Skocz do zawartości

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się ze informacji jest tu aż nadto żeby samemu taki profil stworzyć. 

Takie info znajdziesz w książkach lub w Internecie. Szukaj, pod siebie.

Mogę Ci podać mój.

Początkowy profil wody pod NEIPA: 100 ppm wapnia, 150 ppm siarczanu, 150 ppm chlorku i jak najmniej sodu i magnezu (<10 ppm) (to co z RO).

W gotowym NEIPA można się spodziewać ok 30 – 50 ppm wapnia, 350 – 400 ppm siarczanu, 300 – 400 ppm chlorku.

Ja bym np. profil kolegi @skybert minimalnie zredukował siarczany do 100ppm - albo dał 130ppm siarczanów i 200ppm chlorków, aby uzyskać proporcje 2:3. Siarczany podwyższają chmielowość, to prawda, ale również zwiększają uczucie goryczki oraz "szorstkość'/ wytrawność piwa. Dlatego ja do West Coasta daję przewagę siarczanów : chlorków 3:1, natomiast przy NEIPA 2:3 - tu chcemy mieć większą pełnię i odczucie w ustach. To w wodzie uzyskamy zwiększając ilość chlorków. Oczywiście tu też role grają płatki, ale tu chodzi o wodę aktualnie. 

4 minuty temu, Piotrek83 napisał:

Postąpię jak pisze skybert i Suchejroo. Chlorek wapnia mam płynny 33% czyli przeliczyć i dać go razy 3?

Nie. Trzeba wartość podzielić przez 0,43, czyli jeśli masz dodać 6g chlorku wapnia to dodajesz 6/0,43=13,95g

• 2 lata później...

Cześć, odkopię temat z prośbą :)  

Czy moglibyście zajrzeć na parametry mojej wody?

image.png.e5fdb0bedf51f4065926b2c5be7dfabd.png

Ogólnie wiem że jest mega twarda, zagotowanie wody z kranu 2x w czajniku powoduje że dno jest totalnie białe, ale zastanawiam się nad wpływem tego na smak gotowego piwa. Nie jestem sensorykiem, robię piwo dla siebie i rodziny i nie zależy mi aby było ono medalowe - ma być smaczne i pijalne :) Na ogół robię piwa jasne, głównie słody pilzneński, pale ale, wiedeński z różnym chmieleniem. 

Dotychczas wszystkie warki robiłem albo na wodzie źródlanej z marketu, albo na kranówie przepuszczonej przez filtr Brita (ale na to chyba już skończyła mi się cierpliwość, bo przepuszczenie 30 litrów wody trwa wieki). 

Chciałbym przejść na 100% wody prosto z kranu najlepiej bez jej uprzedniego przegotowywania, co polecilibyście mi zrobić aby uzyskać dobre efekty?

Jeśli chodzi o pH to możesz użyć kwasu fosforowego do jego obniżenia. 

Ogólnie jak robisz piwo na domowe potrzeby to bym się w ogóle nie przejmował, może jedynie lekkie obniżenie pH jak zasugerowałem. Dodajesz do zacierania i do wysładzania, małe ilości, kilka gram/ml.

34 minuty temu, Jimi_ napisał(a):

Jeśli chodzi o pH to możesz użyć kwasu fosforowego do jego obniżenia. 

Ogólnie jak robisz piwo na domowe potrzeby to bym się w ogóle nie przejmował, może jedynie lekkie obniżenie pH jak zasugerowałem. Dodajesz do zacierania i do wysładzania, małe ilości, kilka gram/ml.

Dzięki, czyli sama twardość wody nie będzie miała jakiegoś mega znaczenia? Oczywiście nie mówię o purystach, tylko właśnie typowo dla siebie do wieczornego napitku 🙂

Planuję dziś warzyć, ambitnie założyłem że pobawię się z chemią wody, ale oczywiście zapomniałem zamówić kwasu razem z resztą... Mam w zapasie jakieś 4kg kwasku cytrynowego, z tego co czytałem to powinien się nadać i nie wpłynąć na smak (a nawet jeśli, to piwo i tak będzie chmielone w stronę cytrusów i żywicy, więc nie powinno być tragedii). Wg moich wyliczeń i srajAI wychodzi, że przy poniższych parametrach powinienem dodać 5g kwasku, by osiągnąć pH 5,4 przy zacieraniu:

wapń: 48,1

magnez: 12,3

sód: 16

chlorki: 250

chlorany: <0,2

chloryny: <0,2

siarczany: 43,6

ph: 7,8

twardość: 188 CaCO3

Pacjent to Black IPA, na ostanie 5min zacierania wleci 200g Carafa III Special. Chciałbym zacząć od samego pH, bo ostatnio coś ciemnieją mi piwa, a trafiłem na teorię, że zbyt wysokie pH wody może mieć wpływ. Nie jest to utlenienie, bo fermentowałem i wyszynkuję z tego samego kega.