Jump to content

Koniec Porkerta


coder

Recommended Posts

To ja już nie wiem co robić jesli nie mam tego srutownika czy lepiej kupić jeszcze w BA maja czy szukac innego. Jest coś na rynku do kupienia zamiast tego srutownika dajcie jakieś linki proszę

Link to comment
Share on other sites

jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

Link to comment
Share on other sites

jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

ewentualnie targi staroci, allegro.

Link to comment
Share on other sites

jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

Właśnie też o tym myślałem. Śrutowanie byłoby idealne.

Link to comment
Share on other sites

Słyszeliście, może już nie będą produkować kultowego śrutownika Porketa, fabryka bankrutuje. Kto jeszcze nie ma, lepiej niech szybko kupuje.

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=881781#post881781

Produkcja i Handel nie lubią próżni,znajdą się inni co to wyprodukują

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi :cool:

Ja nie młody, więc nie muszę myśleć.

Proszę bardzo w ten deseń:

http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html

http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html

http://allegro.pl/item927470271_magiel.html

Link to comment
Share on other sites

nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach.

Link to comment
Share on other sites

nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach.

To mi bardziej przypomina mechanizm młyna (gdzie rozdzielenie na frakcje jest ważne). W Śrutowaniu chodzi o uszkodzenie struktury ziarna. I tyle. Fakt:

W gospodarstwie rolnym śruta to śruta - rozdrobnione ziarna zbóż (grunt, żeby świnka/krówka przetrawiła)

 

W browarze zwraca się uwagę na stopień rozdrobnienia i minimalne uszkodzenie łuski.

Edited by Maryush
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi :cool:

Ja nie młody' date=' więc nie muszę myśleć.

Proszę bardzo w ten deseń:

http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html

http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html

http://allegro.pl/item927470271_magiel.html[/quote']

Już bardziej od tych magli przemawia do mnie ta konstrukcja (zapodana pierwotnie przez josefika):

http://www.homebrewtalk.com/f51/my-diy-low-budget-concrete-roller-grain-mill-119521/

 

 

Marzenie...... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

takie śrutowniki są stosowane do różnego rodzaju słodów. Nie ma wtedy potrzeby regulacji ustawień za każdym razem i nie ma problemów związanych z różną wielkością ziaren. Dzięki zastosowaniu takiego układu kilku wałków łuska jest uszkodzona w minimalnym stopniu, niezależnie od wielości ziarna. Słód nigdy nie jest produkowany z jednego rodzaju ziarna, zawsze jest to mieszanka dwóch lub więcej słodów, aby spełniał on parametry zadane przez browar, czyli odpowiednie rozluźnienie i zawartość cukrów.

 

Oczywiście u nas taki wynalazek jest przerostem formy nad treścią:cool: Ciekawe jak kiedyś się przyrządzało śrutę, przed powstaniem dużych browarów.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.