darinho Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Przed chwilą zlałem piwo na cichą. 10.5 blg początkowe, zeszło do 3 blg (warka 28) drożdże s-04 . Fermentowałem je w wiaderku z kranikiem. Podczas zlewania wszystko szło dobrze. Jednak mniej więcej w połowie coś mnie podkusiło żeby założyć na kranik taki filterek, i na to wężyk, aby pozbyć sie ewentualnych resztek chmielin i pąków. W efekcie, piwo płynąc przez przez tę siateczkę mocno się napowietrzyło, a końcówkę i tak zlałem prosto z wiadra ;-) (przynajmniej już wiem żeby więcej tak nie robić). Na całej tafli powstała cienka pianka. Co byście radzili w tej sytuacji ? Nie przejmować się i dalej postępować z tym piwem normalnie? Może jak najszybciej lać w butelki? Może coś innego? Dodam, że piana mocna już opadła, pokrywa jakieś 30% powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Myślisz, że w butelkach się nie utleni? Już teraz nic nie zrobisz. Postępować normalnie i najwyżej będziesz miał szybciej objawy utlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chodziło mi bardziej o to czy przez tak mocne napowietrzenie nie przypałęta się szybko jakiś syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Człowiek siądzie, pomyśli i wymyśli, jak to klasyk powiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Jak trudno natlenić przed fermentacją, a jak łatwo po fermentacji Henx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chodziło mi bardziej o to czy przez tak mocne napowietrzenie nie przypałęta się szybko jakiś syf. Na pewno da to lepsze warunki różnym obligatoryjnym tlenowcom, ale wątpię żeby na tym etapie było im łatwo mimo wszystko. Jak tak spojrzałem na recepturę to nie wiem w ogóle po co takie piwo na cichą przelewasz. darinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Dzięki. A zlewam głównie po to aby zwolnić moje jedyne wiadro z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zrobiłem podobnie,postanowiłem w ten sposób odzielić chmiel. Efekt? ,zarąbisty dwuacetyl. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Diacetyl nie powstaje przez napowietrzanie piwa, lecz jest efektem nieprawidlowo przeprowadzonej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Diacetyl powstaje przez utlenianie alfa-acetylomleczanu, który wyciekł z komórki drożdżowej. Po utlenieniu pod koniec fermentacji jest znów absorbowany do wnętrza komórki i rozkładany do 2,3-butanodiolu. Jeśli całość alfa-acetylomleczanu nie ulegnie utlenieniu podczas fermentacji to może zostać w piwie i zostać utleniona do diacetylu dopiero jak piwo złapie tlen przy rozlewie. Tak więc Twoja teza jest błędna. Choć fakt, że jest to o wiele rzadszy przypadek i zazwyczaj diacetyl oznacza błąd przy fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się