Robert87 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 @sirBartek ja uważam, że łatwiej utrzymać w czystości przeciwbieżną chłodnicę, zastanawiam się czy czasem nie będzie też wydajniejsza... Mogę się mylić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 W dniu 7.12.2018 o 14:17, Robert87 napisał: @sirBartek ja uważam, że łatwiej utrzymać w czystości przeciwbieżną chłodnicę, zastanawiam się czy czasem nie będzie też wydajniejsza... Mogę się mylić... to teraz trudna decyzja ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Przeciwbieżna łatwiej w czystości utrzymac ale jest za to wieksza większaWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 3 minuty temu, Robert87 napisał: Przeciwbieżna łatwiej w czystości utrzymac ale jest za to wieksza większa Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka A co ty używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Jeszcze zanurzeniowej ale mam zamiar w najbliższym czasie przerobić ja na przeciwbieżnaWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Warto kupić taki wymiennik https://allegro.pl/wymiennik-plytowy-20kw-20plyt-3-4-000-i7638846156.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 48 minut temu, dots napisał: Warto kupić taki wymiennik https://allegro.pl/wymiennik-plytowy-20kw-20plyt-3-4-000-i7638846156.html nie za mała powierzchnia wymiany 0,46m2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 2 godziny temu, dots napisał: Warto kupić taki wymiennik https://allegro.pl/wymiennik-plytowy-20kw-20plyt-3-4-000-i7638846156.html Zakupiony a jakie złącza i wężyki do tego zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 ja do wymiennika używam najtańszych szybkozłączek ogrodowych z leroya...takie żółte, uniwersalne na 1/2 i 3/4 cala. Po robocie i czyszczeniu szybki demontaż wężyków i pozamiatane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Krysiuk Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Wracając do wątku wymienników ciepła, to wskazany przez Państwa wcześniej jest oczywiście dobry do takiego zastosowania, natomiast cenowo i jakościowo lepsze są wymienniki SWEP, to również płytowe wymienniki ciepła polecam zapoznać się z ofertą https://atermal.pl/wymienniki-ciepla-swep/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Krysiuk Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 W dodatku kupując tego typu wymiennik, firmy zapewniają od razu serwis i profesjonalne czyszczenie, wymiennik przechodzi próby ciśnieniowe, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 4 godziny temu, Andrzej Krysiuk napisał: natomiast cenowo To gdzie te ceny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 4 godziny temu, Andrzej Krysiuk napisał: W dodatku kupując tego typu wymiennik, firmy zapewniają od razu serwis i profesjonalne czyszczenie, wymiennik przechodzi próby ciśnieniowe, polecam Czy czeszczenie będze po każdej warce czy np raz na kwartał? Czyszczenie jest gratis? Czy jest też mozliwość dezynfekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Czy ktoś może posiada szybkozlaczki hydrauliczne przy wymienniku? Chciałbym zastosować takie jak są w ciągnikach do podpinania hydrauliki. Tylko znowu są ze stali galwanizowanej, czy nadają się do kontaktu z brzeczka? Bez bałaganu przy odpinania i wnętrze w miarę sterylne w razie czego A może korzystacie z jakichś innych szybkozlaczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Zlaczki lepiej zamowic od majfrendow, sa z nierdzewki i nie ciekna Mam pewne spostrzezenia co do wymiennika, po doslownie 5 warkach zalany naoh, plukany kilka razy i non stop wyplywaja z niego jakies farfocle, tak ze przeciwbierzna duzo latwiejsza w czyszczeniu, ale jednak uwazam ze najlepszym rozwiazaniem jest zanurzeniowa, bo po schlodzeniu brzeczki mozemy ja jeszcze zostawic w kotle na jakis czas zeby caly osad osiadl na dnie, i dopiero pozniej zlac do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Ale te złączki co pokazales nie są hermetyczne, a mi zależy tak jak na hydraulicznych że jak są złączone to kulki się wciskają i jest przepływ, a jak odlacze to kulka zatyka końce i nic nie wyleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Ani te, aiete nie sa hermetyczns, Tobie chodzi o zaworek zwrotny, tyle tylko ze wiekszosc takich to pneumatyczne zlaczki, i przez nie ciezko plyn przelacWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 https://sklep.tubes-international.pl/pl-PL/catalogue/279/Szybkozlacza-do-wody-nierdzewneWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 2 godziny temu, Marchelli napisał: Ani te, aiete nie sa hermetyczns, Tobie chodzi o zaworek zwrotny, tyle tylko ze wiekszosc takich to pneumatyczne zlaczki, i przez nie ciezko plyn przelac Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Płyn to rownież gaz lepiej pasuje tutaj słowo ciecz. Apropo wymiennika to tak jak kolega napisał trudny w czyszczeniu, trzeba naprawdę czysta brzeczke do niego dostarczyć i najlepiej mieć jakiś filtr na wejściu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Robert mam dokladnie takie zlaczki w prysznicu, ale one drogo, lepiej kupic od majfrendaJuniorek, odwrotnie gaz to tez plyn, nie kazdy plyn to gaz.Jesli maja byc z zaworkiem to musi byc naprawde czysta brzeczkaWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-30-plyt-plytowy-30kw-3-4-polski-7338566749 Czy https://allegro.pl/oferta/wymiennik-plytowy-ciepla-40kw-40plyt-3-4-005-6695053503 Czy brać promaga, znanej firmy czy jakiegoś noname ale z większą powierzchnią wymiany? 0.69m² vs 0.92m² wymiany 315zl vs 399zl Promag vs NoName 5 lat vs 2 lata gwarancji Stosowany będzie wraz z pompą, nie grawitacyjnie, woda że studni zimna, ile st nie wiem, ale zimna, czasem kranówka. Edytowane 2 Listopada 2019 przez Gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Wystarczy Ci ten mniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) @Gruby. Mam identycznego promaga, warzę warki 40l brzeczkę spuszczam grawitacyjnie, pamiętaj tylko o hopstoperze/hop spiderze (ja mam oba) i będziesz miał ekspresowe chłodzenie. BTW. Jak ten sprzęt podrożał... Edytowane 2 Listopada 2019 przez Jarzyn_waleczny Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Czy ktoś używał węży ogrodowych typu spirala do podłączenia wody do wymiennika płytowego? https://www.castorama.pl/waz-spiralny-verve-ze-zlaczem-10-m-id-1052247.html Nadadzą się, czy polegną przy odprowadzaniu gorącej wody? Warto dopłacać do mosiężnych szybkozłączek jak poniżej, czy brać najtańsze plastiki? https://www.castorama.pl/szybkozlacze-mosiezne-verve-1-2-z-funkcja-stop-id-1052321.html https://www.castorama.pl/przylacze-kranowe-verve-mosiezne-1-2-3-4-id-1052243.html Pytam o taki wąż, bo już podgrzaną wodę wlałbym do warnika używanego przy wysładzaniu, przepiąłbym pompę od kociołka i użyłbym jej (wody po chłodzeniu) do czyszczenia całego sprzętu. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez klami85 literowka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 U siebie mam na obiegu gorącego i zimnego piwa węże silikonowe, na wodzie do chłodzenia waż właśnie spiralny tylko na zimnej wodzie, natomiast gorąca odprowadzam poprzez wężyk igielitowy podłączany szybkozłączka plastikowa już nie cieknie dodatkowo na wlocie wody mam zawór do regulacji przepływu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi