Jump to content

Mój pierwszy Witbier


demonik83

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów

Przyszedł czas ,że postanowiłem uwarzyć swojego pierwszego Wita , jest to od pewnego czasu jeden z moich ulubionych piw i chciałem sam spróbować

A o to składniki i szczegóły zacierania i fermentacji:

Warka na ok 20 l piwa

 

Celuje w ok 12,5 blg

 

Drożdże: Fermentis Safbrew S-33 mam 2 saszetki jedną użyje do fermentacji drugą mam w rezerwie

 

Słody:

Pilsner Wyermann 2,6 kg

Pszeniczny Weyermann 1kg

Płatki Owsiane 0,45 kg

Płatki Pszenne 0,6 kg

 

Zacieranie:

50 stopni ok 30 min

65 stopni ok 80 min

72 stopni ok 15 minut

75 stopni wygrzew

 

Gotowanie:

60` Iunga 13 gr

15` Curacao, Kolendra, skórki słodkiej pomarańczy

 

Fermentacja: start ok 18 stopni

 

Jakieś sugestie:

Link to comment
Share on other sites

Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. 

Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. 

Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz ;)

Link to comment
Share on other sites

Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. 

Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. 

Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz ;)

Po 20 gr

Pytanie głównieo drożdze czy ktoś używał jaki profil dają?

Link to comment
Share on other sites

 

Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie.

Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze.

Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz ;)

Po 20 gr

Pytanie głównieo drożdze czy ktoś używał jaki profil dają?

20g kolendry to zdecydowanie za dużo. Na 20l wrzuć 7-8g rozgniecionej w moździerzu

 

Wysłane za pomocą mTalk

Link to comment
Share on other sites

Drożdże są bez szału, za nisko odfermentowują. Najlepiej płynne, a jak nie to chociaż jakieś dedykowane do witów suchary.

 

Kolendry faktycznie sporo, ale moim zdaniem 7-8g to znowu za mało, ja bym celował gdzieś w 14g i koniecznie indyjskiej.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże są bez szału, za nisko odfermentowują. Najlepiej płynne, a jak nie to chociaż jakieś dedykowane do witów suchary.

 

Kolendry faktycznie sporo, ale moim zdaniem 7-8g to znowu za mało, ja bym celował gdzieś w 14g i koniecznie indyjskiej.

Poleć coś konkretnego mnie zależy na czystym profilu

Link to comment
Share on other sites

Cyt. ,, Dedykowane szczepy do tego stylu piwa to: Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki; Wyeast: 3944 Belgian Witbier, 1214 Belgian Abbey, 3942 Belgian Wheat, 3463 Forbidden Fruit; White Labs: WLP400 Belgian Wit Ale, WLP 401 Belgian Wit II, WLP 575 Belgian Style Ale Yeast Blend, a z suchych Brewferm Blanche i Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW).'' zrodlo

http://blog.homebrewing.pl/witbier-surowce/

Link to comment
Share on other sites

Poleć coś konkretnego mnie zależy na czystym profilu

Do wita powinieneś mieć dedykowane, lekko fenolowe drożdże, a nie czyste. Choć fakt, że jak nie ma wyboru to lepsze czyste niż jakieś estrowe. Ja z płynnych robiłem tylko na FM20 Białe walonki i były całkiem ok. Z Wyeastów to jakieś 3944 czy Forbidden Fruity. Jakbym miał robić na sucharach to z tego co się naczytałem poszedłbym pewnie w Brewferm Blanche, ale też nie używałem.
Link to comment
Share on other sites

Brewferm Blanche są OK, chociaż nie umywają się do płynnych. 20g kolendry też jest OK, ja zawsze tyle daję i jeszcze nikt nie protestował - warunkiem jest DOBRA kolendra, nie mydlana. W zasypie brakuje pszenicy. Słód pszeniczny to jednak nie to samo, a płatków jest mało. Ja daję 50/50.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre. Dałem 15g zwykłej kolendry i wg mnie to za dużo. Też radziłbym Ci dać ok 7-9g.

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

Ja warzyłem wita z 20g kolendry i nikt złego słowa nie powiedział, kolendra była dosyć droga, od royal brand (piotr i paweł). Dodatkowo dałem 1g kminku i 180g świeżo startej skórki pomarańczy. Na tamten moment to było jedno z moich lepszych piw.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre.

Da się zrobić przyzwoitego wita na S-33, ale jak go postawisz obok dobrze zrobionego wita na płynnych i sobie porównasz to jednak jest przepaść.
Link to comment
Share on other sites

 

Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre.

Da się zrobić przyzwoitego wita na S-33, ale jak go postawisz obok dobrze zrobionego wita na płynnych i sobie porównasz to jednak jest przepaść.

 

Stwierdziłem ,że skoro się da zrobić to jednak wykorzystam S-33 , a kolejnego Wita na płynnych

Link to comment
Share on other sites

 

Wit na FM41? Co sądzicie?

Poczytaj trochę.

 

S-33 też niby nie są dedykowane , ale patrząc na brewness to dużo osób robi na nim witki, poza tym wydaje mi sie ,że do Witka najlepsze są jednak drożdże które a dużo nie dają od siebie żadnych fenoli czy estrów bo sam witek jest dość przyprawiony

Edited by demonik83
Link to comment
Share on other sites

Cytujesz zapytanie o drożdże FM41 i wysuwasz kontrargument, że "S33 też nie są dedykowane" sugerując, że niededykowanymi drożdżami da się zrobić dobrego wita. Jak to inaczej interpretować? Chyba trochę niepotrzebnie użyłeś cytatu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wit na FM41? Co sądzicie?

Poczytaj trochę.

 

S-33 też niby nie są dedykowane , ale patrząc na brewness to dużo osób robi na nim witki, poza tym wydaje mi sie ,że do Witka najlepsze są jednak drożdże które a dużo nie dają od siebie żadnych fenoli czy estrów bo sam witek jest dość przyprawiony

 

Mnie chodziło o to ,ze niededykowanymi drożdżami też się da zrobić Witka , chociaż lepiej takimi które dają czysty profil , a Ty stwierdziłeś ,że dałem do zrozumienia ,że FM41 nie dają żadnych fenoli ani estrów jakby troche z drugiej mańki , a ja nie  wiem czy nie dawają , bo na nich nie robiłem

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.