Skocz do zawartości

Używanie chłodnicy zanurzeniowej


JanuszMyszyński

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

 

Zakupiłem [po 12 warkach schłodzonych w wannie] chłodnicę zanurzeniową z nierdzewki i mam banalne pytanie, jak jej używać, a właściwie, jak o nią dbać. Wiem tyle, że przed końcem gotowania wkłada się ją do gara, żeby się "wygotowała", a co po chłodzeniu? Myjecie ją jakoś, używacie jakichś środków czy tylko spłukujecie? Chodzi generalnie o to, żeby długo służyła i spełniała swoją rolę. Czy macie jakieś swoje specyficzne rady związane z chłodnicą?  

Edytowane przez JanuszMyszyński
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od czasu do czasu warto umyć czymś mocnym (po jakimś czasie tylko płukania zaczyna śmierdzieć starym chmielem),

używam dosyć skoncentrowanego kwasu fosforowego (ochrona oczu i rąk oczywiscie obowiązkowa), ale może coś innego też się nadaje, kwas po prostu czyście to bezproblemowo i szybko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja odbieram wodę z chłodzenia do wiadra i tam potem od razu po chłodzeniu wkładam chłodnicę (miedziana) i myję też inne rzeczy. Płuczę, daję do szafki i potem już standardowo na ostatnie 15 min. gotowania. Ważne żeby po uzyciu nie zaschła. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.