Skocz do zawartości

Koniec Porkerta


coder

Rekomendowane odpowiedzi

To ja już nie wiem co robić jesli nie mam tego srutownika czy lepiej kupić jeszcze w BA maja czy szukac innego. Jest coś na rynku do kupienia zamiast tego srutownika dajcie jakieś linki proszę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

ewentualnie targi staroci, allegro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

Właśnie też o tym myślałem. Śrutowanie byłoby idealne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszeliście, może już nie będą produkować kultowego śrutownika Porketa, fabryka bankrutuje. Kto jeszcze nie ma, lepiej niech szybko kupuje.

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=881781#post881781

Produkcja i Handel nie lubią próżni,znajdą się inni co to wyprodukują

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi :cool:

Ja nie młody, więc nie muszę myśleć.

Proszę bardzo w ten deseń:

http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html

http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html

http://allegro.pl/item927470271_magiel.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach.

To mi bardziej przypomina mechanizm młyna (gdzie rozdzielenie na frakcje jest ważne). W Śrutowaniu chodzi o uszkodzenie struktury ziarna. I tyle. Fakt:

W gospodarstwie rolnym śruta to śruta - rozdrobnione ziarna zbóż (grunt, żeby świnka/krówka przetrawiła)

 

W browarze zwraca się uwagę na stopień rozdrobnienia i minimalne uszkodzenie łuski.

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi :cool:

Ja nie młody' date=' więc nie muszę myśleć.

Proszę bardzo w ten deseń:

http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html

http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html

http://allegro.pl/item927470271_magiel.html[/quote']

Już bardziej od tych magli przemawia do mnie ta konstrukcja (zapodana pierwotnie przez josefika):

http://www.homebrewtalk.com/f51/my-diy-low-budget-concrete-roller-grain-mill-119521/

 

 

Marzenie...... :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

takie śrutowniki są stosowane do różnego rodzaju słodów. Nie ma wtedy potrzeby regulacji ustawień za każdym razem i nie ma problemów związanych z różną wielkością ziaren. Dzięki zastosowaniu takiego układu kilku wałków łuska jest uszkodzona w minimalnym stopniu, niezależnie od wielości ziarna. Słód nigdy nie jest produkowany z jednego rodzaju ziarna, zawsze jest to mieszanka dwóch lub więcej słodów, aby spełniał on parametry zadane przez browar, czyli odpowiednie rozluźnienie i zawartość cukrów.

 

Oczywiście u nas taki wynalazek jest przerostem formy nad treścią:cool: Ciekawe jak kiedyś się przyrządzało śrutę, przed powstaniem dużych browarów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.