goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Dziś rano wchodząc do spiżarni zastałem niezłą kałuże piwa na podłodze Wybuchło chyba z 10 butelek piwa. Zastanawiam się co się stało. Receptura wygląda następująco: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Viking Pale Ale malt 6 kg 60.4% 80 % 5 Ziarno Strzegom Monachijski typ I 0.9 kg 9.1% 79 % 16 Ziarno Żytni 0.76 kg7.6% 85 % 8 Ziarno Caramunich® typ I 0.76 kg7.6% 73 % 80 Ziarno Caraaroma 0.76 kg7.6% 78 % 400 Ziarno Carafa III 0.46 kg4.6% 70 % 1034 Ziarno Jęczmień palony 0.3 kg 3% 55 % 985 Suma 9.94 kg DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale S-04 Ale Suche 11 g Safale DODATKI Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas Dodatek smakowy Laktoza 250 g Gotowanie 15 min Dodatek smakowy espresso 120 g Gotowanie 1 min Butelkowanie 22 kwietnia tego roku ROZLEW Ilość pakowanego piwa 30 L Ilość kalorii w 500ml 276 Typ nasycenia Refermentacja Poziom CO2 2 Cukier do refermentacji Glukoza Ilość cukru do refermentacji 142 g Temp. pakowanego piwa 18 C Temperatura w spiżarni mogła trochę wzrosnąć bo mamy lato, ale nie przekracza 20*, Widzicie może co zrobiłem źle? Edytowane 5 Lipca 2017 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Strasznie nieczytelna ta litania surowców. Z ilu do ilu zeszło, w jakim czasie etc - to są chyba najważniejsze dane dla tego zagadnienia. Granat to zazwyczaj dwie rzeczy: niedofermentowanie i/ lub infekcja. edit: super, że poprawiłeś zapis, nadal jednak brak BLG początkowego, BLG końcowego i generalnie warunków fermentacji. Edytowane 5 Lipca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Za mało drożdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Za mało drożdzy?Od zbyt małej ilości drożdży są granaty? DonBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Strasznie nieczytelna ta litania surowców. Z ilu do ilu zeszło, w jakim czasie etc - to są chyba najważniejsze dane dla tego zagadnienia. Granat to zazwyczaj dwie rzeczy: niedofermentowanie i/ lub infekcja. edit: super, że poprawiłeś zapis, nadal jednak brak BLG początkowego, BLG końcowego i generalnie warunków fermentacji. Faktycznie tego nie podałem Czas fermentacji: Warzenie 18.03 Przelanie na cichą 08.04 Rozlew 22.04 Ilość brzeczki nastawnej 30 L Gęstość początkowa BLG 15 Gęstość końcowa BLG 2 - tego nie jestem pewny, coś mi się tu nie zgadza bo w piwie była laktoza. Raczej niemożliwe żeby z laktozą było 2BLG, będę w domu to sprawdzę w notatkach jeszcze ABV 7.2 % Odfermentowanie 87.2 % Jaka infekcja może za to odpowiadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Za mało drożdzy? Przepraszam za błąd, dałem dwie saszetki tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Coś z tym blg jest nie halo. Błąd pomiaru lub błąd pamięci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Może cukier źle rozmieszałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Może cukier źle rozmieszałeś? Zawsze dodaje rozmieszany w ciepłej wodzie. Raczej mało prawdopodobne żeby był nierozmieszany. Ciekami mnie motyw infekcji. Słyszałem też że skład wody może wpływać na poziom nagazowania, wiecie jakie elementy wody mogą na to wpływać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 A taka infekcja nie jest wyczuwalna podczas degustacji piwek które ci zostały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 To mój pierwszy stout, jest dość gorzki, nie wiem czy tak powinno być. Może trochę kwaśny? ale delikatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Pewnie dzikie dojadły laktozę i masz przyczynę, infekcja. No i niezły wyczyn, 30 l 15 blg z 10 kg słodu, zatarłeś w ogóle to . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) post do usunięcia Edytowane 5 Lipca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 A jak wygląda nagazowanie pozostałych butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Wszystkie są mocno gazowane. Wychodzą z butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Może cukier źle rozmieszałeś? Zawsze dodaje rozmieszany w ciepłej wodzie. Raczej mało prawdopodobne żeby był nierozmieszany. Ale cukier dobrze rozmieszany w wodzie a w piwie to dwie różne rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Hmm.. nigdy nie przywiązywałem jakiejś dużej wagi do rozmieszania roztworu z cukrem dobrze w piwie. Wydaje mi się że przeważnie mieszam po dodaniu, ale obiecać nie mogę. Muszę na przyszłość lepiej podchodzić do tego tematu. Druga sprawa to dzikie drożdże, od paru warek do odkażania fermentora zarówno tego do burzliwej jak i tego do cichej używam tylko wrzątku. To musi być to. Koniecznie muszę zwiększyć poziom higieny pracy. Nie zakrywam również brzeczki podczas chłodzenia. To też mogło się przyczynić do infekcji. Jest jakiś sposób na potwierdzenie tej teorii? Zmierzyć blg w gotowym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Jeśli wszystkie mają mocny gaz to rozmieszało się zapewne prawidłowo. Nie wiem czy tak głębokie odfermentowanie dla S-04 jest możliwe przy użytej laktozie i dawce słodów karmelowych. Mi sugeruje infekcję. Jest jeszcze trzecia możliwość, źle odmierzony cukier do refermentacji. Mi się raz zdarzyło. Druga sprawa to dzikie drożdże, od paru warek do odkażania fermentora zarówno tego do burzliwej jak i tego do cichej używam tylko wrzątku. To musi być to. Koniecznie muszę zwiększyć poziom higieny pracy. Nie zakrywam również brzeczki podczas chłodzenia. To też mogło się przyczynić do infekcji. Wrzątek do dezynfekcji to nie jest dobry pomysł. Edytowane 5 Lipca 2017 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Nie zakrywam również brzeczki podczas chłodzenia. To też mogło się przyczynić do infekcji. Raczej by wyszło już podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Cześć. Miałem podobną sytuację, ale na drożdżach belgijskich z MJ. Powodem moich granatów było ponowne ruszenie drożdży w butelkach (po ponad 3 tygodniach strzeliło). Infekcji nie miałem, bo potem zrobiłem dobre piwo na gęstwie. W Twoim przypadku wygląda na powoli rozwijającą się infekcję, tym. Jak piwowarzy wcześniej pisali wrzątek nie załatwi nieporządanych szkodników. Pij póki jest zdatne do picia i mocno schodź piwka jak masz możliwość. Teraz to już chyba nie da się nic wyczarować. Raczej by wyszło już podczas fermentacji. Masz rację, ale mogło tak być, że drożdże szybko zdominowały brzeczkę, poza tym S04 na początku są bardzo szybkie. Dodatkowo alkohol i chmiel spowolnił rozwijającą się infekcję i dopiero po dłuższym czasie się ujawnia. A mogło tak nie być. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Nie wiem. Może się nie znam, ale obstawiam na błąd pomiaru (ew. błędy zapisu w notatkach). Z takiej ilości słodu to 20 blg nawet przy sporych błędach powinno wyjść. Ja obstawiam że coś z pomiarami poszło nie tak i piwo jest niedofermentowane. Poprawcie mnie jeśli źle rozkminiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 W 3 tygodnie mogło nie od fermentować? Stało w temperaturze około 18* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 W 3 tygodnie mogło nie od fermentować? Stało w temperaturze około 18* Mogło mogło. Ale nie powiedziałbym, że to jest przyczyna. Niektórzy piwowarzy skarżyli się, że im S04 bardzo powoli dojadają, ale nie schodzą też aż tak nisko. Ja tam rzadko ich używałem, tak więc niezaobserwowałem wolnego dojadania. Nie wiem. Może się nie znam, ale obstawiam na błąd pomiaru (ew. błędy zapisu w notatkach). Z takiej ilości słodu to 20 blg nawet przy sporych błędach powinno wyjść. Ja obstawiam że coś z pomiarami poszło nie tak i piwo jest niedofermentowane. Poprawcie mnie jeśli źle rozkminiam. Z 20 blg do 2 blg to niezły wyczyn już jest. BGSA z 15 % zasypem cukru cuda takie robi Tak poza tym to co miałby błąd pomiaru do granatów w tym przypadku? Piwo zaczęło wybuchać po około 3 miesiącach. Jakby zostało na tyle dużo cukrów do przejedzenia przez drożdże dedykowane do piwa to problem moim zdaniem zacząłby się dużo wcześniej. Kiedy zaobserwowałeś, że piwo Ci się przegazowywuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Z takiej ilości słodu to 20 blg nawet przy sporych błędach powinno wyjść. Tyle, że kolega pisze wybicie 30 l a nie 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Zawsze dodaje rozmieszany w ciepłej wodzie. Raczej mało prawdopodobne żeby był nierozmieszany. Ciekami mnie motyw infekcji. Jak dla mnie sprawa oczywista , naucz się cukier przed dodaniem zagotować i w postaci przegotowanego syropu dodawaj do piwa . Cukier nie wygotowany i dziwisz się dla czego wybucha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się