JanuszMyszyński Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Panowie Zakupiłem [po 12 warkach schłodzonych w wannie] chłodnicę zanurzeniową z nierdzewki i mam banalne pytanie, jak jej używać, a właściwie, jak o nią dbać. Wiem tyle, że przed końcem gotowania wkłada się ją do gara, żeby się "wygotowała", a co po chłodzeniu? Myjecie ją jakoś, używacie jakichś środków czy tylko spłukujecie? Chodzi generalnie o to, żeby długo służyła i spełniała swoją rolę. Czy macie jakieś swoje specyficzne rady związane z chłodnicą? Edytowane 19 Września 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Od czasu do czasu warto umyć czymś mocnym (po jakimś czasie tylko płukania zaczyna śmierdzieć starym chmielem), używam dosyć skoncentrowanego kwasu fosforowego (ochrona oczu i rąk oczywiscie obowiązkowa), ale może coś innego też się nadaje, kwas po prostu czyście to bezproblemowo i szybko. JanuszMyszyński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Od razu po chłodzeniu myję wodą z płynem do naczyń i suszę. Dość długo używam i na pewno nic nie śmierdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Moja chłodnica się mieści w zmywarce, z trudem. Co kilka warek myję ją razem z hopspiderem. Wychodzi to pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Przy moim lenistwie to jest całkiem niezły pomysł z tą zmywarką aż chyba sprawdzę czy to się uda bez dopychania butem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Moja chłodnica z homebrewing pasuje idealnie do szerokiej zmywarki. Zawsze po warzeniu tak ją myję.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Ja odbieram wodę z chłodzenia do wiadra i tam potem od razu po chłodzeniu wkładam chłodnicę (miedziana) i myję też inne rzeczy. Płuczę, daję do szafki i potem już standardowo na ostatnie 15 min. gotowania. Ważne żeby po uzyciu nie zaschła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi