Gwynbleidd Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 tak bo nie liczy zawartosci dna, ja sobie na lyzce zrobilem swoja skale i po prostu ja wkladam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomulus Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Witam Przeczytałem cały wątek, jak i wiele innych na forum. Ale nie widziałem żadnych wpisów na temat najnowszej wersji Coobry. Czy ktoś miał już możliwość zobaczenia na własne oczy COOBRA CRAFTBREWER CB3 PRO wersja 4? Jakie poprawki zostały do niego wprowadzone? Jakie wady posiada w dalszym ciągu to urządzenie i w jakie usprawnienia trzeba się zaopatrzyć, aby wszystko działało doskonale? Od dobrych kilku lat warzę piwo wykorzystując duży garnek i całą szafę innych akcesoriów i zastanawiam się nad wprowadzeniem do tego większej automatyzacji. Warzę piwo regularnie co 2 tygodnie, a czasem i co tydzień. Myślę o takim właśnie urządzeniu, czy to dobry kierunek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Z tego co wiem to Tomek zaczął używać coobry cb3 pro. Trochę tam opowiada, może coś Ci podpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Czy w przypadku warek maksymalnie 25 litrowych jest sens pchać się w Coobre 50 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Taka cobra 50l ma pewnie większy kosz. Z tego wynika że więcej słodu możesz zatrzeć, a co za tym idzie, możesz zrobić 25l mocniejszego piwa niż na cobrze 30l. Chyba że są jakieś technologiczne przeciwwskazania że warek 25l nie da się w nich robić. To byś musiał sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Da się spokojnie robić mniejsze warki w CB5. Problem jedynie z chłodnicą z zestawu. Jak masz mniej brzeczki do chłodzenia to cześć chłodnicy wystaje i chłodzisz samym dołem. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Cześć, jakie są różnice między Klarstein Mundschenk a Brauheld a Maischfest a Beerfest? Można prosić o porównanie z Coobrą? Edytowane 19 Lipca 2020 przez PaulCraft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 cześć, ufff cały wątek za mną + kilka innych powiązanych. Z racji, że zrobiłem ponad 60 warek metodą tradycyjną (gaz + garnek + fermentor z oplotem) od kilku miesięcy rozważam różne rozwiązania. Gdyby nie to, że mieszkam w bloku już dawno zdecydowałbym się na układ 3 kotłów grzanych prądem z mieszadłem ale ogranicza mnie poważnie miejsce - nie tylko podczas procesu ale i przy przechowywaniu sprzętu (w naprawdę małej piwnicy mieszczę lodówkę do fermentacji, kilka skrzynek, fermentory, dwa wózki, foteliki, rowerki, sanki, wakacyjne walizki i inne potrzebne rzeczy - zbędnych musiałem się pozbyć). Rozważam 2 rozwiązania: - klarstein/royal + zestaw wsparcia od @lewatywa8 - samodzielna konstrukcja oparta o gar 50l z grzałką ~4kw, pompą, pospawanym na wymiar koszem doposażonym w elektryczne mieszadło. Sterowanie oparte o CraftbeerPI. Trzeba się tylko zastanowić na jakiej wysokości powinna być ostatnia łopata mieszadła aby wystarczająca część złoża filtracyjnego była nienaruszona. Ktoś usprawniał gotowe kociołki automatyczne lub robił podobny wg powyższego założenia? Widzę, że wiele osób stosuję mieszanie czy to w celu podniesienia wydajności czy też ułatwienia filtracji co wg mnie mija się celem założeń "automatycznego" kociołka. Myślę, że funkcjonalność mieszania w kociołku zwiększyłaby wydajność i ułatwiła filtrację. Proszę o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 32 minuty temu, hopek napisał: cześć, ufff cały wątek za mną + kilka innych powiązanych. Z racji, że zrobiłem ponad 60 warek metodą tradycyjną (gaz + garnek + fermentor z oplotem) od kilku miesięcy rozważam różne rozwiązania. Gdyby nie to, że mieszkam w bloku już dawno zdecydowałbym się na układ 3 kotłów grzanych prądem z mieszadłem ale ogranicza mnie poważnie miejsce - nie tylko podczas procesu ale i przy przechowywaniu sprzętu (w naprawdę małej piwnicy mieszczę lodówkę do fermentacji, kilka skrzynek, fermentory, dwa wózki, foteliki, rowerki, sanki, wakacyjne walizki i inne potrzebne rzeczy - zbędnych musiałem się pozbyć). Rozważam 2 rozwiązania: - klarstein/royal + zestaw wsparcia od @lewatywa8 - samodzielna konstrukcja oparta o gar 50l z grzałką ~4kw, pompą, pospawanym na wymiar koszem doposażonym w elektryczne mieszadło. Sterowanie oparte o CraftbeerPI. Trzeba się tylko zastanowić na jakiej wysokości powinna być ostatnia łopata mieszadła aby wystarczająca część złoża filtracyjnego była nienaruszona. Ktoś usprawniał gotowe kociołki automatyczne lub robił podobny wg powyższego założenia? Widzę, że wiele osób stosuję mieszanie czy to w celu podniesienia wydajności czy też ułatwienia filtracji co wg mnie mija się celem założeń "automatycznego" kociołka. Myślę, że funkcjonalność mieszania w kociołku zwiększyłaby wydajność i ułatwiła filtrację. Proszę o opinie. a to mieszadło do czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) 3 minuty temu, anteks napisał: a to mieszadło do czego? Podobny pomysł mi świtał. Mieszadło w koszu, żeby rozluźnić ziarno podczas recyrkulacji i zapobiec "scementowaniu" złoża. Pompa, która będzie w stanie recyrkulować "zawiesinę", która przedostanie się przez kosz. Na wygrzew mieszadło wypada z kosza a pompa recyrkulując brzeczkę powoli ją filtruje. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez mjr_Kolicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 7 minut temu, mjr_Kolicki napisał: Podobny pomysł mi świtał. Mieszadło w koszu, żeby rozluźnić ziarno podczas recyrkulacji i zapobiec "scementowaniu" złoża. Pompa, która będzie w stanie recyrkulować "zawiesinę", która przedostanie się przez kosz. Na wygrzew mieszadło wypada z kosza a pompa recyrkulując brzeczkę powoli ją filtruje. warzyłeś juz na automacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Nie warzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 15 minut temu, mjr_Kolicki napisał: Nie warzyłem. Tak myślałem czytając o Twoim pomyśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 A rozwiniesz tę swoją myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 6 minut temu, mjr_Kolicki napisał: A rozwiniesz tę swoją myśl? Co tu rozwijać, chyba nawet nie widziałeś takiego kotła w czasie pracy i nie znasz zasad jego działania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Co tu rozwijać, chyba nawet nie widziałeś takiego kotła w czasie pracy i nie znasz zasad jego działaniaNo to może przybliżysz te zasady koledze? Ja się chętnie przysłuchamy, acz Twój post zabrzmiał trochę arogancko. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Teraz, anteks napisał: Co tu rozwijać, chyba nawet nie widziałeś takiego kotła w czasie pracy i nie znasz zasad jego działania Przecież zasada działania tych automatów jest prosta jak budowa cepa. Uwierz mi, to nie jest żaden rocket science ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Albo mieszadło albo recyrkulacja w kotłach. Przy recyrkulacji brzeczka przepompowywana jest przez złoże filtracyjne które układa się na dolnym sicie i wypłukuje cukry. Gdy dodamy do tego mieszadło drobiny słodu będa się przedostawać przez sito i zatykać pompkę/hopstopera. Przy prawidłowo ześrutowanym słodzie, stosunku woda/słód oraz przepływie widać jak przelewa sie klarowna brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Kiedyś ktoś powiedział że piwowarzy domowi dzielą się na 2 kategorie, jedni warzą po to żeby robić piwo, drudzy po to żeby modernizować i zmieniać sprzęt. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) 21 minut temu, anteks napisał: Przy recyrkulacji brzeczka przepompowywana jest przez złoże filtracyjne które układa się na dolnym sicie i wypłukuje cukry. Zadaniem recyrkulacji w tych kociołkach jest przede wszystkim wyrównanie temperatury zacieru w całej jego objętości. 21 minut temu, anteks napisał: Gdy dodamy do tego mieszadło drobiny słodu będa się przedostawać przez sito i zatykać pompkę/hopstopera. Stąd mowa o pompie, która będzie w stanie recyrkulować brzeczkę zrazem z takimi drobinami. 21 minut temu, anteks napisał: Przy prawidłowo ześrutowanym słodzie, stosunku woda/słód oraz przepływie widać jak przelewa sie klarowna brzeczka. Mieszadło pozwoli na drobniejsze śrutowanie i gęściejszy zacier a pompa podczas zacierania może działać na pełnych obrotach bo młóto nie zrobi korka na dnie kosza. Brzeczka nie musi byc dyspergowana na powrocie bo i tak zostanie wymieszana z zacierem. Do sklarowania brzeczki wystaczy zrobić swoisty "pumpen vorlauf" po zatrzymaniu/wyciągnięciu mieszadła i na wolnych obrotach pompy, tym samym jednocześnie układając złoże i filtrując brzeczkę. Taki to oto pomysł na kociołek z garnka. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez mjr_Kolicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, hopek napisał: Trzeba się tylko zastanowić na jakiej wysokości powinna być ostatnia łopata mieszadła aby wystarczająca część złoża filtracyjnego była nienaruszona. jest odpowiedzią na: 6 minut temu, anteks napisał: Gdy dodamy do tego mieszadło drobiny słodu będa się przedostawać przez sito i zatykać pompkę/hopstopera. Chyba każdy się zgodzi, że ręczne przemieszanie na pewnej głębokości złoża filtracyjnego nie wpływa na jakość otrzymywanego filtratu. Albo zastosowanie pompy, która pożre wszystko co przejdzie. Chodzi i taką konstrukcję, która przemiesza zacier ale nie za bardzo aby właśnie młóto z dna było nienaruszone. Skoro da się to zrobić ręcznie to tym bardziej może to zrobić maszyna. Produkty, których używacie są dalekie od ideału i świadczy o tym wiek produktu (na rynku 5 lat?), 42 strony tego wątku, setki pytań na grupie fb, podmiany komponentów i ingerencje w proces mimo, że jest "automatyczny". To nie kalkulator, który dobił do technologicznych możliwości i jestem pewien, że za 5 lat takie kociołki będą lepszym produktem niż dziś. Stąd wątpliwości przed kupnem i alternatywny pomysł. Jak mam wydać ponad 2k PLNów to oczekuję, że włożę w proces minimum pracy a nie będę machał warząchwią i kontrolował proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 9 minut temu, mjr_Kolicki napisał: Zadaniem recyrkulacji w tych kociołkach jest w 95% wyrównanie temperatury zacieru w całej jego objętości. Stąd mowa o pompie, która będzie w stanie recyrkulować brzeczkę zrazem z takimi drobinami. Mieszadło pozwoli na drobniejsze śrutowanie i gęściejszy zacier a pompa podczas zacierania może działać na pełnych obrotach bo młóto nie zrobi korka na dnie kosza. Brzeczka nie musi byc dyspergowana na powrocie bo i tak zostanie wymieszana z zacierem. Do sklarowania brzeczki wystaczy zrobić swoisty "pumpen vorlauf" po zatrzymaniu/wyciągnięciu mieszadła i na wolnych obrotach pompy. OK, pochwal się efektami końcowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spokens Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Jestem ciekaw finalnego efektu. Widziałem te garnki z automatycznym mieszadłem i wydają się spoko. Świtał mi pomysł czy daloby się kociołek automatyczny (Klarstein/coobra itd) doposażyć w takie mieszadło. Nie,że chciałem robić tylko czy jest taka możliwość. Główną przeszkodą jest rurka recyrkulacyjna biegnąca przez środek. Ona uniemożliwiałaby montaż mieszadła,które też musiałoby iść przez środek. Dlatego rozważania na tym zakończyłem. Ale jak ktoś to zrobi albo zna rozwiązanie to z ciekawości bym zobaczył i jestem ciekaw efektów końcowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 2 godziny temu, spokens napisał: Jestem ciekaw finalnego efektu. Widziałem te garnki z automatycznym mieszadłem i wydają się spoko. Świtał mi pomysł czy daloby się kociołek automatyczny (Klarstein/coobra itd) doposażyć w takie mieszadło. Nie,że chciałem robić tylko czy jest taka możliwość. Główną przeszkodą jest rurka recyrkulacyjna biegnąca przez środek. Ona uniemożliwiałaby montaż mieszadła,które też musiałoby iść przez środek. Dlatego rozważania na tym zakończyłem. Ale jak ktoś to zrobi albo zna rozwiązanie to z ciekawości bym zobaczył i jestem ciekaw efektów końcowych. Wystarczy zrobić mieszadło z dziurką na środku i później dać na to łopatki, lecz uważam to za bezcelowe jak @anteks oraz musiało by być mega wytrzymałe i z bardzo mocnym silnikiem, bo nie wyobrażam sobie jak na silniku z wycieraczek w tak wąskim kosze zaciernym mieszać Dodatkowo wypychało by ziarno przez sito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Ja używam cały czas mieszadła i pompki, teraz w nowym garze nawet 2 (jedna tylko dla cyrkulacji na dnie) i nie narzekam na przytykanie złoża albo inne problemy, wydajność zdecydowanie wyższa niż na samej pompce, jedyny minus że brzęczka bardziej mętna, chyba że dodatkowo bym pompował na koniec bez mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się