SynMojegoStarego Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Czy czas gotowania brzeczki musi wynosić 60min tak jak w większości przepisów? Od czego uzależniony jest czas gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Generalnie 60 minut, ponieważ w tym czasie najefektywniej wydobywamy goryczkę z chmielu. Ponadto pozbywamy się prekursorów DMS. Dla dużego zasypu słodem pilzneńskim zaleca się nawet dłuższe gotowanie. Przy niektórych stylach jak RIS, czy BW gotuje się w razie potrzeby nawet kilka godzin, żeby osiągnąć zakładany wysoki ekstrakt. To tak w dużym skrócie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Czy czas gotowania brzeczki musi wynosić 60min tak jak w większości przepisów? Od czego uzależniony jest czas gotowania? http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Miłej lektury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 (edytowane) Proponuję jeszcze poczytać o reakcji Maillarda: http://blog.homebrewing.pl/produkty-reakcji-maillarda-w-piwie/ Z tego bezpośrednio wynika, że jak chcemy uzyskać piwko z naciskiem na chmielowe aromaty raczej nie powinno się przeginać z czasem gotowania. W przypadku Porterów Bałtyckich czy RISów zaleca się dłuższe gotowanie, przy czym chmielu oczywiście nie sypiemy od razu, tylko zaczynamy godzinę przed końcem warzenia. Edytowane 16 Lutego 2017 przez bartek_z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Generalnie 60 minut, ponieważ w tym czasie najefektywniej wydobywamy goryczkę z chmielu. Ponadto pozbywamy się prekursorów DMS. Dla dużego zasypu słodem pilzneńskim zaleca się nawet dłuższe gotowanie. Przy niektórych stylach jak RIS, czy BW gotuje się w razie potrzeby nawet kilka godzin, żeby osiągnąć zakładany wysoki ekstrakt. To tak w dużym skrócie Na dobry słód (eg. Weyermann Pilsner) DMS nie jest duży problem. Może na Bruntal jest, ale nie wiem. Słód dzisiaj nie jest jak 20 lat temu. Gotowałem 15 minuty na 80% Pilsner bez problemów (Bez DMS). Możesz spróbować jak jest na twój system ale prawdopodobne 15-30 minuty jest dość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 przy czym chmielu oczywiście nie sypiemy od razu, tylko zaczynamy godzinę przed końcem warzenia. A to niekoniecznie. Po 60min już tak naprawdę bardzo niewiele goryczki uwalnia się do brzeczki. Ja zawsze sypię na FWH, niezależnie od czasu gotowania i nie mam 1000 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Ja zawsze sypię na FWH, niezależnie od czasu gotowania Jak obliczasz IBU przy FWH? Gdzieś widziałem 20% tego co przeszłoby przy gotowaniu 1h, ale nie chce mi się wierzyć że tylko tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Ja zawsze sypię na FWH, niezależnie od czasu gotowania Jak obliczasz IBU przy FWH? Gdzieś widziałem 20% tego co przeszłoby przy gotowaniu 1h, ale nie chce mi się wierzyć że tylko tyle... Chmielę tak już bardzo długo. Mam wyczucie Jak miałem starszego BT to zmieniałem na FWH i już, odkąd mam nowego (2.3.??) to po zmianie na FWH pokazuje mi jakieś głupoty totalne. Wpisuję tak jak dla 60min i tyle. Goryczkę ustawiam gdzieś w połowie stylu i jest ok. 20%? nic o tym nie wiem, ale na rozum stawiałbym bardziej na 120 marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Raczej nie gotujemy chmielu dłużej niż 60 min, gdyż nie zwiększa to zauważalnie jego utylizacji, a może spowodować ekstrahowanie niechcianych smaków z materii roślinnej (taniny itp). żródło: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Robiłem http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=424585 i z pewnością chmiel na 90 ' to był błąd. Tak piwko ok. tylko jest "zieleninka" "trawka" wyraźna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się