Bourdell Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html akurat od tego samego sprzedawcy Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Fermentuje na górniakach w 15-18oC i granatów brak, cud czy inne licho . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Fermentuje na górniakach w 15-18oC i granatów brak, cud czy inne licho . Zależy od szczepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Jak już to od napowietrzenia, odpowiedniej ilości drożdży i czasu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Jak już to od napowietrzenia, odpowiedniej ilości drożdży i czasu fermentacji. Też, temperatura ważniejsza jednak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeżeli lubisz mocne estry i kaca to jak najbardziej . Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html akurat od tego samego sprzedawcy Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty Odnosząc się bezpośrednio do pytania - używam takiego kabla grzewczego 50 W ale o długości 8 metrów. 6 metrów może być nieco za mało. Co do termostatu się nie wypowiem bo zrobiłem sobie własny. Tu jest wątek w razie czego: http://www.piwo.org/topic/23517-komora-fermentacyjna-z-kontrol%C4%85-temperatury-zero-teorii-sama-praktyka/ Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html akurat od tego samego sprzedawcy Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty 19C na górniaki to dość żeby normalnie przefermentować, od tego granaty się nie zrobią. No chyba, że przez pierwsze 2 dni masz temp 19°C, a później spada <~15°C, to drożdże faktycznie mogą sobie zrobić przerwę i nie dofermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Skąd taka informacja? Mam teraz w butelkach 3 piwa na s-04. Temp fermentacji 16-18°C. Piwa 13, 15,5 i 18 blg. Wszystkie dofermentowały mniej więcej tak głęboko jak wynikałoby to z zacierania, zasypu i drożdży. Już są nagazowane. Póki co(1-2 miesiące od zabutelkowania) nie są przegazowane a blg nie spada poniżej tego co było przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 A mnie ciekawi skąd wiesz że masz granaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Zmień myślenie... Przeanalizuj raz jeszcze cały proces. Podaj również więcej informacji, bo moim zdaniem problem leży gdzie indziej. A może masz tak, że zadajesz drożdże do brzeczki o temperaturze ok. 25°C i wstawiasz do chłodnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego jakże stanowczego stwierdzenia Może dało by się to napisać jakoś dokładniej/konkretniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Skoro nie chcecie odpowiedzieć na temat to powiedzcie proszę ile syropu robić na np 28L piwa. Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir. No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty). No ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty). No ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty). No ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. czyli po prostu bez wiru i wężyk do dna tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 czyli po prostu bez wiru i wężyk do dna tak? Nie, po prostu trzeba to zrobić tak by być pewnym iż syrop się wymieszał dobrze z piwem A jak konkretnie? A to już u każdego pewnie inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Po pierwsze syrop nie może być za gęsty bo wtedy trudniej się miesza. Na 28 L piwa bez problemu możesz wlać ok 1 litra. Ja wlewam syrop do baniaka z kranikiem, a potem wężem piwo do syropu. Przy wlewaniutrochę na początku zamieszam samym wlewanym piwem i przez ostatnie 11 lat nie zdarzyło mi się nierówne nagazowanie butelek. Temp. fermentacji 19 stopni jest dobra i to nie jest powodem Twoich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Litr przegotowanej i schłodzonej wody z cukrem, wlać, ładnie i dokładnie wymieszać i jest elegancko. Robię tak od +30 warek i się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce. Tak na moje oko to ze 100 ml. Idealnie na menzurkę. Po mieszaniu wykonałem ponowny pomiar i było OK, 3 Blg. Jakbym wlał takie piwo z kranika od razu w butelkę, w najlepszym razie było by przegazowane. W najgorszym miałbym granat z odfermentowanego piwa. I potem dziwił się, czemu mam nierówno nagazowane butelki z jednej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 używam właśnie pierwszy raz takiego kabla ale o mocy 80w do grzania brzeczki w garze przy zakwaszaniu. 30l podgrzewa 1st C na 30min. także trochę słabo. wydaje mi się, że jeśli taki kabel to jak największa moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się