zdominować bukiet smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 dziwne posmaki w usa określane jako smaki gumy balonowej. U mnie zbyt wysoka temperatura to zawsze zapach "brzoskwini z puszki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 No cóż żonka lubi jak jest nahhajcowane w mieszkaniu (21/22 °C ) więc nie mam wyboru taka temp. musi być Uważacie że powinienem się postarać o niższą na czas fermentacji? Czy tak krótki czas fermentacji ma negatywny wpływ na piwko? Aby w zimie uzyskać niższą temperaturę fermentacji od tej która jest w mieszkaniu, stawiam fermentor w rogu przy ścianie zewnętrznej i od strony pokoju osłaniam go kartonem (można jeszcze przykryć kocem). Temperatura w fermentorze potrafi się obniżyć nawet o 2-4°C . SPRAWDZONE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Zacierałem pierwszy raz warkę (słód pilzneński,Marynka,Lubelski i drożdże Safale S-04). Drożdże zadane wczoraj o 6 rano (temperatura brzeczki 26, rehydratacja drożdży 0,5h 26stopni). O 16tej ruszyło, piana na 2-3 cm. Fermentator stoi pod drugim więc dałem rurke boczną.Bulgotanie było częste,ale nie tak gwałtowne jak przy klasycznej rurce. Poszedłem na noc do pracy, wróciłem i...cisza. Piana opadła i widać osad nad lustrem brzeczki. Temperatura w pomieszczeniu ok.21.Czy popełniłem jakiś błąd, czy tak może być przy tej bocznej rurce i przy tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Balingomierz prawdę Ci powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Wszystko OK. Jedyny błąd jaki popełniasz to temperatura fermentacji. 26C to jak dla mnie zdecydowanie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Balingomierz prawdę Ci powie. Już mierzyć po 1 dniu? Wszystko OK. Jedyny błąd jaki popełniasz to temperatura fermentacji. 26C to jak dla mnie zdecydowanie za dużo. Fermentacja w 21 stopniach..drożdże zadane przy 26... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Chyba, że tak. Z Twojego posta zrozumiałem, że temepratura otoczenia 21C a brzeczki 26C. Ja tam każdemu swojemu piwu daję na burzliwej spokój na równy tydzień, mimo że przeważnie fermentacja kończy się o wiele wcześniej. Pomijając samą fermentację jeszcze jest kwestia rozkładu diacetylu itd. Tydzień leżenia żadnemu piwu nie zaszkodzi a być może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Jak 'warzyłem' gotowce na standardowej rurce to bulgotało przynajmniej 3 dni ( drożdże S 33 i Coopersa w zestawie) stąd moje obawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Fermentor to nie jest szklany balon. Może masz nieszczelną pokrywkę? Nie przejmuj się bulkaniem. Fermentacja ruszyła i to jest najważniejsze, teraz poczekaj z 7 dni i wtedy zmierz Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 ok...dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 U mnie sytuacja z "bulkaniem" też dosyć dziwna. Drożdże zadałem w sobotę o 8:00 na następny dzień zauważyłem, że utworzył się charakterystyczny pasek osadu tak ze 3cm nad lustrem brzeczki, ale w rurce cisza. Dopiero dziś rano jak pokręciłem fermentorem tj. 48h po postawieniu na fermentację to zaczęło bulgotać bardzo żwawo. Położyłem się spać (nocki mam akurat) i jak zajrzałem o 15 to znowu spokój. Mam nadzieję, że wszystko ok. W sobotę zmierzę blg. zobaczymy co z tego będzie. Startowe blg podchodziło pod 14 do ilu powinno zejść? Drożdże to US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Temat bulkania był poruszany już tyle razy, że nie wiem jak ktoś jeszcze może o nie pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Temat bulkania był poruszany już tyle razy, że nie wiem jak ktoś jeszcze może o nie pytać Jak ktoś nie ma doświadczenia jak ja i bulkanie ucicha po 16h to chce się upewnić, że wszystko z piwkiem będzie ok.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się