Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tobiasz Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Wykonałem dzisiaj pokrywkę, którą można zakładać na pojemnik filtracyjny 30L, aby po filtracji przeprowadzić wysładzanie ciągłe. Jest to o tyle praktyczne, że wystarczy zakupić dodatkową pokrywkę i zamontować ją po takiej modyfikacji do standardowego fermentora 30L. Niezbędne materiały to (wszystko dostępne w castoramie, koszt ok. 12zł): uchwyt do rur ok. 4-6 szt. rura 16mm PEX 2m kolanko NYP 90 1/2 CPCV złączka 1/2 CPCV zaślepka 1/2 CPCV coś to przytwierdzenia uchwytów do pokrywki (ja zastosowałem nity) Najpierw wygiąłem rurkę tak, aby okrąg z niej stworzony miał średnicę nieco mniejszą niż średnica pokrywy. W kilku miejscach pokrywy montujemy uchwyty do rurki. W rurce wiercimy małe otworki co ok. 3-4cm. z jednej strony rurki zakładamy zaślepkę, z drugiej kolanko, w jego miejscu w pokrywie fermentora trzeba wyciąć odpowiednią dziurę. Z drugiej strony pokrywy kolanko blokujemy złączką - mamy od razu gwint, który umożliwi podłączenie wężyka do zbiornika z wodą do wysładzania. Co myślicie? Undeath, Smul&Sons, PawelH i 3 innych 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverses Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 zrobiłem podobnie, z rurki pex. Mocowanie dwoma uchwytami z nierdzewki zawieszanymi na krawędzi kadzi zaciernej (lidl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Mam od dawna, Twoje rurki ładniejsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverses Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 a jak zawracacie pierwsze kilka litrów brzeczki? Przez deszczownice czy jednak talerzyk i ostrożne nalewanie na młóto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Prosty sposób : łychę do zupy (moja tradycyjna aluminiowa-bez komentarzy ) wkładasz do lustra zacieru i rondelkiem bez szaleństw wlewasz pierwszy filtrat, dwa-trzy litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverses Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 tak sobie to wyobrażałem właśnie. Paprać brzeczką rurociąg od środka to byłoby słabo to potem domyć. Dzięx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Poza tym jak zawrócisz brzeczkę przez taką rurkę z dziurkami to momentalnie osady zapchają dziurki (sam tak zrobiłem i żałowałem potem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Jaka średnica otworków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Poza tym jak zawrócisz brzeczkę przez taką rurkę z dziurkami to momentalnie osady zapchają dziurki (sam tak zrobiłem i żałowałem potem) To jest do wysładzania, deszczownica a nie filtrator co tu ma się zapchać? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Pewnie chodziło o Vorlauf, ale wydaje mi się, że dziurki w takiej deszczownicy to ok 1mm więc nic się nie zatka. Chyba, że odbierasz pierwsze litry brzeczki przedniej z młótem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Średnica 1mm. Chodziło mi o to, że pierwszy raz chciałem zawrócić deszczownią brzeczkę przednią i momentalnie się wszystko zatkało. Do wysładzania jest idealna o tym przekroju otworów bo spryskuje delikatnie i równomiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Średnica 1mm. Czym najłatwiej zrobić taki otworek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Wiertłem 1mm za 1zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Nie sądziłem, że takowe istnieje Człowiek czegoś nowego się nauczył! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Całkiem fajne rozwiązanie Gratuluje pomysłu i wykonania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Trochę odkopie temat bo myślę nad zrobieniem czegoś podobnego. Nie mam gara z kranikiem więc widzę to tak: wode z gara przelewam do fermentora z kranikiem z którego idzie wężyk do deszczownicy w fermentorze do wysładzania. I teraz moje pytanie. Czy na takiej deszczownicy duże są straty ciepła wody? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Sprawdź sam straty ciepła, podstawisz termometr pod wylot deszczonicy i będziesz wiedział. Raczej nikt Ci konkretnie nie powie czy i jakie są straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie pytałem jakie konkretnie są. Pytałem czy są duże, bo nie wiem czy są znaczące dla procesu wysładzania. Sam tego nie sprawdzę bo jeszcze takiej deszczownicy nie zrobiłem. Przydała by mi się taka informacja aby zdecydować czy ją zrobię czy sobie odpuszczę. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) To zmienia postać rzeczy, zrozumiałem raczej, że masz już taką deszczownię, przepraszam za "czujność" W weekend będę testował wysładzanie z fermentora z kranikiem przez deszczownię z PEXa to postaram się zmierzyć jakie są różnice temperatury, jeśli będą mierzalne. Mam w tym fermentorze zamontowaną grzałkę podpiętą pod termoregulator to w razie czego odpowiednio skoryguje ustawienia temperatury. Nie sądzę jednak, że będą to jakieś istotne dla procesu straty ciepła. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez paajonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki, no to zaczekam na info. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Dzień mi się "zluzował" przed południem to uwarzyłem dziś No i zmierzyłem. Moja deszczownia ma tylko jakieś 60cm długości, może to mieć jakieś znaczenie. Wyszło mi, że woda na wylocie z deszczowni miała 4 stopnie mniej niż wewnątrz wiadra przy kraniku (tam mam sondę temperatury) ale... mierzyłem od razu jak puściłem wodę to pomiar pewnie był zaniżony bo deszczownia była "niewygrzana", później nie miałem sposobności zmierzyć niestety. Dodatkowo mierzyłem innym termometrem, więc jakieś małe przekłamanie też może być. Stwierdzam jednak, że, przynajmniej dla mnie, takie różnice są nieistotne bo i tak mam wahania temperatury w fermentorze z grzałką - histerezę ustawiłem 5 stopni, żeby grzałka nie włączała i wyłączała się za często. Dobranoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Bardzo dziękuję za informację. Dobranoc :-) tk666 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 A ja się zastanawiam, czy by takiej deszczownicy nie zamówić do wysładzania: https://pl.aliexpress.com/item/Free-Shipping-8-Brass-Square-Shower-Head-Over-head-Shower-Sprayer-Top-Shower-Head-Chrome-Finish/32425246188.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 No i mam. Teraz zastanawiam się czym połączyć deszczownice z kranikiem w fermentorze. Mam silikonowe wężyki 6/8 i 10/12. Niestety nie pasują. Ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ten grubszy wężyk nie da się tyle rozciągnąć na ciepło jakoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się