jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Cześć. Mam problem z powtarzającym się od 5 warek infekcją. Efekt zarówno smakowy, jak i wizualny pojawia się dopiero w butelkach. Po burzliwej piwo zapowiada się dobrze. Na cichej bywa różnie, a w butelkach słabo. Aromat jest bardzo dziwny, przykrywa wszystko. Te kropki nigdy nie schodzą poniżej szyjki. Spotkaliście się z czymś podobnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Dezynfekuj lepiej sprzęt i butelki przed butelkowaniem, skoro po burzliwej zapowiada się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Najlepiej abyś się pochwalił jak dezynfekujesz to Ci postaramy sie powiedzieć gdzie leży błąd. Osobiście od 3 warki mam hopla na punkcie dezynfekcji. Dezynfekuję często alkoholem + star sanem, przed tym jeszcze gorącą wodą jak mam czas. Butelki zawsze muszą być czyste (bez błon i zabrudzeń) i je też przed użyciem star sanem traktuję. Jeżeli w jakieś jest pleśń albo brud to od razu idzie do kosza (często mi ludzie takie dają). Te twoje po infekcji też bym wywalił - nie wiadomo co tam jest (jeżeli jest) a może tworzyć biofilm i ciężko się będzie tego pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jakbyś miał hopla to byś każda jeszcze NaOH mył. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innerlife Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jezeli od 5ciu warek uzywasz tych samych butelek to wniosek moze byc tylko jeden - wymien butelki, do nowych butelek - przyloz sie bardziej do ich dezynfekcji tuż przed rozlewem. Ja robie roztwor OXI w 1 litrze wody i wlewam go do 3 butelek, energicznie mieszam przez okolo minute i odstawiam na suszarke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jakbyś miał hopla to byś każda jeszcze NaOH mył. Nie kracz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Fermentory zalewane 4% NaOH na 24h. Dezynfekcja oxi. Butelki często nowe. Ostatnia warka butelkowana po plukaniu 5% NaOH, 5%H2SO4, wodą, ClO2. Kropki są. Z powietrza da się łapać takie infekcje z taką regularnoscia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Może kranik, albo np. sprężynka od rurki do rozlewu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Fermentory zalewane 4% NaOH na 24h. Dezynfekcja oxi. Butelki często nowe. Ostatnia warka butelkowana po plukaniu 5% NaOH, 5%H2SO4, wodą, ClO2. Kropki są. Z powietrza da się łapać takie infekcje z taką regularnoscia? Wężyk do rozlewu? Zaworek grawitacyjny? Kranik? Wszystko w tym kąpiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 A zaglądasz czasem do fermentora ? Moja jedyna zepsuta warka zepsuła się przez moją ciekawość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Właśnie zaglądałem. A kraniki, zaworki dezynfekowane dotychczas oxi. Teraz będzie clo2. A co do mojego pytania, ktoś jest w stanie stwierdzić co to za organizmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ciężko wróżyć z fusów. Tu gość miał coś podobnego i też nie wybadali: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=89769 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Ja polecam wymienić cały plastik co ma styczność z piwem w fazie zimnej i porządna dezynfekcja butelek w NaOH. No i niestety teraz zaczyna się taka pora roku, w której szansa na różne infekcje rośnie. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 To są warki nawet z lutego. Ostatnio jadłem ogórka po 3 dniach kiszenia i smak od razu przywiódł mi na myśl te piwa. Stąd moje podejrzenie bakterii kwasu mlekowego. Jednak jak zetknąłem przez mikroskop przy 400x powiększeniu widać tylko drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Barwiłeś? Jak już masz dostęp do sprzętu typu mikroskop to może możesz zrobić posiew (z tych "koloni")? Edytowane 8 Czerwca 2016 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Właśnie nie barwiłem, nawet nie potrafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 A gdzie wszystko robisz? Kuchnia, piwnica, garaż? Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ale żeś wyhodował gigantyczne ameby! Może warzysz przy jakiejś elektrowni jądrowej, albo czerpiesz wodę z okolic takiej fabryki?? - teraz na poważnie - Ja mam taki syfek w ostatnich 2-3 butelkach przy rozlewie. Wpadają zawieszone drożdże z góry. Ale posmaków złych przez to nie wyczuwam, ew. lekki gushing. (Dlatego zawsze takie butelki mocno schładzam przed wypiciem). Jak masz zły smak to niestety infekcja. Jak pisali koledzy wcześniej sprzęt do sterylizacji, możesz nawet użyć domestos Rozkręć cały sprzęt i do dzieła. A kapsle też czyścisz? W ogóle podczas fermentacji (cichej) w piwie też unoszą Ci się blisko tafli piwa takie "ameby"? Jak wyczuwasz kwas mlekowy to znaczy, że piwo jest ?kwaśne?, powoduje to m.in. infekcja bakteriami Lacto, bakterie kw. mlekowego, bakterie octowe czy niektóre szczepy drożdży. Ewentualnie drożdże złej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaczek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Kolega wspomniał o aromacie zakrywającym wszystko, a może po prostu zaliczyłeś "skunksa". Gdzie przechowujesz butelki po rozlewie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Skoro "aromat jest bardzo dziwny" to najlepiej wyślij butelkę komuś kto się na tym zna w celu organoleptycznego ocenienia wady. Bo póki co to jest takie (dosłownie i w przenośni) wróżenie z fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Właśnie piwa są delikatnie kwaskawe, ale kwachem nie można tego nazwać. Skunks to nie jest. A nasilenie niepożądanych aromatów rośnie wprost proporcjonalnie do ilości kropek, więc na bank one za to odpowiadają. A wszystko robię w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Fermentowane us-05 i s-04 z różnych źródeł. W trakcie fermentacji nie ma takich objawów. Czystego kwasu mlekowego nie próbowałem więc nie mam porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Spróbuj rozebrać kraniki na części pierwsze. Sama dezynfekcja całego kranika niewiele da. Żeby sobie ułatwić jego rozbiórkę wsadź go do ciepłej wody na parę minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ktoś bardzo doświadczony powiedział mi kiedyś, że cytrusy w kuchni są bardzo dużym skupiskiem drobnoustrojów i powodowały zakażenia, których pochodzenia wcześniej nie mógł zidentyfikować. Podobno jak ich się pozbył z kuchni, sytuacja się znacznie poprawiła Ja dla pewności dzień przed warzeniem wynoszę je do innego pokoju, choć zastanawiam się zawsze ile to ma wspólnego ze spluwaniem przez lewe ramię Wolę jednak dmuchać na zimne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 A idąc dalej, gdzie można zrobić analizę mikrobiologiczną lub składu takiego piwa? Np zawartość DMS, kwasów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się