Skocz do zawartości

Termin ważności ?


BeerZone

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nie zawilgotniał, nie stęchł, nie spleśniał - warz śmiało.

 

edit: jeden ze sklepów na śrutowanym słodzie podaje "najlepiej użyć przed" rzędu kwartału, ale osobiście warzyłem na półrocznym przechowywanym w dobrych warunkach.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak przechowujecie słody ?

Jakieś specjalne metody ?

W suchym, chłodnym miejscu.

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

 

Mam trochę jęczmienia palonego w lodówce. Chyba z grudnia jeszcze. Ciekawe czy się nada.

 

W "Piwowarze" swojego czasu był artykuł, że śrutowane można trzymać kilka tygodnia, a nieśrutowane kilka miesięcy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez problemu robiłem piwa na nieśrutowanym słodzie przechowywanym jak nic z 2-3 lata (jak kupię worek np. monacha to często z dwa lata mi schodzi), porównywałem też ten sam słód świeży i 2-3 letni (chyba wiedeński), to świeży rzeczywiście pachniał intensywniej i aromat był bardziej złożony i jak miałbym robić piwo na konkurs (albo typowo degustacyjne) oparte na słodowości (np koźlaka) to chyba bym nie używał starego, ale do piw nie-słodowych albo takich po prostu do picia to bez problemu można używać. 

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko, że dobrze od czasu do czasu sprawdzić czy jakieś paskudztwo się nie zalęgło w słodzie. Chyba nie często się zdarza, ale przeglądając forum parę przykładów się znalazło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.