Jacenty Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Racja, dużo roboty z tym roboty nie ma. Bez sensu. Szkoda saszetki drożdży i szkoda gęstwy (saszetka może leżeć jeszcze bardzo długo, a gęstwa się starzeje). 3 tygodnie dla gęstwy, to wcale nie jest dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DGB Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Bez sensu. Szkoda saszetki drożdży i szkoda gęstwy (saszetka może leżeć jeszcze bardzo długo, a gęstwa się starzeje). 3 tygodnie dla gęstwy, to wcale nie jest dużo. Też prawda, ale nie ufam tej gęstwie, sprawdzałem ją przed chwilą i podjeżdża kwasem trochę, no nie jest to zapach drożdży, do jakiego przywykłem. Chyba wolę nie ryzykować i zainwestować te 15zł, a mieć pewność do do warzonego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Też prawda, ale nie ufam tej gęstwie, sprawdzałem ją przed chwilą i podjeżdża kwasem trochę, no nie jest to zapach drożdży, do jakiego przywykłem. Chyba wolę nie ryzykować i zainwestować te 15zł, a mieć pewność do do warzonego piwa. Właściwe podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) A jeśli będę warzył przeniczniaka na us05 i po zlaniu na cichą mogę do fermentora zadać kolejną porcję brzeczki do warzenia tego samego poprzeczniaka? Czy wtedy muszę zebrać gęstwę czy po prostu wlewam tam kolejną porcję brzeczki? Edytowane 1 Października 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Może być za dużo gęstwy, więc lepiej zostawić tyle ile podaje kalkulator. Overpitching to też błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 jeśli będę warzył przeniczniaka na us05 Amerykańska pszenica z tegoc o wiem, ma być pozbawiona estrów i fenoli z fermentacji (patrz niżej). Z drugiej czysto czepialsko - pszeniczniakiem chyb nazywa się tylko niemiecką wersję piwa pszenicznego, a Belgia i Ameryka mają już inne obiegowe ksywki. Overpitching to też błąd OK - a do czego overpitching może doprowadzić? Bo poza niższą produkcją estrów i fenoli w piwach górnej fermentacji nie doczytałem niczego innego. Belg bez owoców i przypraw, Brytyjczyk bez owoców czy hefe weizen bez bananów i goździków - to rozumiem, że jest problem, ale w wypadku amerykańskiej pszenicy czysty profil jest pożądany - styl bywa robiony nawet na drożdżach lagerowych. A pytam serio, bo po przestawieniu się na 10-12 litrowe warki, w sumie nieustannie uprawia overpitching i nie zauważyłem specjalnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 No to prawda w tym przypadku niższa produkcja estrów nie sprawia dużego problemu, ale możliwe też jest wystąpienie aldehydu octowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 OK - a do czego overpitching może doprowadzić? A pytam serio, bo po przestawieniu się na 10-12 litrowe warki, w sumie nieustannie uprawia overpitching i nie zauważyłem specjalnych problemów. Nie tak dawno temu próbowałem znaleźć odpowiedź. W literaturze jak już podają to jaki wpływ na piwo ma mniejsze zadanie drożdży jak ich nadmiar. Na stronach producentów znalazłem takie coś: http://www.whitelabs.com/faq/brewing/overpitching-yeast-harmful (moje tłumaczenie: następstwem 'overpitchingu' jest to, że drożdże nie przechodzą przez cały cykl wzrostu, co skutkuje powstawaniem nowych, nie w pełni zdrowych komórek o niskiej/niższej 'skłonności do życia' pod koniec fermentacji). Trochę mocniej rozwija to artykuł: https://byo.com/mead/item/29-20-facts-you-should-know-about-brewing (#13). Tytuł "It's hart to overpitch" uspokaja, a sama treść informację, że jak już się przegnie to gęstwa nie będzie najlepszej jakości. Z kolei tutaj https://www.wyeastlab.com/com-pitch-rates.cfm dowiadujemy się: High pitch rates can lead to( (zbyt duża ilość zadanych drożdży może prowadzić do): Very low ester production (niska produkcja estrów) Very fast fermentations (bardzo szybka fermentacja) Thin or lacking body/mouthfeel (słabe odczucie ciała/pełności) Autolysis (Yeasty flavors due to lysing of cells) (autoliza - chyba zacznę częściej zlewać na cichą ) O ile dobrze pamiętam Charlie Papazian pisał coś o większej produkcji diacetylu. Szukałem odpowiedzi na pytanie od jakiego poziomu możemy mówić o 'overpitchingu' i nie znalazłem. Może ktoś z was zna odpowiedź na to pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Mam teraz inne pytanie. Czy próbował ktoś bez specjalnego pieprzenia przelać piwko na cichą i na pozostałą gęstwę zlać schłodzoną brzeczkę? Niby drożdżaki są rozpędzone na poprzednim piwie, jest ich więcej, są silniejsze. Ale w pozostałościach jest pewnie spora ilość padniętych drożdży które mogą dawać autolityczne posmaki. Pytam się bo zbliża się powoli moment przelania christmas ale na cichą, uwarzenie kolejnego w trochę innej formie i myślę nad takim rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Mam teraz inne pytanie. Czy próbował ktoś bez specjalnego pieprzenia przelać piwko na cichą i na pozostałą gęstwę zlać schłodzoną brzeczkę? przepraszam za banalna odpowiedź, ale czy zadałeś sobie chociaż troszkę trudu i poszukałeś odpowiedzi na Twoje pytanie bo kilka razy już o tym było pisane? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Tak, zadałem sobie ten trud. Jednak zawsze znajdowałem wskazówki co do tworzenia starterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Jednak zawsze znajdowałem wskazówki co do tworzenia starterów. a to ciekawe https://www.google.pl/search?q=piwo.org+zlanie+na+g%C4%99stw%C4%99&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=0DDxV-ynJsKv8webs4SgDA 7 wynik wujka google już Ci wiele pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Dzięki za pomoc, biorę się za czytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Ja mam z kolei inne pytanie. Przeszedłem na warki 10 litrowe (10 litrów gotowego piwa) i planuję w najbliższym czasie zmierzyć się z Barley Winem (plus minus 20-25 BLG). Standardowe saszetki przygotowywane są do przefermentowania 20 litrów brzeczki 12 BLG. Czy przy porządnym napowietrzeniu uwodniona saszetka ma jakiekolwiek szanse? Ewentualnie podwojenie saszetek lub starter z saszetki? Wiem, że mogę zrobić lżejsze piwo i zadać gęstwę ale akurat nic wyspiarskiego mnie nie kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Ilość drożdży pewnie Ci pociągnie tego BW, ale bardziej martwiłbym się o ich kondycję. Może zrób na nich coś niekoniecznie angielskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Pewnie się pomęczą i dadzą radę ale poprawnie przeprowadzona fermentacja to nie będzie, trochę szkoda odstawić lipę przy piwie, które z rok musi przeleżeć. Zakładam, że chcesz użyć s-04 czy innych nottinghamów więc ich zastosowanie jest dosyć szerokie i zrobisz na nich co najmniej kilka sensownych niewyspiarskich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Wg kalkulatorów 1 saszetka 11,5g powinna być optymalna do ale 25°Blg, 10l. Sprawa kondycji I pokolenia drożdży suchych też nie jest do końca rozstrzygnięta, ja nie zauważam jakiejś znaczącej różnicy między piwami fermentowanymi na drożdżach z saszetki, a późniejszymi na gęstwie, czasami świetne wyjdzie piwo z I pokolenia, czasami zrobione na gęstwie. Ja bym zrobił tego BW w takiej ilości z jednej saszetki, jak nie chcesz nic innego angielskiego robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Ja stosuję taki "mieszany" starter, warzę głównie na suchych i przy każdej warce jak wsypuję słody do zacierania, w podobnym czasie zapuszczam drożdżaki w ciepłej wodzie + kolba 1l + mieszadło magnetyczne. Nie kombinuję z żadnymi obcymi cukrami, tylko jak zacznie się gotowanie brzeczki, po kilku minutach odbieram ok 50-100ml, chłodzę i dodaję do startera i tak nieco ponad godzinkę się intensywnie miesza i ładnie pieni. Odkąd tak robię, nie miałem nigdy problemów ze startem fermentacji czy infekcjami, nie muszę też specjalnie przechowywać brzeczki na starter :-). Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 po kilku minutach odbieram ok 50-100ml, chłodzę i dodaję do startera Robisz 100ml "starter" dla paczki suchych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) po kilku minutach odbieram ok 50-100ml, chłodzę i dodaję do startera Robisz 100ml "starter" dla paczki suchych drożdży? Chyba musisz jeszcze raz mojego posta przeczytać :-). Nie robię 100 ml "startera", tylko na początku gotowania warki odbieram trochę brzeczki i dodaję do uwodnionych i mieszających się drożdży celem intensywniejszego namnażania i szybszego startu fermentacji. W ten sposób jak nie miałem zbyt wiele drożdży pod ręką, to z powodzeniem mogłem z 1 paczki nawet 3 warki zrobić :-) Edytowane 18 Października 2016 przez Browar Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Chyba musisz jeszcze raz mojego posta przeczytać :-) Przeczytałem kilka razy bo nie mogłem uwierzyć PS Ten fragment celem intensywniejszego namnażania to jeszcze ciągle czytam Edytowane 18 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ja mam z kolei inne pytanie. Przeszedłem na warki 10 litrowe (10 litrów gotowego piwa) i planuję w najbliższym czasie zmierzyć się z Barley Winem (plus minus 20-25 BLG). Standardowe saszetki przygotowywane są do przefermentowania 20 litrów brzeczki 12 BLG. Czy przy porządnym napowietrzeniu uwodniona saszetka ma jakiekolwiek szanse? Ewentualnie podwojenie saszetek lub starter z saszetki? Wiem, że mogę zrobić lżejsze piwo i zadać gęstwę ale akurat nic wyspiarskiego mnie nie kręci. Zrobiłem AIPA 14BLG na US-05 a potem bezpośrednio na gęstwę zlałem BarleyWine 24BLG. W 13 dni BW zeszło do 5BLGi póki co żadnej lipy w nim nie czuje. Ze słabszym piwem bym tak nie zrobił ale podobno nie można przesadzić z ilością drożdży przy BW czy RIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Ja mam z kolei inne pytanie. Przeszedłem na warki 10 litrowe (10 litrów gotowego piwa) i planuję w najbliższym czasie zmierzyć się z Barley Winem (plus minus 20-25 BLG). Standardowe saszetki przygotowywane są do przefermentowania 20 litrów brzeczki 12 BLG. Czy przy porządnym napowietrzeniu uwodniona saszetka ma jakiekolwiek szanse? Ewentualnie podwojenie saszetek lub starter z saszetki? Wiem, że mogę zrobić lżejsze piwo i zadać gęstwę ale akurat nic wyspiarskiego mnie nie kręci. Zrobiłem AIPA 14BLG na US-05 a potem bezpośrednio na gęstwę zlałem BarleyWine 24BLG. W 13 dni BW zeszło do 5BLGi póki co żadnej lipy w nim nie czuje. Ze słabszym piwem bym tak nie zrobił ale podobno nie można przesadzić z ilością drożdży przy BW czy RIS Na całą gęstwę ? Nie uważasz, że lekki overpitching ? Na BW i RISa też są jakieś granice a tej gęstwy pewnie tam z pół litra było. Edytowane 24 Października 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Ostatnio ktoś dawał 2 litry gęstwy, więc spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 To że inni popełniają błędy w produkcji piwa nie oznacza to że trzeba samemu takie błędy popełniać i jeszcze namawiać do tego innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się