BeerZone Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Jaki termin ważności ma ześrutowany słód ? Mam słód prawie pół roku i nie wiem czy mogę z niego warzyć piwo. Wiśnia81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeśli nie zawilgotniał, nie stęchł, nie spleśniał - warz śmiało. edit: jeden ze sklepów na śrutowanym słodzie podaje "najlepiej użyć przed" rzędu kwartału, ale osobiście warzyłem na półrocznym przechowywanym w dobrych warunkach. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 No wygląda idealnie nie śmierdzi nic w nim jeszcze nie żyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? W suchym, chłodnym miejscu. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? W suchym, chłodnym miejscu. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Mam trochę jęczmienia palonego w lodówce. Chyba z grudnia jeszcze. Ciekawe czy się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? W suchym, chłodnym miejscu. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Mam trochę jęczmienia palonego w lodówce. Chyba z grudnia jeszcze. Ciekawe czy się nada. W "Piwowarze" swojego czasu był artykuł, że śrutowane można trzymać kilka tygodnia, a nieśrutowane kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Bez problemu robiłem piwa na nieśrutowanym słodzie przechowywanym jak nic z 2-3 lata (jak kupię worek np. monacha to często z dwa lata mi schodzi), porównywałem też ten sam słód świeży i 2-3 letni (chyba wiedeński), to świeży rzeczywiście pachniał intensywniej i aromat był bardziej złożony i jak miałbym robić piwo na konkurs (albo typowo degustacyjne) oparte na słodowości (np koźlaka) to chyba bym nie używał starego, ale do piw nie-słodowych albo takich po prostu do picia to bez problemu można używać. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Dodam tylko, że dobrze od czasu do czasu sprawdzić czy jakieś paskudztwo się nie zalęgło w słodzie. Chyba nie często się zdarza, ale przeglądając forum parę przykładów się znalazło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? Pakowanie próżniowe Sprzęt nie jest drogi, a słód pakowany tą metodą zachowuje długo świeżość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się