etr Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 witajcie, dokonałem zakupu http://piwoszarnia.pl/kolsch-20l-p-708.htmli do tego US 05. To moje pierwsze zacieranie. Na ten pierwszy raz chyba najlepiej będzie zacierać na lenia? W jakiej temp i czasie przetrzymać słód? czy trzymać się intrukcji i określonych przerw, temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ja będziesz majtał łygą to podskoczy Ci wydajność, wyrównają się temperatury, mniejsze ryzyko przypalenia itd. Trzymaj się receptury, przynajmniej na razie. Powodzenia ! etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) dokonałem zakupu http://piwoszarnia.p...-20l-p-708.htmlido tego US 05 Nie wiem jakie to piwo Ci wyjdzie, ale z tego zasypu to wg mnie Kölsch nie będzie Drożdże też nie takie jak mają być do Kölsch'a bo to piwo hybrydowe fermentowane specyficznymi szczepami np. z suchych Old German Ale Gozdawy lub płynne Stare Nadreńskie z FM. Najlepsze wg mnie są Wyeast 2565 Kölsch. EDIT Nie wiem jak wygląda instrukcja z tego sklepu, ale jeśli merytorycznie jest taka jak ten "zestaw" to chyba korzystałbym z pomocy Wiki raczej. http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Edytowane 19 Marca 2017 przez �Dr2 etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ja będziesz majtał łygą to podskoczy Ci wydajność, wyrównają się temperatury, mniejsze ryzyko przypalenia itd. Trzymaj się receptury, przynajmniej na razie. Powodzenia ! No tak też myślę, w sumie podgrzać do np 52 stopni, czekać 10 min i podgrzać do 66 to nie jakaś filozofia dokonałem zakupu http://piwoszarnia.p...-20l-p-708.htmlido tego US 05 Nie wiem jakie to piwo Ci wyjdzie, ale z tego zasypu to wg mnie Kölsch nie będzie Drożdże też nie takie jak mają być do Kölsch'a bo to piwo hybrydowe fermentowane specyficznymi szczepami np. z suchych Old German Ale Gozdawy lub płynne Stare Nadreńskie z FM. Najlepsze wg mnie są Wyeast 2565 Kölsch. EDIT Nie wiem jak wygląda instrukcja z tego sklepu, ale jeśli merytorycznie jest taka jak ten "zestaw" to chyba korzystałbym z pomocy Wiki raczej. http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Instrukcja jest okrojona i podzielona na zacieranie - ześrutowany słód do 18l wody o temp 42 stopnie, podgrzewanie do 52 stopni i przerwa białkowa około 10 minut. potem podgrzewanie zacieru do 62-68 stopni. Wyłączamy palnik na 10-60 minut i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa) Ponownie podgrzewamy zacier do 72 stopni. Wyłączamy palnik na 10-30 minut, robimy przerwę (destynującą, afa amylazową) potem temp zacierania podnosimy do 78 i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować. Taki jest 'przepis'. Dalej to już tylko chmielenie, że lubelski na 15 minut przed końcem gotowania, a gotowac 60 minut. O wysładzaniu i filtracji nie pisali nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Taki jest 'przepis'. Dalej to już tylko chmielenie, że lubelski na 15 minut przed końcem gotowania, a gotowac 60 minut. O wysładzaniu i filtracji nie pisali nic Ten sklep jest "znany" ze swoich swoistych receptur i specyficznego podejścia właściciela do sprawy Wg mnie to jest zwykłe naciąganie klientów bo u mnie z 5,5 kg słodów to wychodzi ponad 30l brzeczki 11,5Blg. To jedno, a drugie to ten zasyp ma się nijak do tego stylu Z tego zasypu to można uwarzyć 20l IPA i to tak 15-16Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 http://www.piwo.org/topic/9318-receptura-na-koelsch/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Nie-slaby-Kolsch-14-Blg-zestaw-ze-slodow/236tu masz bardziej prawidłowy zasyp na Kolscha generalnie po poczytaniu to zasyp powinien być 100% pilzna - pszenica tylko dla piany, no i drożdze tylko dedykowane Edytowane 20 Marca 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 http://www.piwo.org/topic/3392-kolonskie-swieze-kolsch/ więcej informacji na forum odnośnie receptury kolscha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Tak mi wyszło właśnie to samo piwo które ważyłem w styczniu. Warzyłem w/g instrukcji, trochę za długo w 62 i wyszło wytrawne ale ogólnie jak na pierwsze piwo wyszło bardzo dobre. Nie wiem na ile ma przypominać kolscha ale 100 x lepsze jak zwykłe piwo ze sklepu. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Ważyć a warzyć to istotna różnica Każde własne nie ma porównania do sklepowych popłuczyn no chyba że jakieś kosmicznie drogie piwa kraftowe - ale to cena zniechęca do kupowania ja tam wolę "warzyć" sam i spożywać też sam Edytowane 21 Marca 2017 przez Cezary Daniluk xanovich 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 no nic już teraz to muszę zużyć to co mam. Tylko kwestia właśnie tego zacierania, no ale to posłucham się instrukcji i myślę że coś tam wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się