Yoo! Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Witam, mam pytanie odnośnie napoju zwanego "chmieloniadą" Po przeczytaniu tego artykułu: http://www.smaki-piwa.pl/piwo/chmieloniada-czyli-lemoniada-dla-hop-headow/ Postanowiłem zrobić swój napój chmielowy, ale mam kilka pytań. Czy po zrobieniu już "naparu" z chmielu mogę przefiltorwać napój wlać do butelek i dodać glukozy w celu nagazowania ? Czy to coś da ? Tak jak robi się to w przypadku piwa. Czytałem już receptury gdzie ludzie dodawali chmielu do wody gazowane,ale.......moim zdaniem jest to bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Może tu coś znajdziesz: http://www.piwo.org/topic/22405-nachmielona-woda/ Warto się przywitać na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Czy po zrobieniu już "naparu" z chmielu mogę przefiltorwać napój wlać do butelek i dodać glukozy w celu nagazowania ? Nie da, bo nie ma tam drożdży, które zjadłyby ten cukier i wytworzyły przy tym gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoo! Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Warto się przywitać na forum. Faktycznie mój błąd, już naprawiony Nie da, bo nie ma tam drożdży, które zjadłyby ten cukier i wytworzyły przy tym gaz. W zasadzie to można by wlać napój do mini kega z pomkpą na co2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Musiałbyś najpierw nagazować tego kega. Co2 w pompce tylko wypycha nagazowane piwo z kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Z tego co mi wiadomo to sztuczne nagazowanie z popularniejszych sposobów możliwe jest tylko w systemie keg cornelius ale to już grubsza zabawa i większe koszta. Jest na youtube kanał ,, dom pachnący żywicą" w którymś filmie gościu pokazuje jak można sztucznie nagazować piwo (inne napoje pewnie też) w butelkach plastikowych. Może to Ci się przyda. Tytuł to ,, jak szybko i tanio nagazować piwo..." Edytowane 4 Lutego 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Butle z CO2 możesz zastąpić jakąś prowizoryczną wytwornicą gazu np. z sody potraktowanej kwaskiem cytrynowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Możesz też zrobić "esencję" w niewielkiej objętości wody i po odfiltrowaniu chmielin wlać ją w pożądanym stężeniu do świeżo otwartej wody gazowanej. U mnie działało i obyło się bez kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Jak chcesz nagazować lemoniadę to można użyć sody oczyszczonej i octu. Albo wpisz na aledrogo "syfon do wody sodowej". Drogo, ale taniej niż cornelius. Edytowane 5 Lutego 2017 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Raczej najlepiej albo sztucznie w kegu albo po prostu dodać wody gazowanej (albo w ogóle bez gazu, wg mnie taka chmielolemoniada jest nawet lepsza), dodanie cukru i drożdży to same problemy, będzie fermentacja czyli powstaną produkty uboczne fermentacji, będą drożdże w toni, będzie musiało leżakować aby drożdże po sobie posprzątały, środowisko też niezbyt dobre dla drożdży, bez białek praktycznie, pewnie jakieś wady siarkowe się pojawią itp. Edytowane 4 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur.sukiennik Opublikowano 9 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Odkopię temat i zostawię swój przepis na chmieloniadę cytrynową;-) Składniki 16 cytryn 2l 70% spirytusu 1l przegotowanej i ostudzonej wody 25l wody Erytrol\ksylitol\słodzik Cukier Drożdze do cydru Chmiel Pożywka Na początku należy przygotować cytrynówkę bodzia 1974. Przepis łatwo dostępny forum bimber.info po wpisaniu danej frazy;) Jedyną zmianą jest to, że zamiast zwykłego cukru musimy użyć cukru niefermentowalnego (ksylitol,erytrol lub słodzik syntetyczny). Ja do tego celu używam słodzika na bazie cyklaminianu sodu. Dodatkowo zamiast wyrzucać łupiny po wyciśniętych cytrynach zalewamy je wodą, którą docelowo użyjemy do rozcieńczenia naszej cytrynówki. Z przepisu bodzia wychodzi zazwyczaj 4l 35% trunku, także należy przygotować około 25l wody bo celujemy w 5%. Oba płyny łączymy przelewając przez drobne sitko aby wyłapać wszystkie "farfocle" z cytryny. Do tak przygotowanego trunku dodajemy 4g cukru na każde 0,5l. Następnie dodajemy drożdze oraz pożywkę i butelkujemy. Po dwóch tygodniach lemoniada jest nagazowana i gotowa do picia. Część wody należy na chmielić w ilości 3g na litr. U mnie zazwyczaj 1g na goryczkę 2g na aromat. Ja gotuję w garnku 3l wody i tą część chmielę;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się