zielony07 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Czy ktoś używał wody utlenionej ? Szukam sposobu na natlenianie, nie podoba mi się gmeranie w schłodzonej brzeczce, jest taka bezbronna . Skoro wodę utlenioną sprzedają w aptekach to pewnie jest czysta. Edytowane 25 Lipca 2016 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 nie musisz gmerać łychą, możesz kołysać fermentorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) W momencie rozpadu H2O2 nie masz tlenu cząsteczkowego (O2), tylko bardzo agresywny rodnik atomowy, który od razu reaguje, np. z polifenolami lub innymi nienasyconymi. Nie mówiąc już o tym, że H2O2 jest używane do odkażania, więc drożdże nie przeżyją kontaktu wodą utlenioną Jeśli bardzo chcesz zrobić czysto - kup czysty tlen, przewody do piwa i kamień do akwarystyki - to będziesz czysto i skutecznie natlenowywał brzeczkę Edytowane 25 Lipca 2016 przez bzium1986 zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Kolega troche popłynął z tą wodą utleniona A mnie zastanawia, użycie do natleniania brzeczki,wiertarki z mieszadłem na szybkich obrotach. Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie. A czemu? W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. Myślę, że taki wir napowietrzy odpowiednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie. A czemu? W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. Myślę, że taki wir napowietrzy odpowiednio. Jak najbardziej,liczy sie efekt .Zamiast mieszac kilka minut recznie,wiertarka potrwa to chwile i napewno wiecej powietrza wtłoczymy do brzeczki. Gdzies czytałem o metodzie,polegajacej na energicznym potrzasaniu fermentorem w celu napowietrzenia .Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) A mnie zastanawia, użycie do natleniania brzeczki,wiertarki z mieszadłem W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. chyba wyważacie otwarte drzwi Na te tematy już było pisane. Ważne żeby nie stosować mieszadeł ocynkowanych. Sam od dawna używam malaksera z końcówką do ubijania białek. EDIT jeden z moich "wczesnych" postów http://www.piwo.org/topic/8899-pomysl-na-napowietrzanie-brzeczki-szybkie/?p=190486 Edytowane 26 Lipca 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Sam od dawna używam malaksera z końcówką do ubijania białek. Też używam blendera z końcówką do ubijania jajek. Bardzo dobrze się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) Należy pamiętać, że duże siły ścinające są niekorzystne dla piwa. Dochodzi wtedy do wytwarzania żelu beta-glukanów i wzrostu lepkości piwa. Wydaje mi się, że dla nas efekt ten będzie niezauważalny, ale jest to realne zmartwienie dla przemysłu, gdyż znacząco może utrudnić filtrację piwa , której większość z nas nie praktykuje (na szczęście). Edytowane 26 Lipca 2016 przez Culter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Dlatego fermentor należy położyć na piłce i i energicznie kołysać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego... No to musisz być kawał chłopa,żeby tak 20 litrami machac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego... No to musisz być kawał chłopa,żeby tak 20 litrami machac Stawia się na piłce i macha nic w tym dziwnego... Sporo piwowarów tak pewnie robi Ja nie należę do wyjątków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Stawiam fermentor na ziemi, przechylam go żeby był pod kątem około 45°C i bujam nim zwiększając i zmniejszając ten kąt. Siły za dużo nie potrzeba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Jeżeli piłka Cię bawi to możesz skorzystać z tapczanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookasoo Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 No to ja wyparzam i płucze w OXI blender :-) podczas użycia nawet turbo nie trzeba używać tak miesza :-D ze wszystkich metod ta jest dla mnie najprostsza. Pozdrawiam Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Jeżeli piłka Cię bawi to możesz skorzystać z tapczanu Ja też stawiam na brzegu kanapy i bujam sobie w te i wewte. Raczej nikt nie obejmuje fermentora 2 rękami i nie skacze z nim po mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się