Jump to content

Czy taki termostat i kabel grzewczy się nadadzą?


Recommended Posts

http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html

http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html

 

akurat od tego samego sprzedawcy

Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty :(

 

Link to comment
Share on other sites

http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html

http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html

 

akurat od tego samego sprzedawcy

Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty :(

 

Odnosząc się bezpośrednio do pytania - używam takiego kabla grzewczego 50 W ale o długości 8 metrów. 6 metrów może być nieco za mało. Co do termostatu się nie wypowiem bo zrobiłem sobie własny. Tu jest wątek w razie czego: http://www.piwo.org/topic/23517-komora-fermentacyjna-z-kontrol%C4%85-temperatury-zero-teorii-sama-praktyka/

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html

http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html

 

akurat od tego samego sprzedawcy

Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty :(

19C na górniaki to dość żeby normalnie przefermentować, od tego granaty się nie zrobią. No chyba, że przez pierwsze 2 dni masz temp 19°C, a później spada <~15°C, to drożdże faktycznie mogą sobie zrobić przerwę i nie dofermentować. 

Link to comment
Share on other sites

Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle.

Skąd taka informacja? Mam teraz w butelkach 3 piwa na s-04. Temp fermentacji 16-18°C. Piwa 13, 15,5 i 18 blg. Wszystkie dofermentowały mniej więcej tak głęboko jak wynikałoby to z zacierania, zasypu i drożdży. Już są nagazowane. Póki co(1-2 miesiące od zabutelkowania) nie są przegazowane a blg nie spada poniżej tego co było przy rozlewie. 

Link to comment
Share on other sites

Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle.

Zmień myślenie... Przeanalizuj raz jeszcze cały proces. Podaj również więcej informacji, bo moim zdaniem problem leży gdzie indziej.

 

A może masz tak, że zadajesz drożdże do brzeczki o temperaturze ok. 25°C i wstawiasz do chłodnego?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle.

Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego jakże stanowczego stwierdzenia :(

Może dało by się to napisać jakoś dokładniej/konkretniej?

Link to comment
Share on other sites

Skoro nie chcecie odpowiedzieć na temat to powiedzcie proszę ile syropu robić na np 28L piwa. Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml.

Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.

No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką :D

Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty).

 

No ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :D

Link to comment
Share on other sites

 

Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.

No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką :D

Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty).

 

No ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :D

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.

No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką :D

Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty).

 

No ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :D

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

 

czyli po prostu bez wiru i wężyk do dna tak?

Link to comment
Share on other sites

 

 

czyli po prostu bez wiru i wężyk do dna tak?

Nie, po prostu trzeba to zrobić tak by być pewnym iż syrop się wymieszał dobrze z piwem :)

A jak konkretnie? A to już u każdego pewnie inaczej :D

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze syrop nie może być za gęsty bo wtedy trudniej się miesza. Na 28 L piwa bez problemu możesz wlać ok 1 litra. Ja wlewam syrop do baniaka z kranikiem, a potem wężem piwo do syropu. Przy wlewaniutrochę na początku zamieszam samym wlewanym piwem i przez ostatnie 11 lat nie zdarzyło mi się nierówne nagazowanie butelek.

Temp. fermentacji 19 stopni jest dobra i to nie jest powodem Twoich problemów.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

 

Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce.

Link to comment
Share on other sites

 

Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć.

 

Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce.

 

Tak na moje oko to ze 100 ml. Idealnie na menzurkę. Po mieszaniu wykonałem ponowny pomiar i było OK, 3 Blg. Jakbym wlał takie piwo z kranika od razu w butelkę, w najlepszym razie było by przegazowane. W najgorszym miałbym granat z odfermentowanego piwa. I potem dziwił się, czemu mam nierówno nagazowane butelki z jednej warki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.