Skocz do zawartości

Czy taki termostat i kabel grzewczy się nadadzą?


Bourdell

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html

http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html

 

akurat od tego samego sprzedawcy

Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty :(

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html

http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html

 

akurat od tego samego sprzedawcy

Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty :(

 

Odnosząc się bezpośrednio do pytania - używam takiego kabla grzewczego 50 W ale o długości 8 metrów. 6 metrów może być nieco za mało. Co do termostatu się nie wypowiem bo zrobiłem sobie własny. Tu jest wątek w razie czego: http://www.piwo.org/topic/23517-komora-fermentacyjna-z-kontrol%C4%85-temperatury-zero-teorii-sama-praktyka/

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html

http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html

 

akurat od tego samego sprzedawcy

Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty :(

19C na górniaki to dość żeby normalnie przefermentować, od tego granaty się nie zrobią. No chyba, że przez pierwsze 2 dni masz temp 19°C, a później spada <~15°C, to drożdże faktycznie mogą sobie zrobić przerwę i nie dofermentować. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle.

Skąd taka informacja? Mam teraz w butelkach 3 piwa na s-04. Temp fermentacji 16-18°C. Piwa 13, 15,5 i 18 blg. Wszystkie dofermentowały mniej więcej tak głęboko jak wynikałoby to z zacierania, zasypu i drożdży. Już są nagazowane. Póki co(1-2 miesiące od zabutelkowania) nie są przegazowane a blg nie spada poniżej tego co było przy rozlewie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle.

Zmień myślenie... Przeanalizuj raz jeszcze cały proces. Podaj również więcej informacji, bo moim zdaniem problem leży gdzie indziej.

 

A może masz tak, że zadajesz drożdże do brzeczki o temperaturze ok. 25°C i wstawiasz do chłodnego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.

No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką :D

Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty).

 

No ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.

No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką :D

Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty).

 

No ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :D

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.

No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką :D

Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty).

 

No ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :D

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

 

czyli po prostu bez wiru i wężyk do dna tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze syrop nie może być za gęsty bo wtedy trudniej się miesza. Na 28 L piwa bez problemu możesz wlać ok 1 litra. Ja wlewam syrop do baniaka z kranikiem, a potem wężem piwo do syropu. Przy wlewaniutrochę na początku zamieszam samym wlewanym piwem i przez ostatnie 11 lat nie zdarzyło mi się nierówne nagazowanie butelek.

Temp. fermentacji 19 stopni jest dobra i to nie jest powodem Twoich problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

 

Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

 

Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce.

 

Tak na moje oko to ze 100 ml. Idealnie na menzurkę. Po mieszaniu wykonałem ponowny pomiar i było OK, 3 Blg. Jakbym wlał takie piwo z kranika od razu w butelkę, w najlepszym razie było by przegazowane. W najgorszym miałbym granat z odfermentowanego piwa. I potem dziwił się, czemu mam nierówno nagazowane butelki z jednej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.