skybert Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zdaje się ze informacji jest tu aż nadto żeby samemu taki profil stworzyć. Takie info znajdziesz w książkach lub w Internecie. Szukaj, pod siebie. Mogę Ci podać mój. Początkowy profil wody pod NEIPA: 100 ppm wapnia, 150 ppm siarczanu, 150 ppm chlorku i jak najmniej sodu i magnezu (<10 ppm) (to co z RO). W gotowym NEIPA można się spodziewać ok 30 – 50 ppm wapnia, 350 – 400 ppm siarczanu, 300 – 400 ppm chlorku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Ja bym np. profil kolegi @skybert minimalnie zredukował siarczany do 100ppm - albo dał 130ppm siarczanów i 200ppm chlorków, aby uzyskać proporcje 2:3. Siarczany podwyższają chmielowość, to prawda, ale również zwiększają uczucie goryczki oraz "szorstkość'/ wytrawność piwa. Dlatego ja do West Coasta daję przewagę siarczanów : chlorków 3:1, natomiast przy NEIPA 2:3 - tu chcemy mieć większą pełnię i odczucie w ustach. To w wodzie uzyskamy zwiększając ilość chlorków. Oczywiście tu też role grają płatki, ale tu chodzi o wodę aktualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Ja kiedys zrobilem eksperyment i odad do wody RO okolo 160 chlorków i 150 siarczanów czyli prawie pół na pół i wyszło bardzo gładkie i aromatyczne. Taki zrównoważony profil daje dobre efekty w wielu piwach. Pozdrawiam Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Nagellan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 Postąpię jak pisze skybert i Suchejroo. Chlorek wapnia mam płynny 33% czyli przeliczyć i dać go razy 3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 4 minuty temu, Piotrek83 napisał: Postąpię jak pisze skybert i Suchejroo. Chlorek wapnia mam płynny 33% czyli przeliczyć i dać go razy 3? Nie. Trzeba wartość podzielić przez 0,43, czyli jeśli masz dodać 6g chlorku wapnia to dodajesz 6/0,43=13,95g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się