demonik83 Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Witam wszystkich piwowarów Przyszedł czas ,że postanowiłem uwarzyć swojego pierwszego Wita , jest to od pewnego czasu jeden z moich ulubionych piw i chciałem sam spróbować A o to składniki i szczegóły zacierania i fermentacji: Warka na ok 20 l piwa Celuje w ok 12,5 blg Drożdże: Fermentis Safbrew S-33 mam 2 saszetki jedną użyje do fermentacji drugą mam w rezerwie Słody: Pilsner Wyermann 2,6 kg Pszeniczny Weyermann 1kg Płatki Owsiane 0,45 kg Płatki Pszenne 0,6 kg Zacieranie: 50 stopni ok 30 min 65 stopni ok 80 min 72 stopni ok 15 minut 75 stopni wygrzew Gotowanie: 60` Iunga 13 gr 15` Curacao, Kolendra, skórki słodkiej pomarańczy Fermentacja: start ok 18 stopni Jakieś sugestie: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 A po co w ogóle robić białkową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
demonik83 Posted November 28, 2016 Author Share Posted November 28, 2016 Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz Po 20 gr Pytanie głównieo drożdze czy ktoś używał jaki profil dają? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz Po 20 grPytanie głównieo drożdze czy ktoś używał jaki profil dają? 20g kolendry to zdecydowanie za dużo. Na 20l wrzuć 7-8g rozgniecionej w moździerzu Wysłane za pomocą mTalk vviola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Drożdże są bez szału, za nisko odfermentowują. Najlepiej płynne, a jak nie to chociaż jakieś dedykowane do witów suchary. Kolendry faktycznie sporo, ale moim zdaniem 7-8g to znowu za mało, ja bym celował gdzieś w 14g i koniecznie indyjskiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
demonik83 Posted November 28, 2016 Author Share Posted November 28, 2016 Drożdże są bez szału, za nisko odfermentowują. Najlepiej płynne, a jak nie to chociaż jakieś dedykowane do witów suchary. Kolendry faktycznie sporo, ale moim zdaniem 7-8g to znowu za mało, ja bym celował gdzieś w 14g i koniecznie indyjskiej. Poleć coś konkretnego mnie zależy na czystym profilu Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Cyt. ,, Dedykowane szczepy do tego stylu piwa to: Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki; Wyeast: 3944 Belgian Witbier, 1214 Belgian Abbey, 3942 Belgian Wheat, 3463 Forbidden Fruit; White Labs: WLP400 Belgian Wit Ale, WLP 401 Belgian Wit II, WLP 575 Belgian Style Ale Yeast Blend, a z suchych Brewferm Blanche i Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW).'' zrodlo http://blog.homebrewing.pl/witbier-surowce/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 (edited) Są jeszcze nowe suchary od Mangrove Jack's M21 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edited November 28, 2016 by redlum Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 M21 dają bardzo przyjemny profil, robiłem na nich 2 witki Wysłane za pomocą mTalk vviola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Poleć coś konkretnego mnie zależy na czystym profiluDo wita powinieneś mieć dedykowane, lekko fenolowe drożdże, a nie czyste. Choć fakt, że jak nie ma wyboru to lepsze czyste niż jakieś estrowe. Ja z płynnych robiłem tylko na FM20 Białe walonki i były całkiem ok. Z Wyeastów to jakieś 3944 czy Forbidden Fruity. Jakbym miał robić na sucharach to z tego co się naczytałem poszedłbym pewnie w Brewferm Blanche, ale też nie używałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat159 Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Brewferm Blanche polecam, zwłaszcza w wyższych temperaturach, tylko uwaga na siarkowe aromaty ale z tym też można sobie poradzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Brewferm Blanche są OK, chociaż nie umywają się do płynnych. 20g kolendry też jest OK, ja zawsze tyle daję i jeszcze nikt nie protestował - warunkiem jest DOBRA kolendra, nie mydlana. W zasypie brakuje pszenicy. Słód pszeniczny to jednak nie to samo, a płatków jest mało. Ja daję 50/50. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 (edited) Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre. Dałem 15g zwykłej kolendry i wg mnie to za dużo. Też radziłbym Ci dać ok 7-9g. Edited November 28, 2016 by darinho Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Ja warzyłem wita z 20g kolendry i nikt złego słowa nie powiedział, kolendra była dosyć droga, od royal brand (piotr i paweł). Dodatkowo dałem 1g kminku i 180g świeżo startej skórki pomarańczy. Na tamten moment to było jedno z moich lepszych piw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre.Da się zrobić przyzwoitego wita na S-33, ale jak go postawisz obok dobrze zrobionego wita na płynnych i sobie porównasz to jednak jest przepaść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
demonik83 Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre.Da się zrobić przyzwoitego wita na S-33, ale jak go postawisz obok dobrze zrobionego wita na płynnych i sobie porównasz to jednak jest przepaść. Stwierdziłem ,że skoro się da zrobić to jednak wykorzystam S-33 , a kolejnego Wita na płynnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Wit na FM41? Co sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Zdecydowanie nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Wit na FM41? Co sądzicie? Poczytaj trochę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
demonik83 Posted November 30, 2016 Author Share Posted November 30, 2016 (edited) Wit na FM41? Co sądzicie? Poczytaj trochę. S-33 też niby nie są dedykowane , ale patrząc na brewness to dużo osób robi na nim witki, poza tym wydaje mi sie ,że do Witka najlepsze są jednak drożdże które a dużo nie dają od siebie żadnych fenoli czy estrów bo sam witek jest dość przyprawiony Edited November 30, 2016 by demonik83 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 I FM41 to są Twoim zdaniem drożdże, które nie daję od siebie żadnych fenoli czy estrów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
demonik83 Posted November 30, 2016 Author Share Posted November 30, 2016 I FM41 to są Twoim zdaniem drożdże, które nie daję od siebie żadnych fenoli czy estrów? Czy z mojego postu to wynika?Czytaj dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Cytujesz zapytanie o drożdże FM41 i wysuwasz kontrargument, że "S33 też nie są dedykowane" sugerując, że niededykowanymi drożdżami da się zrobić dobrego wita. Jak to inaczej interpretować? Chyba trochę niepotrzebnie użyłeś cytatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
demonik83 Posted November 30, 2016 Author Share Posted November 30, 2016 Wit na FM41? Co sądzicie? Poczytaj trochę. S-33 też niby nie są dedykowane , ale patrząc na brewness to dużo osób robi na nim witki, poza tym wydaje mi sie ,że do Witka najlepsze są jednak drożdże które a dużo nie dają od siebie żadnych fenoli czy estrów bo sam witek jest dość przyprawiony Mnie chodziło o to ,ze niededykowanymi drożdżami też się da zrobić Witka , chociaż lepiej takimi które dają czysty profil , a Ty stwierdziłeś ,że dałem do zrozumienia ,że FM41 nie dają żadnych fenoli ani estrów jakby troche z drugiej mańki , a ja nie wiem czy nie dawają , bo na nich nie robiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now