mat Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Hej, Uwarzyłem RISa 26 blg do którego trafił litr gęstwy Dennys Favorite 50 1450 (4 pokolenie). Fermentacja stanęła na 12 blg i ani drgnie. Piwo warzone 30.12.2015. Zacieranie 63 C - 64 C -> 70 min, 72 C -> 20 min. Żeby pobudzić drożdże do pracy: 1. Kołysałem fermentorem 2. Zamieszałem całość łygą zbierając z dna drożdże 3. Zadałem dwie saszetki drożdży New World Strong Ale http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.htmlWcześniej oczywiście uwodnione. Blg ani drgnie. Powyższe czynności wykonane zostały w odstępie kilku dni. Macie jakieś pomysły jak ruszyć dziada? Dodam, że piwo ciągle jest na "burzliwej", nie przelewałem znad drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Dwukrotnie miałem taką sytuację: 1. Wee Heavy 25 Blg - dałem dużo za dużo gęstwy, która najprawdopodobniej była kiepska. Piwo próbowałem ratować innymi drożdżami, ale tak niestety zostało. Po 2 miesiącach dawania mu szans zrobiło się dziwne w smaku i z fermentora poszło do toalety. 2. Wheat Wine 24 Blg - drożdże stanęły na 15 Blg. Gęstwy dałem wg mnie dobrą ilość - świeża, po 2 lekkich piwach. Zadana po 24h od zebrania (Wyeast 3944). Akurat zebrałem gęstwę z Wyeast 1056 i dałem jej żeby zobaczyć czy coś się stanie. Efektów brak. Kupiłem na szybko bretty i je zadałem. Piwo fermentowało wolno 4 miesiące i wczoraj zabutelkowałem. Bretty dojadły z tych 15 Blg do 5,9 Blg. Ekstrakt nie zmieniał się w ciągu chyba 3 tygodni więc zabutelkowałem. Wg mnie może być całkiem udane, ale na efekty będę musiał trochę poczekać. Najgorzej jak mi posmakuje, bo fermentacja będzie raczej nie do powtórzenia Generalnie żadne kołysania ani nic nie pomagały. Drożdże zadawane prawidłowo, w podobnej temperaturze co brzeczka. Doszukiwałem się długo po 1 piwie co mogło być nie tak i dałem sobie spokój. Po 1,5 roku trafiło się 2 raz piwo z takim samym efektem i tutaj to samo - nie mam pojęcia co się stało tym razem natomiast ratowałem się brettami. Jedyne co mogę Ci poradzić to chyba zaopatrzyć się w bretty i je zadać do piwa. Zostawić na dłużej w temperaturze pokojowej i zabutelkować w odpowiednim czasie celując w niskie nagazowanie (bretty zawsze coś tam w butlach dojedzą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Myślałem jeszcze o drożdżach szampańskich, 3 - 4 saszetki na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Myślałem jeszcze o drożdżach szampańskich, 3 - 4 saszetki na cichą. Też myślałem o winnych, ale pewien doświadczony piwowar poradził mi bretty i jak na razie jestem zadowolony. Szampańskie do RISa nieco mi osobiście nie pasują - przyznam, że brettowego RISa to bym spróbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 przyznam, że brettowego RISa to bym spróbował wyślij mi bretty to pomyślimy Co do samego piwa u mnie RIS zszedł na S-04 z 27-11 i piwo według wielu osób jest świetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 wyślij mi bretty to pomyślimy Trzeba było pisać wczoraj to bym zebrał gęstwę Co do samego piwa u mnie RIS zszedł na S-04 z 27-11 i piwo według wielu osób jest świetne To musiał być niezły słodziak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Trzeba było pisać wczoraj to bym zebrał gęstwę Smutłem A piwo dostaniesz to ocenisz Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Mat, gęstwa powinna być 1, po lekkim piwie np bitterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Była po IIPA, mój błąd, przyznaję. Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Jak dla mnie po tylu zabiegach, skoro nie ruszyło to już nie ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Chyba jeszcze tylko podniesienia temperatury nie próbowałeś? Może warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Była po IIPA, mój błąd, przyznaję. Jakieś sugestie? Wg mnie to, że była po IIPA, nie dyskwalifikuje jej do ponownego użycia. Drożdże mogły być przemęczone, ale nie obstawiałbym tego jako główny powód problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 https://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques Może cokolwiek pomoże. Akurat mam taką samą sytuację, RIS wędzony 26Blg zszedł do 12 Blg. W wypadku win przygotowywałem odrobinę moszczu/soku doprawiałem go odżywką, dodawałem drożdży, jak się rozkręciły to dodawałem część "zastopowanego wina", jak dalej ładnie pracowały to albo jeszcze raz hartowałem, albo taki pracujący starter wlewałem. Takie problemy miałem albo przy mocnych miodach, albo jak lekko przesiarkowałem miazgę. Z RISem spróbowałbym czegoś podobnego, gdyby nie to że piwo się zakaziło - prawdopodobnie przez wodę, która wleciała przez korek z waty, bo dopiero jakiś czas po tym wydarzeniu pojawiła się błona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Z tak wysokim blg poradzą sobie Enowini WS, jest to szczep bardzo neutralny, spokojny, ale wytrwały (dlatego spokojnie przerobi 12 do 6-5blg). Marcin Dembowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Chyba jeszcze tylko podniesienia temperatury nie próbowałeś? Może warto? Próbowałem Z tak wysokim blg poradzą sobie Enowini WS, jest to szczep bardzo neutralny, spokojny, ale wytrwały (dlatego spokojnie przerobi 12 do 6-5blg). Myślałem o takich: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze/1506-drozdze-bioferm-champ-7-g.html Tym razem zrobiłbym starter z ekstraktu i zadał ze dwie saszetki. Pytanie czy przelewać piwo na cichą i po tym zadawać drożdże? Edytowane 26 Stycznia 2016 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 To są zwykłe bayanus'y. Jak pójdą, to tylko stoper fermentacji jest je w stanie zatrzymać. Zbyt agresywne i wystarczy jedna saszetka. Enovini WS bardziej delikatne i zostawią trochę ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dodaj gorzelniczych...zechlaja na pewno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 To może być równie dobrze koniec fermentacji, mój ris zszedł z 25°Blg do 11°Blg, obecnie po prawie 1,5 roku nagazowanie stabilne, a drożdże były w normalnej kondycji bo refermentacja poszła w 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 To może być równie dobrze koniec fermentacji, mój ris zszedł z 25°Blg do 11°Blg, obecnie po prawie 1,5 roku nagazowanie stabilne, a drożdże były w normalnej kondycji bo refermentacja poszła w 2 tyg. Taka sama sytuacja u mnie jak już pisałem wyżej Kilka osób piwo piło i nie narzekali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Osobiście wolę bardziej wytrawne risy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Jak taka jest fermentowalność brzeczki to nic nie poradzisz, tylko bretki ewentualnie dodaj cukier. Następnym razem inny zasyp. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 W jakiej temperaturze fermentował? Staszku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 18-23 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się