mimazy Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 przeinaczenia typu - im dłużej leżakuje tym mocniejsze Czasem tak bywa, piwo nabiera takiej mocy że eksploduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/1024447' date='swiatowy-dzien-piwa-pija-artysci-politycy-i-biskupi' date='id,t.html?kategoria=663[/url''] To jest dobre Joanna Senyszyn, europosłanka SLD Lubię czasem wypić lodowate piwo, ale tylko w upały. W kraju pijam z reguły żywca, ale teraz w Brukseli skazana jestem na belgijskie browary BIEDACTWO Jakie VIPy takie piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 To jest dobre BIEDACTWO Jakie VIPy takie piwo ;-) wyznają zasadę "Dobre bo Nasze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Dzisiejszy artykuł w Polityce http://www.polityka.pl/rynek/1519168,1,polski-przemysl-piwny.read Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 to jak Belgowie utrwalają ich piwa ze mogą stać w butelkach parę lat i nie się nie psują, a nie są ani filtrowane ani pasteryzowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 to jak Belgowie utrwalają ich piwa ze mogą stać w butelkach parę lat i nie się nie psują, a nie są ani filtrowane ani pasteryzowane. Rozumiem, że to retoryczne pytanie, ale jakby ktoś czytał i nie wiedział to - refermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 to jak Belgowie utrwalają ich piwa ze mogą stać w butelkach parę lat i nie się nie psują, a nie są ani filtrowane ani pasteryzowane. Pewnie nuklearnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Dzisiejszy artykuł w Polityce http://www.polityka.pl/rynek/1519168,1,polski-przemysl-piwny.read Godny odnotowania jest jeden tekst na forum pod tym artykułem: Prosty test. Po Ciechanie i innych regionalnych twardy klocek. Po przemysławkach rzadka kupa. I to by było na tyle. Ciekawe, czy na konkursach piwnych sędziowie stosują ten rodzaj badania jako element oceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Wywiad z włascicielem Ciechana http://manager.money.pl/ludzie/wywiady/artykul/wlasciciel;ciechana;reklamy;piwa;klamia,228,-1,919012.html pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 3.10 ma być artykuł w Fakcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 3.10 ma być artykuł w Fakcie http://img18.imageshack.us/img18/9532/imag0216t.jpg Już się boję co tam nasmarują... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 No jak to co trzeba dorzucić do piwa żółci i spirytusu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 A przede wszystkim, że piwo robi się z chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Nie kraczcie zawczasu. Kupimy, przeanalizujemy - w razie czego PSPD będzie mogło się wykazać montując błyskotliwe dementi. A jest szansa, że się piwowarstwo spopularyzuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Znając poziom dziennikarstwa w Fakcie to może być bardzo różnie ale do stracenia nic nie mamy. Jeśli jakimś cudem nie okpią całkowicie tematu to może się piwowarstwo spopularyzować, jak napiszą w takim stylu jak zwykle to robią to cóż zawsze będziemy się mieli z czego pośmiać ..Jedyne czego się obawiam to inwazji napalonych gimnazjalistów na piwo.org Edytowane 30 Września 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Żle czy dobrze, byle po nazwisku. Takiej reklamy jak Fakt to nie da nam żadne z dotychczas używanych medóiw. W poniedziałek mnóstwo ludzi wklepie w googla "jak samemu zrobić piwo" ... i nie znajdzie piwo.org - elroy, lepiej zawczasu uzupełnij tagi na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Gimnazjaliści nie mogą zakładać sobie kont, regulamin wymaga pełnoletności. Nie ma co się bać najazdu, tylko cierpliwie tłumaczyć w Piaskownicy i odsyłać na wiki. Nawet jak większość zrezygnuje po 1 warce albo nawet przed, to zwiększone zainteresowanie wszystkim nam dobrze zrobi - będzie więcej sklepów żeby obsłużyć zwiększone zapotrzebowanie, większa konkurencja, ceny niższe, jakość wyższa. Obiecuję, że wzniosę się na szczyty cierpliwości. I może przestaną na nas patrzyć jak na jakichś świrów, bo "po co się męczyć, przecież w sklepie jest dobre piwo Tyskie po 2.35". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 W poniedziałek mnóstwo ludzi wklepie w googla "jak samemu zrobić piwo" ... i nie znajdzie piwo.org - elroy, lepiej zawczasu uzupełnij tagi na stronie. Wykup reklamę HB w adwordsach. Może się opłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Gimnazjaliści nie mogą zakładać sobie kont, regulamin wymaga pełnoletności. (...) Nie chce nic mówić ale na browar.biz mam konto od 2002 roku a urodziłem się w 1987 więc wiesz jak to bywa, formularz każdą datę przyjmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Gimnazjaliści nie mogą zakładać sobie kont' date=' regulamin wymaga pełnoletności. (...)[/quote']Nie chce nic mówić ale na browar.biz mam konto od 2002 roku a urodziłem się w 1987 więc wiesz jak to bywa, formularz każdą datę przyjmie Ty, ty ... łamaczu regulaminów. Niedobry ty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Fakt: NIE ŚPIĘ, BO TRZYMAM RURKĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Chyba ściema z tym Faktem. Byłem w sklepie i nie było w nim nic takiego. W sumie na szybko przeglądnąłem, żeby być pewnym, więc jak ktoś chce to też niech sprawdzi. Chyba, że trzeba dokupić jakiś dodatek. Nie znam się na Fakcie Edytowane 3 Października 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Pierwszy raz w życiu kupiłem Fakt. W środku jest cała jedna strona na ten temat. Oczywiście, nie mogło się obyć bez opisu słodowania jęczmienia. Uch! Ale już obiecałem, że wykażę się anielską cierpliwością. Wszystkie potrzebne składniki i przyrządy można kupić w sklepie albo zamówić w internecie. Smak naszego trunku będzie zależał od odmiany jęczmienia, drożdży, chmielu czy samej wody. Nie zrażajmy się jednak, jeśli smak nie zachwyci nas za pierwszym razem. Trening czyni mistrza - warto próbować przyrządzać piwo z rożnymi rodzajami składnikow. A my podpowiadamy, jak rozpocząć przygodę z domowym piwowarstwem. Przepis na piwo 1. Moczymy i śrutujemy jęczmień Ziarna jęczmienia przez mniej więcej dwa tygodnie moczymy w ciepłej wodzie, aby zakiełkowały i wytworzyły słód. Potem suszymy ziarno i przecieramy na sitku, żeby pozbyć się kiełków. Na koniec mielimy ziarenka na śrutę. Można to zrobić zwykłą maszynką do mięsa. 2. Podgrzewamy śrutę Zmielony jęczmień wsypujemy do ciepłej wody w proporcji 1 kg ziarna na 3-4 litry wody. Podgrzewamy wodę do 65 stopni i utrzymujemy tę temperaturę przez godzinę. Następnie przecedzamy wszystko, żeby pozbyć się kawałków ziarenek. W ten sposób uzyskujemy zawiesisty płyn, zwany brzeczką. 3. Gotujemy brzeczkę Ponownie stawiamy wszystko na palniku i intensywnie gotujemy przez mniej więcej godzinę. W tym czasie do gotującej się brzeczki dodajemy chmielu - w dwóch albo trzech porcjach, wedle uznania. Zasada jest taka: im więcej chmielu, tym więcej goryczy w piwie. Żeby jednak wydobyć z chmielu to, co najcenniejsze, musimy zielone lub wysuszone szyszki gotować razem z brzeczką przez kolejne dwie albo trzy godziny. 4. A teraz drożdże Po długim gotowaniu czekamy aż to, co mamy w garnku, wystygnie. I wrzucamy drożdże - na 16 litrów brzeczki potrzeba około 100 ml drożdży piwowarskich. Po kilku godzinach nasza brzeczka zacznie się pienić - to znak, że zachodzi w niej fermentacja burzliwa. Czekajmy jednak cierpliwie dalej. Płyn, który ma być piwem, musi tak stać 2-3 dni. Najlepiej w pojemniku z przykryciem, żeby nie dostały się do niego bakterie, które wszystko nam popsują. 5. Piwo też dojrzewa Gdy po 2-3 dniach piana zacznie znikać, to znak, że ustała fermentacja burzliwa. Zlewamy wówczas brzeczkę bez osadów do np. gąsiorka (takiego, jak na wino). Wlot zatykamy rurką fermentacyjną. Ten etap nazywa się fermentacją cichą. Musimy się uzbroić w cierpliwość Trwa aż 2-3 tygodnie. Piwo w tym czasie się klaruje. 6. Nareszcie! Nalewamy piwo do butelek W końcu nadszedł ten czas. Sklarowane piwo wlewamy do czystych butelek. Do każdej z nich dodajemy cukru lub glukozy. Na pół litra będziemy potrzebować około 4 g cukru lub glukozy (płaska łyżeczka od herbaty). To po to, żeby szczelnie zamknięte piwo zostało nagazowane dwutlenkiem węgla. Nagazowanie zajmuje kilka dni, ale nasze piwko będzie najlepsze po kolejnych dwóch tygodniach. Potem robimy pssss i smacznego! http://www.fakt.pl/Zrob-sobie-w-domu-piwo-Jak-,artykuly,132455,1.html Edytowane 3 Października 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Na której stronie to jest ? EDIT: Heh znalazłem chyba wrodzona niechęć do Faktu odezwała się we mnie że tego nie znalazłem za pierwszym razem Swoją drogą zniechęciło by mnie słodowanie jak bym myślał że jest to konieczne Edytowane 3 Października 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Tekst ten jest skondensowany i to bardzo, więc nie ma co liczyć na konkrety i szczegóły. Pierwsze zdanie przecież mówi, że wszystko można kupić w sklepie albo zamówić w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się