Browarnik Sebol Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Starter nie zawsze ruszy w 24h, szczególnie jeśli drożdże są po terminie. Ja ostatnio dla pewności robię startery wcześniej niż na 24h przed planowanym warzeniem. W zależności od stanu drożdży nawet 96h przed. Jak ruszą wcześniej, to daję do lodówki. Tylko jak poznać ze ruszyły?na mieszadle? robiłem dwa razy i nie widziałem żadnej piany ani nic takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Tylko jak poznać ze ruszyły?na mieszadle? robiłem dwa razy i nie widziałem żadnej piany ani nic takiego. Hm... zwykle to widać "na oko", czasami miałem sporo sprzątania jak starter wyszedł sobie na spacer . Ale jeśli nie widać, to można zmierzyć Blg po 24h Edytowane 21 Lipca 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 W kolbie (1600ml brzeczki 7 blg) nieśmiała piana pojawiła się na 3 dzień, teraz w 5 dzień starter jest mleczny, i jest niemrawa piana, ale widać że coś startuje. Odzyskiwałem bretty do startera, jak i mieszanki z lambiców na cichą dawałem i miałem start poniżej 24h, byłbym ostrożny z tym co się namnożyło, jak kiedyś robiłem testy stabilności brzeczki to po 72h często już coś startowało. Inna sprawa, że za duży starter, ja bym zaczął od max 100-200ml, Bretty i tak nie potrzebują aż tak dużych starterów bo są kilkukrotnie mniejsze niż Saccharomyces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Szczep drożdży użyty w piwie to brettanomyces bruxelensis trois. To są zwykłe Saccharomyces sp. Źródło? http://www.whitelabs.com/yeast/wlp644-saccharomyces-bruxellensis-trois http://www.whitelabs.com/sites/default/files/644_Explanation.pdf Też odzyskiwałem, w moim Dry Stoucie dały nuty przyjemnej gumy balonowej, nieco belgijskiego charakteru, szybka fermentacja - ogólne ok, ale nic mi nie urwały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 W kolbie (1600ml brzeczki 7 blg) nieśmiała piana pojawiła się na 3 dzień, teraz w 5 dzień starter jest mleczny, i jest niemrawa piana, ale widać że coś startuje. Odzyskiwałem bretty do startera, jak i mieszanki z lambiców na cichą dawałem i miałem start poniżej 24h, byłbym ostrożny z tym co się namnożyło, jak kiedyś robiłem testy stabilności brzeczki to po 72h często już coś startowało. Inna sprawa, że za duży starter, ja bym zaczął od max 100-200ml, Bretty i tak nie potrzebują aż tak dużych starterów bo są kilkukrotnie mniejsze niż Saccharomyces. Wiem że za duży starter, nie pomyślałem przy jego robieniu. Aktualnie wygląda jak zwykły starter który kończy pracować, a drożdże opadają na dno. Pachnie przyjemnie, bretowo. Zadam w ramach eksperymentu pół warki, i zobaczę co z tego wyjdzie. Z tym że bretty nie potrzebują takich dużych starterów - dzięki, nie wiedziałem! Chociaż akurat ten szczep to niby zwykłe sacharomyces, tak jak Krzyżaku napisał, a tylko ze zwyczajowej nazwy to brety. Krzyżaku już ich kiedyś używałem (co prawda gęstwy), w CDA. Zakryły mi cały aromat chmielu, produkują dość sporo specyficznych estrów - takich różnych słodkich owocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Tylko jak poznać ze ruszyły?na mieszadle? robiłem dwa razy i nie widziałem żadnej piany ani nic takiego. Hm... zwykle to widać "na oko", czasami miałem sporo sprzątania jak starter wyszedł sobie na spacer . Ale jeśli nie widać, to można zmierzyć Blg po 24h No to starter kręci !!! po kilkunastu godzinach widać lekką piankę w koło i na środku wiru. Tylko pytanie, lepiej kręcić do niedzieli wieczora i od razu do brzeczki ( w tych temperaturach raczej ciężko będzie schłodzić zaraz po warzeniu niżej jak 25C. Czy w niedziele rano (bądź w sobotę w nocy) przerwać kręcenie i dać do lodówki? tylko że wtedy co? na kilka godzin tylko ? bo przecież potem przed zadaniem znów trzeba ogrzać, jest sens tak skakać z temperaturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się