SynMojegoStarego Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Wczoraj przychodzę z pracy, mierzę blg, a tu zapach gotowanej kukurydzy. Posmakowałem i smakuje podobnie jak kukurydza na festynie w zaprzyjaźnionej wiosce. Po lekturze internetu już wiem że to DMS, problem pojawia się przy słabym gotowaniu lub długim czasie chłodzenia brzeczki. Pytanie mam tylko takie, czy można to jakoś uratować? Szkoda mi wylewać, ale jak trzeba to trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Jeśli to DMS to nie bardzo. Czasem aromaty siarkowe - dla niektórych zbieżne z deskryptorami DMS to efekt infekcji - wtedy też nie do uratowania - tyle że należy skupić się na rozwiązaniu problemu na innym etapie procesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Dzięki za szybką odpowiedź. Piwo leci w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Zawsze możesz spróbować to czymś przykryć, potraktować jako zabawę, naukę Jak mi mój pils bohemski nie smakował (innym bardzo smakował) to zrobiłem mocny napar z kawy zbożowej. Możesz dodać np śliwkę wędzoną na cichą, skoro posmak słodkawy to skontrować kwaśnym... Jak piwa nie uratujesz, to się chociaż czegoś dowiesz o dodatkach A może jednak będzie się dało to wypić Edytowane 5 Maja 2017 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) DMSu (zwłaszcza mocnego) to chyba niczym nie da się kontrować, chyba tylko dodać wywar z warzyw i zrobić vegetable beer Edytowane 5 Maja 2017 przez kantor Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Zagotuj jeszcze raz, odparujesz DMS, dodaj kwasu mlekowego, albo bakterii jakichś (takich co chmiel nie neutralizuje) + świeżej brzeczki, czy ekstraktu, dodaj ameryke na zimno i gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Tak, zagotowanie drożdży to na pewno ładne nuty da Wylać, albo na jakieś marynaty itp. nie warto się męczyć kiepskim piwem. Edytowane 5 Maja 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Pomijając super fachowe odpowiedzi to zapytam grzecznie o recepturę i czas kiedy ten super problem nastąpił. Dodam,że czasami do moich piw dodaję grysik kukurydziany więc znam smak i zapach Edytowane 5 Maja 2017 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Zasadnicze pytanie - czy to piwo przefermentowało, czy jeszcze jest w trakcie? Bo podejmowanie jakichkolwiek decyzji o wylaniu do kanału w trakcie fermentacji to nie jest dobry pomysł. Po pierwsze DMS ulatnia się razem z CO2 i jego poziom może zmaleć, po drugie możesz go mylić z innymi aromatami siarkowymi, które już na pewno zmaleją, jeżeli są pochodzenia fermentacyjnego a nie infekcyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Słody monachijski i pilzneński + caraffa I na koniec zacierania. Piwo było zacierane w temp. 65 C, 90min . Gotowane z chmielem 60min. Obecnie piwo fermentuje drugi tydzień, blg 2,5. Drożdże S-04. Jeszcze go nie wylałem, pytam co z tym zrobić na forum, bo mam bardzo małe doświadczenie, a taki problem pojawił mi się po raz pierwszy. Problem wykryłem wczoraj w nocy po powrocie z pracy gdy sprawdzałem poziom blg. Z ciekawości powąchałem i takie rzczy odkryłem Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to wylanie. I tak już włożyłeś kupę pracy, czasu i surowców w uwarzenie, więc zabutelkowanie, choćby w PETy to mały pikuś. Jeszcze się okaże, że to nie DMS a co innego i piwo po 3 miesiącach będzie dobre. Jak to mawiają, wylać zawsze zdążysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Jak uwarzyłem pierwszą warkę ze słodów i sporą ilością chmielu prawie płakałem nad fermentorem, że tyle pracy i zachodu pójdzie w kanał bo mam DMS. Na nic zdały się tłumaczenia innych "wąchaczy", że widać nie wiem jak pachnie kukurydza Piwa nie wylałem, było bardzo dobre a zapach, który uważałem za DMS to był normalny zapach gotowanej brzeczki i chmielu. Ale ja nigdy nie robiłem nic z kukurydzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Wylać zawsze zdążysz. Poczekaj, przefermentuj do końca, zabutelkuj i czekaj. Może nie będzie tak źle? Młode piwo różnie pachnie i smakuje, często źle. Daj mu czas, próbuj je co 2 tygodnie. Jak po 2-3 miesiącach w butelkach dalej będzie niepijalne to wtedy możesz wylać, ale zyskujesz 100% pewności, że już nic z tego piwa nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Poczekam jednak i zobaczę co z tego wyjdzie. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi