polter Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Zwróć tylko uwagę na to, że soda podnosi alkaliczność co czasami jest pewnym utrudnieniem przy komponowaniu wody dla piw jasnych. Dodatek 1g NaHCO3na 10l powoduje wzrost RA o 60ppm. Dodatek zwykłego chlorku sodu jest obojętny dla RA Ja zakupiłem sobie wszystkie dodatki u tego dostawcy http://allegro.pl/li...?us_id=27986692 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Tak, wiem, dlatego napisałem że preferuje sodę w stosunku do piw ciemniejszych, do jasnych pilsów wiadomo że nie będę podnosił wyraźnie HCO3. Edytowane 27 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galadh Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Dzień dobry, chciałbym prosić o małą pomoc, dopiero rozpoczynam przygodę z profilowaniem wody, więc na razie to trochę sudoku. Moje parametry znajdują się tutaj (sekcja "Mokry Dwór") - http://www.mpwik.wro...parametry-wody/ Oprócz tego, zawartość Na to 24mg/l, a zasadowość waha się między 2,5 a 4 mval/l, przyjmuję średnio 3,2 (tzw. myślenie życzeniowe...) co daje - jeśli się nie mylę - jakieś 150ppm Wrzuciłem wszystko do kalkulatora, jednak nie jestem pewien, czy odpowiednio zaznaczyłem twardość (ma być alkalinity czy bicarbonate?!) oraz dodałem kwas fosforowy i gips (3g). - http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=WM14F67 Najczęściej warzę piwa w przedziale 15-20EBC i IBUs między 30 a 40. Czy tak skorygowany profil zagra czy nie? Co ewentualnie byście polecili zmienić? I ostatnie - czy najtańsze RO3 (akwarystyczne) zagra w browarze o małym rocznym wybiciu? Nie potrzebuję RO do niczego innego, a warzę piwo raz, dwa razy w miesiącu, więc kwestia wydajności czasowej nie gra wielkiej roli. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez galadh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Co do ostatniego pytania to wystarczy w zupełności. Musisz jednak odpowiednio wcześniej podstawić fermentor bo będzie się napełniał kilka godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Musisz jednak odpowiednio wcześniej podstawić fermentor bo będzie się napełniał kilka godzin. I pilnować żeby nagle się nie okazało, że fermentor dodatkowo pływa w wodzie RO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Jutro będę warzył AIPA, mam raczej miękką wodę. Może mi ktoś obeznany w modyfikacji parametrów wody podpowiedzieć ile sypnąć gipsu piwowarskiego na 20 litrów wody. Link do parametrów wody: http://www.mpwikmyslowice.pl/pl/woda/parametry-wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Czy poziom chlorków 8ppm i siarczanów 14ppm jest odpowiedni dla IPA czy podbić obydwa? Niby jest przewaga siarczanów ale czytałem że siarczany powinne być powyżej 50 ppm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 To są generalnie w ogóle małe ilości jonów. Jeśli zależy Ci na akcentowaniu goryczki to podbij siarczany, jeśli chcesz akcentować słód, by ograniczyć wpływ goryczki podbij chlorki myślę że 20/50ppm w zależności które jony wybierzesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dla IPA poszedłbym w kierunku chlorków albo typowego balansu. Generalnie dobrze jest żeby było min. po 50 ppm chlorków i siarczanów. Ja pod IPA robię przeważnie 140/100 (Cl/SO4). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Witam udało mi się zdobyć wreszcie jakiś raport z badań mojej wody. W sprawozdaniu jest bardzo dużo oznaczonych parametrów, z tych ważniejszych: pH - 7.7 Na - 11 Cl - 18.5 So4 - 91.3 CaCO3/l - 208-300 Na pewno brakuje Mg i dokładnego CaCO3, czy coś jeszcze? Czy można już coś wstępnie powiedzieć o mojej wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 A masz Ca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Nie, niestety też brak. O pozostałe parametry poproszę znajomą. Bo gdyby nie znajomości to ogólnie kiepskie mają podejście do klienta. Dobrze mi się wydaje, że taki stosunek Cl/SO4 źle wpływa na odczucie goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Na "ostrość" goryczki też może mieć wpływ twardość wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Witam! Jestem kompletnym laikiem w sprawach dotyczących chemii, interesuje mnie czy na podstawie poniższych danych jest ktoś z szanownych kolegów w stanie mi powiedzieć jaką mam wodę i w jaki sposób powinienem ją uzdatniać do określonych stylów piwa. Żeby zanadto nie gmatwać sprawy ograniczę się do dwóch stylów : IPA i RIS, wszystkie piwa intensywnie chmielone na goryczke i aromat IPA- a)nie uzdatniam wody b)dodaję PH stabilizator c)dodaje gips piwowarski RIS- a)nie uzdatniam wody b)dodaję PH stabilizator c)dodaje gips piwowarski Może jakieś inne refleksje i uwagi na temat tego co w tej wodzie jest lub czego w niej nie ma a być powinno. PS. nazwy są tłumaczone z obcego mi języka więc mogą pojawić się jakieś niejasności z tym związane. kolor 4 mg/l PT mętność 0,13 FNU przewodność 11,4 mS/m węgiel organiczny(TOC) 3 mg/l C pH 8,2 ph amon 23 ug N/L antymon 0,0753 ug/l Sb fluorek <0,03 mg/l azotan 0,34 mg N/L azotyn <0,002 mg N/L chlorek 8,8 mg/l Cl siarczan 1,8 mg/l SO4 trójchlorometan 10,1 ug/l bensen <0,2 ug/l C6H6 1,2-dichloroetan <0,75 ug/l trichloroetan <0,1 ug/l bromdiklormetan 0,5 ug/l czterochloroetylen <0,2 ug/l dibromklormetan <0,1 ug/l tribrommetan <0,2 ug/l suma trihalometaner 11,3 ug/l benzo(b)flouranten <0,004 ug/l benzo(k)flouranten <0,002 ug/l ideno(1,3,3-cd)pyren <0,003 ug/l benzo(g,h,i)perylen <0,003 ug/l benzo(a)pyren <0,002 ug/l cyjanek <0,005 mg/l sód 11,4 mg/l Na bor, B <10 ug/l arsen 0,115 ug/l As ołów <1 ug/l Pb kadm <0,1 ug/l Cd miedź 0,31 ug/l chrom 0,37 ug/l Cr rtęć <0,05 ug/l Hg nikiel <1 ug/l Ni aluminium 0,047 mg/l Al mangan 2,3 ug/l selen <0,5 ug/l Se żelazo 3,9 ug/l magnez 0,57 mg/l zasadowość 0,69 mmol/l wapń 8,94 mg/l Ca/l Edytowane 19 Stycznia 2015 przez puszap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Żeby zanadto nie gmatwać sprawy ograniczę się do dwóch stylów : IPA i RIS, wszystkie piwa intensywnie chmielone na goryczke i aromat RIS'a na aromat to bym nie chmielił intensywnie. IPA- a)nie uzdatniam wody b)dodaję PH stabilizator c)dodaje gips piwowarskiRIS- a)nie uzdatniam wody b)dodaję PH stabilizator c)dodaje gips piwowarski Coś mało tych opcji Może jakieś inne refleksje i uwagi na temat tego co w tej wodzie jest lub czego w niej nie ma a być powinno. Przeczytaj ten wątek od początku - może coś tam przy okazji wyłapiesz ciekawego. Z Twoich danych te rzeczy są ważne: pH 8,2 ph chlorek 8,8 mg/l Cl siarczan 1,8 mg/l SO4 sód 11,4 mg/l Na magnez 0,57 mg/l wapń 8,94 mg/l Ca/l Brakuje twardości węglanowej. Musisz to albo załatwić albo pomierzyć prostym testem KH. Jedynie z zasadowości można przypuszczać, że woda jest miękka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Jest zasadowość 0,69 mmol/l czyli HCO3 ok 42ppm czyli ogólnie woda b. miękka edit: dla pH poniżej 8,3 przyjmuje się że cała zasadowość pochodzi od jonów wodorowęglanowych, czyli bezpośrednio z zasadowości można obliczyć ich stężenie Edytowane 19 Stycznia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Powiem tak: woda stworzona do dosypywania soli i modyfikowania, można się bawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) a jak uzyskać twardość węglanową na podstawie moich danych? co to jest Lovibond w zakładce Grist Info? Edytowane 21 Stycznia 2015 przez puszap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Wyliczyłem Ci stężenie HCO3 już nic nie potrzebujesz więcej. Nie, około *L=2,5*EBC tu masz kalkulator https://www.brewtoad.com/tools/color-converter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 pytałem się o twardość ponieważ dzisiaj ściągnąłem ze strony producenta wody dane z 2014r (poprzednie były sprzed trzech lat) i te dane „troszeczkę” różnią się od poprzednich, może ktoś rzucić na to okiem, brak jest Mg i HCO3, czy da się to wyliczyć? wapń mgCa/l 20,9 magnez - brak sód mg/l 3,3 chlorek mgCl/l 6,0 siarczan mgSO4/l 7,6 HCO3 - brak pH 8,0 twardość 2dH pełne dane: http://www.larvik.kommune.no/no/Los-struktur/Emneord-a-a/Vannforsyning/Vannkvalitet/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 alkaliczność 0,63mmol/l --> HCO3 ok 38ppm, Mg nie jest tak istotny, najważniejsze masz puszap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) co to jest Lovibond w zakładce Grist Info? Skala barwy piwa - alternatywna dla EBC oraz SRM. Najbardziej przyda Ci się chyba jednak SRM. Sama barwa jest o tyle istotna, że w tym kalkulatorze na Brewersfriend pH zacieru liczysz właśnie na jej podstawie (i udziału słodów palonych). Z kolei pH zacieru jest bardzo istotne przy modyfikacji wody - musisz tak kombinować solami/kwasami do zacierania/wysładzania, aby zachować odpowiednie pH zacierania, a przy tym uzyskać interesujące Cię parametry wody Edytowane 22 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) To ja się podłączę. Poniżej raport wody z Rzeszowa. Z rzeczy istotnych to mam: Chlorki 18,9 mg/l Siarczany 81,7 mg/l Magnez 14,4 mg/l pH 7,3 Twardość ogólna 245 mg CaCO3/l Wydaje mi się że brakuje mi Sodu i Wapnia, może czegoś jeszcze żeby skorzystać chociażby z kalkulatora w Beersmith czy http://www.brewersfr...tor/?id=WQ3VTX8 Ja widzę że mam niski stosunek chlorków do siarczanów i wodę średnio twardą. Może ktoś z okolic ma te dane albo np wie jak co wyliczyć. Chcę się zacząć bawić tymi kalkulatorami ale zawsze jak zaczynam to staję w miejscu. Obecnie obniżam pH wody do wysładzania kwasem fosforowym a inne dodatki to raczej odpuszczałem lub sypałem na oko. Jak ktoś może coś pomóc w temacie wody to będę wdzięczny. Na pewno wielu piwowarów z Rzeszowa skorzysta. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) To ja się podłączę. Poniżej raport wody z Rzeszowa. Z rzeczy istotnych to mam: Chlorki 18,9 mg/l Siarczany 81,7 mg/l Magnez 14,4 mg/l pH 7,3 Twardość ogólna 245 mg CaCO3/l Wydaje mi się że brakuje mi Sodu i Wapnia, może czegoś jeszcze żeby skorzystać chociażby z kalkulatora w Beersmith czy http://www.brewersfr...tor/?id=WQ3VTX8 Twardość ogólna to nie jest Bicarbonete które wpisałeś w ten kalkulator, to tylko twardość ogólna. Z tego co masz (Mg i twardość ogólną) możesz wyliczyć Ca (wapń): http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody#Czytanie_raportu_sk.C5.82adu_wody Brakuje Ci Na (sód), i HCO3 (możesz to zmierzyć testem akwarystycznym). Edytowane 22 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Twardość ogólna to nie jest Bicarbonete które wpisałeś w ten kalkulator, to tylko twardość ogólna. Tak, ale może przełączyć na "alkanity" i wtedy wpisać twardość ogólną... chyba Generalnie wiem jak ten calc wylicza, bo jest podane na dole - dla twardości ogólnej (alkanity) 240 ppm podaje, że RA (residual alkanity - twardość przemijająca?) wynosi ~214 ppm., ale jak nie ma danych to chyba może się na tym oprzeć? Obecnie obniżam pH wody do wysładzania kwasem fosforowym a inne dodatki to raczej odpuszczałem lub sypałem na oko. Jak ktoś może coś pomóc w temacie wody to będę wdzięczny. Na pewno wielu piwowarów z Rzeszowa skorzysta. Nie wiem czy to dobra kolejność - generalnie ważne jest pH przy zacieraniu, a potem możesz je lekko zmienić. Jeżeli źle piszę, to niech mnie ktoś poprawi. Jeżeli dobrze rozumuję, to coś takiego powinno się sprawdzić: http://www.brewersfr...tor/?id=XXXV1W1 Jedynie RA za bardzo spada - ale tam masz jeszcze opcję "acidify sparge water", czyli dodatek kwasu do wody do zacierania. Zaznaczyłem ją i kalkulator pokazuje, aby dodać aż 6,66ml kwasu fosforoweo - sprawdziłem i jeśli dodasz połowę tego, to RA powinieneś mieć w okolicach 0 (nie wiem jakie powinno być do APA, nie mam pod ręką linków). Proszę jednak żeby jeszcze ktoś sprawdził - ostatnio koledzy z forum uczyli mnie na TS, ale nie wiem czy wszystko dobrze zajarzyłem PS. Sprawdź jaki masz kwas fosforowy - w kalkulatorze domyślny jest 75%, a ja np. mam w domu 85%. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się