demonik83 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Witam wszystkich piwowarów Przyszedł czas ,że postanowiłem uwarzyć swojego pierwszego Wita , jest to od pewnego czasu jeden z moich ulubionych piw i chciałem sam spróbować A o to składniki i szczegóły zacierania i fermentacji: Warka na ok 20 l piwa Celuje w ok 12,5 blg Drożdże: Fermentis Safbrew S-33 mam 2 saszetki jedną użyje do fermentacji drugą mam w rezerwie Słody: Pilsner Wyermann 2,6 kg Pszeniczny Weyermann 1kg Płatki Owsiane 0,45 kg Płatki Pszenne 0,6 kg Zacieranie: 50 stopni ok 30 min 65 stopni ok 80 min 72 stopni ok 15 minut 75 stopni wygrzew Gotowanie: 60` Iunga 13 gr 15` Curacao, Kolendra, skórki słodkiej pomarańczy Fermentacja: start ok 18 stopni Jakieś sugestie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 A po co w ogóle robić białkową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz Po 20 gr Pytanie głównieo drożdze czy ktoś używał jaki profil dają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Przerwę białkową (50°C) zmniejsz do 15 minut, zbyt długa wcale nie pomoże a może i zaszkodzić pianie w piwie. Przerwę w 65°C zmniejsz do 40 minut, szkoda czasu, z pewnością wszystko się zatrze. Zapomniałeś podać ile kolendry i curacao dajesz Po 20 grPytanie głównieo drożdze czy ktoś używał jaki profil dają? 20g kolendry to zdecydowanie za dużo. Na 20l wrzuć 7-8g rozgniecionej w moździerzu Wysłane za pomocą mTalk vviola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Drożdże są bez szału, za nisko odfermentowują. Najlepiej płynne, a jak nie to chociaż jakieś dedykowane do witów suchary. Kolendry faktycznie sporo, ale moim zdaniem 7-8g to znowu za mało, ja bym celował gdzieś w 14g i koniecznie indyjskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Drożdże są bez szału, za nisko odfermentowują. Najlepiej płynne, a jak nie to chociaż jakieś dedykowane do witów suchary. Kolendry faktycznie sporo, ale moim zdaniem 7-8g to znowu za mało, ja bym celował gdzieś w 14g i koniecznie indyjskiej. Poleć coś konkretnego mnie zależy na czystym profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Cyt. ,, Dedykowane szczepy do tego stylu piwa to: Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki; Wyeast: 3944 Belgian Witbier, 1214 Belgian Abbey, 3942 Belgian Wheat, 3463 Forbidden Fruit; White Labs: WLP400 Belgian Wit Ale, WLP 401 Belgian Wit II, WLP 575 Belgian Style Ale Yeast Blend, a z suchych Brewferm Blanche i Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW).'' zrodlo http://blog.homebrewing.pl/witbier-surowce/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Są jeszcze nowe suchary od Mangrove Jack's M21 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 M21 dają bardzo przyjemny profil, robiłem na nich 2 witki Wysłane za pomocą mTalk vviola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Poleć coś konkretnego mnie zależy na czystym profiluDo wita powinieneś mieć dedykowane, lekko fenolowe drożdże, a nie czyste. Choć fakt, że jak nie ma wyboru to lepsze czyste niż jakieś estrowe. Ja z płynnych robiłem tylko na FM20 Białe walonki i były całkiem ok. Z Wyeastów to jakieś 3944 czy Forbidden Fruity. Jakbym miał robić na sucharach to z tego co się naczytałem poszedłbym pewnie w Brewferm Blanche, ale też nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Brewferm Blanche polecam, zwłaszcza w wyższych temperaturach, tylko uwaga na siarkowe aromaty ale z tym też można sobie poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Brewferm Blanche są OK, chociaż nie umywają się do płynnych. 20g kolendry też jest OK, ja zawsze tyle daję i jeszcze nikt nie protestował - warunkiem jest DOBRA kolendra, nie mydlana. W zasypie brakuje pszenicy. Słód pszeniczny to jednak nie to samo, a płatków jest mało. Ja daję 50/50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre. Dałem 15g zwykłej kolendry i wg mnie to za dużo. Też radziłbym Ci dać ok 7-9g. Edytowane 28 Listopada 2016 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Ja warzyłem wita z 20g kolendry i nikt złego słowa nie powiedział, kolendra była dosyć droga, od royal brand (piotr i paweł). Dodatkowo dałem 1g kminku i 180g świeżo startej skórki pomarańczy. Na tamten moment to było jedno z moich lepszych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre.Da się zrobić przyzwoitego wita na S-33, ale jak go postawisz obok dobrze zrobionego wita na płynnych i sobie porównasz to jednak jest przepaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Robiłem wita na s-33 (warka 15 w zapiskach). Ogólnie to używam tylko suchych, więc nie jestem zbyt kompetentny, ale nie tylko moim zdaniem piwo było bardzo dobre.Da się zrobić przyzwoitego wita na S-33, ale jak go postawisz obok dobrze zrobionego wita na płynnych i sobie porównasz to jednak jest przepaść. Stwierdziłem ,że skoro się da zrobić to jednak wykorzystam S-33 , a kolejnego Wita na płynnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wit na FM41? Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Zdecydowanie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wit na FM41? Co sądzicie? Poczytaj trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Wit na FM41? Co sądzicie? Poczytaj trochę. S-33 też niby nie są dedykowane , ale patrząc na brewness to dużo osób robi na nim witki, poza tym wydaje mi sie ,że do Witka najlepsze są jednak drożdże które a dużo nie dają od siebie żadnych fenoli czy estrów bo sam witek jest dość przyprawiony Edytowane 30 Listopada 2016 przez demonik83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 I FM41 to są Twoim zdaniem drożdże, które nie daję od siebie żadnych fenoli czy estrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 I FM41 to są Twoim zdaniem drożdże, które nie daję od siebie żadnych fenoli czy estrów? Czy z mojego postu to wynika?Czytaj dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Cytujesz zapytanie o drożdże FM41 i wysuwasz kontrargument, że "S33 też nie są dedykowane" sugerując, że niededykowanymi drożdżami da się zrobić dobrego wita. Jak to inaczej interpretować? Chyba trochę niepotrzebnie użyłeś cytatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wit na FM41? Co sądzicie? Poczytaj trochę. S-33 też niby nie są dedykowane , ale patrząc na brewness to dużo osób robi na nim witki, poza tym wydaje mi sie ,że do Witka najlepsze są jednak drożdże które a dużo nie dają od siebie żadnych fenoli czy estrów bo sam witek jest dość przyprawiony Mnie chodziło o to ,ze niededykowanymi drożdżami też się da zrobić Witka , chociaż lepiej takimi które dają czysty profil , a Ty stwierdziłeś ,że dałem do zrozumienia ,że FM41 nie dają żadnych fenoli ani estrów jakby troche z drugiej mańki , a ja nie wiem czy nie dawają , bo na nich nie robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się