korzen16 Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Im niższa tym lepiej i szybciej - kilka stopni powyżej zera. Edytowane 25 Lipca 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 W dniu 25.07.2019 o 07:55, korzen16 napisał: Im niższa tym lepiej i szybciej - kilka stopni powyżej zera. a zadaje sie zelatyne juz do piwa schłodzonego powiedzmy do 5 stopni czy raczej do cieplejszego a potem schładzamy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Do ciepłego i schładzamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 czy żelatyna w piwie chmielonym na zimno nie "ściągnie" ze sobą części olejków i aromat nie będzie potem słabszy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 2 godziny temu, Fenris napisał: czy żelatyna w piwie chmielonym na zimno nie "ściągnie" ze sobą części olejków i aromat nie będzie potem słabszy?? Nic takiego nie zauważyłem klarując imperial IPE, do której poszło na cichą 100g/20l. Cade z Brulosophy robił gościom ślepy test i też nie wyszły jakieś zauważalne i powtarzalne różnice: http://brulosophy.com/2019/08/19/the-gelatin-effect-adding-gelatin-at-cold-crash-vs-yeast-pitch-exbeeriment-results/ Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 W dniu 21.12.2016 o 09:04, lukasz.b napisał: Magda Gessler już robiła galaretki piwne. Wszystko poszło do przodu. Już nie tylko z piwa robią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 On 7/26/2019 at 2:13 PM, korzen16 said: Do ciepłego i schładzamy Wszystkie źródła angielskie jakie znalazłem (Brulosophy, spikebrewing, homebrewtalk) dają żelatyną do scoldcrashowanego piwa (poniżej 10 st., najlepiej ok. 2-6), skąd masz inne info? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Pingwinho napisał: Wszystkie źródła angielskie jakie znalazłem (Brulosophy, spikebrewing, homebrewtalk) dają żelatyną do scoldcrashowanego piwa (poniżej 10 st., najlepiej ok. 2-6), skąd masz inne info? Nie znam się na angielskich źródłach ale napiszę z własnego doświadczenia. Latem piwa górnej fermentacji ( w tym Grodziskie) klaruje w temp otoczenia czyli jakieś 20'C, lagery w temp fermentacji czyli jakieś 10'C ps "do scoldcrashowanego piwa" ? Edytowane 2 Listopada 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 17 minutes ago, anteks said: ps "do scoldcrashowanego piwa" ? W jakim temacie bym nie zobaczył komentarza o bucowatym charakterze, to niechybnie jest on twojego autorstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 4 minuty temu, Pingwinho napisał: W jakim temacie bym nie zobaczył komentarza o bucowatym charakterze, to niechybnie jest on twojego autorstwa. A merytorycznie też coś napiszesz czy przytoczysz coś z angielskich źródeł? ps można było napisać "schłodzonego piwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 3 godziny temu, anteks napisał: Nie znam się na angielskich źródłach ale napiszę z własnego doświadczenia. Latem piwa górnej fermentacji ( w tym Grodziskie) klaruje w temp otoczenia czyli jakieś 20'C, lagery w temp fermentacji czyli jakieś 10'C ale żelatyną czy po prostu czasem i grawitacją ?? btw odpowiadając nieco na swój komentarz ja z żelatyny w ipkach zrezygnowałem jednak uważam że niwelują nieco aromat. Używam biersola mniej pieprzenia i efekt jak dla mnie lepszy. 5 godzin temu, Pingwinho napisał: Wszystkie źródła angielskie jakie znalazłem (Brulosophy to nie jest żadne źródło a już na pewno nie jest wiarygodne. Niemniej z czystej charakterystyki żelatyny wynika że działa w niższych temperaturach. Ja przy żelatynie raz tylko miałem taki myk że wlałem od razu po rozrobieniu do piwa o temp ok 5st i chyba poprzez jakiś szok temperaturowy od razu mi sie w takie gluty ścięła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 czy po klarowaniu żelatyna w kegu, mogę gęste z dna wypchnąć ciśnieniowo i resztę rozlewać / butelkować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 5 minut temu, leonzn napisał: czy po klarowaniu żelatyna w kegu, mogę gęste z dna wypchnąć ciśnieniowo i resztę rozlewać / butelkować ? Moim zdaniem to sie nie uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 2 minuty temu, anteks napisał: Moim zdaniem to sie nie uda czyli trza dekantować gora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Moje 3 grosze w temacie Robiłem grodziskie HGB ~23 litry ~14blg rozcieńczone do 2x21 litrów ~7 blg. Jedną część klarowałem żelatyną. Dałem 10 gramów żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie (kubek przegotowanej - ostudzonej). Dodałem przy butelkowaniu i przez brak miejsca w lodówce po prostu trzymałem w piwnicy w ~14 stopniach. Efekt jest conajmniej dobry W niektorych butelkach pływa troche zawiesiny która opada jak dam butelke na jakiś czas do lodówki. Nie dodawałem więcej cukru niż do częsci bez żelatyny. Nie widać różnicy w nagazowaniu (dałem 140 gramów cukru na 21 litrów) ani w smaku. Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Piter88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Żelatyna do butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Tak. Chciałem zobaczyć czy klarowanie żelatyną wyjdzie przy butelkowaniu a miałem dobry materiał porównawczy przy grodziskim HGB Raz dodawałem żelatyne na cichą i zlałem z nad osadu przy pilznerze. Wtedy było ok. Jak widać przy butelkowaniu też wyszło I do tego fajny test porównawczy 2 "takich samych" piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 8 godzin temu, anteks napisał: Żelatyna do butelkowania? Do ryb się nadaje to i do piwa też ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 18 minut temu, zielony07 napisał: Do ryb się nadaje to i do piwa też ? Zdziwienie dotyczyło dodawania do butelek a nie do wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Godzinę temu, anteks napisał: dodawania do butelek W sumie teraz to sie zastanawiam czy brak odczuwalnych aromatów żelatyny może być związany z tym że to grodziskie i daje parówą ? może to znak na kolejny test żelatyny w butelce ale na czymś mniej "przykrywającym" inne aromaty Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Piter88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Planuję dodać żelatynę na etapie butelkowania "pseudo Pilsa" na Kveikach. Czy 10g na 20l to nie za dużo? Planowałem zadać około 5g żelatyny do roztworu cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Ja daję płaską łyżeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 2 godziny temu, BrowarPAPI napisał: Planuję dodać żelatynę na etapie butelkowania "pseudo Pilsa" na Kveikach. Czy 10g na 20l to nie za dużo? Planowałem zadać około 5g żelatyny do roztworu cukru do refermentacji. Ja poszedłem za tym co ktoś pisał parę stron wcześniej. Chyba ktoś pisał o 9 gramach na 20 litrów tylko zaokrąglilem U mnie z tymi 10 gramami na 21 litrów nie ma problemu. Na dnie jest zbity osad i niektóre butelki mają trochę takich drobinek w toni ale to raczej dlatego że trzymam w dość wysokiej temperaturze BrowarPAPI 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psortelek Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) On 4/23/2012 at 10:33 PM, smaug said: Można, przetestowaliśmy w wariancie 3g/20l, dało całkiem miłe efekty. Czy ktoś może naukowo wyjaśnić dlaczego klarowanie agarem miałoby działać? Agar ma ładunek neutralny, w teorii do klarowania potrzebny jest pozytywny lub negatywny. Edytowane 21 Września 2021 przez Psortelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się